25.03.11, 10:36
Witam
Planuję zakup nowych firanek i może pomożecie mi Drogie Panie rozstrzygnąć parę dylematów.
Po pierwsze, czy kremowe firanki pasują do białej elewacji domu, bo ja mam wrażenie , ze raczej do takiej w odcieniach żółtego, lub podobnego pastelowego.
Po drugie czy do okien ze szprosami(podwójne, jakby dwa okna złączone) pasują jakieś fikuśne upięcia, asymetrie, ekrany itp. , bo ja mam wrażenie, że raczej prosto wiszące ewentualnie podpięte po bokach, lub związane w środku.
Jakie są już zdecydowanie passe?
Czy jeżeli na elewacji frontowej są dwa takie same okna (podwójne i tylko te dwa okna) czy nie lepiej gdy są takie same( lub jakoś podobne) aranżacje , niż każda z innej bajki.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie sugestie smile

Obserwuj wątek
    • alex_k Re: Firanki 25.03.11, 11:44
      Przepraszam za pytanie, ale dla kogo właściwie kupujesz firanki, dla siebie, czy dla ludzi oglądających budynek z zewnątrz? Bo jesli dla siebie, to weż pod uwagę to, że będziesz je oglądać znacznie częściej od środka smile
      W związku z powyższym - dałabym sobie zupełnie spokój z tym , jak będą wyglądały z zewnąrz, a skupiła się na dopasowaniu ich do wystroju wnętrz i tego, jaki typ mi się najbardziej podoba.
      Zastanowiłabym się też, na których oknach są one rzeczywiście niezbędne. Ja właśnie pozbyłam się części kurzołapków, zostawiając jedynie zasłony i pokój wygląda o wiele lepiej. Mie we wszystkich pokojach jednak jest to możliwe.
      Aha, firanki mam i kremowe, i białe i kolorowe też, a elewację mam ciemnokremową. smile

Mój decoupage
      Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?
    • ookaa Re: Firanki 25.03.11, 12:05
      Słusznie, że leży Ci na sercu wygląd domu również z zewnątrz. Oczywiście, że lepiej będą wyglądały jednakowe firanki w dwóch, jedynych oknach w ścianie. Z większej odległości prawdopodobnie ich odcień będzie nierozpoznawalny, a i elewacja śnieżnobiała długo nie pobędzie, zatem może być i ecru. Jestem zwolenniczką prostoty, więc nie podobają mi się wszelkie upięcia, podwiązywania, fikuśne zakładki, kokardy itp. Prosta, ładnie zmarszczona, gładka firanka wygląda najlepiej. A jeszcze lepiej wygląda okno bez firanki wink. Toteż wieszałabym jedynie tam, gdzie jest to absolutnie niezbędne np. na niskim parterze z przemarszem przechodniów przed oknem.
    • agnieszkaha1 Re: Firanki 28.03.11, 10:32
      Wydaje mi się ze do białego pasuje każdy kolor, więc kremowe firanki jak najbardziej. Nie widzę też problemu w tych fikuśnych upięciach... jednak z zachowanym umiarem wink Aranżacje powinny być takie same jeśli oba okna są w jednym pomieszczeniu, jeśli to są dwa osobne pomieszczenia to każde okno możesz "przystroić inaczej" smile

wystrój okien
      • sajolina Re: Firanki 28.03.11, 11:33
        Kremowe firanki wyglądają dla mnie jak pożółkłe ze starości albo brudne i niepotrzebnie zabierają światło.

Mz, passe są wszystkie firanki w ciapki, tiulowe i tzw. "fikuśne" jak np. te:

https://www.hotel-gala.pl/imagesy/serwis_obrazy/firany_03.jpg

https://www.welo.pl/firany13.jpg

https://www.centrumtkanin.com.pl/images/Zdjecief6.jpg

A tak poza tym wydaje mi się, ze firanki powinny przede wszystkim pasować do wnętrza budynku niż do zewnętrzasmile
    • sadosia75 Re: Firanki 28.03.11, 11:53
      Nie wybieraj firanek do elewacji bo tak naprawde nikogo to interesowac nie bedzie smile
      Ludzie nie beda stac przed Twoim domem i mowic " O zobacz Marysiajak Dagusia malo gustownie dobrala firanke. W ogole do elewacji domu nie pasuje"
      Wybierz firanki do wnetrza. Dobierz kolor pasujacy do scian i do mebli. Nie powiesisz przeciez czerwonej firanki do zielonych scian i brazowych mebli smile
      Chociaz.... mozesz smile Nikt ci nie zabroni.
      Nie ma firanek passe. Sa firanki,ktore Tobie nie odpowiadaja i sa w Twoim typie.
      Tylko i wylacznie tak dobrane i firanki i meble i cala reszta sprawi, ze to bedzie Twoj dom a nie dom na pokaz czy dla ludzi.
      Co do okien - ja wole takie same firanki w oknach,ktore sa obok siebie. Ale tez ciezko wstawic " salonowe" firanki do pokoju dziecka smile Wiec zrezygnowalam z takiego planu i kupilam firanki pasujace osobie,ktora w danym pokoju bedzie mieszkac.
      Dom ma byc Waszym domem smile Wiec dobierajcie dodatki tak aby to Wam odpowiadalo.
      a ludzie... oni zawsze beda gadac. a to trawa za zielona, a to plot za brazowy a kwiaty za kwieciste wink
      Dogadzaj sobie nie innym.
      • mewa000 Re: Firanki 28.03.11, 18:26
        Zgadzam sie z Sadosią, patrz na to co się Tobie podoba a nie na to co ludzie powiedzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka