Dodaj do ulubionych

Wybieram AGD

10.11.12, 16:02
Wybieram sprzęt AGD, tylko nie na wszystkim się znam.

Płyta gazowa - jakie rozmieszczenie palników najlepsze (plusy i minusy) jaka wielkość płyty, żeby była wygodna i funkcjonalna?

Okap - czy te schowane pod szafką są faktycznie wystarczające do aneksu kuchennego w salonie (łącznie ok 30m2). Jaki poziom hałasu [dB] jest już uciążliwy np. podczas rozmowy czy oglądania TV (salon z aneksem)

Mikrofalówka - czy potrzebuje mieć więcej funkcji niż podgrzewanie i rozmrażanie, co ma każdy sprzęt za 150zł? Co cudownego mają mikrofalówki za 2 tys?

Piekarnik - jw

Zmywarka - to jest dla mnie największa zagadka, ponieważ nigdy nie miałam i nie używałam. Jaka wielkość będzie wystarczająca wielkość dla 2 osób (gotujemy codziennie) i czy nie zrobi się za mała gdy pojawią się mali domownicy? I jak przy okapie, Jaki poziom dźwięku przeszkadza, gdy zmywarka chodzi, a w pokoju toczy się życie?

Z pralką i lodówką poradzę sobie samasmile

No i marka. Nie stać mnie na Miele. Stać mnie na tańsze modele Bosha, ale czy Bosh to faktycznie jakość, czy tylko marka? Może jest coś lepszego?
Przeglądam ceneo a tam: AEG, Hotpoint, Ariston, Nardi, Smeg, Ardo - co to w ogóle za firmy?
I jak jest z jakością tych najpopulanrniejszych: Whirpool, Mastecook, Samsung, Indesit, Gorenje, Amica, Candy, Beko?

Wiem, że Wy to wszystko wieciesmile
Obserwuj wątek
    • satia2004 Re: Wybieram AGD 10.11.12, 16:38
      balbina_malolepsza napisała:

> Wybieram sprzęt AGD, tylko nie na wszystkim się znam.

Ja też nie na wszystkim się znam ale niektóre rzeczy da się podpowiedzieć z własnego doświadczenia wink

> Płyta gazowa - jakie rozmieszczenie palników najlepsze (plusy i minusy) jaka wi
      > elkość płyty, żeby była wygodna i funkcjonalna?

Ja mam indukcję ale co do rozmieszczenia palników to mniej więcej to samo - dla mnie najlepiej jak duży palnik jest z przodu - na 'dużym gazie' najczęściej się smaży i gotuje potrawy, które wymagają uwagi - ziemniaki mogą pykać na mniejszym palniku z tyłu a nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie muszę sięgnąć nad garnkiem do tyłu, żeby przewrócić kotleta wink

> Mikrofalówka - czy potrzebuje mieć więcej funkcji niż podgrzewanie i rozmrażani
      > e, co ma każdy sprzęt za 150zł? Co cudownego mają mikrofalówki za 2 tys?

Nie wiem co mają te za 2tys ale ciekawą funkcją tych za kilkaset złotych jest opiekanie na chrupko - w Whirlpoolo to jest funkcja 'Crisp' w Samsungu 'Crusty Cook'. Nie wiem czy inne firmy to mają. Do tej funkcji jest specjalny metalowy talerz (normalnie metalu nie stosuje się w mikrofalach) na którym można np. upiec w 15minut udka z kurczaka z chrupiącą skórką.

> Piekarnik - jw

W piekarniku zdecydowanie przydatną funkcją są prowadnice teleskopowe. Można wysunąć mocno kratkę ze stojącą na niej blachą i będzie stabilnie.

> Zmywarka - to jest dla mnie największa zagadka, ponieważ nigdy nie miałam i nie
      > używałam. Jaka wielkość będzie wystarczająca wielkość dla 2 osób (gotujemy cod
      > ziennie) i czy nie zrobi się za mała gdy pojawią się mali domownicy? I jak przy
      > okapie, Jaki poziom dźwięku przeszkadza, gdy zmywarka chodzi, a w pokoju toczy
      > się życie?

Lepiej wziąć od razu 60cm - najwyżej puścicie rzadziej (przy zmywarce potrzeba jest mieć więcej naczyń i tak). Zmywarka dość hałasuje w pierwszej fazie (woda uderza o naczynia) ale nie jest to bardzo uciążliwe. Można po prostu puszczać na noc.
    • rebelka1986 Re: Wybieram AGD 10.11.12, 16:57
      Ja mam zmywarkę 45 cm, Electrolux. Przy układzie dwoje dorosłych + dwoje małych dzieci jest wystarczająca, z większą chyba bym się męczyła - żeby zapełnić, nie puszczać na pusto, itp wink ALE ja nie myję w zmywarce garnków i patelni wink
    • turnesolka Re: Wybieram AGD 10.11.12, 18:28
      Tylko nie kupuj nic amici, ja zrobilam ten blad i bardzo zaluje!
      Zmywarka i wyciag beda zawsze glosne, za glosne do aneksu wiec nie przejmowalabym sie decybelami tylko skoncentrowala na skutecznosci. Zmywarka zdecydowanie 60cm boscha albo siemensa. Wez z opoznionym startem to puscisz jak was nie ma w salonie.
    • magdalaena1977 Re: Wybieram AGD 10.11.12, 18:39
      Ja mieszkam sama, gotuję w domu i puszczam zmywarkę codziennie, ew. co drugi dzień.
    • balbina_malolepsza Re: Wybieram AGD 11.11.12, 09:47
      Dzięki za odpowiedzismile
      • irenazu Re: Wybieram AGD 11.11.12, 11:10
        Zmywarka, jeżeli miejsca jest dużo to zdecydowanie 60. Ja mam 45, ale nas już więcej nie będzie bo dzieć już wyfrunął i dla nas wystarczy. Ale ja myję wszystko, łącznie z dużymi garami i patelniami. Najwyżej robię dodatkowe krótkie "pranie". Nie wyobrażam sobie, że myłabym tylko zastawę stołową a resztę ręcznie. Jedyne co myję ręcznie to metalowe elementy od maszynki do mięsa i klejone drewno. Zresztą tego drugiego już prawie nie mam a łyżki i łopatki drewniane też dobrze się myją.
        • balbina_malolepsza Re: Wybieram AGD 11.11.12, 13:09
          A więc zmywarka jednak 60-tka.
          Mam na oku tą: www.agito.pl/zmywarka-do-zabudowy-bosch-smv-50e70-eu-2837-451713.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=451713

A co powiecie o tej płycie?
          www.agito.pl/plyta-grzewcza-bosch-pop-616b10-e-2835-403517.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=403517
          I piekarniku?
          www.agito.pl/piekarnik-bosch-hbn-231e0-2834-342889.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=342889
          Tyle wstępnie wybrałam.
          Mikrofala to ciężki zakup, bo wydaje mi się, że ceny są mocno zawyżone, a pierwszej lepszej najtańszej nie wezmę, bo musi przecież pasować do piekarnika:p
          A okap to w ogóle trudny wybór i chyba dopiero w sklepie będę konsultować ze sprzedawcami, ale na Wasze cenne rady i opinie również bardzo liczę.
          • virgaaurea Re: Wybieram AGD 07.12.12, 18:50
            tez nie na wszystkim sie znam, ale robilam dokladny przeglad zanim kupilam zmywarke;
            nie bierz tej co zalinkowalas - 46db to jest NAPRAWDE glosna; decybele to nie jest skala liniowa, tylko logarytmiczna;
            metalowe dno, przesuwane koszyki - ma, to wazne;
    • motyllka Re: Wybieram AGD 07.12.12, 17:43
      Przepraszam, że się wtrącam. Dołączam się tylko do prośby o jakieś rady, głównie zależy mi na okapie - mam mniej więcej podobną sytuację, co autorka wątku. Jakby ktoś mógł jeszcze coś dopowiedzieć, to byłoby fajnie. Można kupić coś za w miarę przystępną cenę, ale przy dość solidnego? Jaka marka sprawdziłaby się najlepiej?
    • budzik11 Re: Wybieram AGD 07.12.12, 20:02

> Płyta gazowa - jakie rozmieszczenie palników najlepsze (plusy i minusy) jaka wi

Mam elektryczną, więc nie odpowiem.
      >
      > Okap - czy te schowane pod szafką są faktycznie wystarczające do aneksu kuchenn
      > ego w salonie (łącznie ok 30m2). Jaki poziom hałasu [dB] jest już uciążliwy np.
      > podczas rozmowy czy oglądania TV (salon z aneksem)

Ja mam dom parterowy, wszystko na jednym poziomie, kuchnia otwarta i okap teleskopowy, chowany pod szafką, wywiew nad szafkę (powietrze przechodzi przez filtry) do wyciągu wentylacji (nie bezpośrednio). W domu nie śmierdzi, nie ma tłustego osadu. Niestety wyciąg, nawet pracujący na najniższej mocy, jest głośny, tv trzeba podgłaśniać w salonie. Co do decybeli, to nie wiem, ile mój ma.
      >
      > Mikrofalówka - czy potrzebuje mieć więcej funkcji niż podgrzewanie i rozmrażani
      > e,

to musisz sobie sama odpowiedzieć, czy potrzebujesz smile Ja np. nie korzystam nawet z rozmrażania, wyłącznie podgrzewam. Mam jakąś najtańszą kuchenkę f-my Alaska (?!?), już 11 lat i jest jak nowa. Nie pamiętam, ile kosztowała, ale na pewno nie 2 tys wink

>
      > Piekarnik - jw

Piekarnik - bierz bajery. Płyty katalityczne - żeby nie szorować w środku, termoobieg, teleskopowe prowadnice, timer, automatyczne wyłączanie i włączanie po ustawieniu, termometr do mięsa, rożen (no z tego akurat nigdy nie korzystaliśmy), nienagrzewająca się szyba w drzwiczkach (jeśli mają się pojawić mali domownicy), sensoryczne sterowanie. Oczywiście, jeśli będzie piec.
      >
      > Zmywarka - to jest dla mnie największa zagadka, ponieważ nigdy nie miałam i nie
      > używałam. Jaka wielkość będzie wystarczająca wielkość dla 2 osób (gotujemy cod
      > ziennie) i czy nie zrobi się za mała gdy pojawią się mali domownicy?

Czy bedziecie mieć dzieci, czy nie, to patelnia, garnek czy blacha z piekarnika są tak samo duże i najlepiej mieć 60-tkę, bo do 45 nie wejdą (a jak wejdą, to nic innego już się nie zmieści). Jeśli więc nie chcesz szorować większych rzeczy ręcznie, weż większą zmywarkę.

I jak przy
      > okapie, Jaki poziom dźwięku przeszkadza, gdy zmywarka chodzi, a w pokoju toczy
      > się życie?

Zmywarka jest cicha, w dzień jej prawie nie słychać, ale w nocy musimy zamykać drzwi do sypialni, żeby nas nie budził szum wody walącej np. w metalową miskę.

> Przeglądam ceneo a tam: AEG, Hotpoint, Ariston, Nardi, Smeg, Ardo - co to w ogó
      > le za firmy?
      > I jak jest z jakością tych najpopulanrniejszych: Whirpool, Mastecook, Samsung,
      > Indesit, Gorenje, Amica, Candy, Beko?

Ariston = Indesit. Ja mam właśnie Aristona/Indesit (lodówka i zmywarka) oraz Amicę (piekarnik, płyta elektryczna i okap).
      >
      > Wiem, że Wy to wszystko wieciesmile
    • kol.3 Re: Wybieram AGD 08.12.12, 16:39
      jak-wybrac-pralke.wieszwszystko.com/ranking.php
    • yaga7 Re: Wybieram AGD 08.12.12, 20:16
      Co do mikrofali, to wszystko zależy smile

Ja mam mikrofalowkę + mały piekarnik w jednym. Dzięki temu łatwiej mi w niej zrobić coś małego, niż gdybym miała rozgrzewać wieeelki piekarnik (który też mamy). Ma sporo różnych programów - mam wrażenie, ze ten akurat model jest wybitnie dla osób, którym się nie chce myśleć (co ma swoje plusy), bo np. mam program mrożona pizza - wybieram tylko ile waży, wrzucam i się robi wink Itp. Mnie osobiście taka prosta mikrofalówka by nie wystarczyła, bo ten mały piekarnik jest w moim przypadku bardzo fajny.
      No ale to zależy od tego, co się gotuje, piecze itp.
    • magjug Re: Wybieram AGD 19.12.12, 13:13

moja jest ponadstandardowa, bo 90 cm długości ma. Ale taką chciałam i nie zamienię jej na inną! Jeden palnik podłużny (idealny do brytfann), jeden mały, jeden podwójna korona i dwa średnie. Rodzice mają 60tkę i do tego na skos palniki, więc jak stawiam duży garnek na podwójnej koronie, to mi się nic na mniejszych na środku nie mieści... jak gotowałam u nich gołąbki (brytfanna) to musiałam na dwóch palnikach, a każdy inna moc i trzeba było przestawiać gar...
      >
      > Okap - czy te schowane pod szafką są faktycznie wystarczające do aneksu kuchenn
      > ego w salonie (łącznie ok 30m2). Jaki poziom hałasu [dB] jest już uciążliwy np.
      > podczas rozmowy czy oglądania TV (salon z aneksem)

oj na decybelach to się nie znam, mój jest głośny jak się da większą moc i wtedy faktycznie trezba brać głośniej tivi... aha, nie mam teleskopowego, tylko normalny wiszący, też duży, 90 cm, coby całą płytę objął...
      >
      > e, co ma każdy sprzęt za 150zł? Co cudownego mają mikrofalówki za 2 tys?

mam whirlpoola, a najpierw kupiłam rodzicom wieeeeki temu tej samej marki i powiem Tobie, że nie oddam jej za nic. Jak dla mnie mistrzowie jeśli chodzi o mikrofale, ale to może wynikać z tego, że innych nie miałamsmile talerz Crisp, czyli opiekanie na chrupko, gotowanie na parze, podgrzewanie, rozmrażanie (wagę ustawiam sama, a sprzęt sam podaje czas), kop z dodatkową mocą (normalnie mam 850 mocy i to w tym modelu standard, ale mogę zwiększyć do chyba 950, rodzice do 1000 W) i otwieranie w dół jak piekarniksmile nie zabiera mi miejsca na szafcesmile
      >
      > Piekarnik - jw

mam electroluxa... mogę ustawić włączanie i wyłączanie grzania z opóźnieniem (przydaje się jak nie zdążę wrócić do domu, a impreza do szykowania jest), grzanie różniaste, grill pojedynczy, z większą mocą (nie wiem na czym to polega, bo nie testowałam jeszcze), termometr, podtrzymywanie temperatury, chłodna szyba (3 szyby w drzwiach), blokada przed dziećmi (przydaje się najczęściej, masz i na drzwi, więc nei otworzy i na guzki, więc nic nie narozrabia), książka kucharska którą wykorzystuję jak nie wiem na którym poziomie, jaką temperaturę, czas, czy nawiew czy bez i takie tam piec...
      >
      > ziennie) i czy nie zrobi się za mała gdy pojawią się mali domownicy? I jak przy
      > się życie?

mam Ardo, wrogowi nie polecę.... to najgorszy, ale tez najmniej przemyślany zakup u mnie. Nie dość, że zdechła zaraz po gwarancji, to niedokładnie myła, zdarzało się, że coś ciekło w czasie pracy, za mała (45 cm) na gary... miałam porównanie, bo rodzice mieli wtedy whirlopoola i ich była większa w środku od mojej, mimo tej samej szerokości zewnętrznej... teraz będę szukać 60tki jak nic i na pewno nie tej firmy....
      >
      > Z pralką i lodówką poradzę sobie samasmile
      >
      > No i marka. Nie stać mnie na Miele. Stać mnie na tańsze modele Bosha, ale czy B
      > osh to faktycznie jakość, czy tylko marka? Może jest coś lepszego?
      > Przeglądam ceneo a tam: AEG, Hotpoint, Ariston, Nardi, Smeg, Ardo - co to w ogó
      > le za firmy?
      > I jak jest z jakością tych najpopulanrniejszych: Whirpool, Mastecook, Samsung,
      > Indesit, Gorenje, Amica, Candy, Beko?

o firmach wypowiedzieć się mogę, ale tylko tych, co testowałam sprzęt... płytę gazową mam Amici, naprawdę jestem z niej zadowolona, ale reszty sprzętu bym raczej nie poleciła; Whirlopool - tyko mikrofalówki; Electrolux - lodówka i piekarnik super!! a i odkurzacze też! Ardo - nie polecę nikomu... aha okap mam fdirmy GLOBALO i poza hałasem (byłam na to przygotowana) jestem bardzo zadowolona ze sprzętu, ale również obsługa była jak dla mnie mistrzowska... okap dostałam szybko, zapakowany jakby był z chińskiej porcelany, jak skopał mi się silnik, to przyjechali, wymienili od ręki bez kosztów i problemów, generalnie naprawdę super jest z nimi kontaktsmile i to tylesmile
      >
      > Wiem, że Wy to wszystko wieciesmile
    • magjug Re: Wybieram AGD 19.12.12, 13:46
      linki:
      okap:
      www.globalo.pl/produkty/okapy_kominowe/divida/divida_90_2_sensor_max
      płyta gazowa:
      www.amica.com.pl/pl,produkt,plyta-grzejna,pg7212x-eco,553,2.html .... teraz tak patrzę, ze to 79 cm... nie wiem jak mi wyszło 90 szerokosci, ale to pewnie dlatego, że mam wbudowaną w blat i nie wnikałam jak daleko mi sięgnie... aha, podwójną koronę to rodzice mają, ja mam duży palnik, ale wg mnie wystarcza spokojniesmile
      piekarnik:
      www.hoopla.pl/produkt-electrolux-eob-6690-x-7510.html
      mikrofalówka:
      www.megamedia.pl/kuchenka-mikrofalowa-whirlpool-mt-42.php
      • magjug Re: Wybieram AGD 19.12.12, 13:52
        poprawka - mikrofalówka ta: www.megamedia.pl/kuchenka-mikrofalowa-whirlpool-mt-48.php
        • enja11 Re: Wybieram AGD 19.12.12, 20:44
          Polecam piekarnik z pyrolizą. Bardzo polecam. Nie myję piekarnika, tylko 2x do roku czyszczę pyrolizą i jest super. Jeśli chodzi o funkcje to mam podstawowe (grzanie góra i dół, grzanie dół, termoobieg, grill, grill z wiatrakiem i szybkie nagrzewanie). Mam Siemensa, kosztował 3 lata temu ok.1700 - tyle samo co inne (Mastercooki, Amici i inne popularne ze średniej półki) z większą ilością niepotrzebnych mi funkcji i bez pyrolizy. Moja mama też ma Siemensa, bardziej wypasionego, też z pyrolizą i nie używa tych wszystkich dodatkowych bajeranckich funkcji.
    • mierzejka Re: Wybieram AGD 19.12.12, 21:05
      ja mam od 4 lat zmywarke bosha 45 i spokojnie rodzina 2+2 ma czyste naczynia, rzadko puszczam 2xdzienie, a gotuję codziennie. Moja zmywarka jest tak wielka w srodku, ze zmywam tam krzesełko z ikei, takie biała antylop, oczywiscie siedzonko samo i blat. wystarczy wyjac gorna szuflade zmywarki i zamontowac takie kólko do mycia blach , do kupienia osobno. Dzieki temu wynalazkowi w zmywarce myje tez ruszt z 60cm kuchenki gazowej, blachy po frytkach, szyby z lodowki, po prostu wszystko. W nowym mieszkaniu tez 45cm, to jest wystarczające, ja układam do 3 warstw garów i wszystko pięknie umyte. wystarczy dobrze przeczytac instrukcję układania, trochę prób własnych i działa. generalnie polecam bosha co do zmywarek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka