Dodaj do ulubionych

suszarka-dylemat

01.01.14, 08:29
Przeszukałam wszystkie wątki, naprawdę.....
Kupuję suszarkę-fakt bezsprzeczny. Nie potrafię się zdecydować którą. Moje faworytki: bosch wts 86515PL, i dwa electroluxy: EDI 9717OW I EDH 13487RW. Posiada którąś ktoś???????? Bardzo dziękuję za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • sasilla Re: suszarka-dylemat 01.01.14, 15:08
      Mam od roku ciut starszy model Elektroluxa, dokladnie EDH 97981W. Kocham, uwielbiam, nie wiem jak zylam bez.
      • efunian82 Re: suszarka-dylemat 01.01.14, 16:10
        w jakiej klasie energetycznej jest to cudo? Bo bosch ma klasę B i dlatwgo raczej brałabym electroluxa. Tym bardziej, że od 10 lat kocham miłością bezgraniczną pralkę tej firmy smile Odczułaś na rachunkach za prąd?
        • sasilla Re: suszarka-dylemat 01.01.14, 16:43
          Ma klase A+
          Ja ogolnie place jakies niewiarygodne rachunki za prad, ale nie zanotowalam zmiany odkad mam suszarke.
    • antytalentka Re: suszarka-dylemat 01.01.14, 18:39
      Mam Electroluxa EDI 9717OW. Nie mam czasu teraz sprawdzać drugiego modelu E., ale zobacz, czy ma funkcję "irod aid". Jest to bardzo przydatna funkcja, która uprasuje Ci rano bluzkę przed wyjściem do pracysmile
    • justynka_28 Re: suszarka-dylemat 02.01.14, 10:28
      Wez boscha z pompa ciepla.ma znacznie mniejsze zuzycie energii niz te zwykle parowe.to jest starsza technologia i od tego bedzie sie odchodzic...
    • bxaxsxtxa EDH 13487RW 02.01.14, 11:31
      Ja tydzień temu zakupiłam ten: EDH 13487RW, baaardzo długo zastanawiałam się który model wybrać. Brałam pod uwagę małe zużycie prądu i duży wsad. Na razie bez zastrzeżeń, chociaż wciąż się uczę jak najefektywniej ją wykorzystać. Testuję suszenie na różnych programach, żeby oszczędzić sobie czasu na chociażby prasowaniu, a jednocześnie ubrań nie poniszczyć. Mam jedynie nadzieję, że wytrzyma więcej niż 2 lata gwarancji. Chętnie poczytam jak inne WDPD suszą w swoich sprzętach.
      Ta suszarka jest z pompą ciepła więc wcale nie ogrzewa dodatkowo łazienki, chodzi cicho. No jednym słowem fajna jest.
    • kdys Re: suszarka-dylemat 03.01.14, 15:42
      Ja mam od kilku miesięcy EDH 13487RW. Jestem zadowolona, choć w szale suszenia w suszarce wszystkiego co się nawinie pod rękę zdążyłam już zniszczyć parę rzeczy (jednak warto zwracać uwagę na metki smile) Ale i tak jest fajnie.
      • ivone76 Re: suszarka-dylemat 13.01.14, 09:00
        Ja mam od 3 miesięcy Electroluxa EDH 97981W - model już niedostępny. Tak jak pisała "Sasilla" - uwielbiam ją, uważam ją za zakup roku 2013. Suszę wszystko co się da, ostatnio nawet kurtkę puchową męża - wszystko OK. Nie wiem, czy dostaniesz jeszcze model EDI 9717OW, natomiast rozważałam zakup modelu EDH 13487RW tylko wtedy, gdyby mi się nie udało zdobyć tej mojej. Jedynie co mi w niej przeszkadza to program "odświeżanie", który jest ponoć bardzo przydatny ale u mnie trwa on raptem 10 minut i raczej nic nie daje. Bosch ma suszarkę WTW86563PL z tzw. odświeżaniem parowym ale cenowo wychodziła ok. 800 zł więcej.
        Kupuj suszarkę bo to naprawdę świetny sprzęt.
        • efunian82 Re: suszarka-dylemat 17.01.14, 07:05
          Dziękuję Wam bardzo kobietki za pomoc smile
          Gdyby którąś jeszcze oświeciło, piszcie. Sprzęt będę kupować za około miesiąc, do tego czasu jeszcze mogę zmieniać zdanie co do modelu (mąż zwariuje wink). A może jakaś inna firma ma fajne suszarki????
          • arlusia5 Re: suszarka-dylemat 23.01.14, 21:36
            Od listopada rowniez jestem posiadaczka 13487rw modelu i niestety moja poczatkowa euforia zaczela mijac, jak zaczelam odkrywac, ze ubrania niestety, ale wstepuja sie crying((( Na dlugosci srednio o jakies 1.5 cm, a w szerokosci nie mierzylam. Nie wiem czy popelniam jakis blad, ale smiem uwazac, ze nie, gdyz probowalam suszyc ubrania na rozne sposoby tzn. na roznych programach i tak naprawde to chyba tylko program " welna " nie skurczyla ubran, ale tez ich nie wysuszyla do konca sad Nie wiem juz co robic tzn. jak suszyc, zeby ubrania sie nie wstepowaly... Mam zamiar skontaktowac sie z Electroluxem, moze cos doardza, ale watpie sad Najgorsze jest to, ze za moja namowa kupila ja rowniez moja kolezanka i tez ubrania jej sie zmniejszaja sad(((
            Moze macie jakies wskazowki, co do uzywanych programow? Suszycie wszystkie ubrania? Mowiac o ubraniach, ktore mi sie wstapily, mialam na mysli np. body bawelaniene synka, polspiochy, t-shrity meza, spodnie dresowe. Nie jakies delikatne syntetyczne sad((( Mojej znajomej wstapily sie jeansy, ktore byly suszone na programie "jeansy" !!! Normalnie koszmarsad Teraz gdybym wybierala suszarke, to wzielabym najprostszy model, w ktorym bylaby mozliwosc recznego ustawienia temperatury suszenia i dlugosci suszenia sad
            Moze macie jakies wskazowki? Prosze opiszcie dokladnie, jakich programow uzywacie, do danych ubran i czy co jeszcze robicie z ubraniami? nie wiem moze po suszeniu je naciagacie mocno, co moze troszke pomoc w powrocie do ich pierwotnej dlugosci....
            Z gory dziekuje za wskazowki...
            • sasilla Re: suszarka-dylemat 23.01.14, 22:28
              Od roku susze prawie wylacznie w suszarce. Nie bardzo wiem co masz namysli mowiac, ze sie "wstepuja", ja w swoich ciuchach nie zauwazylam zadnych zmian.
              Rzeczy czysto bawelniane (dresy, leginsy, bielizne, t-shirty) susze na "bawelna do szafy" , cokolwiek z domieszka czy bardziej delikatne (bluzki, koszule, spodnie) na "syntetyczne do szafy" z ewentualnym dodatkowym zaznaczeniem "delikatne".
              Jedyna strata jaka teraz pamietam, to rozwleczona gumka w spodniach wrzucanych razem z posciela na najdluzsze i najbardziej gorace suszenie.
              • arlusia5 Re: suszarka-dylemat 23.01.14, 22:46
                Dziekuje Sasilla za odpowiedz smile
                Wstąpily, czyli skurczyly sie o jakies 1,5 cm i zrobily sie takie bardziej dopasowane, a co niektore nawet obcisle sad
                Czy spodnie dresowe po takim cyklu bawelna do szafy sa suche np. gumkach? Czy jeszcze je potem rozwieszasz, zeby sie dosuszyly?
                A czy po takim cyklu suszenia na programie Syntetyczne do szafy, ubrania Twoje sa idealnie suche? Ile u Ciebie trwa taki cykl? Moja suszarka niestety nie ma takiej dodatkowej opcji przy programie dla syntetycznych jak "delikatne" sad
                • sasilla Re: suszarka-dylemat 23.01.14, 23:11
                  Tak sa suche, ustawiam najczesciej na poziom suszenia medium. Bardzo rzadko cos rozwieszam, tylko najdelikatniesze rzeczy ktore troche podsuszam, a potem pozwalam doschnac na wieszaku.

Moja suszarka ma czujnik wilgotnosci - cykl trwa w zaleznosci od ilosci/mokrosci ciuchow.
                  Bazowo cykl na" moich" ustawieniach: dla bawelny 2,18h, syntetyki 54 minuty. Ale suszarka zapika wczesniej lub bedzie chodzic dluzej w zaleznosci od potrzeby.
                  • arlusia5 Re: suszarka-dylemat 23.01.14, 23:17
                    Czyli wyjsciowy czas trwania suszenia jest taki sam jak u mniesmile. Rowniez posiadam czujnik wilgotnosci i faktycznie czasami daje o sobie znac.
                    Na jakim programie suszysz jeansy, na tym typowym do jeansow?
                    • sasilla Re: suszarka-dylemat 23.01.14, 23:24
                      Akurat bardzo rzadko uzywam, bo prawie w jeansach nie chodze. Ja pracuje zdalnie z domu, wiec preferuje jakies bardziej miekkie spodnie/spodnice, a maz chodzi w takich bardziej materialowych/eleganckich.
                      Jakies jeansy sie poniewieraja w szafie, ale nie pamietam kiedy je ostatnio mialam na sobie, wiec tym bardziej nie pamietam jak suszylam. smile
                      • b-b1 Re: suszarka-dylemat 24.01.14, 18:07
                        Mam suszarkę dokładnie rok i oprócz jednej bluzy, która się skurczyła-ale udało się powrócić do normalności piorąc jeszcze raz -nic się nie zeskoczyło. Mam dwie nastolatki-więc kilkanaście par jeansów(w tym moje i męża) i tylko bawełniane ubrania, albo bawełna+strecz.
                        Suszę na bawełnie do szafy prawie wszystko oprócz kurtek/odzieży sportowej/puchowej.

Może za słabo odwirowane-czyli za długo narażone na wysoką temperaturę suszenia- że się zbiega?
                        Czasami jak ktoś coś dostanie z odzieży w prezencie i jest za duże, to się śmieję, że wysuszę i będzie ok, ale nie udało mi się jeszcze zmniejszyć ubrania nawet jak bardzo chcębig_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka