Dodaj do ulubionych

sprawna przeprowadzka

09.04.09, 18:10
za dwa miesiące przeprowadzamy sie do nowego domu z niedużego
mieszkania. Na szczeście nie mamy dokładnie określonego
terminu "eksmisji" a dom jest oddalony od mieszkania ok 1 km więc
nie musimy zmiescić wszystkiego do jednej ciezarówki, ale zrobimy to
raczej etapami. Obawiam sie jednak tego pakowania, sortowania i
rozpakowywania. Nie chciałabym zagracić nowego domu (pewnie na
początku będzie mało szaf, dokupi się je stopniowo). Boję sie
jednak, ze nie dojdę do ładu z kartonami przez długi czas.
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na sprawną przeprowadzkę?
Obserwuj wątek
    • lukrecja34 Re: sprawna przeprowadzka 09.04.09, 20:55
      przeprowadzałam się już kilka razy i zawsze pakowałam wszystko do
      dużych,kartonowych pudeł (np. szkło poprzekładane ściereczkami) lub tych
      największych worków na śmieci (ciuchy).pudła oczywiście były podpisane czarnym
      markerem,wielkimi literami,żeby nic nie zginęło.
    • iminlove Re: sprawna przeprowadzka 09.04.09, 22:11
      Największym problemem są - przynajmniej dla mniewink - niestety
      książki. Są potwornie ciężkie! Tak więc jeśli zapakować do jednego
      kartonu tylko książki, to nie da się tego podnieść. Dlatego też
      podczas przeprowadzki w każdym kartonie miałam na dnie warstwę
      książeksmile

Druga sprawa... pomijając rzeczy, których się na codzień nie używa
      (np. zimowe ubrania, ozdoby świąteczne, zapasowe ręczniki, część
      książek), całą resztę dosyć trudno podzielić na partie tak, żebyś w
      pewnym momencie - mieszkając jeszcze w starym mieszkaniu - nie
      stwierdziła, że czegoś Ci brakuje. Dlatego myślę, że przeprowadzka
      pod tytułem 'raz a dobrze' nie jest głupim pomysłem - przynajmniej
      nie żyjesz przez dłuższy czas na kartonach i ciągle czegoś nie
      szukasz (bo w starym mieszkaniu nie masz już części ubrań, bo je
      wywiozłaś do nowego, a z kolei w nowym mieszkaniu nie możesz ich
      rozpakować, bo zapomniałaś o wieszakach).

Co do kartonów - można kupić takie składane, dosyć duże np. w Leroi
      Merlin. Warto też je podpisać, jak już coś w nie zapakujesz -
      ułatwia to później szukaniewink

Pierwszą rzeczą, jaką należy zawieźć do nowego miejsca powinny być
      środki czystości. Ostatnią rzeczą, jaką należy wywieźć ze starego
      miejsca są środki czystoścismile)

Jeśli na początku będziesz miała zbyt dużo szaf, to to, czego nie
      musisz w danym momencie używać niech pozostanie w kartonach (dobrze
      jest ustalić to na etapie pakowania). Wszelkie bibeloty, pamiątki,
      książki, piętnaście haftowanych obrusów może spokojnie poczekać na
      lepsze czasysmile Jednak kuchnia i łazienka powinny być rozpakowane w
      100% - to jest podstawawink

Nie wiem, co jeszcze dodać... może - powodzenia? wink)
      • irenazu Re: sprawna przeprowadzka 10.04.09, 06:17
        Przeprowadzaliśmy się wiele razy.Z tego czego się nauczyłam to najważniejsze na
        spokojnie wszystko popakować.Odradzam zbyt duże kartony,bo są ciężkie.Mniejsze
        są wygodniejsze.Raz przeprowadzaliśmy się dość blisko,więc wydawało się nam,że
        nie potrzeba dużego samochodu,a mniejszym kilka razy.Błąd.Tyle się z tym
        namęczyliśmy,że już nigdy-no i mam nadzieję,że już nigdy...Kartony i worki
        wszystko opisane.Można część tych kartonów już poprzewozić wcześniej,przy
        okazji wypadów na nowe miejsca w celu wykonania jakichś prac.A pakować też warto
        zacząć miesiąc wcześniej.Nie wszystko używasz i można już to schować.Przy okazji
        można pozbyć się wielu"przydasiów".W nowym miejscu wszystko ustawiaj albo w
        jednym pomieszczeniu,które nie będzie od razu meblowane,albo zgodnie z tym co w
        danym kartonie jest.U mnie się to sprawdziło.Ponadto na spodzie znalazły się
        rzeczy,które zapakowałam najwcześniej i były najmniej potrzebne.Ostatnia
        przeprowadzka z 64m2 do domu zajęła firmie ok 5 godzin od przyjazdu pod blok do
        odjazdu spod domu.Nie kosztowała więcej niż bym musiała wydać na imprezę po
        przeprowadzce,a nasze prace ograniczyły się tylko do mówienia,gdzie co ma
        iść.Szybko sprawnie,zabrali na raz wszystko i nie umęczyliśmy się tak jak przedtem.
    • ludwik_13 Re: sprawna przeprowadzka 12.04.09, 16:17
      Mam za sobą 3 przeprowadzki w ciągu ostatnich 19 lat, przede mną czwarta. Zawsze
      z całym dobytkiem (meble, sprzęt ogrodowy), dwukrotnie na odległość ponad 400
      km, raz z nogą w gipsie (kartony pakowałam leżąc na brzuchu na kanapie w
      salonie).Polecam:
      - zacząć pakować już rzeczy rzadko używane lub sezonowe, starannie opisując
      pudła lub worki i jeżeli można od razu je przewozić ( rozpakowywać, mogą poczekać),
      -jeżeli masz dużo książek to warto je przy okazji zinwentaryzować pakując do
      pudeł, na każdym pudle naklejając kartę ze spisem lub numerując pudła a spisy
      wpinając do teczki. Pudła nie mogą być za duże. Sprawdziłam , ale okazało się,
      że nie rozpakowałam po ostatniej przeprowadzce połowy kartonów. Może warto
      pozbyć się części książek???
      - pozbyć się wszystkiego co zbędne (nie jest trudno, bo trudno sobie wyobrazić
      stare rupiecie w nowym domu),
      - wyprać przed przeprowadzką wszystko co się da (narzuty, koce) i starannie
      zapakować , żeby na miejscu nie zaczynać od wielkiego prania - to ważne
      szczególnie, jeśli teraz masz kanalizację a w nowym miejscu będzie szambo,
      -zostawić na wierzchu i spakować do walizek lub toreb podróżnych ubrania do
      noszenia teraz, zwłaszcza jeśli praca zawodowa nie pozwala na wzięcie dłuższego
      urlopu na przeprowadzkę. Tak samo kosmetyki, apteczkę itp. - bagaż podręczny.
      - przy przeprowadzce "na raz"- warto nastawić się, że ostatnią noc w starym
      miejscu i nawet kilka w nowym spędzicie w śpiworach na rozłożonych materacach.
      Może nie komfort, ale unikasz pościelowego stresu w bałaganie rozpakowywania,
      - z kuchennych akcesoriów zostawić na wierzchu komplet dyżurny tj. po jednej
      sztuce wszystkiego na każdego domownika (kubek, talerz itp) oraz czajnik a także
      ze dwa garnki. Zawsze można się wspomóc zastawą jednorazową , sytuacja to
      usprawiedliwia. Jak jest możliwość zamówić w dniach największego nasilenia
      przeprowadzki jakieś gotowce
      -jak masz małe dzieci, to najlepiej je powierzyć pod opiekę komuś bliskiemu,
      zwłaszcza w te ostatnie dni. Nie będą się pętać.
      A może ktoś ma dobrą radę, jak przygotować do przeprowadzki dwa koty, żeby nie
      stresowały się nadmiernie??? Do tej pory mieliśmy tylko psa, koty pojawiły się
      niedawno i nie chciałabym, żeby źle to zniosły.
      • irenazu Re: sprawna przeprowadzka 12.04.09, 16:43
        Mój kot przeżył dwie przeprowadzki.Jest trudno,ale da się to zrobić.Trzeba
        zakupić jakieś transporterki już wcześniej,żeby sobie je udomowiły.Tylko to nie
        mogą być te od weterynarza.W dniu totalnej przeprowadzki najlepiej zamknąć je w
        "domkach" i czymś nawet trochę przykryć.Zabrać je ze sobą wychodząc już na końcu
        i w nowym miejscu postawić w możliwie jak najmniej ruchliwym miejscu.Można
        otworzyć drzwiczki ale na siłę ich nie wyjmować.W pobliżu rozłożyć swoje
        ciuchy,ewentualnie ich posłanie(jeżeli takowe używają).Postawić miski ze
        smakołykiem i wodą,i dać im spokój.Mój kot w nocy zapoznał się z domem i potem
        już było normalnie,tylko jeżeli w tym czasie mają pojawiać się jacyś obcy to
        starać się je trochę ochronić przed nimi.
        • lukrecja34 Re: sprawna przeprowadzka 13.04.09, 10:37
          oj z kotami różnie bywa..mój 2 dni na nowym miejscu płakał i biegał do
          drzwi,drapał,żeby go wypuścić..na 3 dzień już było oksmile a co do
          przeprowadzki-mój kot do ostatniej chwili był w starym mieszkaniu-opuścił je jak
          kapitan tonącego statku-ostatnismile przewoziliśmy go normalnie,na kolanach,no ale
          to było z jednego końca osiedla na drugie..
    • aska90 Re: sprawna przeprowadzka 13.04.09, 11:34
      Od siebie dodam tylko, że jeśli zdecydujesz się na segregację przyadasiów maści
      wszelakiej i postanowisz się części pozbyć, to polecam stronę:
      gratyzchaty.pl/
      a poniżej kopalnia wiedzy przeprowadzkowej tego forumsmile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49213&w=80453293&a=80453293
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49213&w=74945416&a=74945416
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49213&w=78865691&a=78865691
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49213&w=82402516&a=82402516 (jak
      otrzymacv wsparcie w tych trudnych dniachwink
    • justa_lublin81 Re: sprawna przeprowadzka 30.05.13, 11:32
      Podbijam temat, bo za miesiąc przeprowadzka...

Rady powyżej bardzo cenne, ale brakuje mi jednej ważnej informacji...

Jak oszacować potrzebną ilość kartonów? Jaką przyjąć metodę?

Będę zamawiała kartony pzrzez internet, więc chciałabym za jednym razem zamówić to co potrzebne. Łącznie z taśmami , foliami bąbelkowymi i innymi niezbędnymi akcesoriami.

Przeprowadzka jest zaplanowana na raz, bo przeprowadzka jest o 250 km... Nie chcę tego rozbijać ze względu na koszty czas i poszukiwania zaginionych rzeczy...
      • mamaemmy Re: sprawna przeprowadzka 30.05.13, 14:49
        Złotą radę dostałam kiedys (rok temu)na emamie.
        Aby kolorami zaznaczac pudełka,naklejalam kolorowe karteczki -łazienka to były karteczki niebieskie(na to była przezroczysta tasma),pokoje-mój fiolet,Emki rozowy,kuchnia żółta.
        No i na każdym kartonie pisalismy co w nim jest-np sztucce,przyprawy itd. Czasem były to nazwy"wszystko z pierwszego regału-bibeloty " smile
        Przydało sie smile
        aa-i ksiązki /albumy koniecznie do malych kartonów-u mnie to była najwieksza ilosc własnie.
        • asdaa Re: sprawna przeprowadzka 30.05.13, 18:17
          mamaemmy napisała:

> Złotą radę dostałam kiedys (rok temu)na emamie.

swietny pomysł!

Ja oprócz opisania kartonów ponumerowałam je i zrobiłam listę - łatwo było sprawdzić czy wszystko dotarło na miejsce a i ogarnąć wszystko było łatwiej
    • roseanne Re: sprawna przeprowadzka 30.05.13, 17:18
      kilkacprzeprowadzek za mna
      rowniez z sredniego domku do znacznie mniejszego mieszkania

posortowac musisz, nie ma wyjscia

ksiazki najwygodniej nam bylo pakowac, przenosic i skladowac w dosc malych pudelkach, takich na butelki z winem

osobno rzeczy, ktore sa potrzebna od razu, osobno te, ktore moga poczekac
      jesli mozesz sobie na to pozwolic rozpakuj jako pierwsze sypialnie, kuchnie i lazienke, reszte spokojnie w innym pomieszczeniu, jesli masz i powoli otwierac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka