Dodaj do ulubionych

Pierniczki

14.11.12, 08:58
Od lat korzystam ze sprawdzonego przepisu,który ma tę wadę,że pierniczki długo miękkną. Jednocześnie jest to tez zaleta,bo przynajmniej są akurat na święta gotowe i po drodze nie znikają.Ale w tym roku postanowiłam upiec wg jakiegoś nowego przepisu,który gwarantowałby szybsze "mięknięcie" pierników. Przeszukałam już internet i mam kilka na oku,ale postanowiłam Was poprosić o jakies Wasze sprawdzone przepisy na szybko mieknące pierniczki
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Pierniczki 14.11.12, 09:06
      Nawet długo mięknące pierniczki można zmiękczyć błyskawicznie, wkładając do pojemnika z nimi przekrojone jabłko.
      • apapon Re: Pierniczki 14.11.12, 10:44
        Ja od kilku lat robię staropolskie pierniczki smileCiasto musi poleżakować, teraz jest ostatni moment na nastawienie go, ale pierniczki są pyszne i szybko miękną.
        • b-b1 Re: Pierniczki 14.11.12, 10:58
          Zamiast prawdziwego miodu wystarczy dać sztuczny i pierniki będą miękkie.
    • dolmadakia Re: Pierniczki 14.11.12, 11:59
      Znam te wszystkie sposoby: nigdy w życiu nie dałam do pierników innego miodu jak sztuczny.Podobnie z wkładaniem do puszek chleba i jabłka.Prosiłam o jakiś przepis na pierniki-jeśli macie wypróbowany.Nie o rady jak sprawić,by pierniki były miękkiesmile po prostu wg mego przepisu są bardzo długo twarde i już.Tak mają.
      • squirk Re: Pierniczki 14.11.12, 12:09
        Nie piekę ale rozesłałam wici i koleżanka mówi, że miękkie i puchate są te - www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-jak-alpejskie----
        smile
        • dolmadakia Re: Pierniczki 14.11.12, 12:27
          Dziękujęsmile
          • b-b1 Re: Pierniczki 14.11.12, 12:57
            Przepis rodzinny-więc muszę wklepaćbig_grin
            1kg mąki
            1 szkl cukru
            1szkl sztucznego miodu
            4 jaja
            5 dag masła
            1 szkl mleka
            1 łyzka sody
            3 łyżki kakao
            Przyprawa do piernika 1 opakowanie(to już moja modyfikacja, wcześniej było gożdziki , imbir, cynamon, zmielona kawa itp).
            Masło rozpuścić, sodę wymieszać z mlekiem, jajka roztrzepać z cukrem. Połączyć składniki i ciasto do lodówki(może leżeć nawet dobę).
            180 stopni, na 7-10 minut.
            Są miękkie.
        • iza1973 Re: Pierniczki 14.11.12, 19:40
          Piekłam z tego przepisu w zeszłym roku i wyszły rewelacyjne. Pierwsze pierniczki w mojej kulinarnej karierze smile W tym roku też się przymierzam.
    • slim.fast Re: Pierniczki 14.11.12, 20:34
      Od 7 lat piekę ze starego przepisu Silje, pierniczki są u mnie akurat ZAWSZE od razu miękkie, przysięgam, że nie wiem co robię, ale są miękkie i już (znajoma mówi, że nie mogą być po prostu za cienko rozwałkowane, może i tak)

forum.gazeta.pl/forum/w,579,5371427,5371427,Z_aktualnosci_najlepsze_na_swiecie_pierniki_swiat.html
      • alki_80 Re: Pierniczki 14.11.12, 20:39
        Robiłam z tego przepisu rok temu. Były to moje pierwsze pierniczki i wyszły genialne!!! Polecam!!
        • cytrusowa Re: Pierniczki 14.11.12, 21:08
          chetnei sie podlacze ale czy miod MUSI byc sztuczny? nie uznaje tego swinstwa i mamy same naturalne....
          • b-b1 Re: Pierniczki 15.11.12, 08:59
            cytrusowa napisała:

> chetnei sie podlacze ale czy miod MUSI byc sztuczny? nie uznaje tego swinstwa i
            > mamy same naturalne....
            >
            Możesz dodać naturalny-ja używam sztucznego tylko raz w roku-do pierników właśnie po to, aby były były miękkie.
    • buni-a18 Re: Pierniczki 18.11.12, 19:10
      allegro.pl/pierniki-literki-55szt-i2784519243.html
      • slim.fast Re: Pierniczki 18.11.12, 19:38
        Ja używam tylko i wyłącznie naturalnego miodu i tak jak pisałam, pierniczki są mięciutkie smile
    • w_kuchni Re: Pierniczki 18.11.12, 19:50
      Proszę bardzo smile miękna szybko a potem znowu twardnieja...

nocnakuchnia.blox.pl/2011/12/PIERNICZKI-NA-CHOINKE-i-DO-SWIATECZNEJ-KAWY.html
      Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka