Dodaj do ulubionych

Jaki chlebak???

30.12.07, 10:22
Przymierzam sie do zakupu, i wacham sie pomiedzy metalowym(tu obawa
o ciagle odcisniete slady palcow)a takim z drewna
kauczukowego.chodzi tez o to zeby chleb nie plesniał.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mala2408 Re: Jaki chlebak??? 30.12.07, 14:37
      Polecam taki z firmy Tupperware, który nie jest może szczególnie dekoracyjny,
      ale długo pieczywo w nim długo utrzymuje świeżość
      • prunio4 Re: Jaki chlebak? 19.02.14, 09:13
        <Polecam taki z firmy Tupperware, który nie jest może szczególnie dekoracyjny,>

własnie zamówiłam. tylko jakiświelki się wydaje na obrazkach. zobaczymy na ile jest faktycznie dobry. cena zawrotna, mimo, że w promocji.

co do pleśnienia chleba - dzisiejszy chleb, który kupujemy w sklepach w większości przypadków szybciej spleśnieje, niż zeschnie. mnie w ogóle rzadko smakuje. próbujępiec sama, ale zkwas nie zawsze wychodzi.
      • sc79 Re: Jaki chlebak??? 03.03.14, 01:04
        Kupiłam taki własnie na prezent dla siostry i była z niego zadowolona. Ja mam natomiast teraz taki zielony www.dobregarnki.pl/product/show/560360/naczynie-kuchenne-pojemnik-na-chleb-zielony-manna-naczynia-kuchenne-koziol-kuchnia , świetnie ozdabia mi kuchnie i sporo się do niego mieści
    • agava07 Właśnie! 02.01.08, 12:53
      Też się ostatnio zastanawiałam, dlaczego chleb u nas zalega w
      reklamówkach, w których został przyniesiony ze sklepu/piekarni smile)
      Ale chlebaki wydają mi się jednak mało praktyczne i niekoniecznie
      estetyczne tak na dłuższą metę sad
      Może woreczek płucienny poczynię i do koszyczka włożę?
      • agava07 Sorrki 02.01.08, 12:54
        PłóTNO, wiem!
    • mala21wrzesnia Re: Jaki chlebak??? 02.01.08, 13:59
      Też właśnie nad tym rozmyślam. Na pewno kupię taki który ma cos ala wyjmowane
      dno, tzn. na dnie jest taka wkładka na której leży chleb a jak przyjdzie do
      sprzatania chlebaka z okruszków to się to to wyjmuje okruszki wytrząsa i wkłada
      do chlebaka, którego nie trzeba traktować odkurzaczem. Tylko nie wiem czy
      drewniany czy nierdzewka... bo te ślady paluchów to juz muszę z lodówki wycierać.
      • marysia103 Re: Jaki chlebak??? 06.01.08, 20:46
        Ja mam koszyczek, a w nim chleb w torbie foliowej. Zastanawiam się na co go
        wymienić i wpadłam na pomysł żeby chleb kłaść pod kloszem na drewnianej desce.
        Oglądałam takie urządzenia, ale niestety wszystkie klosze które widziałam były
        plastikowe, a ja chcę szklanysad
      • gabula777 Re: Jaki chlebak??? 08.01.08, 19:18
        Ja mam drewniany, w ciemnym kolorze (jasne szybko ciemnieją), a w nim chleb w
        woreczku, na metal jakoś nie mogłam się zdecydować,wydawał mi się"zimny" do
        pieczywa.Do czyszczenia śladów 'paluchów'na lodówce inox używam denaturatu w
        buteleczce ze spryskiwaczem.Używałam innych specjalnych środków, ale zostawały
        smugi,szybko ponownie się brudziła, po najlżejszym dotknięciu, a po denaturacie
        dłużej utrzymuje się czysta.
        • justa_lublin81 Re: Jaki chlebak??? 18.12.13, 21:20
          podciągam temat, bo mam już dość wyciągania czerstwych bułek...

nie wiem czy to wina nieszczelności chlebaka czy jakości pieczywa, ale po 1,5 dnia pieczywo jest suche sad Zawsze wyciągałam pieczywo z foli czy woreczków papierowych i wkładałam do chlebaka.

Poszukuję chlebaka, który przetrzyma pieczywo w świeżości,
          Teraz ma metalowy, i zastanawiam się nad alternatywą.
          Czy w chlebaku drewnianym jest lepiej? czy Plastik? Gdzie pieczywo nie będzie pleśniało lub zbyt szybko wysychało?

Poradźcie coś w tym temacie....
          • ja.dorcia Re: Jaki chlebak??? 18.12.13, 23:02
            Ja mam zwykły drewniany z Ikei i zauważyłam, ze niestety pleśnienie pieczywa zależy od pieczywa... taki Schulstad, czy jak mu tam, zawsze spleśnieje następnego dnia po terminie, niezależnie od sposobu przechowywania. A np Putka czy Codzienny sczerstwieje w końcu, ale nie spleśnieje. Dobry jest tez Stołeczny, ale... żeby kupić taki niekrojony, to o porze kiedy mogę pójść do sklepu, to nie ma szans - dobrze, jak wogóle jakiś jest z tych "lepszych" uncertain A wniosek - im mniejsza piekarnia i mniej składników na liście, tym chleb smaczniejszy.
    • aki3 Re: Jaki chlebak??? 18.12.13, 23:05
      ja trzymam chleb w szufladzie jedynie dla niego przeznaczonej. Mam tym samym więcej miejsca na blacie
      • ivonn44 Re: Jaki chlebak??? 19.12.13, 09:45
        w moim domu rodzinnym był chlebak okrągły, spory, metalowy i chleb z niego wyjmowany był zawsze świeży. Kiedyś i jakość chleba była inna. Właśnie od kilku dni z córką myślimy też o przechowywaniu chleba( czyli temat na czasie smile ). Myślę,że przede wszystkim trzeba włożyć do płóciennego woreczka - (my takie mamy i od dzisiaj zaczynamy zmiany w przechowywaniu ). Dotychczas trzymałysmy w woreczku ze sklepu i kładłyśmy do spiżarni. W takim momencie wracają do mnie wspomnienia i obraz siostry mojej babci, która własnoręcznie w specyjalnym do tego piecu ( paliło sie drewnem i węglem ) wypiekała piękne okrągłe duże bochenki chleba. Wyjmowała taką drewnianą, dużą łopatą- oczywiście służącą tylko do wypieków.Po przestudzeniu każdy był osobno zawijany w płócienną białą serwetkę i z namaszczeniem odkładany do spizarni. Te chleby piekło sie raz w tygodniu ! Ach ! aż wzruszyłam się trochę smile
    • drzewkopomaranczowe Re: Jaki chlebak??? 19.12.13, 10:23
      www.polskaporcelana.pl/#
      na tej str. W zakładce " nasza hurtownia" znalazłam zdj (nr5 i 6) na pojemnik na chleb z napisem może coś takiego
    • drzewkopomaranczowe Re: Jaki chlebak??? 19.12.13, 10:39
      Jeszcze tu coś znalazłam ,kolorowe
      kuchniasklep.pl/chlebaki-kosze-brabantia-chlebaki-c-306_289.html
      Ale nie wiem czy w takich by chleb nie wysychał ,ja na razie trzymam na półce w reklamówce sklepowej tylko taką ilość na 1 dzień ,reszte zamrażam
      • ewenny58 Re: Jaki chlebak??? 19.12.13, 14:05
        ja mam taki, nie palcuje się i ma fajne automatyczne otwieranie i chleb nie pleśnieje
        www.google.pl/aclk?sa=L&ai=CPIErae6yUoz7EvD57AaRgYGID_PH4YkE0_7crXKo4LuORAgGEAYoCFCHza-Y_f____8BYOmE0IXwGsgBB6kCKCWktcYClj6qBCdP0ICZE4ooMSA8DSTnLqMWL7Sq8-m1xxkzPOw07jjYdiRFEYvXRKfABQWgBiaAB4fY3QWQBwPgEojgo7Gu1JPbRQ&sig=AOD64_3lFmxtH_D2jWmzotV8lmbTYpYzBQ&ctype=5&rct=j&q=brabantia+chlebak&ved=0CMUBELsX&adurl=http://www.rossi.pl/5089_brabantia_touch_bin_brilliant_pojemnik_na_pie_397103.rossi&cad=rja
    • maria10344 Re: Jaki chlebak??? 19.12.13, 15:11
      Miałam już wszystkie rodzaje chlebaków.Drewniane,plastikowe,z tworzywa sztucznegp,z wikliny,ale moim zdaniem bije je na głowe ten,który mam,kamionkowy,prostokątny,zakrywany od góry deską.Jeszcze nigdy chleb w nim mi nie spleśniał.Mało jest ich w internecie,ale w końcu znalazłam,a do tego takiego samego wzoru i kształtu pojemniki ,na cukier,na kawę i na co jeszcze można chcieć.Ja chciałam nieduży i taki mam,ale można ustrzelić i większe.Ja bym taki właśnie polecała,mimo,że do najtańszych nie należy,chociaż bez przesady.
    • damdalen Re: Jaki chlebak??? 17.02.14, 12:19
      Najlepsze są chlebaki ceramiczne/kamionkowe. Pieczywo nie wysycha ani nie pleśnieje. Bochenek chleba warto owinąć właśnie lnianą serwetą. Bułki zwykle wkładam do foliowego woreczka (ale nie szczelnie zamkniętego) i też do chlebaka. Na dno pojemnika można wsypać kilka kryształków gruboziarnistej soli. Ceramika jest estetyczna i łatwa w utrzymaniu czystości. Jedyna wada to to, że może się rozbić. Drewniany i metalowy chlebak na dłuższą metę nie sprawdziły się w moim rodzinnym domu.
      • kol.3 Re: Jaki chlebak??? 17.02.14, 21:42
        Temat dla mnie bardzo aktualny bo nie mogę patrzeć na swój stary chlebak z plastiku. Widziałam chlebaki ceramiczne z przykrywką z drewna na wierzchu ale mam wątpliwości co do ich pojemności. Na weekend kupuję 2 chleby długie i niestety, ale wydaje mi się, że 2 długie chleby nie wejdą do takiego chlebaka. Chciałabym znaleźć chlebak nieco retro, nawet w antykwariacie, ale nieprzerysowany. Jakoś nie mogę na nic takiego natrafić.
        • grejdi Re: Jaki chlebak??? 17.02.14, 22:21
          emako.pl/product-pol-1056-Metalowy-chlebak-BREAD.html
          mam taki - duży jest, wygodny, na razie nic nie pleśnieje, wygląda bardzo ok, cena nie zabija wink
          • kol.3 Re: Jaki chlebak??? 20.02.14, 11:48
            Ten był niedostępny, ale kupiłam inny Hoeffner HF 4020. Bardzo ładnie mi pasuje i jest spory. No i nie rujnuje.
    • johana75 Re: Jaki chlebak??? 03.03.14, 08:14
      Ja mam metalowy, ale lakierowany na biało. Trzymam w nim chleb upieczony własnoręcznie na zakwasie, jest świeży ponad tydzień i trzyma wilgotność, skórka robi sie mało chrupiąca po 2 dniach, ale nie wysycha. Z chlebami ze sklepu nie mam doświadczenia bo nie moge ich przełknąć ( jesli chodzi o ten biały) suche to i napompowane spulchniaczami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka