Dodaj do ulubionych

zupa z kaczki

17.01.11, 21:42
mam kilka porcji z kaczki nadajacych sie jedynie na zupe. jakos nie mam pomyslu co mozna z tym zrobic bo taki wywar pachnie mi jakos inaczej.

nie chcialabym zmarnowac ani tych kosci z miesem, ani ewentualnej zupy ktora moglaby okazac sie niejadalna. wiem ze na kroliku nie nalezy gotowac zurku (moj tata jak bylam mala pyszna zupke dla coreczki ugotowal wink ale co ugotowac na kaczce?
Obserwuj wątek
    • sylwia1607 Re: zupa z kaczki 17.01.11, 21:51
      Rosolek a do niego makaron jajeczny, albo Eierstich, albo kluseczki z watrobki.
      Krupnik, taki gesty, jako danie jednogarnkowe.
      Ziemniaczana z wkladka miesna rowniez jako Eintopf.
      Kapusniak ze slodkiej kapusty.
    • ania_m66 Re: zupa z kaczki 17.01.11, 21:53
      rosol o nucie azjatyckiej, jesli masz dostep do skladnikow typu swiezy imbir, zielsko kolendry, pasternak, swieze chili, anyzek gwiazdkowy itp
      jesli nie, b. dobry bedzie krupnik. np taki
      vegete bym pominela.
      • miss_coco Re: zupa z kaczki 17.01.11, 22:23
        Rubinstainowa ma taki przepis, jadlam na swieta u znajomych, przypomina bardzo krupnik.
        Znajoma zrobila ja z korpusu, ktory zostal jej z pieczenia, byla przepyszna.
      • aaaguniaaa Re: zupa z kaczki 18.01.11, 08:25
        kawalkow na zupe jest wiecej (minimum 5) wiec pewnie obie zupy zrobie. brakujace mi skladniki bez problemu w pobliskim tureckim sklepie dostane.
        a ze vegety nie mam i nie zamierzam kupowac to zamienie ja na pieprz bo w tym przepisie na krupnik go nie zauwazylamsmile

• roseanne Re: zupa z kaczki 18.01.11, 01:04
      z dziecinstwa pamietam ,ze na kaczce gotowano czernine - nie cierpialam tej potrawy smile
      • aaaguniaaa Re: zupa z kaczki 18.01.11, 08:17
        krwi nie mam, mam tylko kilka kaczek w kawalkachsmile
    • 363636r Re: zupa z kaczki 18.01.11, 11:30
      Usuń gruczoły kuprowe albo całe kuperki - często z nich pozostaje nieciekawy piżmowy zapach wywaru. Na kaczych korpusach gotuję większość naszych tradycyjnych zup; rosół, grochówkę, krupnik, kwaśnicę (doskonała) i pewnie wiele innych da radę ugotować. Jeśli nie lubisz tłuuuustych zup, lepiej wywar odtłuść. Np:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,110869702,110869702.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96033601,96033601.html
      • aaaguniaaa Re: zupa z kaczki 18.01.11, 12:30
        Rafal, ja ta kaczke mam juz w kawalkach. nie wiem jakie ale cale mialy ponizej 1,5kg

tesciowa chciala mnie obdarowac calymi ale w koncu zeby nie bylo za malo to dostalam chyba 5 w kawalkach (nie mam calych korpusow tylko takie dziwne kawalki z miesem) a do tego jeszcze troche kurczakowbig_grin

poogladam dokladnie te kawalki co z nich odciac ale wydaje mi sie ze tesciowa juz to dla swoich psow poodcinalasmile

na raze ze wszystkich propozycji podoba mi sie ta kwasnica. wydaje mi sie ze najmniej bedzie w niej czuc ta kaczkesmile choc mam nadzieje ze po pierwszym gotowaniu przekanam sie do tego zapachu i smaku

• czekolada72 Re: zupa z kaczki 27.12.11, 10:45
          up up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka