Dodaj do ulubionych

Akcesoria łazienkowe :(((

12.09.11, 17:49
Muszę się wyżalić i poradzić.

Chodzi mi o akcesoria łazienkowe, czyli dozownik do mydła, szczotka do wc, pojemnik...

Łazienka stosunkowo nowa, na tyle nowa, że nie planuję zmieniać płytek. Wielkie są i wredne.

Ale do rzeczy.
Łazienka w sumie spora, tych bzdur też sporo. Kilka wieszaków, szczotka wisząca do wc, uchwyt do papieru, dozownik do mydła (w kostce nie używamy), dwa pojemniki na szczoteczki...
Jest tego trochę i dziur po wierceniu jeszcze więcej.
Kupiłam te akcesoria. Cena dośc spora, stal nierdzewna, miało być elegancko i solidnie. Panowie dziury nawiercili.
Po dwóch latach, czyli akurat po gwarancji, zaczął rdzewieć dozownik do mydła i uchwyt do szczoteczek.
W sklepie towaru już nie było.
Cóż było robić, żeby nie zmieniać wszystkiego. Jakoś spięłam się i wyszukała w necie dozownik i ten uchwyt na szczoteczki z tej samej firmy. Minął właśnie drugi rok i znów to samo. Dozownik już załapał rdzę, pojemnik na szczotkę do wc teżsad(
Trzeci raz tego dziadostwa nie kupię. Okazało się, że z tą firmą były problemy, raczej z jej produktami, choć nadal inne serie są w sprzedaży.

Kupiłam w akcje desperacji sam dozownik (nie lada sztuka dokupić coś co pasuje do reszty) z chromowanej stali, żeby choć trochę pasowało do reszty.
Wytrzymało kilka tygodni i pięknie odchodzi ta stalsad(((

Szlag mnie zaczyna trafiać.

Zaczęłam szukać czegoś podobnego i, albo szczotka do wc stojąca, albo znów dozownik do mydła na blacie. To znów wieszaki jak w dworku u szlachcica.

Szukam, szukam i nie ma czegoś takiego, żeby były różne warianty, czyli szczotka stojąca ale i wisząca, wieszaki małe i duże. Po prostu ręce mi opadają.

Aha, jeszcze te dziury. Jak już znajdę szczotki i uchwyty to wieszaki są niestandardowesad(

Gdzie szukać czegoś co nie zardzewieje po kilku miesiącach użytkowania?? Przecież to jakaś bzdura.
Swoją drogą zardzewiały nierdzewne półki pod prysznicem, ociekacz na naczynia (u mamy).

I co mi z uznania reklamacji skoro mogę reklamować tylko jeden z kilku elementów zestawu. Inne są ok, z dala od źrodła wody i jakoś wytrzymują. Nie mogę zwrócić całego zestawu, choć bardzo bym chciała oddać cały szmelc, który i tak kiedyś się rozsypie.
Obserwuj wątek
    • kamella_tworzy Re: Akcesoria łazienkowe :((( 20.09.11, 20:24
      A muszą być koniecznie takie "stalowe"? Może jednak da się coś dobrać pasującego w nieco iiym kolorze? Pełno tego w sklepach internetowych, budowlanych, może allegro, może ceramika robiona na srebrną? Widziałam takie, wyglądały jak nieco czerniona stal.
      życzę cierpliwości i pozytywnego rozwiązania kwestii łazienkowej
      Pozdrowienia
      • kamella_tworzy Re: Akcesoria łazienkowe :((( 22.09.11, 12:22
        W ostatnim katalogu castoramy albo praktikera są dwa zestawy z wiszącymi elementami, ze stalą lub chromem. Wybacz, że nie wiem w którym, ale oglądałam jeden po drugim i mi się wymieszały.
    • ookaa Re: Akcesoria łazienkowe :((( 21.09.11, 08:05
      pitahaya1 napisał:

> Gdzie szukać czegoś co nie zardzewieje po kilku miesiącach użytkowania??

No to ja konkretnie: kilka lat mieszkałam w lokalu, gdzie były zainstalowane akcesoria firmy Witrochem (kolekcja Rosa):
      sklep.witrochem.pl/witro/rosa.html?p=1
      Nic się z tym nie działo, nawet pod prysznicem.

Teraz od blisko 2 lat mieszkam z akcesoriami firmy Harimex, konkretnie kolekcja minimalistyczna Xedos:
      www.akcesorialazienkowe.pl/galeria.php?kolekcja=2
      Nic złego się nie dzieje.
      • pitahaya1 Re: Akcesoria łazienkowe :((( 21.09.11, 11:30
        Dziewczyny, dziękuję za linki i radysmile Musze te rzeczy obejrzeć, wyglądają fajnie tylko na otwory muszę zwrocić uwagę. Wiercić w innych miejscach bym nie chciała.
        W ogóle ta stal nierdzewna w połowie rzeczy rdzewieje. Rdzewieją młynki do pieprzu, pojemnik na oliwę. Początkowo myslałam, że to kwestia mojego mieszkania ale sporo osób narzeka na stal"made in China".
    • altu Re: Akcesoria łazienkowe :((( 22.09.11, 14:33
      ja mam i polecam produkty firmy bisk
      www.bisk.pl/
      od ponad 7 lat ciągle te same, nic się z nimi nie dzieje,
      ani nie zaśniedziało, ani nie zardzewialo, nic nie odchodzi.. używane na wciąż..
      ich serie są w castoramie - można pomacać i sprawdzić.

a dziurki - z reguły rozmiary w różnych seriach u różnych producentów są rozstawy dziurek podobne (2-3 cm), i w większości [bo też musiałam się wpasować do dziurek zastanych po poprzednich właścicielach] akcesoria mają regulację..
      • pitahaya1 Re: Akcesoria łazienkowe :((( 22.09.11, 19:25
        Sprawdzę ten Bisk, jakoś brzmi znajomo. A co do dziurek, niestety po bliższym obejrzeniu okazało się, że czasem dziurki są w pionie, czasem w poziomie, w niektórych akcesoriach uchwyt jest za pojemnikiem a w niektorych obok i wychodzi głupio, gdy chcesz mieć coś symetrycznie przy umywalce. Jakby nie można całej serii jednakowo zrobićsad
        • altu Re: Akcesoria łazienkowe :((( 29.09.11, 09:08
          no ale własnie tak te dziurki są/muszą być zrobione.
          bo np. trzymak kubka i szczoteczek - dziurki poziome, mydelniczka - dziurki pionowe [albo odwrotnie), uchwyt na srajtaśmę - pionowo, haczyki ręcznikowe - pionowo..

zrób listę rodzaju i ilości i rozmieszczenia dziurek,
          idz do np. leroya czy castoramy,
          najpierw sama pomacaj i pooglądaj kolekcjami poszczególne akcesoria, głowne pod kątem użyteczności i wykorzystania dziurek,
          ewentualnie zrób minę blondynki i poproś kogoś o pomoc wink
    • nancy_callahan Re: Akcesoria łazienkowe :((( 25.07.13, 22:43
      Ja mogę odradzić akcesoria firmy tiger, dość drogie, a niestety problemy te same, co u Ciebie.
      • pitahaya1 Re: Akcesoria łazienkowe :((( 25.07.13, 22:54
        Bo to właśnie Tiger jestsad

Poddałam się. Zmieniłam dozownik na plastikowy, imitacja chromu. Imitacja to dobre określenie. Po kilku miesiącach do wyrzucenia. Cało "chrom" się wytarł.
        Nie ma sklepu, żeby nie szukała czegoś na zmianę.

O dziurkach pisałam, ponieważ w różnych zestawach różnie są one umieszczone. Jeśli mój dozownik ma dziurki w poziomie (mam na myśli dziurki pod kołki rozporowe) to tak łatwo nie zamienię go na taki z dziurkami w pionie. Dlatego nie tak prosto zamienić ten komplet na inny.

Udaję, że nie widzę uszkodzeń. Wieszaki puszczają na tych malutkich śrubkach od spodu. Pozostałe rzeczy rdzewieją. Na dozowniku widać najbardziej. Trudno. Wypadałoby czegoś od firmy oczekiwać a widzę, że znów te produkty są w sprzedażysad
        • altu Re: Akcesoria łazienkowe :((( 26.07.13, 09:58
          a może napisz do nich takiego rzęsistego maila?? opisz problem samych produktów, i jeszcze większy problem ze znalezieniem zamienników..
          może "się poczują" i doślą brakujące, albo chociaż coś zaproponują w zamian? albo podpowiedzą jakieś sensowne rozwiązanie?

[ja bym poszła w domowe oczyszczenie któregoś elementu i polakierowanie go antyrdzewiaczem, a potem lakierem stalowym, jak wyjdzie dobrze, to ok, a jak nie - trudno, gorzej chyba już nie będzie - ale spróbować warto]

• graceb77 Re: Akcesoria łazienkowe :((( 04.12.16, 00:27
            Też mam problem z akcesoriami firmy Tiger. Kosztowały majątek a to co z nich pozostało wola o pomstę! W łazience, gdzie dużo pary nic się nie dzieje, ale w WC pojemnik na gazety, szczotka do wc i uchwyt na papier toaletowy są całe zaśniedziałe jakby zaszkodził im kontakt z ...oparami amoniaku? ?? Nigdy nie spotkałam się z takim szajsem i jak to wyczyścić? Najchetniej wywaliłabym ale te dziury w kaflach. ..
            • asfo Re: Akcesoria łazienkowe :((( 04.12.16, 16:17
              Dlatego preferuję akcesoria montowane taśmą dwustronną. Nie ma dziur, a jak się popsuje, to można zeskrobać.
              • maria10344 Re: Akcesoria łazienkowe :((( 04.12.16, 17:12
                Ja też miałam takie doświadczenia i teraz mam taki patent.Jeżeli muszę coś wieszać,to cienkie wiertło i wiercę pomiędzy kaflami.Nie są to z reguły rzeczy ciężkie i takie cieniutkie otworki i cieniutkie śrubki wystarczają do utrzymania tych rzeczy na ścianie i jeżeli nawet zmieniam wystrój a nie pasują dotychczasowe dziurki,to jedna z nich pasuje,drugą dowiercam albo niżej albo wyżej .Zdarza się,że czasem trzeba podszpachlować fugę,ale tego raczej nie widać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka