pocket.size 19.04.10, 12:55 Witam, ma któraś z was takie cudo? Zastanawiam się nad kupnem, ale jakoś nie mogę w necie żadnych opinii znaleźć. Widziałam w Carrefour, z zewnątrz zielone, w środku białe. Podzielcie się wiedzą Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szamponetka1 Re: Patelnia ceramiczna 19.04.10, 13:30 Mam, chwalę sobie, daje radę smażyć bez tłuszczu (lub z jego minimalną ilością) racuchy i wychodzą smaczne . Dobrze się myje, jedzenie nie przywiera - przynajmniej mi. Najpierw mieliśmy małą, teraz zachęceni efektami kupiliśmy dużą - i planuję wyrzucić resztę patelni ;-> Odpowiedz Link
misself Re: Patelnia ceramiczna 22.04.10, 20:37 <zainteresowała się> Pokażcie zdjęcia, jak to wygląda? Odpowiedz Link
mkoltun Re: Patelnia ceramiczna 24.04.10, 18:51 dzisiaj kupilam duza patelnie ceramiczna i jestem zachwycona. Reszte patelni tez chce miec ceramicznych. No, do nalesnikow moze kupie inna, lzejsza. Najwspanialsze jest to, ze nic nie przywiera, usmazysz, przelozysz gdzies i nic w patelni nie zostaje, mozna by pewnie nawet recznikiem papierowym wytrzec. Mnie zawsze denerwowalo, ze normalnych patelni nie mozna od razu myc, bo sie odksztalcaja. A czesto do jakiegos dania trzeba usmazyc najpierw jedno, potem drugie i zaraz zadyma z myciem w miedzyczasie. Mozna szorowac wszystkim, widelcami, itp. nie tylko drewnianymi lopatkami. Odpowiedz Link
eilian Re: Patelnia ceramiczna 27.04.10, 21:03 Napiszcie proszę jakich firm macie patelnie. Bo jak zwykle w necie wybór duży, ale nie wiadomo co wybrać. Potrzebuję właśnie nową dużą patelnię a nie chcę już teflonowej. Odpowiedz Link
misiowazona Re: Patelnia ceramiczna 28.04.10, 15:56 Widziałam w gazetce Tesco taką patelnię (średnica 20 i 28 chyba). Nie wiem czy to nie chińskie gie aby? Odpowiedz Link
johana75 Re: Patelnia ceramiczna 02.05.10, 19:36 Proszę wrzućcie linka jakie macie te patelnie ceramiczne, bo tez potrzebuje nową. Co w niej można smażyć? Wszystko? Odpowiedz Link
misiowazona Re: Patelnia ceramiczna 20.05.10, 23:51 Kupiłam patelnię ceramiczna w Tesco firmy Moneta (włoska), kosztowała 99 zł i ma średnicę 28 cm. Dziś smażyłam na niej schabowego i jajecznicę z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Nic nie przywiera, dobrze się smaży. Spodziewałam się, że patelnia będzie ciężka, bo wyobrażałam sobie, że ta ceramiczna powłoka to taka jakby wklejona w metal micha, a tymczasem wygląda to jak teflon, tyle, że biały i dzięki temu patelnia jest lekka. Wadą koloru białego jest to, że trzeba dobrze wypucować, bo inaczej zostają (i widać) drobne czarne punkciki od przypalonego tłuszczu i jedzenia.Myślę, że to był dobry zakup. Odpowiedz Link
agulica Re: Patelnia ceramiczna 21.05.10, 09:43 kilka słow o patelniach ceramicznych : firma Berghoff oraz jej tańsza seria Cook &co posiadaja takie patelnie w szerokim asortymencie rozmiarowym , płytsze, głebsze gdzie spód dostosowany jest do kazdego źródła ciepła w tym rownież indukcji . Patelnie dostępne są również w wersji grilowej do steków , hamburgerów itp . Powłoka ceramiczna jest 6-cio krotnie bardziej wytrzymała na zarysowania a przy uszkodzeniu powierzchni jeśli już się zdarzy nie stanowi niebezpieczenstwa dla zdrowia tak jak przy uszkodzeniu teflonu . Dodatkowa korzyść wystarczy przy smażeniu musnąć patelnie odrobina tłuszczu i nic nie przywiera . Produkty z powłoka ceramiczną , dostepne sa także pełne zestawy garnków są niezwykle trwałe oraz łatwe w użytkowaniu . Produkt warty polecenia . Aga-dom.pl Odpowiedz Link
johana75 Re: Patelnia ceramiczna 21.05.10, 12:00 No to na początek na próbę kupie sobie mniejszą, a jak mi moja teflonowa padnie a ceramiczna sie sprawdzi to kupie większą. Dziękuje Odpowiedz Link
misiowazona Re: Patelnia ceramiczna 25.05.10, 15:19 Moja patelnia trochę mnie jednak wkurza, w sensie mycia znaczy się; ciemne plamy we wnętrzu powstałe od przypieczenia oleju z jedzeniem są cieżkie do usunięcia. Ciemnej patelni aż tak pracowicie się nie pucuje, jak białą. Odpowiedz Link
johana75 Więc jaka jest najlepsza? 06.10.10, 19:13 Bo własnie padła mi mi teflonowa... Więc lepiej kupić czarną w środku? proszę o podanie konkretnych modeli. Berghoff? czy sa jakies lepsze jeszcze? Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Więc jaka jest najlepsza? 07.10.10, 14:59 Ha też stoję przed zakupem jak będę miała trochę grosza to kupię chyba granitową Vinzer czy jakoś tak Odpowiedz Link
johana75 Re: Więc jaka jest najlepsza? 07.10.10, 15:02 Co można na niej piec? Chodzi mi o mięso i naleśniki, nadaje się do wszystkiego czy tylko do określonych potraw? Wpisze w google to zobacze co to i za ile ;P Odpowiedz Link
johana75 Re: Więc jaka jest najlepsza? 07.10.10, 15:08 ok 230 zł za 28cm to jak dla mnie cena znośna Myślałam że to "cudo" bedzie ok tysiąca kosztować. Nic nie piszą o smażeniu naleśników, mozna? Odpowiedz Link
maria10344 Do Złej Wiedźmy 07.10.10, 16:54 Mam nowiuśkie 2 granitowe Vinzera.Są rewelacyjne.Kupiłam też ich garnki.Też super. Odpowiedz Link
zla_wiedzma maria10344 08.10.10, 07:31 Nie kuś nie dobra . Powiedz jak się smaży naleśniki ? Ja daję olej do ciasta i nie smaruję już patelni w trakcie smażenia czy z granitową też się tak da ?. Można je myć w zmywarce bo nie doczytałam by pisało że można .. Odpowiedz Link
maria10344 Re: maria10344 08.10.10, 08:16 Nie mam zmywarki,ale sięgnęłam po instrukcje i pisze"Naczynia serii Granite można myć w zmywarce do naczyń"Mimo tego,że powłoka twarda,producent odradza widelce i inne ostre narzędzia. Co do naleśników,to ewentualnie tylko Pudzianowski mógłby je na tej patelni smażyć.Są bardzo ciężkie a do naleśników trza patelnię podnieść i nią "kręcić" Świetnie wyszła mi jajecznica,prawie bez masłą.Na innych patelniach taka właśnie bez tłuszczu wychodziła sucha a tu nie.Ta z Vinzera jest do wszystkich kuchenek,do indukcji też. Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: maria10344 08.10.10, 10:10 maria10344 napisała: > Co do naleśników,to ewentualnie tylko Pudzianowski mógłby je na tej patelni sm > ażyć.Są bardzo ciężkie a do naleśników trza patelnię podnieść i nią "kręcić" A to ja tak czy siak łopatką przekręcam jak mawia Trusia sękjuwerymacz Odpowiedz Link
maria10344 Re: maria10344 08.10.10, 12:33 Ale ja miałam na myśli nalewanie ciasta i okręcanie tak patelnią,żeby się równomiernie rozlało. Wiem,że niektórzy robią to łychą.ale ja się NAUCZYŁAM.zDEJMUJĘ TEŻ ŁOPATKĄ.Za to zuper zwinięte naleśniki się obsmażają. Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: maria10344 08.10.10, 12:40 aaaa no tak ale nawet jak chochelką nalewam ciasto to patelnią ciut pokręcić muszę mmmmm.... pisz jeszcze choć już i tak zdecydowana jestem tylko czekam na przypływ gotówki dziękuję.... Odpowiedz Link
hani.pl Re: Patelnia ceramiczna 08.10.10, 07:42 Zjawisko to jest przeważnie spowodowane przegrzaniem naczynia. Niebieskie lub złotawe zabarwienie nie wpływa na funkcjonalność i parametry naczyń do gotowania i można je łatwo usunąć dobrym środkiem do czyszczenia, takim jak Preparat do czyszczenia stali nierdzewnej BergHOFF. Odpowiedz Link
alex_k Re: Patelnia ceramiczna 08.10.10, 09:45 Kupiłam właśnie taką patelnię firmy Wiesenthal, z pokrywką i odpinaną rączką. Będę ją miała jednak dopiero w poniedziałek. Odpowiedz Link