teacherka 24.05.08, 13:11 Doradzcie jeszcze niedoswiadczonej WDP Potrzebuje firanke do pokoju, zmierzylam karnisz 220 cm dlugosci, firanke chcialabym do parapetu na 150, a zaslone dluga do ziemi Moze to i glupie pytanie, ale kupuje wiecej materialu, prawda? O ile? dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiolunia79 Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 13:14 Mnie kiedyś pani ze sklepu z firankami powiedziała że trzeba jeszcze raz tyle ale niech mnie ktoś poprawi jeśli źle piszę Odpowiedz Link
teacherka Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 13:18 tzn? ) I jeszcze o co chodzi z ta tasma??? Odpowiedz Link
kubeczka Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 13:53 Prawdopodobnie chodzi o taką taśmę do marszczenia firanek. Przyszywa się ją do górnego brzegu firanki i potem ściąga sznureczki, które są wewnątrz taśmy. Pozwala to na równiutkie zmarszczenie firanki. Odpowiedz Link
teacherka Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 14:01 Ale czy jest ona konieczna? Czy mozna miec firanke bez tej tasmy? No i wciaz nie wiem ile metrow kupic.... Odpowiedz Link
milocin73 Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 14:15 Taśma oczywiście nie jest konieczna, ale jest wygodniejsza. Dzięki niej firanka będzie równomiernie zmarszczona. A ilość firanki zależy też od takiej taśmy - jeśli się na nią zdecydujesz. Jedne taśmy robią gęstsze zmarszczki inne rzadsze i dlatego ilość firanki jest wtedy inna. Panie w pasmanterii powinny to wiedzieć. Wszystko też zależy od tego jaka ta firanka będzie, jaki będzie miała wzór. Niektóre ładniej wyglądają jak są gęściej upięte inne jak rzadziej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aniarudi83 Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 14:17 Zacznę od taśmy. Dzięki niej firanka "sama" ładnie się układa, nie musimy kombinować jak by ją tu pospinać żabkami, żeby powstały ładne fałdy. Przyszywasz ją na całej długości (jak kto woli szerokości) firanki po lewej stronie (wiszącej od okna). Po przyszyciu ściągasz sznureczki (tasiemki- zależy od rodzaju taśmy) i razem z taśmą ściąga się firanka i ładnie się układa. Po ściągnieciu zawiązujesz sznureczki i wieszasz na karniszu. Wzorów taśm jest od groma i ciut ciut. Jeśli chcesz firanki z taśmą, to właśnie od rodzaju taśmy zależy ile więcej będziesz musiała kupić firanki. Różnie bywa- jak mało falująca to i 1,5 raza wystarczy, jak mocno to i ze 3 razy więcej trzeba kupić. W porządnym sklepie powinni mieć próbniki wszystkich dostępnych taśm, tak żebyś mogła zobaczyć jak wygląda firanka po ściągnięciu. Oczywiście wielokrotność długości firanki też powinna być podana przy taśmie. Teraz co do wysokości firanki. Jest kilka standardów i takie na 150 też bywają. Zawsze można kupić taką, której obcięcie u góry nie będzie widoczne (tzn jest gładka albo wzór jest tak ułożony, że obcięcie części nie zrobi różnicy). I wtedy najłatwiej górę wykończyć właśnie taśmą. Ja osobiście polecam zrezygnowanie z żabek i użycie "agrafek". Zapina się toto w szlufkach taśmy a przyczepia do kółek od karnisza, bądź wsadza w szynę. www.bojanek.pl/www/pl/produkty.php?menu=c&group=128 tutaj na samym dole masz całą tabelkę z różnymi agrafkami. Ja te agrafki zostawiam przypięte do firanki na czas prania- odpinam z całą firanką od kółek lub wysuwam z szyny (mam i takie i takie). Czasami się któraś złamie, to ją wymieniam na nową. Przejdź się po kilku sklepach, pooglądaj, popytaj. Wybierz ten, gdzie będzie największy wybór i sprzedawca wyda Ci się kompetentny. W takich sklepach warto też podpatrzeć niektóre rozwiązania. Powodzenia i daj znać jak Ci poszło Odpowiedz Link
b-b1 Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 17:03 Firankę przeważnie kupuje się na podwójną szerokosć okna-czyli okno ma metr-firanki kupujemy 2metry. Mozesz robic zakładki, ale tak jak wczesniej wspomniano najlepiej wszyć taśmę-wtedy równo się zmarszczy. Nie musisz tego robić sama-wystarczy podejść do sklepu z firankami-w wielu takich sklepach panie moga równiez wszyć taśmę i obszyć firankę czy zasłonę.. Odpowiedz Link
teacherka Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 19:04 Dziekuje za tak szczegolowe odpowiedzi!! Teraz rozumiem, po co ta tasma Mam juz karnisze, a na nich koleczka z takimi zabkami. Chcialam kupic firanki przez internet, np na allego - kupowalyscie moze??, dlatego tez nie bardzo mam co liczyc na pomoc sprzedajacych w pasmanterii Dziekuje wszystkim! Odpowiedz Link
hala24_2 Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 19:13 Równie dobrze możesz udać niezdecydowaną klientke w pasmanterii wypytać o wszystko i kupić na alegro - ja zwykle tak robie pytam w wielu miejscach i wracam do najlepszego . Odpowiedz Link
b-b1 Re: jak kupic firanke? 24.05.08, 21:32 Kupowałam firanki na allegro-wybór jest naprawde duży i ceny zdecydowanie niższe niż w jakimkolwiek sklepie firankowym U niektórych sprzedajacych równiez możesz wszyć taśmę, a firanke obciąc na swoja długośc okna. Odpowiedz Link
mrouh Re: jak kupic firanke? 25.05.08, 12:34 Na allegro sprzedają często sami producenci, mający salony sprzedaży w realu. Mozna spokojnie zapytac o wszystko, na pewno doradzą. Można tez często zamówić obszycie i wybrać taśmę, jest tez czasem sporo taniej (sama mieszkam w miejscowości, gdzie jest dwóch producentów, na allegro sprzedają taniej niż w salonie firmowym). Odpowiedz Link
truscaveczka PYTANIE O DOBÓR FIRANKI 25.05.08, 17:32 Teraz ja Muszę kupić firankę do pokoju Dziecia. Dzieć ma 2,5 roku i jest Kobietą Okno natomiast sprawia mi rozliczne kłopoty. Długość parapetu pod oknem to 130 cm, natomiast po bokach są puste filarki - po lewej biurko z kompem, po prawej - zwykłe, niskie łóżko Młodej. ściana po lewej ma 80 cm szerokości, po prawej 70. Jak zawiesić firankę? Jak zasłony? Firankę na szerokość parapetu i zasłonę u wezgłowia łózka, podpiętą jak na dziecięcym rysunku? A może firanka od ściany do ściany... Firanka podoba mi się biała w stokrotki z żółtymi środeczkami, w sklepie proponują mi uszycie jej w łuk - to dobry pomysł? Jakoś w tematach firankowych nie mam kompletnie pomysłu. Z góry dziękuję za inspiracje. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: PYTANIE O DOBÓR FIRANKI 25.05.08, 17:36 www.allegro.pl/item367624050_firanka_firanki_imitacja_rolet_120_x_150.html#photo To mi się podoba, jakkolwiek nie naciskam I skrócony link: Firanka Odpowiedz Link
teacherka Re: PYTANIE O DOBÓR FIRANKI 25.05.08, 18:43 Ja tez mam slaba koncepcje jesli chodzi o wybor firanki. Wiem na pewno, ze takie bardzo tradycyjne mi sie nie podobaja Ta, ktora podalas w linku z allegro bardzo mi sie podoba, myslicie, ze bedzie dobrze wygladac z roletami? Natomiast ten drugi link otwiera pusta strone u mnie Odpowiedz Link
a.va Re: PYTANIE O DOBÓR FIRANKI 26.05.08, 00:05 Truskaveczka, nie daj się namówić na żadne łuki. Niech ma równy dół. No chyba że koniecznie chcesz tę roletkę z linka (ładna, tylko wolałabym bez tego dzioba), to już niech będzie z dziobem, bo ten tu nawet ujdzie, skoro do pokoju Małej, a nie Twojego Biała firanka będzie najładniejsza, no chyba że te stokrotki mają w sobie coś, czego nie umiem sobie wyobrazić, i powalają na kolana Nie rób na szerokość ściany, bo zmniejszysz pokój. Niech będzie na szerokość okna (po zmarszczeniu, czyli przed zmarszczeniem na ogół 2 x na szerokość okna). Odpowiedz Link
truscaveczka Re: PYTANIE O DOBÓR FIRANKI 26.05.08, 09:34 A.va, dzięki za wymiecenie z mojej głowy różnych głupot, brzmisz bardzo rozsądnie Bo tak sobie myślę, żeby tę "roletę" z powyższych linków to zrobić na zasadzie pasa materiału z doszytą taśmą do marszczenia Nie będę zamawiać, po co, mam tu sklepy szyjące na zamówienie, przynajmniej będzie tak, jak chcę dokładnie Teacherka, no właśnie mam rolety i tak jakoś mi się to nie konweniuje a szkoda, bo ta firanko-roleta bardzo mnie zaintrygowała. Na pewno firanka nie będzie sięgać do parapetu, na parapecie stoi drukarka nie mamy lepszej opcji póki co. No i jeszcze zasłonę muszę przekombinować Odpowiedz Link
truscaveczka Re: PYTANIE O DOBÓR FIRANKI 26.05.08, 10:14 www.ardeko.pl/IMGallery/obrazy/21173909,06,2005%20062.jpg To mi się wydaje sympatyczne, dzieciolubne, ale nie infantylne Odpowiedz Link
a.va Re: PYTANIE O DOBÓR FIRANKI 26.05.08, 17:51 Tylko ta kratka powinna być wcale bez firanek. Ew. z roletą, ale taką normalną, na szybę, nie firankową. Odpowiedz Link
bea116 A jaka długość zasłony?? 25.05.08, 19:51 zapytam się dla odmiany... bo na zdjęciach przeróżnych eleganckich salonów to te zasłony nie tylko dotykają podłogi ale i na niej leżą, i stąd moje pytanie, ile średnio cm przyjmuje się do takiego "leżenia" co by to wygląd miało, może ktoś zna odpowiedź? Odpowiedz Link
viochm1102 Re: jak kupic firanke? 26.05.08, 23:24 Ja idę na łatwiznę, w sklepie z firanami zazwyczaj obszywają brzegi i wszywają taśmę wg życzenia. Podaję wymiary okna, ewentualnie odległość karnisza od górnej krawędzi okna. Odbieram gotową i przymarszczoną firanę na wymiar. Usługa gratis. Zapytaj, czy u Ciebie nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link