Dodaj do ulubionych

Pralka 2 dni po gwarancji

18.01.14, 08:09
Słuchajcie w piątek padła mi pralka, kupiona była 15.01.2012 na 2-letniej gwarancji ważnej do 15.01.2014r. dosłownie 2 dni po zaczęła świrować, pierw przedłużyła znacznie cykl, później już nie chciała odwirować, a teraz tylko pobiera wodę i stoi, nie obraca bębnem, nie uważacie, że to celowo zaprogramowane na 2 lata? nie była specjalnie droga, no ale gdyby miała chodzić dwa lata nie rezygnowalibyśmy ze starej, na szczęście stoi w piwnicy, choć czy odpali po 2 latach..? nie wiem
Obserwuj wątek
    • aga7211 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 18.01.14, 08:55
      sprawdź pasek klinowy,u mnie jak sie zapętlił to pobierała pralka wodę ale nie kręciła i nie wylewała,już kilka razy wymieniał mąż choć to b. cięzko zrobić
    • claratrueba Re: Pralka 2 dni po gwarancji 18.01.14, 11:38
      nie uważacie, że to celowo zaprogramowane na 2 lat
      > a?

Uważam. Różni znani mi serwisanci uważają tak samo. Sąsiad, który sam różne sprzęty naprawia hobbystycznie też tak uważa.
      Zajrzyj tu:
      pl.wikipedia.org/wiki/Planowane_starzenie
      a jeśli znasz angielski warto poczytać znacznie bogatszą wersję.
      • 2plus3 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 18.01.14, 11:56
        był u nas kolegi syn, który pracuje w serwisie właśnie i stwierdził awarie panelu sterowania...na gwarancji wymiana za darmo teraz ok 380-400zł plus robocizna. na okrągło 550zł
        i co tu zrobić?
        nie wiecie czy starą da się uruchomić po 2 latach w piwnicy?
        • pitahaya1 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 19.01.14, 17:34
          U mnie na wyświetlaczy pojawia się symbol błędu (kombinacja cyfr i liter). Może masz coś takiego w swojej pralce.
          To trochę by uprościło sprawę.
          Mnie tak serwisant chciał spisać na straty piekarnik. Okazało się, że po odkręceniu i umyciu rusztów założyłam je odwrotnie, tym samym zasłaniając czujkę wilgoci.

Może u Ciebie to jakaś mniejsza awaria.
          Kiedyś trafiłam na serwisanta, który telefonicznie próbował zdiagnozować problem na podstawie objawów. Co najmniej dwa razy pomógł mi za darmo, bo jechać nie było po co.

Raz pralka pobierała wodę i ją wylewała. Nie kręciła bębnem, nie prała, tylko przelewała wodę. Okazało się, że mam wąż odpływowy za nisko. Pomogło podniesienie o kilka centymetrów, samo podniesienie, bez jakichkolwiek ingerencji w sam otwór odpływowy. Za drugim razem też byłą jakaś pierdółka i też telefonicznie załatwiliśmy sprawę.
    • peonka Re: Pralka 2 dni po gwarancji 18.01.14, 16:41
      Sprawdź filtr - mówię serio... u mnie mniej więcej takie były objawy zapchanego fitra.
      • kiki.zmora Re: Pralka 2 dni po gwarancji 18.01.14, 17:19
        u mnie podobnie - wyczyszczenie filtra + ponowne wypoziomowanie pralki pomogło.
        • 2plus3 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 18.01.14, 22:37
          nie pomogło niestety..był wyczyszczony teraz, z resztą ja na bieżąco go wymywam średnio raz na miesiąc - dwa..
          bez pralki tragedia, przeprosimy się chyba ze starą, o ile nie odeszła na emeryturę..
          • claratrueba Re: Pralka 2 dni po gwarancji 19.01.14, 20:19
            przeprosimy się chyba ze starą, o ile nie odeszła na emery
            > turę..

Warto spróbować. Istnieje szansa, że wyprodukowano ją w czasach kiedy projektowaniem zajmowali się inżynierowie a nie księgowi.
            Bo tu jest pies pogrzebany, produkujemy po najniższych kosztach (czytaj: z marnych materiałów, stosowanych w możliwie najmniejszych ilościach- cienkie druty, minimalne spawy, lutowania, wszystkiego ma być generalnie jak najmniej bo to obniża koszty transportu - waga). Bo ma być tanio, tanio. Wyprodukowane tanio, nie kupione przez klienta. Ten zapłaci i marżę sklepową, i czynsz sklepu, i koszt reklamy w tv, i za miliony gazetek.
    • 2plus3 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 20.01.14, 08:23
      właśnie jestem po wizycie fachowca z punktu,
      znajomy nie pomylił się w diagnozie.. padł panel sterowania
      pralka działa tylko na 2 programach (jakieś styki), ale jak to określił pan majster kwestia kilku prań, może miesięcy i tak padnie, z robocizną wyliczył 500zł, lub ewentualne wysłanie modułu do Krakowa, gdzie próbują je naprawiać wtedy koszt jest mniejszy, ale czas oczekiwania bardzo długi, koszt z robocizną ok 350zł.
      nie wiem czy się jej pozbyć i przeprosić ze staruszką z piwnicy, czy używać jej na tych 2 programach, które jak dla mnie są beznadziejne...
      mam jeszcze Amice w domku na działce, ale to zgroza nie pralka wiecznie się z nią coś działo, na działce jest używana 5-6 razy w całym okresie więc jakoś daje radę, do domu nie opłaca się jej chyba ściągać
      • jolinka102 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 20.01.14, 09:17
        Ja bym juz nie inwestowala w ta zepsuta pralke. Lepiej dolozyc troche kasy i kupic nowa pralke z przedluzona gwarancja do 5 lat.
        • chris1970 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 20.01.14, 09:37
          Ja bym sprawdził czy czasem nie ma się pakietu assistance.
          Do mojego konta jest taki pakiet dołączony. Bank organizuje mi naprawę sprzętu agd do 8 lat.
          • 2plus3 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 20.01.14, 10:48
            niestety, nie posiadam takiej usługi przy koncie.

staruszka przyniesiona z piwnicy,
            właśnie robi pranie testowe, zobaczymy
            • chris1970 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 22.01.14, 09:51
              A przy ubezpieczeniu mieszkania?
    • sagittarius_84 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 20.01.14, 19:38

Jaka to pralka tak z ciekawości ? smile
    • johana75 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 21.01.14, 13:35
      Tak z ciekawości pytam jak to firma?

Wolałabym nie kupować nic tej firmy, a wybieram właśnie nowy sprzęt do mieszkania.
      • iksigrekzet111 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 22.01.14, 13:01
        Nie wiem co prawda jakiej firmy jest pralka autorki ale mogę odpowiedzieć na pytanie czego nie kupować..... Mieliśmy tak samo ze zmywarką whirlpoola. 3 miesiące po gwarancji wyskoczył błąd na wyświetlaczu i koniec działania. Mój mąż to złota raczka, sprawdzał po kolei wszystkie urządzenia w zmywarce; silnik, pompa, grzałka, woda, odpływ i wszystko niby ok a maszyna nie działa.... Wezwany serwisant, żadnych części nie wymieniał, na nowo wgrał program i wszystko działa. Czy za kolejne 2 lata znowu go zawołamy na aktualizację????? Szkoda że co 2 lata trzeba za to płacić!
        • 2plus3 Re: Pralka 2 dni po gwarancji 22.01.14, 15:52
          Mieszkanko wynajęte, więc nieubezpieczone przeze mniesmile

a pralka to nieszczęsny Mastercook.

decyzja zapadła, naprawiać jej nie będziemy, oddaliśmy znajomym na działkę do prania odzieży roboczej budowlańców, działał program 60st. więc powinno starczyć na jakiś czas,
          my przeprosiliśmy się z wiekową radziecką Wiatką, tylko jest w niej mały minus poza poborem dużej ilości wody i energii, ta pralka nie ma temp. 30st., do której przyzwyczailiśmy się w nowej., najmniej 40 i to takie "ciepłe 40"smile te nowe pralki tak nie dogrzewają, boję się o delikatne ciuchy, macie na to jakąś radę?? i ogólne rady i wskazówki od użytkowników tak starych sprzętów pralniczych?tongue_out)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka