kriss_333 27.03.06, 19:50 Moze ktos potrzebuje jakies info nt kredytu w ING Banku Slaskim, bo podpisałem dziś umowę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka_k Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 21:00 Mam 5 pytań, czy jako zabezpieczenie kredytu masz hipotekę, jeśli tak to: jaki okres czasu otrzymałeś od banku na przedłożenie wypisu z kw z wpisem hipoteki? czy jeśli nie zdążysz z ustanowieniem hipoteki w wyznaczonym terminie podnoszą marże na cały okres kredytowy? czy wybrałeś podwyższoną marżę czy też ubezpieczenie pomostowe i weksel na czas ustanawiania hipoteki? czy jako dodatkowe zabezpieczenie kredytu masz cesję z ubezpieczenia na życie? jak długo trwała procedura bankowa od momentu złożenia wniosku do dnia podpisania umowy kredytowej? Odpowiedz Link
kriss_333 Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 21:22 Widze konkretne pytania Ad.1 Mam hipotekę. Ad.2 30 dni, jednak nie wiecej niz 180 dni. Ad.3 Nie. Ad.4 Nie było wyboru, mam ubezpiecznie - 0,19 % (kwoty kredytu)kwartalnie + weksle (0,1% wartości kredytu). Ad.5 Nie wymagaja ub. na życie. Ad.6 Dokładnie 3 tygodnie. Przy braku wkładu własnego podwyzszaja o 0,5 % opr. do czasu jego spłaty. Odpowiedz Link
emi_forever Re: ING Bank Śląski 29.03.06, 09:01 jakie są potrzebne dokumenty do wniosku?? Odpowiedz Link
stokrotka_k Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 21:08 I jeszcze jedno pytanie o ubezpieczenie wkładu własnego, ile kosztuje i kiedy ono jest. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
kriss_333 Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 21:23 Ale numer, odp. Ci na to pytanie, nie czytajac tego, bo pomyslałem, że albo masz wkład własny, albo zapomniałas zapytać ) Odpowiedz Link
stokrotka_k Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 21:35 Rzeczywiście numer. Nie wiem, czy dobrze rozumiem, czy przy 30% wkładzie własnym już odpuszczają to ubezpieczenie. Jeszcze jedno pytanie powiedziano mi że zarówno od nadpłaty raty jak i spłaty całej kwoty kredytu przed terminem nie pobierają prowizji, czy to prawda? Jest wymagana tylko jakaś minimalna kwota do nadpłaty. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link
kriss_333 Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 21:47 1.Przy 20 % wkladzie nie podwyzszaja marzy o te 0,5 %. Rozumiem, ze to miałas na mysli, a nie ubezpieczenie. 2.Za czesciowa i całkowita splate nie pobieraja opłat, ale jest to w aktualnej promocji. www.ing.pl/u235/navi/112132/ingbankmode/true/ Zamow sobie certyfikat do konca kwietnia (chyba ze do tego czasu wezmierz kredyt to nie ma potrzeby), bo gwarantuje Ci on te warunki do końca roku. 3. Minimalna kwota do ndpłaty nie moze byc mniejsza niz rata i trzeba to zglosic pisemnie na 2 dni przed checia spłaty (moze byc fax), ale to mały problem mysle. Odpowiedz Link
stokrotka_k Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 21:54 W standardowej umowie kredytowej w par 6 ust 4 .1 jest taki zapis " do czasu obniżenia zaangażowania kredytowewgo banku do wys 80%/50% LTV, zabezpieczenie tymczasowe stanowić będzie ubezpieczenie wkładu własnego w ...... (wpisać TU z któym bank podpisał umowę ubezpieczenia wkładu własnego)" Proszę wyjaśnij mi co bank może mieć na myśli.... Odpowiedz Link
kriss_333 Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 22:11 4.1. Do czasu obniżenia zaangażowania kredytowego Banku do wysokości 80% LTV, zabezpieczenie tymczasowe stanowić będzie ubezpieczenie wkładu własnego w: - ..............................................................................................................................(wpisać TU z którym Bank podpisał umowę ubezpieczenia wkładu własnego ) To jest fragment ze wzoru umowy z ING. Skąd wziełas 50 %? Banki geberalnie udzialeja kredytu na 80 % LTV, czyli 80 % wartości nieruchomości, dlatego ubezpieczja brakujace 20 % lub podwyzdzaja opr. Czy teraz juz jest to jasne dla Ciebie? P.S. Siedziale ponad miesiąc m.in. na forum, zeby to wszystko zrozunmieć... Odpowiedz Link
stokrotka_k Re: ING Bank Śląski 28.03.06, 22:13 Tak teraz już jest to dla mnie jasne. Wielkie dzięki. Odpowiedz Link
emi_forever kriss-help 29.03.06, 14:00 kriss jakie dokumenty są potrzebne? zasw. ze spoldzielni zasw. o zarobkach umowa przedwstepna umowa o prace co jeszcxze??? Odpowiedz Link
stokrotka_k Re: kriss-help 29.03.06, 15:33 Też przymierzam się do kredytu w ING. powiedziano mi , że umowa o pracę nie jest potrzebna tylko zaświadczenie o zarobkach netto za 6 miesięcy i zaświadczenia z innych banków w których mam do czynienia (karty kredytowe, konto osobiste) na formularzu z ING. Ja kupuje na rynku wtórnym więc dokumenty dotyczące nieruchomości mam inne. Odpowiedz Link
kriss_333 Re: kriss-help 29.03.06, 17:43 A propo innych kredytow to mialem doniesc opinie na ich temat, ktorą wystawil mi bank na swoim druku a nie na ING. Odpowiedz Link
kriss_333 Re: kriss-help 29.03.06, 17:42 W parcy byłem... Zasw. o zarobkach, umowa przedwstepna, wniosek kredytowy. Ja tyle mialem (nowe mieszkanie - deweloper). Na stronie ING masz wszystko napisane. Odpowiedz Link
stokrotka_k Re: ING Bank Śląski 29.03.06, 12:24 Cześć, mam jeszcze jedno pytanie czy akt notarialny nabycia nieruchomości na rynku wtórnym jest już potrzebny do umowy kredytowej czy dopiero do uruchomienia kredytu? Pozdrawiam, Odpowiedz Link
baja5 Re: ING Bank Śląski 29.03.06, 16:03 Dla mnie istotne jest jaki dostałeś ten kredyt tzn. jakie oprocentowanie /jak marża/??? Odpowiedz Link
anna.galusinska Re: ING Bank Śląski 29.03.06, 16:20 Witam i pytam, chcialam zrobić symulacje rat w ING ale tam nie ma mozliwosci wpisania kwoty na 100%. Czy to znaczy, że tam nie daja kredytu na 100%. Chodzi o refinansowanie. Dziekuję. Odpowiedz Link
kriss_333 Re: ING Bank Śląski 29.03.06, 17:47 Daja na 100 %, ale nie wiem jak jest z refinansowaniem. Odpowiedz Link
kriss_333 Re: ING Bank Śląski 29.03.06, 17:46 Wibor 6M z ostatniego dnia poprzedniego miesiaca, czyli z ostatniego lutego + marza 1 % - stała przez cały okres kredytu, czyli 4,11 + 1 = 5,11 %. Jak nie masz wkladu wlasnego, czyli 20 %, to do czasu spłaty marza o 0,5 % w gorę. Odpowiedz Link