Dodaj do ulubionych

mleko kokosowe

19.09.17, 09:10
Otworzyłam puszkę mleka kokosowego, zużyłam połowę- resztę przelałam do słoiczka i teraz nie wiem czy to trzeba zużyć zaraz ,czy parę dni posiedzi w lodówce?To samo mam po otwarciu np syropku ,jak nie zużyje się całej butelki czy wywalić,bo data przydatności jest ok ,ale otwarta butelka? Jak długo może być przydatna do użycia.
Obserwuj wątek
    • autumna Re: mleko kokosowe 19.09.17, 12:48
      Przez kilka dni w lodówce nic mu się nie stanie, jak większości innych produktów. Jeśli w tej chwili nie masz pomysłu na zużycie, zamroź po prostu (oczywiście nie w słoiku).
      Przy lekach trzymam się daty ważności, chyba że na opakowaniu jest informacja, że należy zużyć w ciągu konkretnego czasu po otwarciu.
    • pliszka13 Re: mleko kokosowe 19.09.17, 14:38
      Ja mleko kokosowe zamrażam. Też zwykle zużywam na raz pół puszki, resztę przelewam do słoika i mrożę.
    • chynia Re: mleko kokosowe 19.09.17, 15:36
      Dziękuję.W takim razie zamrożę.
    • drzewkopomaranczowe Re: mleko kokosowe 19.09.17, 17:02
      dziewczyny podsuńcie jakis prosty przepis z tym mlekiem. Ja jakis czas temu -nie wiem co mnie podkusiło - kupiłam w sklepie puszkę takowego mleczka ale nie mam zupełnie pomysłu jak go smacznie wykorzystać
      • chynia Re: mleko kokosowe 19.09.17, 19:44
        akurat mam dynie i robiłam zupę z imbirem i curry
        • anula36 Re: mleko kokosowe 19.09.17, 21:49
          proste i smaczne:
          www.mojegotowanie.pl/przepis/kurczak-curry-w-mleku-kokosowym
      • schiraz Re: mleko kokosowe 19.09.17, 21:48
        Można dodawać do kawy, zabielac zupy (pomidorowa, grzybowa, jarzynowa) zrobić na nim budyń, ciasto, desery wszelkie. Można dodać do potrawki z kurczaka i warzyw z patelni i do zapiekanek. Mi puszka mleka kokosowego ledwo starcza na dwa dni smile
      • monika887 Re: mleko kokosowe 21.09.17, 15:12
        Moje ulubione:
        jagielnik rafaello bez pieczenia
        zupa kokosowa z soczewicą i pomidorami
        i ostatni hit:
        Zupa z fasolką szparagową i cynamonem

W ogóle w mleku kokosowym lubuje się kuchnia wegańska i warto w niej szukać ciekawych przepisów (np. jadłonomia)
        • roseanne Re: mleko kokosowe 21.09.17, 16:23
          przepis na ten jagielnik to tez z jadlonomii? prosze o link, lub przepis, moze bym mogle to jesc? smile - wiele ograniczen z powodu alergii
          • monika887 Re: mleko kokosowe 24.09.17, 20:52
            Nie z jadłonomii, korzystam z tego przepisu ale mleko roślinne (ryżowe) zastępuję zwykłym, a ksylitol - cukrem.
            • roseanne Re: mleko kokosowe 24.09.17, 22:46
              dzieki, wyprobuje przy okazji
              • roseanne Re: mleko kokosowe 27.09.17, 18:41
                zrobilam wczoraj, wyszlo dosc zbite, nastepnym razem dodam wiecej wody
                smak calkiem calkiem, choc akurat posmak jaglanki czulam
                • monika887 Re: mleko kokosowe 02.10.17, 16:11
                  Jaglankę czuć zawsze, mimo dokładnego płukania. Ja zawsze zalewam suchą kaszę wrzątkiem (duzą ilością) w misce, mieszam aż woda mocno zmętnieje, na koniec jeszcze kaszę przepłukuję na sitku zimną wodą. A i tak goryczkę czuć. Ale to chyba taki jej urok.
    • karociawawa Re: mleko kokosowe 27.09.17, 12:42
      Lubie i jest bardzo zdrowe. Zalecane jest mleko kokosowe również na diecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka