Dodaj do ulubionych

Breadsmart tupperware

14.09.17, 22:10
Witajcie,od dawna was podczytuje,ale nigdy nie piszę. Teraz przyszedl na mnie czas. Niedawno,skuszona fenomenalnymi opiniami kupiłam pojemnik na chleb z Tupperware,ten otwierany od góry. Niestety, już drugi raz po wyjęciu z niego chleba okazało się,że na chlebie jest pleśń. Czy ktoś z was ma może ten pojemnik i jakieś z nim doświadczenia? Nie wiem czy coś źle robię czy ten pojemnik to jakaś lipa?
Obserwuj wątek
    • 22pagoda Re: Breadsmart tupperware 15.09.17, 19:38
      Czesc k-Cegla, witaj serdecznie
      Ja sie kompletnie nie znam na takich urządzeniach ale wydaje mi się, że skład chleba może o tym przesadzac .... po prostu... jaki chleb? gdzie pieczony? lokalna piekarnia czy jakas bardziej masowa ? pakowany czy luzem sprzedawany?
      • k_cegla Re: Breadsmart tupperware 15.09.17, 22:19
        Chleb był akurat własnego wypieku.Na drożdżach, może to dlatego? Nie było w nim żadnych sztucznych czy dziwnych dodatków.
        • autumna Re: Breadsmart tupperware 17.09.17, 19:42
          Skoro to domowy, to się upewnij, że go tam wkładasz bardzo dobrze przestudzony. I sprawdziłabym z innego rodzaju pieczywem. Jeśli każde zachowuje się podobnie, to może ten pojemnik jest po prostu niespecjalnie cudowny.
    • autumna Re: Breadsmart tupperware 16.09.17, 20:15
      Nie mam, ale sobie poczytałam, bo lubię gadżety kuchenne: on niby ma jakąś nadzwyczajną wkładkę zapewniająca odpowiednią wilgotność? Ale pleśń by wskazywała, że chleb tam ma jednak za mokro. Po jakim czasie się pojawia?
      • k_cegla Re: Breadsmart tupperware 17.09.17, 11:29
        Pojawia się po około 3-4 dniach
        • b-b1 Re: Breadsmart tupperware 18.09.17, 07:50
          k_cegla napisał(a):

> Pojawia się po około 3-4 dniach

Nie mam rady....też piekę drożdżowe chleby(ciemne) i przechowuję na chlebaku w koszyku, aby skórka nie była miękka, tylko chrupiąca. Chlebaka w sumie nie używam(mam drewniany), bo cokolwiek do niego włożę, zaraz jest miękkie , ale....pleśnieje po ok 6-7 dniach-niezależnie czy to biały sklepowy chleb/bułki, czy mój ciemny.
          Spróbuj po pieczeniu 24 h potrzymać chleb na zewnątrz, potem włożyć do chlebaka, może faktycznie jest jeszcze za świeży, aby go pakować do środka.
          • k_cegla Re: Breadsmart tupperware 23.09.17, 18:00
            Kombinowałam już chyba na wszystkie sposoby.studzilam całą noc na blacie zanim włożyłam do pojemnika i dalej pleśnieje. Kiedyś trzymałam chleb na blacie,przykryty ściereczką i jedynie wysychał,kupiłam ten pojemnik,bo myślałam,że dłużej chleb będzie świeży i wtopa. Pozostaje mi tylko przestrzegać innych przed marnowaniem kasy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka