Dodaj do ulubionych

Szampon - pilne

21.10.12, 23:28
Witam,
kupiłam szampon 1 ALL SYSTEMS Super Cleaning, mam pytanie- ile tego szamponu potrzebne jest do umycia 5 miesiecznego psa z dość długa sierścią - nie był jeszcze strzyżony. Z tego co wyczytalam to jest koncentrat i trzeba go rozcieńczyć przed nałożeniem na psa. W jakiej proporcji to najlepiej zrobić ? Jak Wy to robicie? Myślalam o rozrobieniu go w jakiejś buteleczce tylko nie wiem ile i w jakiej proporcji? Proszę o odpowiedz - dosc pilna sprawa, dziękuje ,

Monika
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Szampon - pilne 22.10.12, 10:55
      Kochana powinno być napisane , ale ja na ogół rozcieńczam 1:5, lub więcej. Ja rozrabiam w słoiczku po koncentracie i jak mi zostaje to zakręcam i mam na następne mycie. Jeśli chodzi o ile szamponu nalać na malucha, to potraktuj to jak byś myła głowę sobie, ma się spienić porządnie i umyć. Ważne jest spłukanie, musi być bardzo dokładne.
      Pozdrawiam Ania.
      • cccykoria Re: Szampon - pilne 22.10.12, 12:23
        ja rozcięńczałam tak jak Ania, teraz tego nie robię, ponieważ frediego kąpię tylko raz w m-cu i bałam się, że się zepsuje.Ważne jest spłukiwanie tak jak Ania pisze.

wcześniej kąpałam częściej, nie ma potrzeby, codziennie myję łapki podwozie itp samą wodą, a wieczorem używam płynu do myca łapek i tym myję mu pyszczek,łapki i podwozie w zależności od zabrudzenia i pogody.

każdy mówi, że jest tak czyściutki zadbany i chyba cały czas poświęcam frediemu a to nieprawda, szybki prysznic rano czesanie to trwa dosłownie chwilę:)
      • shihmonka Re: Szampon - pilne 22.10.12, 20:05
        Czyli jedna łyżka stołowa będzie OK rozrobiona 1 : 5 , czy lepiej zużyć 2 łyżki? Aneczka chcialabym rozrobic tak aby dobrze sie spłukało i nie zostawało na nastepny raz, czyli akurat . Mam do Ciebie pytanie jak najsprawniej umyć psu głowę , aby nie nalać wody do nosa, oczu i nieszczęsnych uszu? Jak w tych okolicach najsprawniej wyplukac szampon?
        • an3czka2 Re: Szampon - pilne 23.10.12, 11:40
          Kochanie jak pies nie jest brudny za bardzo, to na prawdę starczy mniej szamponu. Czyli 2 duże łyżki i uzupełnij woda w odpowiedniej proporcji. Na pewno wystarczy. Spłukuję główkę tak jak Marysia, odchylam do tyłu i prysznicem delikatnie spłukuję. Możesz też wsadzić waciki do uszka, ale nie za głęboko. Tak aby z lekko je wyjąć po kąpieli. Używaj szamponu nie powodującego łzawienia, to psina nie będzie się bała. Pierwsze kąpiele są nieraz trudne, ale z czasem maluch się przyzwyczaja. Może jednak był kąpany u hodowcy, to wtedy jest super. Ja swoje maluszki pokąpałam i nowi właściciele nie mieli kłopotu ani z kąpielą, czyszczeniem oczek, czy czesaniem. My z córką nauczyłyśmy maluszki tego w domu. Dzielnie znosiły wszelkie zabiegi pielęgnacyjne.
          Powodzenia Ania.
    • freespirit27 Re: Szampon - pilne 22.10.12, 14:43
      Rozcieńczenie 1:1 lub 1:2 zależy jak brudny psiak. Buteleczka to dobry pomysł , bo będzie wygodnie polewać pieska . Jakieś 100ml. chyba powinno starczyć , oczywiście na podwójne mycie , więc jeśli mamy buteleczkę po jakimś naszym kosmetyku o pojemności np.200ml to robimy rozcieńczenie w połowie . Lepiej rozrobić mniej i potem dorobić niż od razu za dużo bo już rozcieńczonego kosmetyku nie powinno się przechowywać .
      • an3czka2 Re: Szampon - pilne 22.10.12, 18:59
        Ja tak robię dość długo i w sumie często właśnie ta ilość starcza mi na dwa razy do kąpieli obu panienek:). Jak była jedna to było na dłużej. Nigdy mi nie zepsuł się, jak jest kupiony w miarę z długim terminem ważności.
        Pozdrawiam Ania.
        • maria0511 Re: Szampon - pilne 22.10.12, 22:41
          Jak Boni była szczeniakiem to spłukiwałam główkę dłonią tak jak bym myła,a teraz podnoszę lekko główkę do tyłu i spłukuję prysznicem delikatnym strumieniem to jest dobra metoda nie zalewa się uszu oczka sama zamyka a do noska też nie naleci woda, do mycia główki używam szamponu który nie drażni oczy np.z serii Mr.Groom.
          Na pewno poradzisz sobie następne kąpiele pójdą już gładko. Pozdrawiam Maria
        • freespirit27 Re: Szampon - pilne 23.10.12, 08:59
          Każdy ma swój sposób , mnie 100ml. nie starczyłoby chyba teraz na umycie nawet jednego psa , zresztą już dawno nie miałam tego szamponu i do niego nie wrócę . Pisząc o podwójnym myciu miałam na myśli mycie dwukrotne w czasie jednej kąpieli , a jeśli chodzi o przechowywanie rozcieńczonego kosmetyku to nie zaleca się ale każdy robi jak chce
          • shihmonka Re: Szampon - pilne 23.10.12, 17:08
            Dziękuję za odpowiedzi, wczoraj była kąpiel - to już wprawdzie trzecia nasza kąpiel, ale pierwszy raz w All system. Moja kruszyna jest przyzwyczajona do wszelkich zabiegów, bo jak tylko pojawila sie u nas to prawie codziennie jest czesana i musowo raz dziennie ma kosmetykę oczu. Szampon super, ale mam wrażenie,że ona dzisiaj jest jakaś tłustawa na głowie i na klatce piersiowej. Ogólnie to mam bardzo grzeczna psinkę, napewno nie ADHD jak niektóre z Was piszą.
            pozdrawiamy

• an3czka2 Re: Szampon - pilne 23.10.12, 19:30
              To tylko gratulować, ja mam podwójne ADHD. Mała co prawda bardziej ułożona, ale i tak je kochamy:). Lila jak się nieco wyciszyła po oszczenieniu, to wręcz nam brakowało tej słodkiej ,,wariatki". Na szczęście wróciła do normy:), szaleje może mniej w domu, ale nadal na dworku to ADHD, i ustawia wszystkie psy wokoło.
              Pozdrawiam Ania
    • anbarent Re: Szampon - pilne 22.09.15, 18:45
      polecam naturalne mydła dla zwierząt z olejów i maseł www.loveforpets.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka