20.03.11, 12:04
Witam, mam pytanie dotyczące kredytu w Getin Bank. Czytałam mnóstwo fatalnych opinii na temat tego banku, a we wtorek mam podpisać tam umowę na kredyt 150 tyś. z RNS i teraz mam obawy. Kredyt na 30 lat, rata ok. 800 zł z dopłatami. Do tej kwoty doliczyłam 200 zł, które wpłacam na konto oszczędnościowe. Po 17 latach płacenia tych 200 zł mogę spłacić cały kredyt. Jakie są Wasze opinie na temat takich warunków? Będę wdzięczna za porady. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • michas007 Re: getin 21.03.11, 10:30
      Opowieści o samospłacających się kredytach możesz włożyć między banki.
      Są lepsze oferty niż ta z Getina; dla niektórych klientów jednak jest to bank optymalny - bo jedyny, w którym mają możliwość otrzymania kredytu.
      Pozdrawiam
      • arfer Re: getin 23.03.11, 00:57
        Dokładnie.

Finansowo - jeśli ktoś ma możliwości i czas - są tańsze banki, natomiast są parametry, którymi GNB deklasuje rynek - przy tych samych dochodach można mieć zdolność w np. Deutsche Banku na 100-150k, a w GNB na kwotę 3-4 x wyższą.
    • arfer Re: getin 23.03.11, 00:55
      Najlepsza na rynku zdolność kredytowa (bo liczona do raty z dopłatą, a więc niższej).

Najbardziej elastyczny bank - zwłaszcza w RnS.

bezpłatna wycena, brak ubezpieczenia niskiego wkładu mimo możliwości finansowania do 110 %

możliwość sfinansowania remontu oraz także do 10 % dodatkowych kosztów

Wady - spore koszty początkowe - ubezpieczenie 1,45 % o iluzorycznych zaletach oraz 1,30 % na 5 lat nieruchomości, dla niektóych - w zależności na kogo się trafi - standard obsługi.

Marże - nie najgorsze, nie najlepsze - nie tutaj są kluczowe elementy wyboru.

Jak na 150k coś sporawa ta rata w GNB. Jaka marża ? 1,64 % ?

Program lokacyjny do kredytu - możliwość spłaty wcześniejszej, ale oczywiście bez gwarancji. W porównaniu do TFI jest gwarancja kapitału (rozumiem, że masz warunek Libra 6750 zł składki początkowej + 204 zł uzupełnienia, dopłaty kapitału). Dzięki niemu zmniejszasz marżę o 0,25 %, koszty ubezpieczeń o 0,50 %, masz szansę zmniejszyć koszty kredytu. Czy to dobre rozwiązanie to dyskusja czysto akademicka - jeśli rynki finansowe będą rosnąć i ta strategia się sprawdzi (co zakładam), będzie dobrze, jeśli nie - otrzymasz minimum zwrot kapitału.
      Możesz to potraktować jako formę zabezpieczenia kredytu, dodatkowego oszczędzania (czy raczej - jednego z elementów oszczędzania) z myślą o dzieciach, emeryturze.

Napisz, jakie są dokładne parametry Twojego kredytu.
      • roisin234 Re: getin 23.03.11, 17:03
        marża banku 2,15%, uwzględnia redukcję marży z tytułu kredytu oszczędnościowego; do czasu wpisu do hipoteki marża banku podwyższona o 2 punkty procentowe
        • arfer Re: getin 23.03.11, 17:46
          2,15 ??

opisz szerzej sytuację : jaki cel, jakie zabezpieczenie, kwota kredytu, ew. wkład własny

w mojej ocenie spokojnie marża powinna być niższa

• michas007 Re: getin 23.03.11, 20:40
          Do odpowiedzi na pytania afera dodaj - Wasze dochody, wiek, liczna osób w gosp. domowym, zobowiązania. Może jednak na rynku udałoby się coś lepszego znaleźć...
          • arfer Re: getin 24.03.11, 22:49
            Jak na samo GNB i w skrócie opisane parametry to coś sporawa marża

z Librą i zapewne RORem nawet do 110 % LTV winno być 1,64 % (w VIP niżej)
            • peka15 Re: getin 25.03.11, 11:27
              Może być i 2,15%, to zależy, jaką dostaliście ocenę BIK - dla braki historii kredytowej wyjściowa marża to 2,3%, przy obniżce za program regularnego oszczędzania (nie LIBRA czy LUCRO, ale standardowe PSO) wyjdzie 2,15%.
              • arfer Re: getin 26.03.11, 00:04
                ale spokojnie można zejść niżej negocjując

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka