Dodaj do ulubionych

pytanie o Canidae

14.09.14, 15:43
Drodzy forumowicze,
czy ktoś z Was karmił może Canidae Pure Elements? Mam wrażenie, że po przetestowaniu karmy na mojej shihtzaczce pojawiły się na jej białych włosach żółtawe przebarwienia. Spotkaliście się z czymś podobnym? Będę wdzięczna za odpowiedzi. M.
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: pytanie o Canidae 15.09.14, 20:20
      Ja tej karmy nie znam, ale i też nie słyszałam aby po karmie zmienił się kolor włosa. Może być matowa, czy bardziej się kołtuniąca kiedy się źle dobierze i coś ze składników psu szkodzi, ale kolor to nie słyszałam. Sporo karm ma pulpę buraczanej dużo i to czasem powoduje lekkie zmiany. Pytanie w których miejscach są te przebarwienia włosa.
      Pozdrawiam Ania.
      • m.zobeniak Re: pytanie o Canidae 15.09.14, 20:41
        Kiedyś na jakimś forum spotkałam się z wpisami właścicielki samoyedki, z których wynikało, że jakaś karma (niestety, nie pamiętam, jaka konkretnie) doprowadziła do przebarwień u jej psa. Podobne dylematy mają właściciele białych owczarków szwajcarskich. Ba, są nawet karmy specjalnie polecane dla białych psów. Chodzi nie tylko o pulpę buraczaną czy suszoną marchewkę, ale i o ogólną zawartość wit. A i miedzi. Chociaż u mojej młodej suczki te przebarwienia mogą właściwie być spowodowane najbanalniejszym faktem, że u niej proces wybarwiania się jeszcze nie zakończył.
      • an3czka2 Re: pytanie o Canidae 16.09.14, 11:44
        No to jesteśmy w domu :), tricolorki zmieniają nieco barwę. Tylko czarne czysto czarne i biało-czarne pozostają takie jak się urodziły :). Tak jest u moich, Fabcia bez zmian( cały tatuś) od urodzenia, a Lilunia wyjaśniała.
        Pozdrawiam Ania.
        • m.zobeniak Re: pytanie o Canidae 16.09.14, 12:43
          Aniu, tyle to ja wiem ;) Moja też się wybarwiała. Myślałam, że ten proces mamy już zakończony (rok skonczony jakiś czas temu). Zażółcenia, o których piszę, zauważyłam przede wszystkim na pyszczku (do tej pory śnieżnobiałym) oraz na białych partiach klatki piersiowej i przednich łap, stąd moje wątpliwości.
          • an3czka2 Re: pytanie o Canidae 16.09.14, 19:04
            Pyszczek wskazywał by na karmę, ale klatka piersiowa i przednie łapy...A czy przypadkiem mała nie maceruje łapek?
            • m.zobeniak Re: pytanie o Canidae 16.09.14, 20:18
              Nie, nic z tych rzeczy. :) Cóż, poobserwujemy na "nieodbarwiającej" karmie. Nawet jeśli Tina zrobi się cała beżowa - nic się nie stanie; i tak będzie najcudowniejszym i najkochańszym psiakiem. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka