mamciawojtasa 20.11.14, 15:49 Witam. Pomocy. Syn przewrocil kwietnik z moim ulubionym kwiatkiem Zamiokulkas-em. Znaczna czesc galazek zostala polamana. Czy mogę cos zrobic zeby go uratowac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 18:38 mamciawojtasa napisał(a): > Witam. Pomocy. Syn przewrocil kwietnik z moim ulubionym kwiatkiem Zamiokulkas-e > m. Znaczna czesc galazek zostala polamana. Czy mogę cos zrobic zeby go uratowac > ? Kiedy wiatr połamał mi na balkonie łodygi dyni skleiłam je taśmą klejącą, nie żartuję, mam zdjęcia, dynia przeżyła, gałęzie wypuściły kwiaty i owoce, to samo z bodajże białym ogórkiem i pomidorami malinowymi. Taśma mocna, wąska, minimalnie elastyczna, w moim przypadku miała wzór w pirackie czaszki ale jestem przekonana, że nie miał on wpływu na efekt końcowy Nie wiem, czy są inne metody, moim zdaniem to jak przy złamaniu, trzeba usztywnić i dać szansę, żeby się na ile to możliwe zintegrowało. Odpowiedz Link
irenazu Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 18:51 Możesz całe łodygi umieścić w doniczce z ziemią. Ja w ten sposób wyhodowałam już kilka nowych. Możesz też pozostawić to co zostało usuwając szpecące łodygi i poczekać, powinien odbić. Tylko trzeba mniej podlewać. Odpowiedz Link
mamciawojtasa Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 21:18 Te czesci, ktore zostaly zlamane umieścić w ziemi? Jak odetne te połamane to z pieknej rosliny zostana dwie gałęzie Odpowiedz Link
22pagoda Re: Polamany zamiokulkas 27.11.14, 08:38 irenazu - piszesz o zamiokulkasie? ja próbuje zregenerować mojego kiedys - jakies 4 lata temu kupilam, za duzo podlewalam wiec pognily lodygi z liscmi, zostala jedna, w zeszlym roku odbila druga jak zmobilizowac zamiokulkasa zeby potworzyl lodygi nowe? Odpowiedz Link
mamciawojtasa Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 21:23 W pierwszym odruchu, po szoku, sklecilam te gałązki plastrem wlokninowym i nie wiem czy ew. zmienic go na tasme? Odpowiedz Link
squirk Re: Polamany zamiokulkas 20.11.14, 23:08 mamciawojtasa napisał(a): > W pierwszym odruchu, po szoku, sklecilam te gałązki plastrem wlokninowym i nie > wiem czy ew. zmienic go na tasme? Jeśli się trzyma to zostawić, roślina i tak przeżywa teraz małą rewolucję. Jeśli łodygi zaczną jednak obumierać zrób jak radzi Irenazu - tej rośliny możesz już nie uratować ale będzie szansa na nową. Pogooglaj - "growing from scraps" - mnóstwo roślin da się wyhodować z resztek, z jednej łodygi czy korzonka, odciętej podstawy itp. Odpowiedz Link