Dodaj do ulubionych

sierść - włos

01.02.14, 14:25
nie miałem poprzedniej psinki od szczeniaka, Shih tzu nie ma sierści lecz włos, nasza obecna sunia ma czwarty miesiąc za parę dni, a w domu jakby był pies z sierścią, wszędzie biały włos, czy to norma iż młoda zrzuca swe dziecinne umaszczenie ?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: sierść - włos 01.02.14, 14:37
      z tego co wyczytalam na tym forum, w necie i z wlasnego doswiadczenia, 4 miesiace to za wczesnie. Moja ma prawie 10 miesiecy, od jakiegos miesiaca jest na szczotce dzieciecy puchowlos;) a i widac juz dorosly,inny w dotyku i wygladzie.
      • ib1972 Re: sierść - włos 01.02.14, 14:52
        Moja ma skończone 4 miesiące 29 stycznia i nie mam problemu z włosem wypadającym. Mam małe doświadczenie z pieskami shihtzu bo to mój pierwszy, ale gdzieś czytałam ,że takie objawy może dawać tarczyca.Tylko czy u szczeniaków tak wcześnie też?
    • ib1972 Re: sierść - włos 01.02.14, 14:56
      Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
      W przebiegu tej choroby dochodzi do zniszczenia gruczołu tarczowego (tarczycy) przez autoprzeciwciała, wytwarzane w organizmie zwierzęcia. Objawy to wypadanie włosa. sucha, łuskowata skóra i utrata wagi. Choroba ta uwarunkowana jest genetycznie.

Niedoczynność nadnerczy
      Objawy to osowiałość, osłabienie, suchość i wypadanie włosa,z czasem dochodzi do odwodnienia organizmu i upośledzenia czynności nerek. W ciężkim przebiegu choroba jest groźna dla życia.

Pozdrawiam:)
      • an3czka2 Re: sierść - włos 01.02.14, 19:24
        Moim zdaniem nie ma co panikować, tylko udać się do weterynarza, ale dobrego. Shih zmienia szatę w wieku około 10 m-cy. Wcześniejsze linienie jest oznaką niezbyt dobrą, moja tak wyłysiała przy alergii, ale u takiego malucha tak silna alergia raczej nie występuje. Może mała jest na coś uczulona, może kosmetyki, a może coś innego, więc lepiej niech specjalista to zobaczy.
        Pozdrawiam Ania.
        • paulamu Re: sierść - włos 01.02.14, 21:16
          Ej nie straszcie.moj jest zdrowy, bawi sie normalnie, je jak szalony, zywe sreberko...tez zaraz stuknie mu 4 miesiace i czasem gubi takie jakby puszki, moze ze 3 razy taka kepka malenka z niego wyszla...czesze go codziennie bo juz taki koltun z niego, ze hej i zostaje mi odrobina puszku na szczotce....wiem, ze to za wczesnie ale nie panikuje, bo nie gubi wlosa kilogramami
          • ib1972 Re: sierść - włos 01.02.14, 21:27
            Kochani moja ten puszek przy czesaniu tez zostawia na grzebieniu. Ja nie zrobiłam tego wpisu aby straszyć. Nie ma diagnozy veta to nie ma co się martwić. Pozdrawiam:)
            • pibi62 Re: sierść - włos 02.02.14, 09:29
              Przesadziłem z tą sierścią, chodziło mi właśnie o ten biały puszek o którym pisze
              " paulamu ", włosa nie rozrzuca ;) jest radosna i cholernie ciekawska, wszystko musi sama oglądnąć i powąchać nawet tv czasem ją zaciekawia...
              lubi jak ją się szczotkuje i czesze, na szczotce zostaje ten rzeczony puszek, ale nie w ilościach niepokojących, a no i jest głodomorem jakich mało... ;)
              • an3czka2 Re: sierść - włos 02.02.14, 12:09
                Jeżeli tylko odrobina sierści to spokojnie, pisałam już wcześniej że centralne też nie sprzyja naszym maluszkom. Jest im za gorąco, i może to być też przyczyna. Jeżeli maluch jest ruchliwy, ma apetyt i zero zmian na skórze to spokojnie, może zrzuca podszerstek delikatnie.
                Pozdrawiam Ania.
                • pibi62 Re: sierść - włos 02.02.14, 19:57
                  ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka