Dodaj do ulubionych

American dream

14.10.11, 19:03
Na temat burzliwego rozwoju nowych miast przyszłości w USA jest pełno materiałów i filmów internecie. Poniżej jeden po polsku dla niekumatych i w dodatku z polskim udziałem:

losyziemi.pl/usa-ciezkie-przebudzenie-z-amerykanskiego-snu/
Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 19:11
      Oj, Ewciu, a ty znowu swoje.

Miałem zamiar coś napisać ale jeden z komentarzy pod tym artykułem jest lepszy niż wszystko co mógłbym wymyśleć:

"Bieda w USA ma rozne przyczyny,jedna z nich to niewlasciwe korzystanie z rozumu."
      • eva15 Re: American dream 14.10.11, 19:17
        Sugerujesz, że rozumni by stamtąd szybko uciekli?
        • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 19:23
          Rozumni tam się nie wprowadzają.

Sama kilka razy pisałaś, że jestem mało rozgarnięty a jakoś nie mieszkam w miasteczku namiotowym. Jeśli nawet taki jełop jak ja daje sobie w tej Hameryce radę, to chyba każdy powinien się jakoś tu urządzić.
          • eva15 Re: American dream 14.10.11, 19:25
            Nie znasz powiedzenia, że głupi ma zawsze szczęście?
            • igor_uk Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:28
              Ewa,szacunek!
              • eva15 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:29
                No szacunek raczej dla malkontencika, jest jak widać samokrytyczny - sam się przedstawił jako jełop.
                • malkontent6 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:34
                  Przynajmniej jestem szczery i nie ukrywam swojej wstydliwej wady. Tobie natomiast zdarza się napisać coś głupiego ale nigdy się nie przyznajesz, że nie masz racji mimo, że tywoja ignorancja jest widoczna.
                  • eva15 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:36
                    Problem w tym, że twoja widoczność jest specyficzna - jest to optyka jełopa (że pozwolę sobie raz jeszcze ciebie o tobie zacytować)
                    • malkontent6 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:38
                      Ewciu, piszesz o kraju w którym mieszkam od wielu lat. Byłoby rzeczą mądrą gdybyś przyznała, że coś o USA wiem, Może więcej niż ty.
                      • eva15 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:42
                        Gdzie ja w tym wątku umieściłam MOJA wiedzę o USA? Z czym ty polemizujesz?

A jeżeli uważasz, że wszystkie te filmy o tent towns są kłamstwem, to zaskarż filmowców i nie nudź mi w kółko, że ty USA znasz. Z tego, że tam mieszkasz, jakoś nie wynika, że masz oczy otwarte na rzeczywistość.
                        • malkontent6 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:46
                          Ewuniu, próbuję (dla twojego dobra) skorygować twoją wiedzę na temat USA. Nieśmiało sugeruję, że nie wszystko co widzisz w mediach jest w 100% prawdą.
                          • eva15 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 20:06
                            Wiem, już kilka razy pisałeś, że w USA miasteczek namiotowych nie ma, bo ty żadnego nie widziałeś.
                            • malkontent6 Ewciu, nie mieszaj. 14.10.11, 20:16
                              Kiedy napisałem, że w USA nie ma miasteczek namiotowych? Podaj link.

Masz rację, żadnego nie widziałem.
                              • eva15 Re: Ewciu, nie mieszaj. 14.10.11, 20:19
                                Pisałeś do Majki, że się myli i że ty w swojej okolicy nie widziałeś ani jednego takiego miasteczka. Majka dała ci link, żebyś ZOBACZYŁ.
                                • malkontent6 Re: Ewciu, nie mieszaj. 14.10.11, 20:28
                                  eva15 napisała:

> Pisałeś do Majki, że się myli i że ty w swojej okolicy nie widziałeś ani jednego takiego miasteczka.

Tak, to prawda, nie widziałem jeszcze takiego miasteczka.

Kiedy pisałem, że takich miasteczek nie ma?
                      • igor_uk Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:43
                        malkontent,a czy nie zdajesz sobie sprawy z tego,ze "z dala lepiej widać"?
                        Ja,kiedy mieszkalem w ZSRR,bylem,jak i ty w przypadku USA,przekonany,ze mieszkam w najlepszym Kraju na Swiecie.
                        • malkontent6 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 19:50
                          No tak, ale wtedy poza ZSRR żadnego innego kraju nie widziałeś. A ja znam życie w USA i w kilku innych krajach.

Daleki jestem od bezkrytycznego podejścia do USA, ale sugestie Ewci są dalekie od prawdy.
                          • eva15 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 20:04
                            Twierdzisz, że to ja nakręciłam ten film i sfałszowałam fakty?
                            A głosy słyszysz?
                            • malkontent6 Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 20:20
                              eva15 napisała:

> Twierdzisz, że to ja nakręciłam ten film i sfałszowałam fakty?

Ewciu, jakie wnioski można wyciągnąć z tego filmu?

www.youtube.com/watch?v=bKRJ5yOA-rg
                              > A głosy słyszysz?

Czasami. Mówią mi - idź spać. :)
                    • j-k a Twoja to optyka polslepca ? 15.10.11, 14:09
                      eva15 napisała:

> Problem w tym, że twoja widoczność jest specyficzna - jest to optyka jełopa (że
                      > pozwolę sobie raz jeszcze ciebie o tobie zacytować)

A Twoja - to optyka slepego na lewe oko ?
                      tak to w kazdym razie wyglada.
                  • johnny-kalesony Re: Alez dowalila malkontentu. 14.10.11, 22:17
                    E tam ... Ewa to po prostu urodzona szczęściara ...

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
            • amg10 Re: American dream 14.10.11, 19:29
              eva15 napisała:

> Nie znasz powiedzenia, że głupi ma zawsze szczęście?

Mysle, ze malkontent ma poczucie humoru. Ale on podobnie jak felek maja problem ze strawieniem faktu, ze ten ich kraj jest b.chory i ze szybka lekarska pomoc moze byc niezbedna.
              • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 19:31
                amg10 napisał:

> Ale on podobnie jak felek maja problem ze strawieniem faktu,

Nie bardzo wiem o co ci chodzi ale przyznam, że ładnie piszesz.
                • amg10 Re: American dream 14.10.11, 19:45
                  malkontent6 napisał:

> > Ale on podobnie jak felek maja problem ze strawieniem faktu,
                  >
                  > Nie bardzo wiem o co ci chodzi ale przyznam, że ładnie piszesz.

Prawdopodobnie nalezysz do grupy "constant deniales" w odniesieniu do obecnych klopotow ameryki. Tacy ludzie ciagle uwazaja, ze ameryce nic zlego nie moze sie przydazyc bo to w koncu kraj trzymajacy pana boga za kciuk u lewej/prawej nogi.
                  • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 19:51
                    amg10 napisał:

> Prawdopodobnie nalezysz do grupy "constant deniales"

Prawdopodobnie mnie nie znasz. :)
                    • amg10 Re: American dream 14.10.11, 20:12
                      malkontent6 napisał:

> Prawdopodobnie mnie nie znasz. :)

Nie tylko prawdopodobnie ale nawet napewno. Czasami tylko pozwalam sobie na male spekulacje.
              • felusiak1 nie mam problemu ze strawienie faktu 15.10.11, 18:22
                że ten mój kraj jest bardzo chory. i na dodatek jestem w stanie napisać na co jest chory i zapodać przykłady. niestety wasze wpisy nie dotykaja nawet w najmniejszym stopniu choroby tego mojego kaju i zupełnie nie rozpoznaja przyczyn a takze pomijają objawy.
            • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 19:29
              I znowu brakuje ci pomysłu na rzeczową odpowiedź.

Moja głupota wyjaśnia też moją obecność na tym forum. :)
              • eva15 Re: American dream 14.10.11, 19:33
                Na takie bzdury nie ma rzeczowej odpowiedzi. ty sugerujesz, że USA to kraj zamieszkały przez bezrozumnych, wręcz idiotów. Te miliony ludzi bez pracy, mieszkań, dochodów, ubezpieczenia zdrowotnego itd. są wg ciebie same sobie winne, brakło im rozumu, by umieć się urządzić.

No i coo można odpowiedzieć na tak głupi argument? Sam sugerujesz, że USA to kraj milionów idiotów.
                • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 19:36
                  eva15 napisała:

> ty sugerujesz, że USA to kraj zamieszkały przez bezrozumnych, wręcz idiotów.

Nie, Ewciu, niczego takiego nie sugeruję. Jako mieszkaniec tego kraju (od wielu lat) próbuję skorygować twoje tezy na temat biedy w USA.
                  • eva15 Re: American dream 14.10.11, 19:39
                    >Miałem zamiar coś napisać ale jeden z komentarzy pod tym artykułem jest lepszy niż wszystko co >mógłbym wymyśleć:

>"Bieda w USA ma rozne przyczyny,jedna z nich to niewlasciwe korzystanie z rozumu."
                    • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 19:43
                      Nie bardzo wiem o co cichodzi. Facet napisał, że jedną z przyczyn biedy jest brak rozumu i ja się z tym agadzam. To nie znaczy, że całe społeczeństwo jest głupie lecz tylko nieliczni.
                      • eva15 Re: American dream 14.10.11, 19:59
                        No tak. Tylko w Szwecji czy w Szwajcarii wszyscy ludzie są rozumni, bo takich miasteczek nie ma.
                        • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 20:22
                          A w Rosji są?
                          • amg10 Re: American dream 14.10.11, 20:38
                            malkontent6 napisał:

> A w Rosji są?

Nie wiadomo. Jednak Rosja to jeszcze nie standard typu: Szwajcaria, Niemcy czy USA.

Rosja sie pnie w gore podczas gdy Stany w dol - ot i roznica.
                            • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 20:42
                              Nie tylko Rosja pnie się w górę. Polska też. Z takiego dołka w którym te kraje były droga jest tylko w górę. Niżej już chyba nie można spaść. :)

USA osiągnęły pewien standard i teraz widać sinusoidę - raz w górę, raz w dół.
                  • felusiak1 pokrętnica 14.10.11, 19:46
                    efka jest w posiadaniu bożego daru logicznego myslenia wybiegajacego poza przyjęte normy.
                    to wyglada mniej wiecej tak:
                    efka - podskocz feluś
                    feluś - nie mogę
                    efka - feluś nie ma nóg
                    feluś - mam nogi ale nie moge podskoczyć
                    efka - feluś chodzi po wodzi i nie może sie odbić bo utonie. zresztą już tonie.
                    feluś - nie evuniu. nie chodzę po wodzi. leżę.
                    efka - powaliłam felka na łopatki swoją inteligencją.
                    • malkontent6 Re: pokrętnica 14.10.11, 19:51
                      Doskonałe. :)
                    • eva15 Feluś, długo nad tym myślałeś? 14.10.11, 20:05
                      Odpocznij sobie teraz, bo dowcip masz ciężki jak ołów.
    • mara571 Re: American dream 14.10.11, 19:46
      Evciu o tym siedlisku bylo juz w niemieckiej tiv przed 2,3 laty.
      Najlepsza jest pani Nina: dom (5 pokoi) w Polsce, emerytura wplywajaca na konto ...

Swoja droga jakos mi to przypomina stare filmy z obozow hippisow.
      • eva15 Re: American dream 14.10.11, 19:54
        Nie, obozowiska hippisów i dzisiejszych posthippisów były/są dobrowlne anie z życiowego przymusu. To zasadnicza różnica. Ludzie w tym filmie mówią wyraźnie, że nie chcą takiego życia. Odwrotnie niż posthippisi bądź tzw. niemieccy Aussteiger - ci dobrowolnie "wysiadają" ze społeczeństwa konsumpcyjnego. Mam znajomych (on profesor na Fachhochschule, ona pracuje w muzeum) których córka wyniosła się do koczujących pod miastem przyczep i cygańskich wozów. Za dobrze jej było w domu. Dla rodziców to dramat.
        • mara571 Re: American dream 14.10.11, 20:07
          Obecnosc pani Niny tam nie zyciowy przymus.
          I nie wiemy w ilu jej podobnych tam koczuje.
          Sama wiesz, ze wiekszosc niemieckich bezdomnych pozostaje na ulicy, bo nawet z pomca sluzb socjalnych nie sa w stanie/ nie chca przejac odpowiedzialnosci za swoje zycie.
          • eva15 Re: American dream 14.10.11, 20:16
            Naturalnie, że jest w każdym kraju jakiś procent bezdomnych, którzy nie chcą nawet z pomocą służb socjalnych wrócić do normalnego życia. Nie o nich tu chodzi.
            Ww USA powstają nagle w ciągiu ostatnich kilku lat tysiące takich miasteczek. Ich mieszkańcy nagłe stracili pracę i zostali wyrzuceni z domów.
            • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 20:27
              eva15 napisała:

> Ww USA powstają nagle w ciągiu ostatnich kilku lat tysiące takich miasteczek.

Ewciu, powstają miliony takich miasteczek, nawet setki milionów.
        • mlody747 Re: American dream 14.10.11, 20:11
          Ewa zobaczysz już tej zimy jak zmieni się Europa. Jeszcze nigdzie poza Iceland nie dobrali się do bankierów, a oni nie wiedza kiedy przestać. Co ci ludzie mówią, jest trochę takie wiesz, nie zgodne z ich czynami. Bo niby by nie chcieli ale tez nic nie zrobili aby swoich oprawców ukarać.
      • mlody747 Re: American dream 14.10.11, 20:06
        Sa ludzie w Ameryce z kłopotami, to jest pewne. Ale tez są zbuntowani na system, ze ich oszukuje itd. Ludzie się wypinają na system i mieszkają w kampingach lodkach, namiotach itd. za darmo. Najważniejsze, ze jeszcze to mogą robić i ze ten system im tego nie zabrania. Zresztą co można odebrać ludzi, którzy nic nie maja i nie boja się np. zginąć za swoja wolność, bo nawet w tej biedzie to oni bron palna (najczyściej rodzaju Kałasznikowa-jest tania) maja. A gdzie ludzie będą mieszkać w Europie jak ekonomia upadnie?
        • mara571 Re: American dream 14.10.11, 20:09
          w Niemczech bez problemu dostana mieszkanie socjalne i pieniadze z opieki zwane tutaj Harzt IV.
          Reszte opisalam powyzej.
          • mlody747 Re: American dream 14.10.11, 20:14
            W Ameryce jest podobnie. Jest podobna pomoc, ale ona się już kończy. I np. wielu stanach udziela się ja tylko emeryta i samotnym matka(muszą być legalni w Stanach).
          • br0fl0vski Re: American dream 15.10.11, 17:27
            po raz kolejny pokazujesz ze nie masz pojecia co to jest wolnosc. wyjasnie wiec , wolnosc to nie falszywe poczucie bezpieczenstwa, wolnosc to bycie odpowiedzialnym za siebie. socjale sa dla udomowianych zwierzat ktore sa zdolne do skaldania podan o socjale. sa oni produktem systemu bo system by zapewnic sobie kontrolu musi produkowac ludzi od nieg zaleznych

Benjamin Franklin powiedzial ze ci co zamieniaja wolnosc za bycie bezpiecznym nie zasluguja na wolnosc ani na bezpieczenstwo.
            • mara571 Re: American dream 16.10.11, 16:30
              tam troche wyzej eva15 napisala co nieco o tzw Austeiger.
              Oni rzeczywiscie i swiadomie wybrali wolnosc w twoim rozumieniu tego slowa. Sami troszcza sie o jedzenie, odziez i dach nad glowa. Ale jak sie zdarzy, ze zachoruja i potrzebuja leczenia w szpitalu to i tak zaplaci podatnik z kasy miejskiej.
              W przypadku ludzi zyjacych w tym obozie nie moze byc o tym, aby swoj obecny los wybrali swiadomie. Cos sie nie udalo w ich zyciu i czekaja na cud.

Cytujesz Franklina niewlasciwie. Naprawde powinno byc tak jak tutaj:
              www.ushistory.org/franklin/quotable/quote04.htm
              A to zupelnie cos innego.
              Nie wolno mi zacytowac bezposrednio, bo to spam!

Dla bezpieczenstwa Franklin zaczal organizowac ochotnicza straz pozarna. Sluzba w niej oznaczala oddanie czesci osobistej wolnosci w twiom rozumieniu.
              • mlody747 Re: American dream 16.10.11, 17:49
                Mara napisalas:
                Dla bezpieczenstwa Franklin zaczal organizowac ochotnicza straz pozarna. Sluzba
                > w niej oznaczala oddanie czesci osobistej wolnosci w twiom rozumieniu.
                To była ochotnicza straż i każdy z tych ochotników mógł w każdej chwili powiedzieć "nie" dzisiaj nie pracuje i spać dalej w domu zachowując swoja wolność. Poza tym ta straż nie zmuszała nikogo do ich usług jak to robi np. teraz TSA na lotniskach. Mogłaś chcieć aby twój dom się np. spalił, bo miałaś go dosyć.
                Mara jak długo swojemu pracodawcy możesz powiedzieć "nie" to nie jesteś niewolnikiem dla niego.
                • br0fl0vski Re: American dream 16.10.11, 18:27
                  daj spokoj mlody, system ludzi "udomowil" do tego stopnia ze mysla ze demokracja to prawo kupowania w costco i nie wachaja sie oddac wolnosc za zludne poczucie bezpieczenstwa. nie moga pojac ze jak utraca wolnosc to nie beda bezpieczni

podesle ci emaila z limkiem
                  • mlody747 Re: American dream 16.10.11, 18:50
                    OK, Thanks.
              • br0fl0vski Re: American dream 16.10.11, 18:22
                jestes "udomowiona" do tego ze nie pojmiesz tego
                • br0fl0vski Re: American dream 16.10.11, 18:46
                  radze zaczac od zaznajomienia sie z konstytucja amerykanska a nie a nie szukac sensacji o ochotniczych strazach pozarnych. jak ci mlody napisal nikte z tych ochotnicych strazakow wolnosci nie utracil. wlasciwie zacznij od przemyslenia co to jest wolnosc
    • lubat Re: American dream 14.10.11, 21:04
      Eva, podziwiam (choć nie podzielam) Twoją determinację w tłumaczeniu oczywistych oczywistości. Obawiam się, że to daremny trud. Ludzi wierzących nie odwodziły od wiary nawet prześladowania, a cóż dopiero klarowne przekonywanie. Wszak wiara z samej definicji wyklucza argumenty racjonalne.

Malkontent, marudo Ty moja! Masz rację! Mieszkanie wśród drzew jest - czy właściwie powinno być - celem człowieka, powrotem do utraconej natury. I oto się okaże, że wyrzucenie z domów ludzi jest następnym epokowym osiągnięciem cywilizacyjnym Yankesów, zaraz po ucywilizowaniu dzikich Indian;)
      • malkontent6 Re: American dream 14.10.11, 21:12
        lubat napisał:

> Eva, podziwiam (choć nie podzielam) Twoją determinację

Mnie też jej determinacja imponuje. :)
      • mlody747 Re: American dream 14.10.11, 21:15
        Ta kobieta mająca dom w Polsce nie jest biedna. Wysyłała do Polski pieniądze a je rodzina postawili jej dom, który teraz może sprzedać za co najmniej USD100 000 i kupić sobie tutaj dwa na południu stanów. Domy z jakiegoś banku, które został przez nich zabrany i wynająć jeden i mieć jeszcze pieniądze na życie. Ale ona tego nie robi, bo liczy na to, ze jeszcze tutaj zarobi i wróci do Polski "na białym koniu" chyba?
        • mlody747 Re: American dream 14.10.11, 21:17
          I może to zrobić nie zaciągając żadnego kredytu z tymi pieniędzmi z Polski.
          • de_oakville Re: American dream 15.10.11, 12:35
            Dla was Europejczykow wszystko obraca sie wokol pieniadza. American dream? Powiem wam na czym on miedzy innymi polega. W Ameryce mozesz dyskutowac z kazdym na kazdy temat, z nieznajomymi w sklepie, w samolocie i na ulicy. I nikt nie bedzie "drazyl" w rozmowie jakichs drazliwych tematow, bo posiada intuicje, ktora powie mu w jakim momencie przejsc na inny, mniej drazliwy aspekt, aby byc "considerate" wobec drugiego czlowieka. To tylko jeden niewielki aspekt "American dream". Jednak trzeba tu troche pobyc aby pozbyc sie swojego "boorishness", wyniesionego z innych, mniej blogoslawionych przez Boga, obaszarow swiata.
            • przyjacielameryki Re: American dream 15.10.11, 12:55
              de_oakville napisał:

> Dla was Europejczykow wszystko obraca sie wokol pieniadza. American dream? Powi
              > em wam na czym on miedzy innymi polega. W Ameryce mozesz dyskutowac z kazdym na
              > kazdy temat, z nieznajomymi w sklepie, w samolocie i na ulicy. I nikt nie bedz
              > ie "drazyl" w rozmowie jakichs drazliwych tematow, bo posiada intuicje, ktora p
              > owie mu w jakim momencie przejsc na inny, mniej drazliwy aspekt, aby byc "consi
              > derate" wobec drugiego czlowieka. To tylko jeden niewielki aspekt "American dr
              > eam". Jednak trzeba tu troche pobyc aby pozbyc sie swojego "boorishness", wynie
              > sionego z innych, mniej blogoslawionych przez Boga, obaszarow swiata.

Masz rację. Właśnie ta tolerancja, liberalizm, szacunek dla drugiego człowieka(o ile nie jest lumpem). Europa zawsze była pod tym względem skostniała i nacjonalistyczna co doprowadzało do wielu wojen. Powstanie UE może położyć temu kres ale to wymaga czasu, niemniej jednak pomijając błędy ekonomiczne i gospodarcze w tworzeniu strefy euro sam projekt UE jest genialny i ja jestem umiarkowanym optymistą. Pierwsze efekty są już widoczne, np. dynamicznie następuje normalizowanie tzw. stosunków międzyludzkich pomiędzy Polakami i Niemcami, zawiązują się przyjażnie bez żadnych uprzedzeń, Polska gospodarka ma bardzo dobrą prasę w Niemczech. Mój syn będąc na festiwalu muzyki elektronicznej na Sardynii zaprzyjażnił się właśnie z Niemcami chociaż była tam młodzież z całego świata.
              • de_oakville Re: American dream 15.10.11, 13:48
                przyjacielameryki napisał:

> Polska gospodarka ma bardzo dobrą prasę w Ni
                > emczech. Mój syn będąc na festiwalu muzyki elektronicznej na Sardynii zaprzyjaż
                > nił się właśnie z Niemcami chociaż była tam młodzież z całego świata.

"Post-radzieckich" bardzo drazni ta integracja Polski z Unia Europejska. Przeciez ZSRR i "oboz socjalistyczny" nie zdaly historycznego egzaminu, wiec oni nie wyobrazaja sobie, aby zdala go zjednoczona zachodnia Europa ("eurokolhoz", jak lubia ja nazywac, chcac na sile narzucic jakies skojarzenia radzieckie, ktore sa tu kompletnie nie na miejscu). Sukces zjednoczonej Europy drazni ich dume narodowa. Gdyby nie mieli Ameryki jako glownego obiektu atakow, to "wbicie klina" pomiedzy Polakow i Niemcow byloby dla nich glownym celem. Niemcy kieruja sie jednak rozsadkiem, a nie emocjami, co by sie i nam Slowianom bardzo przydalo. My Polacy, rowniez sie do nich przez lata pod tym wzgledem w duzym stopniu upodobnimy, nie tracac jednak swoich specyficznych cech. Trzeba brac przyklad z lepszych (my tez jestesmy lepsi, z tym ze w innych dziedzinach). Pamietam jak papiez Jan Pawel II-gi powiedzial podczas swojej 1-szej podrozy do Polski, ze "Polska nalezy do Europy". I to jest prawda - Polska zawsze byla w Europie. I dlatego sukces integracji z Europa to nie to samo co z jakims krajem "outsiderem", stojacym tylko "jedna noga" w Europie. Takim jak Imperium Otomanskie (z calym szacunkiem dla jego kultury i pieknych meczetow w Stambule) lub Rosja (z calym szacunkiem dla pieknych cerkwii w Moskwie, Sankt Petersburgu i innych miastach).
    • ostrygojadek Russian dream 15.10.11, 14:32
      Po upadku CCCP w Rosji od miliona do czterech milionów dzieci zostało bez dachu nad głową: www.youtube.com/watch?v=GuoLnhZSvOM

Nie rozumiem, jak można przejmowac się 70 bezdomnymi w USA, kórzy latami żyli na kredyt i potem nie mieli z czego spłacić długów, a nie widzeć prawdziwej biedy. Czyżbyśmy aż tak się przyzwyczaili, że rosja, kraj obfitujący we wszelkie bogactwa naturalne, jest w gruncie rzeczy krajem III świata, bo całe to bogactwo ukradła garstka półdzikich oligarchów?
      • przyjacielameryki Re: Russian dream 15.10.11, 14:43
        ostrygojadek napisał:

> Po upadku CCCP w Rosji od miliona do czterech milionów dzieci zostało bez dachu nad głową: www.youtube.com/watch?v=GuoLnhZSvOM
        >
        > Nie rozumiem, jak można przejmowac się 70 bezdomnymi w USA, kórzy latami żyli n
        > a kredyt i potem nie mieli z czego spłacić długów, a nie widzeć prawdziwej bie
        > dy. Czyżbyśmy aż tak się przyzwyczaili, że rosja, kraj obfitujący we wszelkie b
        > ogactwa naturalne, jest w gruncie rzeczy krajem III świata, bo całe to bogactwo
        > ukradła garstka półdzikich oligarchów?

Rosyjską władzę nigdy specjalnie nie obchodził los całego narodu. Komsomolcy interesują się bezdomnymi w USA, w Polsce, ostatnio zamartwiają się o nasze środowisko naturalne i nasze sojusze.
        Nie widzą skrajnej biedy w swoim kraju, a napisanie o niej uważają za skrajny objaw rusofobii.
        Ale tak w ogóle, to Polska jest dla nich zupełnie nie ważna.
        • de_oakville "Outsiders" 15.10.11, 16:08
          Poprzednio napisalem, ze takie kraje jak Turcja lub Rosja tkwia tylko "jedna noga" w Europie, a zatem sa troche jak "outsiderzy", podczas gdy Polska tkwi pewnie i "dwoma nogami" w Europie, chociaz mentalnosc ludzi, szczegolnie na terenie bylego zaboru rosyjskiego, ma z rosyjska nierzadko cos wspolnego (w przeciwienstwie na przyklad do Czech). Czekalem na zarzut, ze jesli Rosja ma tylko "jedna noge" w Europie to Ameryka lezy zupelnie poza Europa. Owszem, tym niemniej Ameryka jest "dzieckiem Europy" i ma wiecej wspolnego z Europa niz Rosja. Z pewnoscia mentalnie, chociaz tez rozni sie pod tym wzgledem od Europy. Przypomne, ze najwiekszy procent bialej ludnosci Ameryki pochodzi z Wysp Brytyjskich i z Niemiec. Zreszta ludnosc Wysp Brytyjskich, siegajac do bardziej odleglej przeszlosci, pochodzi rowniez z Niemiec. Anglowie i Sasi przybyli na wyspy z Dolnej Saksonii i z pogranicza Szlezwigu-Holsztyna i Danii - skolonizowali w dawnych wiekach Anglie i spora czesc Szkocji.
          A ze Anglicy i Niemcy na ogol sie nie lubia nie, ma tu nic do rzeczy. Dunczycy i Szwedzi rowniez sie nie lubia, a przeciez to prawie to samo. Nie myslalem nigdy przedtem (przed wizyta w obu krajach), ze wyglad kraju jest tak inny w Danii i w Szwecji - jesli "stara" Danie porownac do Anglii to Szwecje nalezaloby porownac do Ameryki (z lat 70-tych, niech wam "komsomolcy" bedzie). Niemcy nie moga darowac Anglo-Sasom, ze podczas wojny sprzymierzyli sie z Rosja i pozwolili jej ich "sponiewierac". Nie pamietaja wszak, ze wczesniej sami sprzymierzyli sie z Rosja i wspolnie "sponiewierali" innych kilka krajow, w tym Polske.
      • mlody747 Jak mozna sie przejmowac 70 bezdomnymi............ 15.10.11, 17:45
        W Ameryce obecnie mając najniższe zarobki(praca o najniższych zarobkach jest wszędzie) mona utrzymać/kupić dom na południo. Pod warunkiem, ze wcześniej nie straciło się domu do banku i bank za nie płacenie nie zepsuł kredyt danej osoby. Co jest całkiem możliwe jak uprzednio posiadany dom kopiło się na wyrost (uwierzyło się rządowi i Wall ST, ze ekonomia jest OK) i nie mogło się go utrzymać z niskich obecnie powszechnych zarobków, co mogło być powodem do ucieczki przed dłużnikami do lasów(tam mieszka się za darmo i nie odciągaj od pensji zadłużenia).
    • swiblowo Re: American dream 15.10.11, 21:25
      Piekny sen, za ktory placa wszyscy. Jeden kryzys, drugi...
      Nie wiadomo dlaczego, ludzie uznali ze amerykanskie idealy, styl zycia, pasuje dla wszystkich.

• jk2007 Re: American dream 15.10.11, 21:33
        swiblowo napisała:
        > Nie wiadomo dlaczego, ludzie uznali ze amerykanskie idealy, styl zycia, pasuje dla wszystkich.

skutki rekłamy Coca-Coli
        • mlody747 Re: American dream 15.10.11, 21:37
          I jej picia lub innych podobnie sztucznych napoi.
      • mlody747 Re: American dream 15.10.11, 21:35
        Wiadomo tylko może ty nie wiesz. Zapytaj się tej polskiej kobiety z domem w Polsce, dlaczego nie wraca do jej ojczyzny? W Polsce mieszkają ludzie co niemała nawet domu. To świat i ty sam, myśli, ze w Ameryce musi mieć go każdy (może nawet bez pracy, za nic).
        • swiblowo Re: American dream 15.10.11, 22:43
          mlody747 napisał:
          . To świat i ty sam, myśli, ze w Ameryce musi mieć go każdy (może nawe
          > t bez pracy, za nic).

To zbyt duze uproszczenie sprowadzac amerykanski sen do "domu".
          O Ameryce marzyli ludzie, ktorzy posiadali domy. Oni chcieli luksusu, blichtru i wolnosci - jak sie okazuje dzisiaj byla to pseudowolnosc. Okazuje sie, ze dzis Amerykanin nie ma prawa nawet rozbic sobie palatki w lesie i troche w niej pozyc.
          • mlody747 Re: American dream 15.10.11, 23:03
            Pierwsi emigranci do Ameryki północnej przybywali za wolnością a do południowej aby się wzbogacić. Napisz z którego kraju piszesz, to ci napisze czego ty tam nie możesz robić. Brazylia jest teraz ponoć krajem sukcesu. Czy słyszysz coś o tym kraju? Ameryka poradzi sobie z miedzy innym europejskimi(obcymi) wpływami i będzie OK. Dlaczego ludzie nie chcą kopiować Europy, mam pytanie, poza elita rządząca świata?
            • swiblowo Re: American dream 15.10.11, 23:15
              Pisze z Rosji i nie musisz mi cytowac KK, czyli czego mi nie wolno.

Ameryka poradzi sobie z miedzy innym europejskimi(obcymi) wpływami i
              > będzie OK.

- daj jej Boze. Ale mam przeczucie, ze nie poradzi sobie z zydowskimi wplywami i nie bedzie OK.

Dlaczego ludzie nie chcą kopiować Europy, mam pytanie, poza elita r
              > ządząca świata?

- nie do konca rozumiem pytanie.
              • mlody747 Re: American dream 15.10.11, 23:28
                Europejskim socjalizmem zachwycają się co najwyżej sami europejczycy, Socjalizm jest ten wygodny elita rządzącym, bo ma społeczeństwo pod pełna kontrola. Wiec się pytam dlaczego nikt nie chce kopiować Europu (meslem ze piszesz z EU) jak ponoć taka dobra jest dla tej swojej ludności pracującej(jest dobra dla nie robow). Dzięki, ze życzysz nam dobrze i wzajemnie dla Rosji. Co będzie zobaczymy może będzie OK.
                • mlody747 Re: American dream 15.10.11, 23:38
                  A tu jest link w odpowiedzi na KK w wydaniu amerykańskim.
                  fija.org/
                  Jak byś się chciał zapoznać. Prawa, które zatwierdzają obecnie US Kongres i poszczególne Stany można łatwo podważyć jak nie są rozsądne lub sprawiedliwe dla społeczeństwa i tylko służą elita. Szczególnie zwróć na to na czerwonym tle białymi literami, gdzie wymienione są cele FIJA(poinformowani ławnicy sadowi agencja).
                • swiblowo Re: American dream 15.10.11, 23:40
                  No...ja nie widze, zeby Europa byla socjalistyczna. - moze gdyby byla, nie byloby tak zle.
                  A ludzie nie powinni kopiowac. To sie zwykle placzliwie konczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka