Dodaj do ulubionych

Montaż kuchni Ikea

04.12.16, 23:14
Trochę mam kiepską sytuacje, bo mieszkam dość daleko od ikei, i montaż kuchni oraz transport wycenili mi na 3300zł, i szukam alternatywy, jedyne co znalazłam to Ariba, ale nie ma za bardzo nigdzie opinii o ich usługach, no jedynie te na ich stronie, wszystkie pochwalne. Jeśli ktoś korzystał z ich usług, to bardzo proszę powiedzcie jak oceniacie współpracę?

I druga sprawa to proszę o wszelkie podpowiedzi na co zwracać uwagę przy montażu? i czy to prawda ze wycena montażu zazwyczaj baaarrdzoo różni się od wyceny podanej wstępnie? że potem doliczają za montaż cokołów, nóżek, gzymsów, sprzętu...
O co pytac i co ustalać przed zamówieniem usługi?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Montaż kuchni Ikea 05.12.16, 08:56
      Jak pytałam w BRW, co to znaczy u nich "montaż" (standardowo u nich bodajże 12% ceny mebli), to się okazało, że obejmuje skręcenie,ustawienie szafek i chyba nawiercenie otworów pod uchwyty. 50 zł dodatkowo kosztuje wycięcie w blacie otworu pod zlew, więc przycięcie i montaż cokołów pewnie też kolejna dopłata. Ale np. dziur w ścianie pod szafki górne nie wywiercą, trzeba mieć już powieszoną listwę montażową.

Wniosek: wypisać krok po kroku każdą najdrobniejszą czynność i wypytać, co obejmuje usługa - i czy w ogóle obejmuje.
      • for.malina Re: Montaż kuchni Ikea 05.12.16, 13:01
        Dzięki wielkie za odpowiedź, do głowy by mi nie przyszło, ze szafek nie wieszają...;/

Ja w ikei chyba ze 3 razy pytałam o montaż, typy jak z listwami maskującymi, blatami, to za każdym razem była odpowiedź, że nie wiedzą, ze to na miejscu z montażystami dokładnie, a oni tylko tak wstępnie mogą oszacować

Ja pierwszy raz robie kuchnie od podstaw, i za bardzo nie wiem o co jeszcze pytać przy tej wycenie?
        a oni sami czy to w ikei czy w aribie nie podają czynności, które wykonują
        Może ktoś jeszcze coś doda? o co konkretnie pytać czy robia?
        • ewenny58 Re: Montaż kuchni Ikea 05.12.16, 13:47
          ja może podpowiem, czy montują AGD pod zabudowę np. piekarni,. mikrofala czy zmywarka i lodówka
          przyznam, że szczęka mi opadła, bo zamawiałam kuchnię w dużym zakładzie stolarskim, 100km ode mnie i zapłaciłam 1500zł i wydawało mi się, że to przez tą odległość tak dużo
          wymagali od nas tylko gniazdek elektrycznych i podpięć wody i odpływów
          panowie przyjechali o 9.00 wyjechali o 13.00, nawet podłogę umyli
          ja mogłam zabierać się za gotowanie obiadu, bo wszystko było podłączone i działało
          wszystko zabezpieczone silikonem
          najbardziej zdziwiło mnie, bo nie zwróciłam uwagi na wystawkach, na listwę między blatem a ścianą
          a również zamontowali, taką, żeby nie było kąta prostego między tymi płaszczyznami tylko miękkie przejście, łatwe do utrzymania czystości
          jeżeli pomogłam, to się cieszę
          • for.malina Re: Montaż kuchni Ikea 05.12.16, 13:55
            DZiękiwink
            1500 to dla mnie marzeniewink
            o montaż sprzętu pytałam, odpowiedzieli (ariba) ze tak oczywiście, ze montaż to jest wszystko na gotowo, ze kuchnia jest do użytku, my już kończymy budowę i może po prostu jestem przewrażliwiona, bo za każdym razem jak słyszałam "no gotowo" to praktycznie ani razu nic nie było na gotowo naprawdę i chyba już nerwy mnie zżerają ze znowu jakieś kwiatki będą...
    • kasiek-kd Re: Montaż kuchni Ikea 05.12.16, 14:48
      ja zdecydowałam się na kuchnie z montażem,
      bo mąż zarobiony zarabianiem wink
      i smykałki tez nie ma!
      to był wg mnie doskonały pomysł (choc drogo wyszlo...z 6 tys.)
      jak najbardziej szafki zamontowali na ścianach (zdecydowali sie bez tej ichrzej listwy)
      4 górne szafki miałe pzebudowane koprusy i podciete drzwiczki - szafki do samego sufitu) poniewaz na długości ponad 2 metrów ściana traciła 4 cm wysokosci (tego nie widac tak dobrze to zrobili)....jeszcze inna szafka była przez ekipe "przebudowana"
      w cenie był montaz AGD z pieczatka przyłacza gazowego, wyciete otwory w blatach, łaczenie blatów (zrobili to tak, ze jest prawie niewidoczne - idealnie!) montaz b.wielu szuflad, koszy, zlewu, kranu, dozownika płyny....zasilikonowanie wszystkiego.
      przerobili tez nózki i cokoły....skracając 2-4cm kazdy!
      zamontowali uchwyty
      swiatło podszafkowe, maskowice
      ...posprzeatali
      kuchnia (elementy) kosztowała 22 tys duża nie jest, ale ma bardzo duzo wew. szuflad

pamietam, jak wiele lat temu sami montowalismy 4 dolne szafki - pokraki
      a potem juz lepiej skrecone 4 górne (koszmarna szarpanina z wierceniem i róznym zawieszeniem na krzywej ścianie)
      i decyzje o zakupie kuchni ikea z montazem mielismy przemyslana i jestesmy zadowoleni
      po prawie 3 latach kuchnia wyglada i funkcjonuje tak jak na poczatku, nic sie nie wypaczyło, nie rokręciło
      dzieciak mi tylko urwał kilka gałek (ale to były te najtansze plastikowe) ;0
      • for.malina Re: Montaż kuchni Ikea 05.12.16, 15:00
        No dla mnie to za drogo 6 tys, pewnie tyle wyszło dlatego że podcinali nóżki, drzwiczki itp., a wycenili to wszystko wcześniej? czy się okazało po montażu ze 6 tys?
        • kasiek-kd Re: Montaż kuchni Ikea 06.12.16, 00:11
          Krzywizny a wiec i wyższy koszt wyszły w trakcje- montaż-demontaż oświetlenia w szafkach, przekombinowanie szafy z lodówka, zrobienie w przerwie mdzy szafkami półeczek i tzw ścianka ... to wszystko działo sie w trakcie i podwyzsYlo koszt
    • ookaa Re: Montaż kuchni Ikea 05.12.16, 19:55
      Widzę, że Ikea oferując względnie tanie meble, nadal łupi klientów za wszelkie usługi wink. Ta firma jest tania, ale dla zmotoryzowanych, silnych i zasobnych w wolny czas majsterkowiczów. Trochę to dziwne, że na swoim terenie znalazłaś tylko tę Aribę. U mnie ogłoszeń o montażu mebli Ikei jest pełno, no ale nie wszędzie tak być musi. Na Twoim miejscu udałabym się do dużych sklepów meblowych typu BRW, Agata czy co tam macie i pogadała z personelem (raczej tym niższym). Oni mają swoich przewoźników i montażystów i chętnie dają namiary na kolegów, którzy robią montaż, również kuchni. Potem trzeba się już dogadać indywidualnie i maksymalnie szczegółowo. Montażystów powinno być minimum 2. Nie umawiaj się na płatność wg stawki godzinowej. Tylko za gotowe "dzieło". Wypytaj o narzędzia, doświadczenie, podłączenie agd itd. Mnie akurat kuchnię składał stolarz, który ją zrobił, ale wiele mebli, również z Ikei, prywatnie montowali mi panowie współpracujący z BRW. Byli bardzo słowni, sprawni i cenowo przystępni.
      • dolmadakia Re: Montaż kuchni Ikea 06.12.16, 19:07
        Moja kuchnia z Ikei ma niecałe trzy lata i była montowana przez panów z Ikei. Cena wtedy była naliczana od metra szafek. Panowie wszystko zrobili,powiesili szafki,wycięli otwory na zlew,płytę i nawet (gratis) na pojemnik z płynem otwór w zlewie, Równiez przerobili szafkę pod piekarnik wg mojego projektu. Jednym słowem:wszystko. Niemal 12 godzin. Zabrali ze sobą kartony(to już po małej interwencji,choć było w umowie,nie byli początkowo chętni),mieli odkurzacz i nawet z grubsza posprzątali. Ikea Katowice
    • wu0 Re: Montaż kuchni Ikea 08.12.16, 21:54
      Warszawa: kuchnia ok. 3,5 mb. za montaż wzięli ok. 1500 zł licząc z metra oraz oddzielnie za niestandardy, podłączenie urządzeń itp. Montowali 2 dni od 9 rano do 18 bo z uwagi na ciasną kuchnię projekt i założenia funkcjonalnościowe były...dość skomplikowanesmile
      Generalnie gdybyśmy wiedzieli, że montaż tak małej kuchni tyle wyniesie i jeszcze że sama kuchnia tyle będzie kosztować to byśmy wzięli być może co innego.
      Montaż odbył się bo ekipa od remontu która miała złożyć kuchnię nie dała rady, montaż kuchni Ikei to niezłe zadanie i lepiej niech to robią sami, mają różne niestandardowe rozwiązania i przez to monopol na montaż własnych mebli.
      Ostatecznie jesteśmy zadowoleni o tyle, że kuchnie z ikei mimo "masowości" cechuje funkcjonalność, szafki ładnie chodzą nie to co jakieś z marketu itp.
      Jak czytam że ktoś dał za montaż 6 tysięcy to mam nadzieję, że to jakaś mega prawdziwa kuchnia za miastem z dojazdem, w domu, a nie "kuchenka" w aneksie mieszkania 60-metrowego w bloku deweloperskimsmile
    • magdalaena1977 Re: Montaż kuchni Ikea 08.12.16, 23:27
      W pierwszej chwili rozważałam kuchnię z IKEI, ale po pierwsze okazało się, że przestali robić upatrzone fronty adel, a po drugie, że wszystkie meble są standardowe, a te nietypowe okazują się bardzo drogie.
      Dlatego zdecydowałam się na kuchnię w małym studiu kuchennym, gdzie wszystkie szafki były projektowane pode mnie (ta 92 cm, tamta 44 cm itp).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka