sajolina 09.05.16, 13:32 Czy któraś WDPD posiada sprawdzony przepis na babkę z majonezem i chyba też z olejem? całe lata temu robiłam i była bardzo prosta w wykonaniu i przy tym pyszna, ale przepis w rodzinie niestety zaginął..... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anirat Re: Babka z majonezem 09.05.16, 19:18 Przepis jest na 2 babki, jedną większą drugą mniejszą, bardzo gorąco polecam ! Składniki: - 6 jaj (osobno żółtka i białka) - 2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 średni słoik majonezu , u mnie 400 ml (ja używam majonezu Winiary) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy piana jest sztywna, mikser włączamy na najniższe obroty, dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, stopniowo wszystko dosypujemy do miksowanej masy. Na koniec dodajemy majonez , po 1 łyżce, oraz ekstrakt z wanilii. Formy do babki natłuszczamy masłem lub margaryną, obsypujemy mąką pszenną. Wlewamy ciasto do 3/4 formy, pamiętajmy , że w piekarniku jeszcze urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już dobre, najlepiej wetknąć drewniany patyczek, jeśli jest suchy,m ciasto jest upieczone. Czasem część majonezu tak 1/3 zastępuję olejem i tez jest pyszna. Odpowiedz Link
mitta Re: Babka z majonezem 09.05.16, 20:21 Moja mama robi tę babkę od dawna, przepis ma z opakowania majonezu Winiary, zdaje się, że jest to ten sam, co na ich stronie, tutaj. Odpowiedz Link
sajolina Re: Babka z majonezem 10.05.16, 11:40 Bardzo dziękuję, skorzystałam przepis jest trochę inny niż ten mój z dawnych lat ( mój miał mniej jaj), ale i tak wyszła puszysta i pyszna. Odpowiedz Link
ka_thy Re: Babka z majonezem 09.05.16, 20:48 Polecam przepis: www.cincin.cc/index.php?showtopic=179 Odpowiedz Link
autumna Re: Babka z majonezem 09.05.16, 21:31 Ten przepis chyba wymyślił ktoś mający kupiony do sałatki nadmiar majonezu, którego nie mógł przejeść Majonez to przecież głównie żółtka i olej, jakoś nie widzę innego uzasadnienia zastępowania ich gotowym miksem ze słoika. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Babka z majonezem 10.05.16, 10:35 Skoro babka majonezowa pieczona jest od lat, ocet na jej smak nie ma wplywu. Odpowiedz Link
ka_thy Re: Babka z majonezem 10.05.16, 20:22 Dodatek octu to nie jest nic niezwykłego. Wiem, że są przepisy na biszkopt, do którego dodaje się ocet. Ponoć lepiej się wtedy udaje. Odpowiedz Link
pies-li-kot Re: Babka z majonezem 10.05.16, 22:41 Ocet wspomaga działanie proszku do pieczenia, a kwaśny dodatek, np. maślanka, kwaśna śmietana, jabłka, jest nieodzowny, gdy używamy sody Proszek do pieczenia to soda już połączona z kwaśnymi solami. Dzięki temu ciasto jest pulchne, wyrasta Odpowiedz Link
sajolina Re: Babka z majonezem 10.05.16, 11:52 Spróbuj kiedyś. Babka smakuje inaczej niż zwykła babka piaskowa. Jest bardziej delikatna i puszysta. Nie wiem, czemu majonez robi różnicę, ale robi. Odpowiedz Link
pies-li-kot Re: Babka z majonezem 10.05.16, 22:50 Od lat robię babkę ajerkoniakową, z olejem. Też jest niesamowicie wilgotna. Może to kwestia użytego tłuszczu? A o babce majonezowej też słyszałam dobre opinie. Odpowiedz Link
sajolina Re: Babka z majonezem 11.05.16, 12:29 A mozesz podac przepis na ta ajerjoniakowa? Odpowiedz Link
pies-li-kot Re: Babka z majonezem 11.05.16, 13:01 Przepis wrzuciłam kiedyś do Galerii Potraw: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,143569131,143694752,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link