08.11.06, 09:33
Witam chciałbym poznac wasze zdanie na temat banku Nordea, jakie są wrażenia
ludzi którzy maja tam kredyty, waham sie miedzy Millennium a Nordea oba banki
proponują mi podobne warunki

Mille 2.96%
Nordea 2.95%

w Nordea np jest niższy spread około 2,9-3% w porównaniu do Mille 4,4%.
O Mille naczytałem sie sporo złych rzeczy na tym forum a póki co na Nordea
nikt nie narzeka (może poprostu mało ludzi tam bierze kredyt) Może sa jeszcze
jakieś haczyki, minusy, plusy które pomogłyby mi podjąc ostateczna decyzje.
Najbardziej zależy mi na opini ludzi którzy posiadaja tam kredyt, jak wyglada
potem współpraca i podejscie do klienta w Nordea??
Obserwuj wątek
    • monsiu73 Re: Nordea 08.11.06, 13:30
      mam tam kredyt od tygodnia i obsługa fatalna.Miałam straszne przejścia z tym
      bankiem,kupa zjedzonych nerwów itp.Sprawa jest skomplikowana i dość długa,nie
      chcę tu zanudzać, ale:
      -niekompetencja doradcy - o mozliwości negocjacji Liboru (3M lub 6M)
      dowiedziałam się przypadkiem od niego dopiero po uruchomieniu kredytu.Nic
      ciekawego mi nie wynegocjował,nie mam nawet ubezpieczenia na życie (które jest
      ponoć w standardzie,ale za to mam marżę 1% i ponoć to jest powód)
      -bardzo nieelastyczny bank,jak się na coś uprą to koniec
      -polecili mi liste rzeczoznawców (W-wa) w ilości 5, z których 2 adresy były
      nieaktualne,a ten,który miał najlepszą cenę i ponoć jest najpopularniejszy w W-
      wie zaniżył mi wartość nieruchomości o 20 tyś PLN, których omal bank nie kazał
      mi dopłacić z własnej kieszeni,pomimo wniesienia sporego wkładu własnego.W
      rezultacie musiałam zmieniać umowę przedwstępną itp. pierepałki.
      -analityk wydający decyzję o kredycie olewał mnie dokumentnie,zresztą doradcę z
      banku też.W ogóle nie odbieral telefonów ani maili,przez 2 dni.Ja miałam
      wpłacić kasę do 31.10 zgodnie z umową,a on miał to w poważaniu.W rezultacie
      kredyt poszedł 2.11 i to po wielkiej bitwie,bo:
      -pani decydująca o uruchamianiu kredytu dopatrzyła się ...kreski na
      wekslu.Tydzień po złożeniu dokumentów w banku się dopatrzyła.Nikt mnie
      wcześniej o tej kresce nie informował,nie kontaktował się ale i nie odbierał
      telefonów.W ogóle kontakt telefoniczny z tym bankiem,a zwlaszcza z oddziałem w
      Wola Parku to fatal error.W rezultacie ja myślałam,że kredyt już poszedł,a było
      inaczej.Gdyby nie moje wydzwanianie i robienie rabanu w połowie oddziałów
      włąćznie z centralą w Gdyni,do dzisiaj chyba nikt nie raczył by mnie o tym
      powiadowmić.-skutkiem tego musiałam wydać kolejne 100 zł na weksel,bo tamten z
      kreską do kosza.Na marginesie-weksle były wypełnione i podpisane na oczach
      KIEROWNIKA oddziału,a nie samego doradcy,który je sprawdził,obejrzał i
      zapakował do folii,po czym później nie widziałam ich na oczy.

-zjadłąm mnóstwo nerwów,jeździłam kilka razy z rzędu,bo za każdym razem
      brakowało im jakiegoś podpisu(już po złożeniu dokumentów nieruchomości,AN
      itp,czekałam wtedy tylko na uruchomienie kredytu).
      -Doradcy mało wiedzą,a to co wiedzą nie ma nic wspólnego z rzeczywistością
      -dodam,że kredyt jest duży,bo na 350 tyś zł,moje zarobki są duże,zdolność też,a
      ja osobiście jestem w 9 m-cu ciąży,co nie przeszkadząło im mnie ganiać w tę i z
      powrotem,bo ktoś zapomniał o podpisie.
      -umowa kredytowa z błędami,trzeba było poprawiać
      -a teraz najlepsze-wnioskowałam o CHF,a dostałam decyzję w PLN!!! co okazało
      się...przy podpisywaniu umowy kredytowej.Myślałam,że się rozpłaczę.

