Dodaj do ulubionych

składanie rownolegle 2 wniosków kredytowych

27.06.05, 14:02
Witam,
Zlozylam wniosek kredytowy do Millenium, ale zastanawiam sie jeszcze nad
wnioskiem do BPH. W zwiazku z tym mam pytanie, czy mozna tak zrobic? Czy jak
banki dowiedza sie, ze rownolegle skladam wnioski do dwoch to czy nie zostane
posadzona o np. oszustwo?
Obserwuj wątek
    • onnade Re: składanie rownolegle 2 wniosków kredytowych 27.06.05, 14:21
      Dlaczego miałabyś być posądzona o oszustwo? Za co? Składając dokumenty prosisz
      bank o udzielenie kredytu i albo się zgodzi, albo nie. Gdy oba się zgodzą, wtedy
      musisz dokonać wyboru, bo jak podpiszesz w obu, to wtedy będzie to próba
      oszukania banków.
    • doradcy.expandera Re: składanie rownolegle 2 wniosków kredytowych 27.06.05, 14:23
      Nie ma problemu. To standardowa praktyka w naszych oddziałach - wyższe
      bezpieczeństwa dla klienta, dodatkowa możliwość negocjacji.
    • rexer11 Re: składanie rownolegle 2 wniosków kredytowych 29.06.05, 14:39
      Witam
      Myślę, że można złożyć dwa wnioski, to od Ciebie zależy z którym bankiem
      podpiszeszz umowę. Ale ja chciałabym podzielić się moim doświadczeniem z
      bankiem Millennium. Jeśli zależy Ci na czasie, to możesz się rozczarować tym
      bankiem, wszystko załatwiają poprzez centralę w Warszawie, doradcy w zasadzie
      nic nie mogą, oprócz tego , że przeszkoleni są jakie dokumenty mają zebrać.
      Jest to Bank bardzo sztywny co do reguł, wszystkie dokumenty mają być w
      oryginale, dopiero wtedy są wysyłane do analizy. A to wszystko trwa. Moi
      znajomi złożyli wniosek kredytowy do Banku BPH w tym samym czasie co ja do
      banku Millennium, efekt jest taki, Znajomi - od momentu złożenia wniosku
      kredytowego w BPH do momentu przelania pieniędzy - 10 dni(wszyskie formalności
      w 10 DNI), MY od momentu złożenia wniosku 6 czerca w Banku Millenium jeszcze
      dzisiaj 29 czerwca nie wiemy kiedy pieniądze będą na koncie. Oczywiście jest to
      uzależnione jak stoisz z terminami.Bank Millennium ma bardzo dobrą ofertę
      kredytową ale mam wrażenie ,że wogóle nie zależy mu na kliencie oraz nie liczy
      się z jego potrzebami.
      • onnade Re: składanie rownolegle 2 wniosków kredytowych 29.06.05, 15:15
        To dziwne, bo ja nie musiałem dawać od razu oryginałów, tylko musiałem je donieść.
      • al9 ja odradzam 30.06.05, 17:31
        Oczywiście, że mozna składać dwa wnioski i i jest to często praktykowane. Ja
        jednak odradzam to moim Klientom (jestem pośrednikem w obrocie
        nieruchomościami) i zachęcam- po porównaniu kilku ofert - do złozenia tylko
        jednej aplikacji. Po pierwsze dlatego, ze nie ma dówch identycznych procedur,
        każdy bank stosuje nieco inne zasady - inne sposoby wyceny nieruchomności -
        innych ma rzeczoznawców, inaczej weryfikuje wyngrodzenie, od prowadzących
        dziłalność żąda różnych dokumentów, po drugie - po co? Przeciez już przed
        złożeniem wniosku wiadomo na co mozna liczyć - jakie bęą raty, marża, warunki
        wypłaty. Po trzecie - każde pytanie jest widoczne w BIKu - banki wiedż więc o
        multiplikowaniu wniosków - utrudnia to negocjacje np wysokości prowizji.
        Radze więc przemysleć!
        Pozdrawiam
        al
        • onbashira Re: ja odradzam 06.07.05, 23:04
          Guzik prawda. Co mają zasady i procedury do tego? Co z tego, że różne banki
          żądają różnych dokumentów? Po prostu się je dostarcza i tyle. Z kolei jest
          jasne, że banki różnie interpretują historię i dokumenty klienta, a nie znają
          ich przed złożeniem wniosku. Wszelkie więc gadanie doradcy czy pracownika banku
          na podstawie wyliczonej wstępnie zdolności nie ma najmniejszego znaczenia w
          świetle działań i analiz, które podejmie analityk bankowy. Dochodzi do tego
          jeszcze weryfikacja nieruchomości. Jeden analityk się do czegoś przyczepi, inny
          nie. Jeden stwierdzi, że np. dwa opóźnienia w historii kredytowej spowodują
          podniesienie oprocentowania o 0.5%, drugi będzie bardzie liberalny.

A fakt, że bank wie, że wniosek złożono także gdzie indziej tylko ułatwi
          negocjacje. Kolega, chyba niewiele o tym wie, jak widać. Odradzanie skłądania
          dwóch wniosków jest bezsensowne i nielogiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka