stef63 20.02.12, 17:11 Czy ktoś może ma sprawdzony przepis na dobre pierogi leniwe. Robiłam w sobotę z przepisu w necie i porażka. Ciasto nie chciało mi się odkleic od rąk. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 18:42 Zawsze robię z tego przepisu: szklanka mąki na ok. 40 dkg sera plus jajko (albo dwa małe). Ręce sobie trzeba zawsze oprószać mąką w miarę potrzeby. Odpowiedz Link
klara551 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 18:48 Wagowo po połowie ser i ziemniaki, na pół kg sera 3 jajka sól, cukier cukier waniliowy i mąka. przetarte ziemniaki i ser mieszam szybciutko z resztą a mąki dodaję niewiele. Nie można wyrabiać długo bo robi się kleista maź. Wykładam porcjami taką garść na mocno wysypaną mąką stolnicę i robię wałki .Wałki kroję ukośnie i wrzucam na wrzątek/ma mrugać a nie mocno wrze/.Ciasta na leniwe nie wolno mocno wyrabiać i na tym chyba polega zabawa. Odpowiedz Link
stef63 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 19:32 W necie są różne przepisy. Ja wzięłam ten bez ziemniaków. Dokładnie ten: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/leniwe/leniwe.html Ciasto tak mi się poprzyklejało do rąk, że nie mogłam w żaden sposób zrobic wałka i musiałam dosypac mąki. W końcu dałam za dużo mąki i wyszły za twarde i niedobre. Jadłam kiedyś leniwe pierogi i pamiętam jak smakują, a moje były inne. Dałam serek "mój ulubiony" może ten serek się nie nadaje na leniwe pierogi. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 19:51 Ale z ziemniakami to nie leniwe. Leniwe, to ser, mąka i jajko. Ten twój przepis, to jakieś inne kluski. Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 19:59 U mnie od czasów mojej prababci leniwe zawsze robiło się z ziemniakami. W "Kuchni Polskiej" którą mam - specjalnie sprawdziłam przed chwilą - też w przepisie są ziemniaki. Odpowiedz Link
klara551 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 21:16 A bez ziemniaków to nie leniwe a kluski z serem lub serowe. Co kraj to obyczaj. Sama nazwa wskazuje,że to mają być leniwe pierogi,czyli ziemniaki,ser,jajka i mąka a leniwej gospodyni nie chciało się lepić ciasta.. Nikt nie robi pierogów z wkładką sera z mąką. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 19:55 Nie rób rękami Ja robię BARDZO leniwe pierogi - nie wałkuję, nie kroję - nabieram jedną łyżeczką, pomagam ściągnąć drugą - jak kluski kładzione, na wrzątek. Smakują tak samo a robi się łatwo. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 19:57 Ja robię to "na oko", więc nie podam ci dokładnego przepisu. Ważny jest rodzaj sera, którego używasz do leniwych. Powinien to być niezbyt mokry twaróg. Pamiętam, że ja nie mogłam zrobić uwielbianych przez mojego męża pierogów z serem. Powodem był właśnie rodzaj sera. Używałam sera "babuni", który się nie nadawał do pierogów. Po przejściu na zwykły twaróg jest ok. Odpowiedz Link
stef63 Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 20:03 Spróbuję zrobic jeszcze raz w tym tygodniu. Wybiorę tak jak poprzednio przepis bez ziemniaków. Kupię "normalny" ser. Skorzystam z Waszych rad. Dzięki za odzew. Odpowiedz Link
kamunyak Re: Pierogi leniwe 20.02.12, 23:36 Ja robię leniwe z przepisu z lat 50 - 60 tych i te proporcje są nieco inne niż w twoim. Na 50 dkg twarogu jest 15 dkg mąki, 15 dk ziemniaków, 4 jaja i 4 dkg masła. W sumie to podane ilości są orientacyjne (dla mnie, bo czasem mam czegoś więcej lub mniej) ale i tak widać, że mąki jest więcej niż proporcjonalnie w twoim przepisie więc "przedawkowanie" jej nie było raczej powodem nieudanych leniwych. No chyba, że wsypałaś całą torbę. Może zawinił ser jeśli był "nienormalny". Ja używałam juz przeróżnych twarogów, chudych, tłustych, i z każdym wychodziły dobre, ale zawsze był to normalny twaróg a nie jakiś przetworzony typu ziarnisty. Ciasta na leniwe nie wyrabia się a produkty tylko łączy ze sobą. Ja do miski wrzucam masło, do tego jaja, zmielony ser i ziemniaki, i mieszam/ucieram łyżką. Dopiero to wszystko wyrzucam na stolnicę z mąką i łączę w jednolitą masę. Polecam używanie do tego jednorazowych rękawiczek, nic sie nie klei do rąk i dużo przyjemniej się w nich pracuje. Są tanie, 100 sztuk kosztuje niewiele ponad 20 zł i jeśli ktoś nie lubi oblepionych ciastem, czy mięsem rąk, to dają komfort pracy. Jeśli trzeba podsypać trochę mąki to też to robię ale raczej tylko do odłożenia pokrojonych klusek czy ciasta, czasem trochę na dłonie jeśli formuję wałek. Kluski trzeba zaraz ugotować bo lubią sie rozłazić oraz nie mogą gotować się na zbyt dużym ogniu bo rozpadają się. U mnie garnek stoi na średnim ogniu, po wypłynięciu gotuję jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Bez ziemniaków też robiłam, są delikatniejsze. Zanim doszłam do wprawy miałam kilka nieudanych prób ale grunt to się nie zrażać, w końcu się uda. Odpowiedz Link
smutas13 Re: Pierogi leniwe 21.02.12, 08:09 Jeśli już robię pierogi leniwe, to tylko z tego przepisu: 50 dag. sera (twarogu) 3 jajka 15 dag. mąki 3 dag. mąki do podsypania 3 dag. tłuszczu - najczęściej jest to masło Świeży ser przetrzeć przez sito lub zemleć. Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, dodać ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej, dodać mąkę, wymieszać, lekko osolić. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek o średnicy 3 cm. spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, kroić w ukośne kawłki szer. 2-3 cm. Zawsze wychodzą dobre. Odpowiedz Link