generalnie-ja nie mam dobrych doświadczen,ale zależało mi na czasie (wniosek
      składałam w połowie września,a wypłata nastąpiŁa 2.11).Składałam jeszcze do
      mbanku,ale tam uparli się na papierek,którego przed upływem m-ca nie udałoby mi
      się zdobyc,dlatego chciałam szybciej w Nordei i mało nie osiwiałam przez to.
      Ni epolecam tego banku,chyba,że masz super doradcę,który wynegocjuje super
      warunki i trafisz na normalnego analityka,a nie tak jak ja na głąba,któremu
      wiele trzeba było tłumaczyć łopatologicznie.Nie chcę psuć sobie nerwów pisaniem
      o szczegółąch,ale uwierz mi,że to co tu opisałam,to nie wszystkie kwiatki
      Nordei.
      • corin4 Re: Nordea 08.11.06, 17:51
        Aja jestem bardzo zadowolony i nie wiem czemu miałaś tyle problemów. Kredyt
        wraz z wypłata załatwiłem bez problemu w ciągu 2 tygodni. Straszny nieprzyjemny
        musiałaś mieć zbieg okoliczności! Z dwojga Mille, Nordea wybrałem też Nordea i
        jak do tej pory jestem zadowolony! NIe wiem na kogo Ty trafiłaś, ale ja miałem
        bardzo fajnego doradcę który załatwił to wszystko za mnie. A i wszystko
        załatwiałem w głównym oddziele na Jana Pawła.
        Pozdrawiam
        • monsiu73 Re: Nordea 08.11.06, 21:34
          zawsze znajdzie się ktoś zadowolony i ktoś,kto ma pod górkę.Ja jestem z tych
          drugich widocznie.Moja sytuacja w Nordei oparła się o interwencję na wyższych
          szczeblach i dopiero wtedy coś drgnęło i kredyt poszedł.Miałam naprawdę
          absurdalne przejścia z nimi.Dodam,że wszystkie dokumenty dostarczyłam dużo
          wcześniej,były prawidłowe itp.Cała wina po stronie banku li i jedynie.
          • qbaaa Re: Nordea 08.11.06, 22:20
            ja cały czas nie rozumiem,
            czemu w noredei cały czas ściemniają z tym spredem przecież on nie jest poniżej
            3%

a w millennium spread jest około 4%

ja też bym wybrał Nordea tylko tam trzeba uważać na to że można stracić na
            wachnieciu kursowym, no ale też można zyskaćsmile))
            • matali Re: Nordea 09.11.06, 11:59
              mamy kredyt w Nordea od paru tygodni, we Wrocławiu. Mamy super doradcę z Nordea
              z bezpośrednim kontaktem telefonicznym,jezeli nie moze rozmawiac zawsze
              oddzwania i to w przeciagu 30 minut, co w porownaniu do naszego doradcy w
              expanderze jest rewelacją (pani z expandera nie oddzwoniła pomimo zostawienia
              jej wiadomosci na poczcie głosowej, w bardzo pilnej sprawie-żenada, praktycznie
              wszystko załatwialiśmy sami przy pomocy wspomnianego pracownika banku Nordea)
              tak wiec za kontakt z klientem najwyzsza ocena.Same warunki kredyty na srednim
              poziomie,ale czego mozna wymagac przy 100% kredytowania wartosci mieszkania? smile
              • cyryl76 Re: Nordea 02.12.06, 14:01
                cześćsmile
                mieszkam we Wrocławiu.
                jestem również zainteresowany kredytem w Nordea.
                z którym z doradców z Nordei tak fajnie sie współpracuje?
                Z góry dzięki za info i wskazówki.
                Pozdrawiam
                • matali Re: Nordea 15.12.06, 13:21
                  cyryl76 napisał:

> cześćsmile
                  > mieszkam we Wrocławiu.
                  > jestem również zainteresowany kredytem w Nordea.
                  > z którym z doradców z Nordei tak fajnie sie współpracuje?
                  > Z góry dzięki za info i wskazówki.
                  > Pozdrawiam
                  Witam, wysłalem Ci maila z info na konto gazetowe.
                  • wroclawianka3 Re: Nordea 15.12.06, 20:47
                    może się ktoś orientuje czy kredyt w nordea bank jest przeliczany na dzień
                    wypłaty transzy ,
                    • arfer Re: Nordea 19.12.06, 16:08
                      Jest przeliczany z CHF na PLN w dniu wypłaty transzy po kursie banku. Więc -
                      pewne ryzyko, że troszeczę zabraknie..
                      • wroclawianka3 Re: Nordea 19.12.06, 16:52
                        nawet jak w umowie mam po kursie negocjowanym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka