22.01.14, 16:34
Witam serdecznie i bardzo proszę o rady i wskazówki w niżej przedstawionej sprawie.
Latem minionego roku postanowiłam wymienić poduszki, bo moje stare były z pierza i nie wyglądały za ciekawie, mimo że były prane i systematycznie wietrzone.
W sklepie, po obejrzeniu tych którymi dysponowali, zdecydowałam się na poduszki bez pierza, a z antyalergicznym sztucznym wsadem. Jestem z nich bardzo zadowolona! Niestety, ich cena (75 zł za szt.) pozwoliła mi na zakupienie tylko dwóch, a potrzebowałam ich 5. Brakuje mi jeszcze trzech i jako że obecnie zajęłam się wyminą jaśków, postanowiłam przy okazji zrobić sobie nowe poduszki. Zastanawia mnie jednak co użyć jako wsadu, bo na pewno nie pierza ani puchu, które tanie też nie są.
Do jaśków kupiłam na Allegro - KULKA SILIKONOWA SZTUCZNY PUCH WKŁAD DO PODUSZEK
Nie wiem natomiast co powinnam kupić do dużych poduszek i gdzie, bo na Allegro tylko tymi kulkami dysponują. Bardzo chciałabym do dużych poduszek kupić coś lepszego, ale nie wiem czego szukać i gdzie. Na metkach, zakupionych dużych poduszek jest napisane...
- wsad - 100% silikonowy puch poliestrowy
Kulki silikonowe nie utrzymują niestety długo swoich właściwości i z czasem się zbijają. Dla porównania nowych ( po prawej) i starych ( po lewej) wklejam zdjęcie. Ze starego jaśka niemal wysypałam te kulki, tak są zbite.
Proszę o rady - czym wypełnić nowe poduszki.
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/ie/9lmq/yTZYsaVBnNM3cauFrX.jpg
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Sprostowanie! 22.01.14, 16:37
      Przepraszam - nowy puch kulkowy jest po lewej, a stary po prawej.
    • metamorphosis4 Re: Poduszki. 22.01.14, 16:42
      No własnie z tego powodu nie znosze poduszek dla alergików. Śpi mi się na nich okropnie i zawsze po niedługim czasie te kulki mi się zbijały. W domu mam wyłącznie poduszki z pierza i uważam, że są po prostu niezniszczalne. Regularnie trzepię je i przewietrzam, więc wciąż są bardzo wygodne i jak nowe. Zapłaciłam za nie sporo, ale ze względu na większą trwałość uważam, ze to się opłaca.

Oczywiście wiem, że wiele osób ma niestety na pióra alergię i wtedy nie mają wyjścia sad
      Nie wiem jak Ty Tamaryszku, ale jeśli zwracasz uwagę na koszty, a alergii nie masz, to może przemyśl jednak decyzję.
    • sasilla Re: Poduszki. 22.01.14, 20:00
      A nie mozesz po prostu kupic tanszych poduszek zamiast kombinowac z wypelnieniami?
      Od lat uzywam poduszek z Ikea za okolo 20zl sztuka. Teraz mam dokladnie GOSA VÄDD (do spania na boku) od mniej wiecej 2 lat. Prana srednio co 2-3 zmiane poszewek. Caly czas jest mieciutka i puchata. Wiadomo, z czasem sie zbijaja, ale jak w sumie wszystko - sa na tyle tanie, ze spokojnie mozna sobie pozwolic na wymiane.
      A u mnie jeszcze stara poduszka zyskuje drugie zycie jako poslanie dla kotow. smile
      • tamaryszek44 Re: Poduszki. 22.01.14, 20:39
        Ja niestety do Ikei mam grubo ponad sto kilometrów. Czytam, że ludzie w wiele fajnych i stosunkowo niedrogich rzeczy tam się zaopatruje, ale mi pozostaje tylko Jysk do którego mam 30 km. i czasem tam bywam. Tam też kupiłam poduszki o jakich pisałam wyżej.
        Ja już nie pracuję i lubię czasem sama coś zrobić. smileMiałabym 2 w jednym, przyjemność i pożytek, dlatego moje pytanie.
        • sasilla Re: Poduszki. 22.01.14, 21:06
          Z Ikea Katowice mozna zamowic dostawe do domu. www.ikea.com/pl/pl/store/katowice/sprzedaz
          Ja jeszcze nie korzystalam, ale caly czas planuje. Mimo, ze do Ikea mam marne 30km to nieposiadajac samochodu mam czasem rownie duzy problem aby cos kupic. Jeszcze poduszki to mozna pod pache wsadzic, ale cokolwiek wiekszego to juz robi sie problem.
    • budzik11 Re: Poduszki. 22.01.14, 20:34
      tez polecam tańsze a dobre poduszki z Ikei. Na razie dzieciom kupiliśmy, są bardzo wygodne i wydają się trwałe - są z pianki (jednolitej).
      Ja śpię na jaśku z łuski orkiszowej z dodatkiem szyszek chmielowych i lawendy. Śpi mi się na niej rewelacyjnie, ale pewnie nie każdemu to będzie pasowało.
      • tamaryszek44 Re: Poduszki. 22.01.14, 22:02
        Czy ja mam z tego rozumieć że za dostawę do 10 kilo, zapłacę tylko 25 zł.? a czy to nie jest jeszcze zależne od kilometrów do mnie? Nie mogę znaleźć, czy zamówienie musi opiewać na jakąś kwotę nie mniejszą niż.... I jakie są stawki za odległość ze sklepu do mnie.
        • sasilla Re: Poduszki. 22.01.14, 22:35
          Niestety, nie znam detali. Informacje o mozliwosci kupowania wysylkowego znalazlam kiedys przypadkiem, ale przez ciagle wypadajace pilniejsze wydatki nie dalam rady jeszcze zlozyc zamowienia. Nie wiem jak to wyglada w praktyce - czy zamowienia sa przekazywane do najblizszej Ikea czy wysylane np. kurierem z Katowic? Teoretycznie za przesylke kurierska (nie w Ikea, tak po prostu) czy paczke na poczcie obowiazuje jeden koszt na cala Polske.

W regulaminie nie znalazlam zadnego zastrzezenia, ze zamowienia obowiazuja tylko na jakims obszarze. Jest jedynie cos takiego:
          "W przypadku przesyłek niestandardowych koszt dostawy przesyłek
          będzie kalkulowany indywidualnie dla każdego zamówienia. O kosztach dostawy
          Klient będzie informowany drogą mailową przed uiszczeniem wpłaty
          za zamówiony produkt i za koszty dostawy."
          Czyli rozumiem, ze np. za paczke z wielka sofa, koszt dostawy bedzie wiekszy, nawet jesli waga bedzie mniejsza. Ale nie widze nic o odleglosciach.

Chyba najlepiej trzeba by zadzwonic na infolinie albo napisac maila. smile
        • 22pagoda Re: Poduszki. 23.01.14, 09:14
          odległość się liczy, zadzwoń do najbliższej ikei i poproś o numer telefonu do ludzi którzy zajmuja się transportem w twoim regionie
          • tamaryszek44 Re: Poduszki. 23.01.14, 12:39
            W zakładce - Usługi, znalazłam coś takiego, tylko nie wiem do ilu km. jest strefa, a od ilu poz nią. Ja jednak na pewno będę poza strefą i koszt transportu wyniesie mnie więcej niż za same poduszkiwink Może, gdybym robiła większe zamówienie to by się opłacało, ale tak to nie i jednak zrezygnuję.
            Dziękuję za komentarze, co nie znaczy że nie oczekuję następnych w kwestii wsadów do poduszek na wagęwink
            • sasilla Re: Poduszki. 23.01.14, 13:48
              Przed chwila zadzwonilam na infolinie. Wysylka towarow obejmuje cala Polske i koszt jest zalezny od wagi. Czyli tak, do 10kg jest to 24,99zl. Obowiazuje ta tabelka www.ikea.com/pl/pl/store/katowice/dostawa_platnosci
              Odleglosc nie ma znaczenia, bedzie to przesylka kurierska o jednolitym koszcie, chyba ze trzy razy o to dopytywalam.

Zakladka uslugi dotyczy lokalnego transportu z konkretnej Ikea i jej ceny sa inne.
              • tamaryszek44 Re: Poduszki. 23.01.14, 14:32
                Jeśli tak co całkiem przystępna oferta i muszę dobrze się zastanowić i jeszcze zobaczyć czy we Wrocławiu takie usługi oferują. Zauważyłam też że łóżko które mnie interesuje w Ikei jest o 100 zł tańsze niż na Allegro. Wiosną mam zamiar brać się za remont sypialni i można by zgrać te zakupy.
                Dziękujęsmile
                A pod jaki nr dzwoniłaś?
              • wadera3 Re: Poduszki. 23.01.14, 14:32
                No, nie wie, czyżby to zmieniono?
                Kiedyś chciałam coś nieporęcznego sobie zamówić z dowiezieniem9z Ikei rzecz jasna) oprócz "rejonizacji" podano mi koszt za kilometr(poza rejonem, o ile pamiętam).
                Koszt całej operacji wyszedł mi większy niż koszt owego nieporęcznego zakupu. Zakup przywieźliśmy komunikacją miejską*, niewygodnie, ale za darmo.

*rzecz działa się w Stolicy
                • tamaryszek44 Re: Poduszki. 23.01.14, 14:40
                  No ale te usługę transportu robiła Ikea, a jeśli wysyłają kurierem to inaczej..... Chybawink
                • sasilla Re: Poduszki. 23.01.14, 14:46
                  Zakupy online sa wylacznie ze sklepu w Katowicach. Tam maja centrum wysylkowe. Ja mam jakies 30km do sklepu w Warszawie, ale jak bede zamawiac, to tez z Katowic.
                  Zamawiajac bezposrednio z najblizszego sklepu placi sie wlasnie jakies kosmiczne kwoty, z wyliczeniem za kilometr. Taka ma Ikea polityke, nie bede sie z nimi klocic. wink

Zadzwonilam na numer znaleziony w pytaniach, w punkcie 11:
                  www.ikea.com/pl/pl/store/katowice/faq
                  czyli 32 789 81 26
                • anne241 Re: Poduszki. 23.01.14, 16:00
                  Usługa transportu a usługa "kupuj z domu" to zupełnie inna rzecz. Ta pierwsza dotyczy dowiezienia rzeczy, które sobie kupujesz będąc w sklepie, a np nie masz ich jak zapakować do samochodu. A zakupy online z Katowic wysyłane są jak wszelkie inne w sklepach internetowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka