asia889 05.04.08, 15:22 Piekłyście kiedyś chleb same? Wyszedł Wam pyszny czy gniot? Bo u mnie gniot. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-zuzanki Re: domowy chleb 05.04.08, 16:22 Oj podziwiam ,podziwiam!!! Ja kupuje najlepiej jeszcze jak jest krojony hi,hi.. Odpowiedz Link
milorzab Re: domowy chleb 05.04.08, 17:06 Ja piekę. Wyszedł ok pszenny. Na drożdżach. Żytni gniot, bo na drożdzach nie wyjdzie inny. Musi być zakwas! Jak chcesz mogę więcej napisać. Odpowiedz Link
asia889 Re: domowy chleb 05.04.08, 17:47 Spawdziłam opakowanie, to był pszenno-żytni. Mam jeszcze parę tego typu mieszanek więc jestem zainteresowana jak z tego można zrobić NORMALNY chleb. Proszę napisz więcej. Odpowiedz Link
nomasz Re: domowy chleb 05.04.08, 18:42 znam kilka osób które pieką chleb w domu.Są zachwycone,mają do tego maszynę,która miesza,i piecze.Można np. wieczorem wymieszać i nastawić tak czasowo że rano upiecze chlebek lub bułeczki.Tak że o 7.00 świeżutkie pieczywo.Poszukam linki i poślę. Odpowiedz Link
asia889 Re: domowy chleb 05.04.08, 20:57 Mąż kiedyś zakupił taką maszynę. Zraziłam się do niej właśnie przez te gnioty . Odpowiedz Link
milorzab Re: domowy chleb 06.04.08, 22:37 Żyto zawiera jakieś śluzy i dlatego do pieczenia chleba żytniego potrzebny jest zakwas. Przy pieczeniu z zakwasem zachodzi fermentacja mlekowa( i tu rozkładają się te śluzy) i alkoholowa. Drożdże dają tylko tą drugą. Tyle teorii. A praktyka - ja nie mam zakwasu, nie wyhodowałam, można podobno kupić taki instant, planuję. Tylko teraz mam lekki bunt Ja mam maszynę do chleba i piekę pieczywo pszenne. To żytnie - wyszedł wilgotny gniot, a po tym jak znalazłam odpowiedź dlaczego, z dalszymi próbami czekam na zakwas. Tu kopalnia wiedzy na temat chleba: www.chleb.info.pl/ Odpowiedz Link
asia889 Re: domowy chleb 07.04.08, 21:03 Dzięki . Trochę poczytałam i zapachniało mi chlebem ... Odpowiedz Link
nomasz Re: domowy chleb 08.04.08, 10:04 Asia,rozmawiałam ze znajomą,żytni chleb też niestety gniot wychodzi.Powiedziała,że być może żytni trzeba piec w piekarniku,bo może w maszynce za niska temp. www.chleb.info.pl/zakwasnawesolo.htm Odpowiedz Link
asia889 nastawiłam zaczyn 16.04.08, 11:25 Dzisiaj nastwiłam zaczyn na kwas wg instrukcji z podanej strony. Ciekawe czy mi coś wyjdzie . Odpowiedz Link
asia889 Re: nastawiłam zaczyn 21.04.08, 10:03 Chyba mi się zakwas nie udał. Mąka na dole, woda na górze. Nie przypomina to zakwasu z obrazka. Może z chlebowej mąki jeszcze spróbuję. Odpowiedz Link
asia889 Re: nastawiłam zaczyn 26.04.08, 11:48 Dziś rano upiekłam chlebek. Jakiś mały, niewyrośnięty, twardy z wierzchu ale w środku ok podziurkowany i bardzo smaczny. I już zjedzony )). Odpowiedz Link