keepersmaid 01.04.08, 00:15 Wrzuccie prosze wasze ulubione zestawy saletek, ktore: a. sa posilkiem nie dodatkiem b. z rzeczy niewegetarianskich zawieraja najwyzej jajka, tunczyka albo ostatecznie kurczaka Z gory dziekuje za inspiracje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancza7 Re: Salatki salatki... 01.04.08, 08:14 Dwie moje ulubione: 1. Ryż gotowany, kukurydza, tuńczyk z puszki, papryka konserwowa (pokrojona w kosteczkę), natka pietruszki + sos vinegret (oliwa, sok cytrynowy, pieprz i umiarkowanie -sól) 2. Jajka na twardo i pieczarki marynowane - to grubo posiekane; łosoś wędzony i cebulka dymka - to w paseczki; pomidor w kosteczkę (bez pestek) + majonez, ewentualnie pieprz biały. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Salatki salatki... 01.04.08, 09:14 Sałatka z karczochami Sałata, słoiczek marynowanych karczochów, 2 pomidory, żółta papryka. Tymianek, sól, sok z cytryny, oliwa. Sałatka z kurkami Główka endywii lub kędzierzawej, słoiczek kurek w occie, pomidor, czerwona papryka, 10 dag startego parmezanu, 3 łyżki oliwy i sól rozpuszczone w occie z kurek. Sałatka z rzeżuchą Sałata, 4 jajka, 2 pomidory, czerwona i żółta papryka, rzodkiewki, rzeżucha, natka pietruszki, sól, sok z cytryny, oliwa. Sałatka z kiełkami Po straku papryki żółtej i czerwonej, 1 biała rzodkiew, garść mieszanych kiełków, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki czarnych oliwek, oliwa, sol, pieprz, sok z cytryny. Sałatka z krakersami 1 paczka drobnych krakersów, 3 papryki (cz, ż, z), cukinia, ½ puszki kukurydzy, sól, jogurt naturalny. Sałatka VI 2 pomarańcze, 1/4 kg surowych pieczarek, kurczak gotowany, groszek, majonez, jogurt, curry, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier. Sałatka IX 15 dag makaronu kokardek, ½ puszki tuńczyka, 20 dag fasolki szparagowej, 2 pomidory, czarne oliwki, sól, pieprz, koperek. Tuńczyk z winogronami 17 dag tuńczyka w oleju, 2 szkl. ryżu na sypko, 2 plastry ananasa, 1 kiść ciemnych winogron, 2 ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, sól, pieprz, bazylia. Sałatka segedyńskan 50 dag wędzonego łososia, 20 dag papryki konserwowej, 2 jajka na twardo, 20 dag pomidorów, sałata, cebula, natka pietruszki. Sos: 3 łyżki oleju, papryka mielona, sól, pieprz, sok z cytryny. Szparagówka z łososiem 40 dag fasolki szparagowej ugotowanej. 20 dag wędzonego łososia w plastrach– skropic cytryna, posmarowac pesto, zwinąć. 2 papryki, 20 dag miniaturowych pomidorów, czosnek utarty z sokiem z cytryny, solą, cukrem, musztarda, woda, oliwa. Fasolka z anchois 50 dag fasolki szparagowej ugotowanej. 15 dag żółtego sera utartego, kilka filecików anchois, 2 łyzki czarnych oliwek, 2 żółtka ugotowane na twardo, sól, pieprz. Pomidory z anchois 4 pomidory, garść zielonej szparagówki ugotowanej, dymka, fileciki anchois, łyzka oliwek, łyżka octu balsamicznego, oliwa, szczypiorek. Sałatka wykwintna 1 avocado, 1 mango pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny ; 3 plastry ananasa pokroić ; wyłożyć na liscie sałaty, skropić oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny i z ananasa. Sałatka z avocado 2 avocado, po ½ strąka czerwonej i zielonej papryki, 15 dag sera camembert, 5 dag żółtego sera, puszka tuńczyka, ½ cytryny, sól, pieprz. Przystawka wykwintna Avocado (3) przekroić na pół, wyjąć pestkę, skropić cytryną. Tuńczyka osączyć anchois zalewy, połączyć anchois rozgniecionym miąższem 1 połówki avocad0, dodać sól, pieprz, sok anchois cytryny anchois posiekaną cebulkę. Uformować nieduże kulki, włożyć po 2-3 do avocado, ozdobić koperkiem. Mus z avocado Z 2 avocado wyjąć miąższ, zmiksować z ½ puszki groszku, 3 dymkami, 1 opak. Kiełków, sokiem z cytryny i 300 ml jogurtu nat. 2 łyżki żelatyny rozpuścić, dodać do masy z solą i pieprzem. Do foremek włożyć przepiórcze jajka i miniaturowe pomidorki (po 12), zalać musem Tropikalne anchois 2 avocado, ½ puszki brzoskwiń, fileciki anchois, ½ cytryny, 5 łyżek majonezu, natka pietruszki. Odpowiedz Link
pasqoodnikowo słodko gorzka 01.04.08, 12:17 1 cykoria 1 pomarańcza garść rodzynek łyżka majonezu ew. trochę świeżo zmielonego pieprzu Cykorię w paseczki, pomarańczę w kostkę, rodzynki namoczyć, połączyć, dodać majonez i na koniec popieprzyć. Odpowiedz Link
peopleofspringfield Re: Salatki salatki... 01.04.08, 20:49 Czekolado, mam slinotok po tym poscie Szczegolnie mnie zauroczyla wizja salatki z kurkami i tej z lososiem. Co do salatki z karczochami, jakos nie probowalam nigdy karczochow razem z pomidorami. Ostatnio jadlam za to salatke karczochy + oliwki + szynka - mila kombinacja, choc szynka moglaby byc bardziej 'podwedzona'. Hmmm... na pewno zajrze jeszcze do tego watku... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Salatki salatki... 22.01.15, 09:57 Sałata z łososiem 10 dag wędzonego łososia, ½ sałaty lodowej, 1 avokado. Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki musztardy, sól, pieprz, szczypta cukru. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Salatki salatki... 20.05.15, 10:54 Sałatka z rzodkiewki Mniej więcej po tyle samo: zielonego groszku, rzodkiewek i pomarańczy pokrojonych w kosteczkę, do tego sos: sok pomaranczowy, oliwa, sól, grubo mielony pieprz bialy i czerwony; liście melisy lub... kocimiętki. Odpowiedz Link
fettinia Re: Salatki salatki... 01.04.08, 14:39 zezarlo mi calego posta...pisalam o salatkach makaronowych-napisze pozniej jeszcze raz Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Salatki salatki... 01.04.08, 17:20 Czekolada podala wspaniale propozycje! Ja przy niej wypadne cieniuchno, ale podam ci moja wersje tunczykowej, bo strasznie ja lubimy Kaszka kuskus - ok. 1/4 szklanki puszka tunczyka w sosie wlasnym - naturalnie odsaczony szypior lub czerwona cebulka w kostke papryka swieza - czerwona lub zolta, tez w kostke kukurydza z puszki Sos jogurtowo-majonezowy lub majonez do polaczenia skladnikow sol i pieprz do smaku I najlepiej smakuje ze swiezutka i jeszcze ciepla bagietka lub ciabata Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Salatki salatki... 01.04.08, 18:58 mial byc elaborat-zezarlo-za to watek z GP fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77724895.html Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: Salatki salatki... 01.04.08, 19:39 Tuńczyk z puszki,jajko,cebula,ogórek kiszony,majonez. Łosoś wędzony w paseczki,na zielonej sałacie,posypany tartym serem żółtym,polane sosem winegret. Ryż,zielony ogórek,zielona pietruszka,koperek,pomidory,papryka wszelaka,sos majonezowy,ale kwaskowaty. Jajko na twardo,fioletowa cebula,zielona fasolka,czarne oliwki,kapary,trochę anchois,papryka czerwona,grzanki,pomidory,tunczyk w oliwie,,salata lodowa.Sos - ocet z bialego wina,oliwa,czosnek,estragon,natka. Odpowiedz Link
peopleofspringfield Re: Salatki salatki... 01.04.08, 20:44 Jesli kurczak dozwolony, to tenze, obsmazony, pokrojony na paski. Do tego liscie salaty, surowy ogorek, czarne oliwki, marynowane cebulki, kilka cwiartek gotowanych jajek, ewentualnie czerwona papryka. Mozna tez dodac sera plesniowego. Polac sosem vinegrette i posypac prazonymi ziarenkami slonecznika. Inna propozycja: ziemniaki, czerwona cebula, ogorek kiszony, ser plesniowy, ewentualnie kapary, jesli sie komus nie gryza z ogorkami kiszonymi. Do tego lyzka majonezu, sol i pieprz. Podawac dobrze schlodzone (z dobrze schlodzonym bialym winkiem najlepiej . Odpowiedz Link
peopleofspringfield Re: Salatki salatki... 01.04.08, 20:51 Jeszcze jedna mi sie przypomniala, bardzo mila dla (mojego) podniebienia: fasolka szparagowa, paski smazonego kurczaka, male pomidorki i pokrojona drobno szalotka. Polac sosem miodowo-musztardowym. Pyszne i sycace - spokojnie na caly posilek. Odpowiedz Link
aga-aa Re: Salatki salatki... 03.04.08, 18:45 robię podobna do tej pierwszej tylko, że bez oliwek i cebulki, z serem żółtym, a jako sos albo majonez albo łyżka oliwy (czasem nawet nie) Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Salatki salatki... 01.04.08, 22:26 Jeja... pycha, dziekuje. Jutro sobie wydrukuje bo nie spamietam. Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Salatki salatki... 02.04.08, 11:11 Czekolado, ale wymiotłaś. Po co ja tu weszłam? ;P Moja ulubiona, klasyczna paciaja z kurczakiem: pierś wędzona, ananas, kukurydza, ser żółty (opcjonalnie papryka np. czerwona) - to co da się pokroić, to w kostkę i dodać dużo majonezu. Caprese - pomidory, mozzarella, listki bazylii, ocet np. jabłkowy, oliwa e.v. Zimą na własne potrzeby robię z pomidorów z puszki. Często korzystam z "gotowego" sosu Kotanyi - włoski z kawałkami suszonych pomidorów i oliwek + wspomniany ocet jabłkowy i oliwa. Czasem jeszcze kapary, oliwki... Odpowiedz Link
szpulkaa Re: taka historyjka;) 02.04.08, 12:56 Tak tylko trochę koło tematu, powiem Wam, że ostatnio u teściów we Francji zrobiłam sałatkę, którą po domowemu nazywam "czyszczenie lodówki". Baza to sałata a reszta dowolna: żółty ser, feta, jakaś wędlina albo resztka mięsa obiadowego, kiełbaska, pomidory, papryka, oliwki, itd... Tak, żeby pasowało i żeby było w lodówce Wszystko przyprawione winegretem. U teściów była to akurat: sałata, pomidorki koktajlowe, żółty ser w kostkę, smażony kurczak i kostka z tostów. No i co? - i szok! Wszyscy zachwyceni, jakie to oryginalne, dobre i w ogóle och i ach... No w życiu bym nie pomyślała, że coś tak codziennego u mnie może być takim hitem kogoś Odpowiedz Link
iwu Re: taka historyjka;) 15.04.08, 14:16 Dzisiaj jadłam w pracy taką: - sałata lodowa - wędzony kurczak (kurczak jest super, ale myślę, że może też być tuńczyk w sosie własnym) - ananas - jabłko - trochę szczypiorku - vinegret z odrobiną musztardy. Pycha. Odpowiedz Link
daxter Re: taka historyjka;) 22.01.15, 17:50 Ostatni robię sałatke najprostsza z buraka pasuje i do kiełbaski na gorąco i do kotletów z piersi kurczaka z dodatkiem śledzia jest fajna sałatka śledziową - 3 średniej wielkosci buraki wyszorowane i ugotowane do miekkosci 5 min w szybkowarze lub tradycyjnie w garnku -1 duża cebula drobno posiekana -1 duże jabłko pokrojone w kostkę -2 łyzki jogurtu greckiego -1 łyzka majonezu dekoracyjnego lub domowego -sól, pieprz, mielony kminek. druga bardzo lubiana w mojej rodzinie to tzw nowojorska - ananas swieży pokrojony w kostke ok 1/2 sredniego -seler marynowany 1 sredni słoiczek -jabłko duze pokrojone w kostkę skropione sokiem z cytryny -szynka gotowana ok 300g pokrojona w kostkę -por pokrojony w półplasterki sól pieprz i sos jogurtowy pycha - Odpowiedz Link