mama_ania77 10.10.07, 00:17 Macie jakieś sprawdzone? Muszę wyczyścić fugi między płytkami na podłodze w kuchni, żeby potem je zaimpregnować. Powierzchnia spora, może mi coś doradzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lorenai Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 07:22 Jeśli są białe, to ja używam środka Sann na fugi (kupiony w jakimś Leroy). Polewam, zostawiam na parę minut, szoruję szczotą. Soda z octem jakoś słabo działały, widocznie w gotowym preparacie ten kwas jest mocniejszy. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 08:21 Polecam Lel z Lidla - spryskujesz, wycierasz szorstką gąbką, zmywasz mokrym mopem i już. A próbowałam wcześniej różnych sposobów. Odpowiedz Link
czukczynska Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 10:05 Zwykłe mleczko do czyszczenia +stara elektryczna szczoteczka do zębów.Pracochłonne,ale działa. Odpowiedz Link
prymulia Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 10:13 O rany! Dobrze, że mam w kuchni linoleum. Ale jakbym kładła terakotę to tylko z ciemnymi fugami Odpowiedz Link
nomasz Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 10:29 to by musiały być bardzo ciemne bo na każdych widać brud Odpowiedz Link
alanta1 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 15.10.07, 18:43 nomasz napisała: > to by musiały być bardzo ciemne bo na każdych widać brud A nieprawda Mam jasnoszarą podłogę na całym parterze, zaprzyjaźniony architekt mi doradził, żeby zrobić fugę ciemniejszą szarą, ale wykonaną z dwóch rodzajów szarości bez dokładnego wymieszania koloru. I brudu nie widać, nawet jak coś się rozlało i fuga zmieniła kolor, to wygląda jakby była taka oryginalnie Odpowiedz Link
mama_ania77 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 12:38 są beżowe, raczej jasne. Jak ja żałuję, że nie wiedziałam, że są takie impregnaty wcześniej, zanim sie wprowadzilam Odpowiedz Link
johana19 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 14:06 Lel z Lidla, jak już któraś wspomniała. Aktualnie od poniedziałku jest nawet w promocji. Jeszcze tylko do dzisiaj więc się spiesz! Odpowiedz Link
mama_ania77 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 14:17 Kurczę, nie mam Lidla w pobliżu, dopiero jutro moge być, a jutro po promocji Odpowiedz Link
remontmam01 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 19:12 W łazience na podłodze mam jaśniutkie, kremowe fugi. Po obejrzeniu Perfekcyjnej Pani Domu coś mi strzeliło do łba i zabrałam się za domywanie ich sodą i szczoteczką do zębów. Jezu, jest tysiąc razy gorzej niż było, ponieważ niektóre fragmenty fugi wyczyściły się idealnie,a niektóre wcale. Generalnie, godzina na kolanach a dopiero teraz widać, że fugi są brudne. Buuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link
popirna Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 10.10.07, 20:53 Fajny watek, moje fugi denerwowały mnie tak długo... aż w końcu się do nich przyzwyczaiłam i przestałam zauważać. Jutro lecę do Lidla. Odpowiedz Link
mama_ania77 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 11.10.07, 00:50 o rany, coś mi strzeliło do głowy i wzięłam sie już za czyszczenie, spróbowałam cilitem, wyszorowałam na razie jakieś 3 m2, zostało jeszcze z 12... A mi ręce opadają ze zmęczenia, efektu jeszcze nie widać, bo są wilgotne, jutro napiszę jaki skutek.. Odpowiedz Link
baba06 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 11.10.07, 07:50 a może ktoś próbował tego urządzenia,ktore czyści parą?jakie efekty? Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 20.10.07, 13:45 Ja probowalam, choc nie u siebie. Fugi byly naprawde brudne , gdy je wyczyscilam ( uzywajac cienkiej koncowki , takiej szczoteczki ) okazalo sie , ze maja zupelnie inny kolor . Czysci sie super tym urzadzeniem. Dwa minusy- piorunsko bolacy krzyz i rachunek za prad Odpowiedz Link
viochm1102 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 14.11.07, 21:27 w miarę dobre, ale czasochłonne. Odpowiedz Link
hossa76 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 15.10.07, 19:59 Próbowałąm proszkiem do pieczenia wmiesznym z wodą. Nawet działa ale nie ma jak specjalne środki do czyszczenia fug...D Odpowiedz Link
popirna Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 20.10.07, 12:10 Sprawdziłam kilka specyfików i specjalistycznych, i bardziej ogólnych. Najbardziej skuteczny okazał się cilit kamień i rdza, bo on wgryza się w fugę i trawi jej zewnętrzną warstwę przy okazji usuwając brud. Polecam. Odpowiedz Link
apapon meglio 20.10.07, 17:57 od jakiegoś czasu stosuję MEGLIO odtłuszczacz uniwersalny, dla mnie rewelacja, mam w kuchni cytrynowe fugi, i odkąd kupiłam Megilo te fugi są cały czas cytrynowe, płyn jest w spryskiwaczu, potem przecieram bo nie mogę powiedzieć że szoruję szczotką i zmywam mopem kupiłam go w podrzędnej drogerii, kosztował 9 zł 750ml. Odpowiedz Link
iwoniaw Nie wiem, co mi odbiło 14.11.07, 23:58 że w łazience kazałam jasnoróżowe fugi położyć (tzn. wiem, pasowały kolorystycznie...). A teraz tylko wspomniany już w wątku Lel z Lidla, szczotka do zębów i tak co parę dni... W takich chwilach widzę jedyny plus niedużej łazienki... Odpowiedz Link
mama_ania77 Re: Nie wiem, co mi odbiło 15.11.07, 01:40 Co kilka dni????!!! A nie próbowałaś impregnować fug po wyzyszczeniu? Nie brudzą sie tak wtedy... Odpowiedz Link
eka1975 Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 15.11.07, 09:57 HG czyste fui firmy HAGESAN .Kupiłam w DOBROMIRZE.Malujesz pędzelkiem i po 10 minutach myjesz.REWELACJA Odpowiedz Link
kasiazyw Re: Wasze sposoby na czyszczenie fug? 15.11.07, 10:33 Ja też hagesanem robiłam - z tym, że cale kafle szczotką - kartaczem. Są idealne, jak nowe. Ale robota jednak straszna. Odpowiedz Link