Dodaj do ulubionych

Pojemniki na make, sol, cukier

20.12.10, 12:08
Witam,

Ostatnio zakupilem make i cukier w Tesco. Niestety po odlozeniu produktow (w papierowych, fabrycznych opakowaniach) do cargo, nastepnego dnia zauwazylem ze w zakupionej mace jest duzo malusienkich robaczkow, wlasciwie niewidoczny, takie przesuwajace sie punkciki. Posprawdzalem reszte opakowan w cargo i stwierdzilem ich obecnosc (choc dopiero poczatkowa, po kilka insektow) w ryzu, soli, mussli, makaronach i wogole wszystkim w tej szafce. Nie czekajac wszysciusienko powedrowalo do kosza a szafka zostala umyta. Mam nadzieje, ze teraz wszystko wroci do normy i sie tego pozbede. Cale szczescie ze szybko skorzystalem z zakupionej maki bo czasem kupie i tak potrawi sobie produkt lezec i czekac na uzycie smile

Teraz chcialbym wprowadzic jakies szczelne pojemniki na produty sypkie. Jaki typ pojemnikow byscie polecili? Czego wy uzywacie do przechowywania maki itp?
Obserwuj wątek
    • delphine_delphine Re: Pojemniki na make, sol, cukier 20.12.10, 14:38
      Wszystkie pojemniki, które będa szczelnie zamykane/zakręcane będa dobre! Ja to samo zrobiłam swego czasu, bo kilka razy zalęgły mi się mole spożywcze i wszystko poszło do śmieci sad Także żadnych otwartych torebek, papierowych opakowań - wszystko w słoikach i pojemnikach!
      • annakate Re: Pojemniki na make, sol, cukier 20.12.10, 16:47
        puszki po bebilonie u mnie działaja już 16 lat i nic im nie dolega. Nie wiem jakie opakowania sa teraz, wtedy były normalne, metalowe puszki, kilo maki wchodzi bez problemów.
        jesli nie jestes matka karmiącą to może wejdziesz w koalicje z takową?
        • agnes1704 Re: Pojemniki na make, sol, cukier 20.12.10, 17:13
          fajne, szczelne pojemniki są w ikea, przezroczyste, z mniejszą częścią uchylną, ale wystarczającą, by włożyć łyżkę
        • corneliss Re: Pojemniki na make, sol, cukier 22.12.10, 15:14
          no patrz! a ja myslalam ze ameryke odkrylam wink)) tez od jakiegos czasu trzymam maki w tych pudelkach, mam jeszcze fajne sloiki po kawie ze szczelnym korkiem o dosc fajnym ksztalcie inne sypkosci w nich trzymam
          (a w jakiejs przyszlosci mam zamiar te puszki zdekupazowac, zeby ladnie wygladaly)

a do autora watku, szkoda ze wywaliles te maki, moze te wolki zbozowe czy tez mole spozywcze juz tam byly ( w ciagu dnia by sie nie namnozyly) trzeba bylo z paragonem biec do sklepu i reklamowac, moze cala partia taka byla
    • asdaa Re: Pojemniki na make, sol, cukier 20.12.10, 17:12
      mole zbożowe wcisną sie wszędzie, do pojemników zakręcznych, zamykanych plastykowych, metalowych, szklanych... Przynajmniej u mnie. Jedyna rada: nie gromadzić zapasów, po przyniesieniu ze sklepu wszystko przejrzeć i dosuszyć, często zaglądać kontrolnie.
      • karolewskiej Re: Pojemniki na make, sol, cukier 21.12.10, 10:57
        No musze sie z Toba chyba zgodzic. Mam miedzy innymi taki jeden pojemniczek plastikowy, bardzo szczelny (jak mi sie wydawalo). Wczoraj dokladnie wszystko jeszcze przegladalem i zauwazylem , ze niestety kilka sztuk tych malych stworzen dostalo sie rowniez tam..... smile
        • hela6 Re: Pojemniki na make, sol, cukier 21.12.10, 11:17
          W postaci niewidocznych maleńkich białych gąsienic to cholerstwo potrafi z plastikowego pojemnika zrobić sito. Też nie widoczne gołym okiem sad

Co do małych czarnych ledwie widzialnych, u mnie kreseczek, to doskonale zabawiały się pod gwintem słoika jak by to był lunapark jakiś.
    • brattby Re: Pojemniki na make, sol, cukier 21.12.10, 12:43
      Jak mają wleźć to wlezą wszędzie. Ja miałam i te małe czarne i mole. Po wyrzuceniu wszystkiego (w pewnym momencie przestałam już nawet zaglądać) i dokładnym wyczyszczeniu szafki, robactwo się wyniosło, kupiłam pojemniki w IKEA - słoiki zakręcane i plastikowe pojemniki z otwieranym wieczkiem. W zasadzie robaków nie ma - raz przyniosłam w mące, ale od razu ją wyrzuciłam. Myślę, że nie same pojemniki są barierą dla tych pasożytów, po prostu teraz wszystko przesypuję, więc jak widzę, że coś jest nie tak - wywalam od razu i się nie mnoży.
      • irenazu Re: Pojemniki na make, sol, cukier 21.12.10, 16:17
        Używam pustych słoików po kawie.Co prawda nie mieści się kilo cukru,ale akurat ta resztka idzie do cukiernicy.Na mąkę mam inny słój.Jeżeli czegoś troszeczkę zostaje to trzymam to w zamykanym pojemniku i jak już jest miejsce to dosypuję.Ale pojemniki,słoje z IKEI też mam i są ok.
        • klara551 Re: Pojemniki na make, sol, cukier 21.12.10, 18:32
          Używam szklanych kwadratowych słoików z uszczelką i metalowym zapięciem.Do przypraw używam takich samych ale małych. Nic nie wylezie,bo zamknięcie szczelne,a robactwo szkła nie ugryżie. Po kilkakrotnym wyrzuceniu wszystkiego/mąka,makaron,ryż fasola,płatki,przyprawy zawzięłam się i kupiłam takie słoiki. No i widać czy są jakieś żyjątka bo szkło jest przezroczyste,pokrywki nie giną bo są przy słoiku.
          • asdaa Re: Pojemniki na make, sol, cukier 21.12.10, 21:14
            Może to i szczelne, ale zaleca się niektóre produkty (zwłaszcza te bardziej higroskopijne jka maka czy kasze) przechowywać w bardziej przewiewnych pojemnikach. pojemnikach
    • zarin Re: Pojemniki na make, sol, cukier 21.12.10, 20:00
      Rzeczy użytku wtórnego.
      Lubię opakowania po takich ciastkach:
      sklep.pandp.pl/zdjecia/1859.jpg
      Wchodzi mniej więcej kg mąki/cukru, przy okazji bdb ciastka wink.
      Na przyprawy w większej ilości opakowania po maśle do ciała.
      • kasiazyw Re: Pojemniki na make, sol, cukier 22.12.10, 08:33
        Ja w tej chwili - za radą Babci powkładałam do pudełek liście laurowe. Jak na razie nie zalęgło mi się nic, więc polecam.
        • karolewskiej Re: Pojemniki na make, sol, cukier 22.12.10, 10:37
          ja chyba pokupuje pojemniki w ikei. Na ten moment wyrzucilem przyprawy, herbaty, i inne tego typu rzeczy, niestety wszedzie widzialem pojedyncze robaczki. Teraz przeszukalem inne szafki i pojedyncze sztuki widzialem w wiekszosci z nich. Ustawilem na meblach taka plytke owadobojcza i przykleilem 2 plastry na mole. Najgorsze ze do konca nie mam pewnosic czy to mole. Jesli mole to jakies malutkie (mlode? smile )

moze uda sie to jakos wytempic
          • asdaa Re: Pojemniki na make, sol, cukier 22.12.10, 15:34
            pl.wikipedia.org/wiki/Mklik_m%C4%85czny
            podstawowe info
    • graiyetea Re: Pojemniki na make, sol, cukier 28.12.10, 14:45
      Widziałam ostatnio świetne rozwiązanie do przechowywania produktów o których piszesz. To zestaw pojemników na przyprawy, który jest zawieszony na takiej specjalnej listwie. Cały chromowany więc ładnie wygląda i nie zajmuje dużo miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka