Dodaj do ulubionych

Płyta ceramiczna

29.08.11, 23:38
Dziewczyny drogie (i ewentualne Chłopaki),

kto z Was ma doświadczenie w użytkowaniu płyty ceramicznej? Mam od niedawna taką niedużą "dwupalnikową" Amicę. Wszystko jest super poza tym, że kiedy gotuję coś w dwóch garnkach naraz nagrzewa się cała płyta, w tym miejsce, gdzie są przyciski włączania, wyłączania i regulacji temperatury. Co utrudnia manewry, bo zwyczajnie parzy, a czasem trzeba przytrzymać chwilę opuszkiem palca, żeby opcja zaskoczyła. Zadzwoniłam dziś na infolinię i miły pan powiedział, że to normalne... No nie wiem ;-/ Też to u Was tak działa?...
Obserwuj wątek
    • mii.krogulska Re: Płyta ceramiczna 29.08.11, 23:48
      Wydaje mi się, że miałam dużą ceramiczną Amicę na cztery palniki w wynajmowanym mieszkaniu. Wkurzały mnie te przyciski, bo koty łatwo je uruchamiały. Nigdy się jednak mocno nie nagrzewały, a o parzeniu palca nie było mowy. Zamów serwis i zgłaszaj reklamację. Jeśli przycisk parzy, to nie da się z niego korzystać. Chyba, że Amica to kit i gdzieś to było w instrukcji napisane, wtedy pozostaje naciskanie trzonkiem od drewnianej łyżki sad
      • hbinko Re: Płyta ceramiczna 30.08.11, 12:12
        nie bardzo się na tym znam, ale coś jest nie tak; a w ogóle to jakiś mądry powiedział mi, że jest też płyta indukcyjna, któraś z nich (nie pamiętam) nagrzewa się tylko we włączonych miejscach (kółkach), a któraś cała, ale bez przesady, żeby nawet gałki? reklamuj
        • paniiwonka1 Re: Płyta ceramiczna 30.08.11, 13:50

mam też taką płytę, tyle, że na pokrętła a nie na dotyk. te się nie nagrzewają. za to płyta dookoła palników sie nagrzewa, ale jest zaledwie ciepła a nie żeby parzyła. cos musi byc nie tak
    • budzik11 Re: Płyta ceramiczna 30.08.11, 19:10
      Ja mam wprawdzie 4-palnikową Amikę, ale ilość palników chyba nie ma znaczenia jeśli chodzi o jej działanie - więc u mnie nic się nie nagrzewa. Aż zmierzyłam - najbliższy palnikom "przycisk" jest od nich 6cm. "Przycisk" bo rozumiem, że chodzi o te sensoryczne "przyciski" które nie są tak naprawdę przyciskami? W każdym razie używam kuchenki od 7 lat i przyciski są zimne podczas gotowania.
      • pudelek09 Re: Płyta ceramiczna 31.08.11, 10:20
        Ja tez mam amice(4palnikowa)na sensory.Nie nagrzewaja sie,a tez czasem trzeba chwile przytrzymac,zeby ktorys zadzialal.Wiec takie nagrzewanie mija sie z celem.A jakbys np.gotowala mleko,zaczelo by kipiec,kuchenka zalana,poprzypalana,a Ty nie mozesz zmniejszyc sily grzania bo nie mozesz dotknac kuchenki?Glupie!
        Ja bym reklamowala!
        • tynia Re: Płyta ceramiczna 31.08.11, 22:42
          Dziękuję, dziewczyny kochane. Będę reklamować.

A gary emaliowane? Do ceramicznej nadają się wg Was?..
          • kk345 Re: Płyta ceramiczna 31.08.11, 23:22
            Jasne, pod warunkiem, że maja całkowicie płaskie dno, inaczej się nie nagrzeją zbyt szybko...
    • roszpunka3 Re: Płyta ceramiczna 16.09.11, 12:53
      Ja wolę płytę indukcyjną jednak niż ceramiczną. Dlaczego? Płyta indukcyjna podobnie jak ceramiczna jest łatwa w czyszczeniu i wygodna i w porównaniu do ceramicznej ma mniejsze zużycie energii, szybciej się gotuje. Trudniej się poparzyć tym i nic się nie przypali. Ostatnio w dobrej cenie widziałam teraz płytę indukcyjną Amica w Magicznej Planecie, warto więc skorzystac z promocji jeśli ktoś aktualnie szuka.
      • mamcia2synow Re: Płyta ceramiczna 16.09.11, 13:43
        Ja mam indukcje Whirpoola.Plyta nie nagrzewa sie i nie parzy.Za to bardzo brzeczy i drzy kiedy gotuja sie 2 lub 3 potrawy naraz.Przyciski nie raz sprawily mi niespodzianke i nie chcialy szybko zareagowac przez co wykipialy mi ziemniaki itp.Gdybym teraz miala kupowac-kupilabym indukcje ,ale innej firmy(Electrolux lub Siemens).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka