aga-kosa 17.06.08, 19:13 mąż siał marchewkę i żebym mogła wcześnie ją "ohakać" wsiał rzodkiewkę . Rzodkiewka jest śliczna .Nas jest tylko dwoje . Sąsiadki mają swoją . Jak ja zagospodarować . Proszę o przepisy aga Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwiam_m Re: co z rzodkiewki 17.06.08, 19:45 Ja podpatrzyłam u Niemców.Oni rzodkiewkę gotują.Możesz zrobić w białym sosie(mleko,masło,cytryna,sól,pieprz,mąka)albo tradycyjnie po polsku z bułką tartą.Moja rodzina uwielbia z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym. Odpowiedz Link
czarna-pl Re: co z rzodkiewki 17.06.08, 19:52 tradycyjnie twarożek z rzodkiewka posiekana i szczypiorkiem trochę soli ,pieprzu i papryki na kanapki suuupppeeerrr!!! Odpowiedz Link
e.milia Re: co z rzodkiewki 17.06.08, 20:27 twarożek ze śmietaną i z rzodkiewką plus szczypiorkiem albo świezym ogórkiem, do tego sól i pieprz do smaku. Wszelkie surówki z dodatkiem rzodkiewki, np. -jak byłam mała to lubiłam rzodkiewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki, ze śmietanką i solą i tyle - zielona sałata + rzodkiewka + ogórek + przyprawy do smaku wymieszane ze śmietaną na przykład Ostatnio znalazłam na tym blogu: cudawiankikuchenne.blox.pl/html salatka z ziemniakow i rzodkiewek: okolo 15 mlodych malych ziemniaczkow peczek szczypiorku lyzka chrzanu (opcjonalnie) dwie lyzki ziolowego serka o konsystencji serka philadelphia (może być to serek do smarowania pieczywa, niekoniecznie ziołowy) szesc rzodkiewek sol Ugotować ziemniaczki, pokroić, rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Wymieszać z serkiem i ewentualnie z chrzanem - serek roztopi się od ziemniaków. Dodać szczypiorek. Ja robiłam to również z dodatkiem koperku oraz z posiekanymi ogóreczkami. Jak ktoś lubi, można dodać posiekany czosnek. Sałatkę taką można przygotować bez dodatku z ziemnaków, ja zrobiłam tak ostatnim razem. Odpowiedz Link
e.milia Re: co z rzodkiewki 17.06.08, 20:28 Poza tym ja jem pokrojoną w plasterki rzodkiewkę na kanapkach. Kładę wprost na masło/serek do smarowania, albo na wędlinę lub ser. Albo kanapka warzywna: masło, sałata, ogórek, rzodkiewka + ewentualnie pomidor Odpowiedz Link
kasiateresa Re: co z rzodkiewki 17.06.08, 21:08 Rzodkiewki ugotować w posolonej wodzie.Następnie potraktuj je dokładnie tak samo jak kalafior czyli tarta bułka + masło.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
neospasmina Re: co z rzodkiewki 17.06.08, 22:32 sałatka: rzodkiewki (duża kostka), jajka na twardo (posikane), dymka, majonez - smaczna, śliczna, zdrowa Odpowiedz Link
aga-kosa Re: co z rzodkiewki 18.06.08, 08:52 bardzo dziękuję , nie o wszystkich pamiętałam z dzieciństwa .aga Odpowiedz Link
e.milia Re: co z rzodkiewki 18.06.08, 09:11 a, jeszcze lubię do sałatki z rzodkiewki dodawać surowy kalafior Odpowiedz Link
mikita10 Re: co z rzodkiewki 18.06.08, 09:34 Rzodkiewka, szczypiorek -wszystko nasolić, odstawić aby zmiękło. Dodać pokrojone jajka na twardo, ser żółty starty na grubych oczkach, majonez, pieprz (soli już zwykle nie trzeba). Bardzo dobra i prosta sałatka Odpowiedz Link
nina.t Re: co z rzodkiewki 18.06.08, 14:50 ja wcieram rzodkiewki na drobnych oczkach do chłodnika. Odpowiedz Link
nini6 Re: co z rzodkiewki 18.06.08, 09:34 POSIKANE?????? Przepraszam nie mogłam się powstrzymać, ta literówka jest powalająca ))))))))))) Odpowiedz Link