Dodaj do ulubionych

Polamany zamiokulkas

20.11.14, 15:49
Witam. Pomocy. Syn przewrocil kwietnik z moim ulubionym kwiatkiem Zamiokulkas-em. Znaczna czesc galazek zostala polamana. Czy mogę cos zrobic zeby go uratowac?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 18:38
      mamciawojtasa napisał(a):

> Witam. Pomocy. Syn przewrocil kwietnik z moim ulubionym kwiatkiem Zamiokulkas-e
      > m. Znaczna czesc galazek zostala polamana. Czy mogę cos zrobic zeby go uratowac
      > ?

Kiedy wiatr połamał mi na balkonie łodygi dyni skleiłam je taśmą klejącą, nie żartuję, mam zdjęcia, dynia przeżyła, gałęzie wypuściły kwiaty i owoce, to samo z bodajże białym ogórkiem i pomidorami malinowymi. Taśma mocna, wąska, minimalnie elastyczna, w moim przypadku miała wzór w pirackie czaszki ale jestem przekonana, że nie miał on wpływu na efekt końcowy smile Nie wiem, czy są inne metody, moim zdaniem to jak przy złamaniu, trzeba usztywnić i dać szansę, żeby się na ile to możliwe zintegrowało.
      • irenazu Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 18:51
        Możesz całe łodygi umieścić w doniczce z ziemią. Ja w ten sposób wyhodowałam już kilka nowych. Możesz też pozostawić to co zostało usuwając szpecące łodygi i poczekać, powinien odbić. Tylko trzeba mniej podlewać.
        • mamciawojtasa Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 21:18
          Te czesci, ktore zostaly zlamane umieścić w ziemi? Jak odetne te połamane to z pieknej rosliny zostana dwie gałęzie
        • 22pagoda Re: Polamany zamiokulkas 27.11.14, 08:38

irenazu - piszesz o zamiokulkasie?
          ja próbuje zregenerować mojego
          kiedys - jakies 4 lata temu kupilam, za duzo podlewalam wiec pognily lodygi z liscmi,
          zostala jedna, w zeszlym roku odbila druga
          jak zmobilizowac zamiokulkasa zeby potworzyl lodygi nowe?
      • mamciawojtasa Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 21:23
        W pierwszym odruchu, po szoku, sklecilam te gałązki plastrem wlokninowym i nie wiem czy ew. zmienic go na tasme?
        • squirk Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 23:08
          mamciawojtasa napisał(a):

> W pierwszym odruchu, po szoku, sklecilam te gałązki plastrem wlokninowym i nie
          > wiem czy ew. zmienic go na tasme?

Jeśli się trzyma to zostawić, roślina i tak przeżywa teraz małą rewolucję. Jeśli łodygi zaczną jednak obumierać zrób jak radzi Irenazu - tej rośliny możesz już nie uratować ale będzie szansa na nową. Pogooglaj - "growing from scraps" - mnóstwo roślin da się wyhodować z resztek, z jednej łodygi czy korzonka, odciętej podstawy itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka