Dodaj do ulubionych

Zwyciestwo demokracji

25.06.16, 20:37
Brawa dla brytyjczyków.
Być może obywatele nastepnych państw-członków Unii zagłosują za wyjsciem.
Unia jest najbardziej niedemokratyczną instytucją. Nikt nie pochodzi z wyboru.
Brukselska koteria pochodzi z nadania brukselskiej koterii. Komisarze rzadza.
Ich rzady nie są weryfikowane przez rzadzonych. Rzadzeni są de facto poddanymi.
Maja też tzw. Europejski Parlament który nie może nic. Można tam mówić, krzyczeć i uderzać pięścią w pulpit ale to wszystko co można.
Dyrektywy spływają szerokim strumieniem prosto z Brukseli i nie ma żadnej mozliwości ich zablokowania lub poddania pod głosowanie.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Demokratyzacja EU 25.06.16, 20:43
      jest konieczna. Tylko niezbyt wiadomo jak. Trza troche poglowkowac by powybierac demokratycznie. Inaczej, nia da sie wygrac z nacjonalistyczno-gluptackim politykom typu Le Pen, Frauke Palke czy Wilders.

PF
      • felusiak1 Re: Demokratyzacja EU 25.06.16, 21:37
        Demokratyzacja? Tylko lewicowiec może coś takiego urodzić.
        Z citroena nie wyjdzie mercedes. To wszystko trzeba rozbić w drobny mak i zacząć od nowa.
        Wprowadzić we wszystkich państwach unii jednomandatowe okregi wyborcze. Poseł musi mieszkać w okregu, który reprezentuje. To w końcu jest system reprezentatywny czyli poseł z mojego okregu reprezentuje mnie. W takiej sytuacji znacznie trudniej jest przepchnąć cokolwiek przez parlament.
        Niestety poza UK wszedzie jest taki system jak w Polsce. Posłowie mnie reprezentujacy nigdy nawet nie przejeżdżali przez moją okolicę. Nie mają ze mną i moim sasiedztwem nic wspólnego.
        Tego najbardziej boją się europejskie elity. Zostałyby wymiecione na smietnik historii.
        Pamietaj pf, najważniejszym celem każdego zawodowego polityka jest utrzymanie się przy władzy.
        Ty jesteś im potrzebny jako tło. A twój derszpigiel i lefigaro urabiają cię po ich mysli.
        • polski_francuz Felusiak, felusiak 25.06.16, 22:02
          Zapomne o tej pizzy, ktora jestes mi winien i odpowiem jak porzadny Litwin. Puknij siem troche z te teksanska pale i se przypomnij jaka jest Europa. Mala anegdota sprzed kilku lat, kiedy pracowalem we Wloszech. Jedna wioska wloska nienawidzia innej bo kilka wiekow temu jakas ragazza zostala zle potraktowana na zabawie miedzywioskowej.

I mowie o wloskich wioskach a nie o ludobojstwie Niemcow w/s Polakow o ktorym nigdy nie zapomnialem jak pracowalem w Germanii.

Nie ma zadnej wojny i trzeba Europe jakos jednoczyc w pokoju i dajac kazdemu durniowi szanse by sie wypowiedziec.

Ty sie lepiej pomartw o to jak ten debil mentalny Trumpek zostanie wybrany Waszym preziem...

Pozdro

PF
          • felusiak1 Re: Felusiak, felusiak 25.06.16, 22:10
            Nie martwi mnie to. Trump pod każdym wzgledem jest lepszy od Clintonichy.
            Rzecz w tym, ze będzie rzadził wybrany a nie mianowany. Tobą rządzi mianowany komisarz.
          • dicksmith "trzeba Europe jakos jednoczyc w pokoju" 26.06.16, 02:34
            Europa była znakomicie zjednoczona w pokoju zanim powstała UE. Jedynym zagrożeniem było ZSRR, skoro więc u źródeł powstania UE było dążenie do pokoju i wyeliminowanie raz na zawsze groźby wojny z Europy, jak głosiła oficjalna propaganda, to w pierwszym rzędzie należało przyjąć do UE właśnie ZSRR. Tego nie mieli zamiaru robić, a więc prawdziwy cel UE był zupełnie inny, niż ów wieczny pokój.
            • pijatyka Re: należało przyjąć do UE właśnie ZSRR 26.06.16, 12:14

Nie po to Europa odrzuciła nazistowski model zjednoczenia (Hitler też zawsze zapewniał, że chce tylko pokoju ), żeby integrować się z kacaplandem LOL
        • dicksmith Re: Demokratyzacja EU 26.06.16, 02:37
          Demokracja w Europie Zachodniej była, ale skończyła się wraz z utworzeniem UE. Teraz trzeba po prostu zlikwidować ten nowotwór, jakim jest UE, powrócić do szanujących się nawzajem państw narodowych, to i demokracja wróci. Nad bezpieczeństwem Europy i tak czuwa NATO, a nie UE.
    • yurek11111 Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 20:47
      A Brukseli polecenia wydaje Merkel i niemiaszki ulokowane wysoko w hierarchii EU....

Re : Dyrektywy spływają szerokim strumieniem prosto z Brukseli i nie ma żadnej mozliwości ich zablokowania lub poddania pod głosowanie
    • maksimum Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 21:05
      felusiak1 napisał:

> Brawa dla brytyjczyków.

Zgadzam sie. EU wymaga totalnego remontu,bo w takiej postaci jak teraz to idzie do nikad.

• karbat Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 21:22
        maksimum napisał:
        > felusiak1 napisał:

> > Brawa dla brytyjczyków.

> Zgadzam sie. EU wymaga totalnego remontu,bo w takiej postaci jak teraz to idzie
        > do nikad.

UE do remontu .... , ta organizacja jest niereformowalna .

I kto ma ja reformowac, ci co ja stworzyli, tworza, te same osoby . prosze sobie
        nie kpic z elementarnej inteligencji .

Unia Europejska powstala m.in. , by przeciwdzialac nacjolanlizmom w poszczegolnych krajach
        efekt , tredy nacjonalistyczne w poszczegolnych krajach maja sie dobrze i nadal beda sie miec niezle . z tendencja wzrostowa .

i aby to przewidziec nie trzeba byc zadnym prorokiem .
        Super efekt dzialan unijnych komisarzy .
        pilnie nad tym, przez lata pracowali .

• maksimum Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:13
          karbat napisał:

> UE do remontu .... , ta organizacja jest niereformowalna .
          >
          > I kto ma ja reformowac, ci co ja stworzyli, tworza, te same osoby . prosze sobie
          > nie kpic z elementarnej inteligencji .

Jak im zacznie brakowac pieniedzy w kasie,to trzeba cos diametralnie zmienic.Przynajmniej ja bym tak zrobil.
          Masz racje,ze to jest kupa lewicowych cwokow,ktorzy sa niereformowalni,wiec za 5 lat EU umrze smiercia naturalna.

• jorl Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 21:51
      A moze te Polaczki z USA sie od mojej Unii odpi..la?

Do tego nie rozumiecie ze wasze amerykanskie elity sie modla aby UNia byla. W koncu was prezydent byl w Angli i prosil aby w Unii zostala. Tak sobie? Bo glupi? Bo czarny? Jak zostal prezydentem byl glupi ale mu fachowcy zaraz wytlumaczyli. Jak nikt nie slyszal.

A wy Polacy z USA madrale.

Jednomandatowe okregi wyborcze. Wcale nie mam zamiaru je miec. Po to aby posel patrzal aby robic co ludzie chca? Lud jest ciemny w swojej masie.

Wole jak elity partyjne poslow wybieraja. A ja zawsze moge wsrod partii wybierac.
      • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 21:52
        Ale OK rozwalamy Unie. Plexit zaraz. Wtedy sojusz niemiecko-rosysjki. Mi pasuje.
        A wam?
        • maksimum Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:18
          jorl napisał:

> Ale OK rozwalamy Unie. Plexit zaraz. Wtedy sojusz niemiecko-rosysjki. Mi pasuje .
          > A wam?

To ze tobie sojusz niemiecko-rosyjski pasuje to nie musisz powtarzac,ale Niemcom on nie pasuje.
          Kto by sie wiazal z Rosja nad skrajem przepasci.
          Przeciez Rosja to nic innego niz ruina finansowa,ktora posiada troche surowcow,ale....te same surowce mozna kupic gdzie indziej po takiej samej cenie albo taniej.
          No wiec niech Rosja spada w niebyt i nie zatruwa powietra w Europie.

• jorl Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:31
            maksimum napisał:

> To ze tobie sojusz niemiecko-rosyjski pasuje to nie musisz powtarzac,ale Niemco
            > m on nie pasuje.

Nie chowal lba w piach maxi

Chyba na tyle angielski umiesz abys to zrozumial

gloria.tv/video/J7rAKSuvtqkX2ey6V19tHJVrh
            Ja wiem, ten co mowi o sojuszu niemiecko-rosysjkim to dla Ciebie za madry bo skonczyl najlepsze bo amerykanskie uniwesytety a ze Ty wiesz po sobie, bo Ty ich nie skonczyles, zes do niego ciemny, ale wysil sie. Moze i Ty zrozumiesz.
            • maksimum The Chicago Council on Global Affairs. 26.06.16, 04:40
              jorl napisał:

>
              > gloria.tv/video/J7rAKSuvtqkX2ey6V19tHJVrh

> Ja wiem, ten co mowi o sojuszu niemiecko-rosysjkim to

Ja za to wiem,ze ty jorl jestes zwykly chlopek-roztropek,ktory nic nie kuma z zycia ale lubi sie inteligentnych jak ja popytac,to moze ci odpowiem i bedziesz cos wiedzial.

The Chicago Council nie ma nic wspolnego z rzadem amerykanskim.
              To jest taka sobie grupka ludzi,ktora organizuje spotkania,pisze ksiazki,tak jak ten gosciu ktory tam cos gdakal a na koncu podpisuje te ksiazki ,ktore napisal.
              Ja tego horseshit'u nawet do reki nie biore,ale dla naiwnych ludzi jak ty to moze byc calkiem ciekawa lektura.

Jakbys cos kumal z zycia to bys wiedzial,ze po spadku wartosci rubla o 50% Rosjanie nie sa w stanie niczego kupic na zachodzie,bo ich po prostu nie stac.
              U nich trwa zwykla walka o przetrwanie,bo obecne ceny ropy sa PONIZEJ kosztow wydobycia w Rosji.

• jorl Re: The Chicago Council on Global Affairs. 26.06.16, 12:24
                Ja drogi maxi bywam w Rosji. na wycieczkach. G..o wiesz ale trzaskasz dziobem.
                To ze z tego video nie jest rzad to fakt. Ale wlasnie tacy ludzie sa doradcami rzadu, polityka sie zajmuja cale zycie, maja dostep do wielu faktow.
                Przeciez jak jakis prezydent przyjdzie to jest glupi jak stolowa noga. I wlasnie tacy mu tlumaczy co i jak.
                Poza tym sa duzo madrzejsi od Ciebie drogi maxi. Bo skonczyli studia w USA a Ty nie. Czyli jestes tlumok w stosunku do nich i na kolana przed nimi.
                Twoja definicja w koncu, prawda?
                • czizus Re: The Chicago Council on Global Affairs. 26.06.16, 12:50
                  jorl napisał:

> Ja drogi maxi bywam w Rosji. na wycieczkach. G..o wiesz ale trzaskasz dziobem.

Po co ty udzielasz się na polskim forum? Skoro jezdzisz do Rosji i odwiedzasz grób swojego dziadka czerwonoarmisty, który gwałcił Polki w tym Ślązaczki to twoja sprawa. Ale kogo to może obchodzić na polskich forum? Idz na rosyjskie i nie wypowiadaj się w imieniu Niemców.
                  Twój świat to skorumpowana gnijąca Rosja a nie Polska czy Niemcy.
                  • marynazmlyna Re: The Chicago Council on Global Affairs. 26.06.16, 14:15
                    czizus napisał:

> Po co ty udzielasz się na polskim forum? Skoro jezdzisz do Rosji i odwiedzasz g
                    > rób swojego dziadka czerwonoarmisty, który gwałcił Polki w tym Ślązaczki to two
                    > ja sprawa. Ale kogo to może obchodzić na polskich forum? Idz na rosyjskie i nie
                    > wypowiadaj się w imieniu Niemców.
                    > Twój świat to skorumpowana gnijąca Rosja a nie Polska czy Niemcy.
                    -----------
                    Przeciez rosyjska propaganda MUSI dotrzec do Polakow by Polacy uzalowali sie nad bracmi Rosjanami w chwilach gdy Rosja jest wlasnie dobijana za swoj terroryzm.
                • marynazmlyna GW Bush najlepszym prezydentem USA. 26.06.16, 14:24
                  jorl napisał:

> Przeciez jak jakis prezydent przyjdzie to jest glupi jak stolowa noga.

Clinton rzeczywiscie taki byl ale juz GW Bush byl najlepszym z mozliwych,bo to on powalil Rosje na kolana.
      • felusiak1 Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 22:04
        jorel ty zawsze celnie trafiasz. System reprezentatywny zakłada, że poseł reprezentuje ludzi w swoim okregu wyborczym. Ale skoro lud jest ciemny i poseł takiego ludu reprezentować to po co ten poseł jest potrzebny? Zatem władzę powinien przejąć król i zlikwidować parlament. Ale to juz przerabialiśmy 240 lat temu.
        Są polaczki z USA i są polaczki od dźwigów, suwnic, pilnika i mlotka.
        • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 22:20
          felusiak1 napisał:

> jorel ty zawsze celnie trafiasz. System reprezentatywny zakłada, że poseł repre
          > zentuje ludzi w swoim okregu wyborczym. Ale skoro lud jest ciemny i poseł takie
          > go ludu reprezentować to po co ten poseł jest potrzebny? Zatem władzę powinien
          > przejąć król i zlikwidować parlament. Ale to juz przerabialiśmy 240 lat temu.

Bzdura. Mam co 4 lata partie do oceny. Krola zmienic bez rewolucji nie moge. To jest zly system. Wlasnie dlatego Rzym stal sie jak dotad jedynym mocarstwem Swiata bo obalili krola i wprowadzili demokracje. Ale tam konsula wybiaralo 100 rodzin rzymskich nie ta ogromna masa innych. I to funkcjonowalo, stworzyli faktycznie mocarstwo.
          Rozwalilo sie jak wprowadzili krolow nazywanych cesarzami.

Dobry polityk teraz podejmuje decyzje na sprawy za lat 20. Lud potrafi tak daleko myslec?

Do tego posel wybrany w Twoim jednomandatowym okregu g... wie o zlozonosci kraju a juz napewno Swiata. Ale wlezie do parlamentu i bedzie wybieral.
          Ja wole jak sie nauczy a dopoki co glosuje jak mu kaza.

Ze 2 lata temu jak byly te chryje z kasa dla Grecji Merkel chciala aby szybko przeglosowac ustawe na ten temat. Poslowie sie u mnie oburzyli ze chca wiedziec dlaczego maja JA powiedziec. A wiec kazdy dostal na stol pare kilo papierow na ten temat aby sie przygotowal do glosowania. Rury im zmiekly bo przeciez za glupi byli do zrozumienia tych tysiecy stron napisanych przez fachowcow. No i nie chcialo im sie czytac. I zaglosoali jak trzeba.
          Ja bym za to madrzenie sie najpierw egzaminy ze zrozumienia tych kilogramow papierow zrobil. Za niezdanie egzaminu po dietach bym pojechal.
          • kylax1 Jorl, Ty na szczęście, poza "co bym zrobił", nic 25.06.16, 23:29
            nie możesz zrobić. I dobrze.
            • jorl Re: Jorl, Ty na szczęście, poza "co bym zrobił", 26.06.16, 00:08
              kylax1 napisał:

> nie możesz zrobić. I dobrze.
              Nie zamierzam nic robic drogi k1, ja gdzies indziej pracuje, nie jestem politykiem. Ja tylko obserwator i wyjasniacz ciemnemu ludowie co bedzie jak...
              • maksimum Re: Jorl, Ty na szczęście, poza "co bym zrobił", 26.06.16, 00:22
                jorl napisał:

> Ja tylko obserwator i wyjasniacz ciemnemu ludowie co bedzie jak...

Ty jorl jestes obserwatorem tzw mocno lewicowym i ludowi,ktory jest prawicowy NICZEGO nie wytlumaczysz.
            • maksimum Re: Jorl, Ty na szczęście, poza "co bym zrobił", 26.06.16, 00:09
              kylax1 napisał:

> nie możesz zrobić. I dobrze.

Dokladnie tak.
          • felusiak1 Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:11
            jorel ty musisz sobie doczytać bo piździsz jak nakrecony.
            Poseł reprezentuje mnie w ciele ustawodawczym a nie jako władza wykonawcza. Od tego jest u nas prezydent. I to prezydent zwraca się do kongresu o pieniadze i kongres albo daje albo nie daje.
            Wydaje mi się, ze ty jesteś zbyt głupi aby cokolwiek zrozumieć poza dźwigami, pilnikiem i kopulacją.
            • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:20
              felusiak1 napisał:

> jorel ty musisz sobie doczytać bo piździsz jak nakrecony.
              > Poseł reprezentuje mnie w ciele ustawodawczym a nie jako władza wykonawcza. Od
              > tego jest u nas prezydent. I to prezydent zwraca się do kongresu o pieniadze i
              > kongres albo daje albo nie daje.

Pizdziz to Ty drogi f1.
              Opisalem jak to bylo niedawno0 w moim Bundestagu. Gdzie poslowie mieli dac jaks kase na Grecje. I sie zbiesili, nie chcieli w ciemno glosowac. To dostali pare kilo papierow na pulpit aby sie zapoznali z tematem. Zaraz zrobili sie mali, bo i czytac nie chcieli tyle tego a i by nie rozumieli.
              Za trudne sa dzisiejsze czasy, przed 100 laty bylo prosciej.I wy macie system sparlamentalny przed 100 i wiecej laty.
              Ale i u was jakos to dziala. Sa jacys doswiadczeni co mowia jak te inne palanty maja glosowac. Tak tylko moze dzisiaj byc Swiat sie skaplikowany zrobil.
              • felusiak1 Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 02:51
                Kto nie chciał głosować? Merkel ma wiekszość w Bundestagu i każde badziewie przepchnie jak nie prośbą to groźbą.
                Nasz system nie jest systemem parlamentarnym. Akurat od 2011 prezydent nie ma wiekszości w Izbie Reprezentantów i groźby może sobie wsadzić w .....
                • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 12:08
                  felusiak1 napisał:

> Kto nie chciał głosować? Merkel ma wiekszość w Bundestagu i każde badziewie prz
                  > epchnie jak nie prośbą to groźbą.

Nawet jej poslowie, czesc naturalnie, mieli cos przeciw miliardom dla Grekow i wrzeszczeli. Ale do tego Merkel chciala miec wieksza liczbe poslow za soba, nie tylko swoja koalicje i jacys Zieloni, tak pamietam, darli sie . Wiec im kazala dac te pare kg papierow i zamkneli pyski. Lenistwo przewazylo, woleli stac sie maszynka do glosowania.
                  I slusznie, nie na ich glowy byla ta decyzja.

> Nasz system nie jest systemem parlamentarnym. Akurat od 2011 prezydent nie ma w
                  > iekszości w Izbie Reprezentantów i groźby może sobie wsadzić w .....

To tu nie ma znaczenia.
        • maksimum Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:19
          felusiak1 napisał:

> Są polaczki z USA i są polaczki od dźwigów, suwnic, pilnika i mlotka.

No to zes go podsumowal.
          I na dodatek przyjaciel Rosji.
          • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:25
            maksimum napisał:

> felusiak1 napisał:
            >
            > > Są polaczki z USA i są polaczki od dźwigów, suwnic, pilnika i mlotka.
            >
            > No to zes go podsumowal.

Dyskusje ze mna sie tak koncza. Argumentow brak. Nic nowego, zawsze w ten naroznik moi dyskutanci wpadaja.

> I na dodatek przyjaciel Rosji.

Nastepny znany naroznik, zadnych argumentow, ale wy juz tak macie. Tam ladujecie.

No to jak? Cameron we wtorek zlozy podanie o wypad z Unii? Czy bedzie sie ociagal? Strach d.. sciska? Demokracje butami podepcze? Bedzie jak chlopczyk lkal ze to tylko byl z tym referendum zart?
            • mara571 referendum mialo charakter opiniodawczy 26.06.16, 07:18
              premier nic nie moze zlozyc w Brukseli tak dlugo, jak dlugo brytyjski parlament nie podejmie odpowiedniej uchwaly.
              A wscieklosc i zadania Schulza i Junckera dowodza tylko jedngo: obydwaj nie dorosli do funkcji jakie sprawuja.
              • pijatyka Re: wscieklość Schulza i Junckera 26.06.16, 12:29

Żadna wściekłość nie ma tu nic do rzeczy - ich żądanie ma racjonalne podstawy (maksymalne skrócenie szkodliwego okresu przejściowego, prewencja przed kolejnymi "szantażami odejściem" itd)

Jednak w tej konkretnej sytuacji to o tyle błąd, że sytuacja w UK - mimo referendum - bynajmniej nie jest jasna, a oddolny ruch przeciw Brexit - potężny i wciąż rosnący.
                Na ich miejscu zamiast pospiesznie zatrzaskiwać przed nosem drzwi Brytyjczykom, rozwinąłbym brukselski dywan przed Szkocją tudzież zapowiedział poparcie dla zjednoczeniowych pomysłów Irlandii i Irlandii Północnej ;->
                • mara571 owszem wscieklosc 26.06.16, 16:35
                  niemiecka media pisza, ze czolowi politycy Uni siedzieli razem, kiedy na ekranie telewizora pojawil sie Cameron. Po slowach premiera,ze ustapi dopiero w pazdzierniku Schulz walnal piescia w stol.
                  Warto tez zauwazyc, ze w przeciwienstwie do Schulza, Junckera i Steinmeiera, Amgela Merkel reaguje spokojniej i nie naciska na W. Brytanie. Podkresla, ze do czasu faktycznego wystapienia z Unii ten kraj zachowuje wszystkie prawa i musi dotrzymac zobowiazan.

W Steinmeiera wala tez dziennikarze za pomysl sprowadzenia 6 ministrow do Berlina. Jesli juz, to dlaczego nie spotkali sie w Brukseli. Do nich dociera, ze reszta Europy przyjela to za afront i ten fakt moze byc uzywany do podkreslenia, ze Unia bedzie zdominowana przez Niemcy.
                  • pijatyka Re: owszem wscieklosc 26.06.16, 17:18

Czytaj uważniej; nie napisałem, że nie byli wściekli tylko, że ich stany emocjonalne są tu wtórne i bez znaczenia.

Że Steinmaier jest szkodzącym idiotą nie musisz przekonywać; dobrze, że przynajmniej Merkel pozostaje przytomna.
                    Niemcy - przed Brexitam, po Brexicie, w Unii czy poza Unią - były, są i jeszcze długą będą pierwszą potęgą europejską; idiotyzmem jest zarówno negowanie tego faktu jak i ostentacyjne jego podkreślanie.
    • karbat Re: Zwyciestwo demokracji 25.06.16, 22:21
      jorl napisał:

> Ale OK rozwalamy Unie. Plexit zaraz. Wtedy sojusz niemiecko-rosysjki. Mi pasuje
      > A wam?

a moze jakies referendum w tej sprawie ... ;)

np . w niemczech, do tego nie mozna dopuscic, ale tylko z wzgledow poprawnopolitycznych.
      w paru innych krajach zachodnioeuropejskich wyniki, bylyby tez, dla niektorych nieciekawe .

• 1kruk David Cameron ma syndrom Walesy 26.06.16, 00:03
      Byl za a nawet i przeciw i tak jak Walesa zostal tym co jest miedzy nogami. W demokracji i tak tez mozna felusiak?

www.dailymail.co.uk/news/article-3659826/Vladimir-Putin-slams-David-Cameron-claiming-wanted-Brexit-vote-denies-agents-tried-swing-result.html
    • 1kruk Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:45
      Demokracja ma wiele imion, kolorow, form i ksztaltow. Jak prawdziwa sztuka.

wolna-polska.pl/wiadomosci/zydowska-rada-ukrainy-2016-06
    • pijatyka Raczej - jedno wielkie nieporozumienie 26.06.16, 00:49

Najlepszą ilustracją tego cyrku jest Trump lądujący w Szkocji i bredzący (w Szkocji!) o "prawie do narodów do wyboru własnej drogi"

Wygląda na to, że Mrs Sturgeon wzięła sobie jego słowa głęboko do serca ;->
    • 1kruk Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 00:50
      Jak Polska ratuje honor i zycie rzydokolchozu zw. EU. Wszystko aby zrobic na zlosc Rosji.

wolna-polska.pl/wp-content/uploads/2016/06/aaa0.png
      • monalisa2016 Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 01:05
        Musze trochę podkręcić dyskusje.
        Pewni analitycy przewidują ze do roku 2025 unia będzie wspólnotą gospodarczą z Wielką Brytanią w środku z wspólną walutą Euro, natomiast kraje byłego bloku wschodniego znajda się poza unią.
        Pożyjemy, zobaczymy czy te wizje przyszłości się spełnią. :-)
        • monalisa2016 Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 01:25
          Czyżby analiza dzisiejszych analityków uderzyła w wolę Winstona Churchilla z roku 1946 którą wypowiedział w Zürichu w jednym z jego wielkich przemówień z jakieś tam okazji (już nie pamiętam) że Francja i Niemcy mają się pogodzić i utworzyć wspólnotę europejską ale bez Wielkiej Brytanii.
          Jak wiemy WB należała do unii do dnia kiedy referendum przekreśliło jej przynależność i co dalej???
          Ma znowu należeć Wielka Brytania do Unii według wizji analityków????
    • dicksmith pokojowa nagroda nobla dla Camerona 26.06.16, 02:20
      za to że zezwolił na referendum!
      • 5magna Re: pokojowa nagroda nobla dla Camerona 26.06.16, 02:24
        Teraz sie skrobia w glowe jak mogli na to pozwolic. Mowia ze byly inne metody aby wykrecic kota ogonem.....
      • maksimum Re: pokojowa nagroda nobla dla Camerona 26.06.16, 04:45
        dicksmith napisał:

> za to że zezwolił na referendum!

Jak najbardziej.
    • de_oakville Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 02:26
      Brytyjczycy zdecydowali, ze wychodza z Unii Europejskiej. I od razu pojawily sie glosy
      na temat tego, kto na tym zyskuje, kto na tym traci. "Najbardziej traci Wielka Brytania"
      brzmia glosy zdziwionych, zaszokowanych i urazonych przedstawicieli unijnej elity. Jednak odpowiedz
      na to pytanie przyniesie dopiero przyszlosc. W koncu sa w Europie dobrze prosperujace kraje
      nie nalezace do Unii. Jak Norwegia lub Szwajcacia. Jezeli one daja sobie rade same,
      to dlaczego nie mieli by dac sobie rady Brytyjczycy? Nie wypadli przeciez "krowie spod ogona". Kanada
      rowniez nie nalezy do Unii Europejskiej a daje sobie rade. Co innego Polska. Nie lezy na wyspie,
      lezy natomiast pomiedzy dwoma swiatami, dwoma cywilizacjami. Jedna z nich to postep, druga to
      zjazd w doline, cofanie sie ku przeszlosci. I jesli nie trzyma sie z jedna z nich, to trafi sie nieuchronnie na druga. "Najbardziej traci Wielka Brytania" - to brzmi jak glos urazonego faceta, ktoremu partnerka powiedziala w koncu "do widzenia". Cos jej po prostu nie pasowalo w tym zwiazku. Powiedzenie "najwiecej ty tracisz" to wyraz pychy i zadufania, uwazanie siebie za "pepek wszechswiata". Najlepiej powiedziec "duzo szczescia na nowej drodze" dla nas obojga.
      Zawsze zostana przeciez mile wspomnienia ze wspolnie spedzonych chwil. I to sie naprawde liczy.
      • 5magna Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 02:33
        Unia sie rozpadnie I swiat sie zatrzesie. Deok narobi w gacie jak mu emeryture zabiora I dostanie miske zupy.....
      • monalisa2016 Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 02:54
        Dużo słów mało konsensu, politycznie tracą najwięcej Stany z utraty ucha jak i ust w unii europejskiej przez to był Obama na wiosnę w Anglii by nawracać Anglików na właściwą drogę co najbardziej i najdotkliwiej ich oburzyło że wtrąca się w wewnętrzne sprawy Wielkiej Brytanii
        Anglia przejdzie szok, z szoku szybko wytrzeźwieje tak samo i unia.
        Co ty wiesz de_oakville o Szwajcarii, o Norwegii skoro tak twierdzisz że bez unii żyją dobrze?
        Sądzę że na ten temat nie masz nawet krzty zielonego pojęcia, ile kosztują te kraje pewne umowy z unią. Powiedziawszy szczerze te kraje są płatnikami netto, utrzymują finansowo unię bez przynależności do niej, co ty na to?
        • felusiak1 ameba, znowu dymisz 26.06.16, 04:12
          oakville ma coś czego ty nigdy nie dostąpisz. ma też wiecej wiedzy w małym palcu niż ty w swojej pustej głowie.
          • ola.z.opola Re: ameba, znowu dymisz 26.06.16, 15:12
            Chamie i prostaku "felusiak1",
            Twoja opinia o "oakville" jest tylko twoim prywatnym puntem widzenia, a nie argumentem podwazajacym post "monalisa2016" - prymitywie.
            To ma byc dyskusja? Takich argumentow w niej uzywasz debilu?
            Dlaczego gazeciany cenzor spi i pozwala na taka dyskusje?
            Jak to sie dzieje (w "wolnej Polsce") , ze istnieja merdia, ktore kultywuja i toleruja rasizm i promuja chamstwo i prostactwo, jak to gazeciane forum????
            To gazeciane forum, to festiwal prymitywizmu, chamstwa i glupoty!
            • felusiak1 Re: ameba, znowu dymisz 26.06.16, 15:22
              Urocza olazopola, na twoim miejscu złozyłbym donos na tego prymitywa felusiaka1 i rzecz jasna przestałbym partycypować w "festiwalu prymitywizmu, chamstwa i glupoty!"
              • ola.z.opola Re: ameba, znowu dymisz 26.06.16, 16:06
                Nie substytuluj sie "w moje miejsce" - zalozyles watek, wiec argumentuj swoj punkt widzenia.
                Twoje porady i opinie o uczestnikach ("monalisa2016", "de_oakville", ja) zapoczatkowanej przez ciebie dyskusji, sa tutaj bezsensowne i bezprzedmiotowe.
                Na moja opinie o tym gazecianym forum, jego pracownikach i jego uczestnikach... nie ma wplywu ani twoj watek, post, czy nawet twoj amerykanski urok. Twoje prostactwo w formulowaniu opinii o twoim mentorze ("de_oakville") i twoj ewidentny prymitywizm w poscie do "monalisa2016" jest moja reakcja.
                Nie mam zamiaru zajmowac sie zadnymi "donosami" - realizuj sie na tym forum i dowartosciowuj. Wiedz jednak, ze istnieja granice wszystkiego.
                • felusiak1 Re: ameba, znowu dymisz 26.06.16, 16:28
                  Gdybym wiedział co to jest "substytulujowanie" to z przyjemnością odpowiedziałbym na twój wpis.
                  PS. urocza olu, czy wiesz, ze pisanie na forum nie jest przymusowe?
            • monalisa2016 Re: ameba, znowu dymisz 26.06.16, 15:26
              Droga Ola z Opola, kultury, inteligencji, wiedzy nie naleje się dzbankiem do głowy. Gdyby był oczytany w amerykańskich mediach wiedziałby dokładnie czego obawiają się Stany w wypadku Brexitu.
              Gdyby wiedział ile kosztuje Szwajcarię, Norwegię, ... korzystanie z unijnych usług: Schengen, innowacji, kultury, nauki, ochrony środowiska, urzędów statystycznych, ... itd nie pisałby takich bredni i nie wyzywał by ludzi, ale co można wymagać od braku wiedzy? To co widzimy.
              • pijatyka Oho, dwóch ameb spotkanie na szczycie ;-> 26.06.16, 15:36

• pijatyka Re: Dużo słów mało konsensu 26.06.16, 15:35

Ameba w pigułce LOL
    • 1sparks Skoro piszesz ze demokracja zyciezyla w Anglii 26.06.16, 02:41
      to znaczy ze w Unii Europejskiej nie bylo, nie ma demokracji?
    • superspec Kapitalizmowi nie po drodze z Demokracją! 26.06.16, 09:10
      Niemieccy przedsiębiorcy zaniepokojeni skutkami Brexitu
      www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1635491,Niemieccy-przedsiebiorcy-zaniepokojeni-skutkami-Brexitu
    • czizus Tylko co dalej po zwycistwie demokracji? 26.06.16, 11:59
      Sami Brytyjczycy, nawet ci którzy głosowali za brexitem nie są już tacy pewni tej decyzji.

Faktem jest, że wyniki tego referendum zburzyły dotychczasową istotę UE, stąd gorączkowe spotkania przywódców "starej Europy". Sprawa ścisłej integracji europejskiej była mocno zaawansowana i chyba na dobre zakotwiczyła się w głowach wielu polityków unijnych. Nie jest pewne w jakim kierunku pójdzie Europa. Są dwie zasadnicze opcje: jedna - ścisła integracja państw założycieli EWG: Niemcy, Francja, Włochy, Holandia, Belgia, Luksemburg z możliwością utworzenia z tych państw jednego państwa, druga grupa państw to te z walutą euro(Hiszpania, Grecja, Słowacja, Łotwa, Litwa, Estonia, Austria, Portugalia, Malta, Cypr i trzecia to kraje z własną walutą, w tym Polska.
      druga opcja - likwidacja obecnych struktur UE i zbudowanie na nowo Europy ojczyzn ze wszystkich dotychczasowych członków UE(ale już chyba bez Wlk. Brytanii) na wzór dawnego EWG

Już trwają w całej UE debaty n/t temat i zobaczymy która opcja zwycięży. Z pewnością nie będzie już powrotu do dawnych państw narodowych, zawsze będzie jakaś wspólnota europejska. Chyba dobrze się stało, że brytyjskie referendum w końcu przecięło ten wrzód ciągłych niepewności i wszelkiej krytyki wobec Brukseli.
    • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 12:17
      mara571 napisała:

> premier nic nie moze zlozyc w Brukseli tak dlugo, jak dlugo brytyjski parlament
      > nie podejmie odpowiedniej uchwaly.
      > A wscieklosc i zadania Schulza i Junckera dowodza tylko jedngo: obydwaj nie dor
      > osli do funkcji jakie sprawuja.

Smieszna jestes mara, typowa prymitywna Polka.
      To nie wscieklosc ale podjeta decyzja co sie bedzie dalej robic. Spotkali sie u mnie w Berlinie i ustalili strategie. Anglikow blyskawicznie won z Unii.

A wiesz tez dlaczego mara? Zeby inni jak Polska czy Wegry zrozumialy ze nie ma zartow. Bo im sie wydaje ze moga na Unie zlorzeczyc i sa bezkarni. Trzeba im pokazac kto tu rzadzi.

Co do Anglikow. G..o mnie obchodzi co z ich parlamentem. Niech sie zbiora np. dzisiaj i potwierdza wystapienia z Unii. No chyba ze chca jak dziewica. I tak i nie, ale na to nie mozna im pozwolic.

Ja wiem ze chcialabys aby Polska brala kase z Unii ale zadnych obowiazkow. Dlatego trzeba Angoli kopnac w d.. aby przyklad byl.

Polacy to tacy mali cwaniacy.

Juz byli tacy Grecy co skakali. To sie im banki zamknelo i zaraz staneli na bacznosc.
      Jak mnie to smieszy jak tacy forumowi madrale mysla ze sa lepsi od politykow zawodowych.
    • jorl de_o 26.06.16, 12:40
      de_oakville napisał:

> na to pytanie przyniesie dopiero przyszlosc. W koncu sa w Europie dobrze prospe
      > rujace kraje
      > nie nalezace do Unii. Jak Norwegia lub Szwajcacia. Jezeli one daja sobie rade s
      > ame,
      > to dlaczego nie mieli by dac sobie rady Brytyjczycy? Nie wypadli przeciez "krow
      > ie spod ogona".

Nie znasz sie de_o.
      Norwegowie musza, aby korzystac z tej prawie przynaleznosci do Unii do wolnego przeplywu ludzi. Dlatego Polacy i w Norwegii siedza na robotach i na socjalach. A wlasnie dlatego jest Brexit bo Angole nie chca miec na socjalach golodupcow u siebie. Wiec system Norwegia u nich odpada.
      Poza tym te kraje stowarzyszone z Unia musza przyjmowac te kontenery norm z Brukseli. Bo jak ma byc jeden wspolny obszar gospodarczy tak musi byc.
      A podobno biurokracja brukselska jest znienawidzona.

A Angolom sie nawet tego nie zaproponuje. Trzeba ukarac aby takie Pl i inni co sie cwania zrozumieli ze zartow nie ma. Dobra okazja.
      Zreszta deGaule wiedzial dobrze dlaczego Angli nie chcialw Unii. Teraz jest okazja sie ich pozbyc.
      Tylko ze cos zaczynaja kombinowac. A gdzie lordowski honor? Jak sie powiedzialo Brexit to zrobic to szybko.

Kanada ma przemyslowe normy wspolne z USA. Co najmniej czesciowo bo to wiem zawodowo. Ale to Ty powinienes lepiej wiedziec. Chociaz u was za ta Kaluza normy maja mniejsze znaczenie. Macie inny system. Sady sa w zamian.
      • de_oakville Re: de_o 26.06.16, 14:46
        Jorl. Z przyjemnoscia czytam czasem Twoje wpisy. Jednak widze, ze podobnie jak duza czesc innych Polakow, nie mozesz uwolnic sie od negatywnych emocji i uprzedzen. Uzywasz takich terminow jak "Angole", co jednoznacznie wyraza Twoj negatywny stosunek do wyspiarzy. Pewnie "nadepneli ci oni kiedys na odcisk", fizycznie lub duchowo. Mnie ich kultura duchowo raczej wzbogacila. Przez co mam do nich bardzo pozytywne i przyjazne nastawienie - moge siebie nawet okreslic mianem anglofila. Nie jestem pewien czy zawdzieczam swoje sympatie w wiekszym stopniu Szkotom (ichniego pochodzenia w Kanadzie jest wiecej) czy Anglikom. Okreslenie "Angole"? Byc moze mieszkancy Angoli uznaliby takie okreslenie za komplement. Do mam rowniez nie najgorsze, bo mowia po portugalsku jak Brazylijczycy. W meczu Polska - Portugalia bede jednak kibicowal Polsce i cieszyl sie z jak najwyzszego wyniku , glownie ze wzgledu na "nadetego" Ronaldo, ktory nie chcial dac koszulki Islanczykowi. Jesli przegra to ponownie nie da nikomu koszulki.
        • de_oakville Re: de_o 26.06.16, 21:43
          "Do mam rowniez nie najgorsze,"

Chcialem napisac: "Do nich (Angolanczykow) mam rowniez nie najgorsze nastawienie,..."

Jak widac z wpisow, wielu obywateli Unii Europejskiej (Polakow) chcialoby teraz srogo "ukarac" Anglie, za to ze odeszla. Nie jestem pewien, czy takie jest rowniez nastawienie decydentow unijnych na samej gorze. Blokada gospodarcza Anglii jak za Napoleona?
          Dla zniechecenia innych kandydatow do odejscia - samodzielnej Anglii nie moze sie powiesc, zeby jej przyklad nie spowodowal podobnych ciagot u innych itd.
          Jezeli tak jest naprawde, to mysle, ze dobrze sie stalo dla Anglii, ze odeszla.
          Poszukiwalem kiedys pracy. Dowiedzialem sie, ze jeden z potencjalnych pracodawcow od razu wyrzuca, jesli sie przyjdzie na interview w dzinsach.
          Wprawdzie nigdy nie strzelilo mi do glowy, aby isc na interview w dzinsach, ale powiedzialem wtedy, ze to bardzo dobrze, ze mnie wyrzuci.
          Bo nigdy nie chcialbym pracowac u takiego goscia, ktory wyrzuca tylko za przyjscie na interview w dzinsach.

• wojciech.2349 Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 12:42
      Felusiak,
      nie podniecaj się zbytnio. Kolonie: Szkocja, Walia, Irlandia mogą pokazać Londynowi środkowy palec. Piłka jest w grze.
      • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 12:48
        wojciech.2349 napisał(a):

> Felusiak,
        > nie podniecaj się zbytnio. Kolonie: Szkocja, Walia, Irlandia mogą pokazać Londy
        > nowi środkowy palec. Piłka jest w grze.

Strach d... sciska prawda drogi w23445?
        Brexit przeglosowany, won z Unii. Natychmiast. Nie z geby cholewe robic.
        Ja wiem ze wy w Polsce sie tego boicie, ale trzeba takim pokazac kto tu rzadzi.
        I to wlasnie takim jak Ty madralom.
      • pijatyka Re: Szkocja,Walia,Irlandia mogą pokazać Londynowi 26.06.16, 13:27

Wojtusiowych głupotek kilka na kupie; akurat w tym rozgrywkach Walia gra w jednej grupie z Anglią, a Londyn - razem ze Szkocją i Irlandią (Północną) ;->
        • wojciech.2349 Re: Szkocja,Walia,Irlandia mogą pokazać Londynowi 26.06.16, 13:49
          Premier szkockiego rządu Nicola Sturgeon zwołała dziś posiedzenie swojego gabinetu poświęcone sytuacji kraju po referendum. Jak powiedziała, Szkocja będzie próbować ratować swoje związki z Unia Europejską, zgodnie z wolą szkockiego elektoratu.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1635974,Szkocja-opusci-Wielka-Brytanie-by-zostac-w-UE-Rzad-szykuje-referendum
      • de_oakville Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 16:40
        Walia glosowala podobnie jak Anglia. Szkocja? If they want to go, let them go.
        • pijatyka Re: If they want to go, let them go 27.06.16, 00:04

Anglikom trudno będzie pożegnać Edynburg - ale i tak łatwiej niż Londyn ;->
    • jorl Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 12:44
      maksimum napisał:

> Masz racje,ze to jest kupa lewicowych cwokow,ktorzy sa niereformowalni,

Maksi, lewak to Ty jestes. Ganiasz jak kot z pecherzem aby ktos inny, nie Ty placil za studia Twoich dzieci. To jest typowe lewactwo bo powinienes sam zarobic na studia swoich dzieci albo niech wezma kredyt ktory, przeciez beda ogromne pieniadze zarabiac, USA bogaty kraj, splaca.
      A tak to podwieszasz sie jak typowy lewak pod kase innych, bo to wlasnie inni, nie Ty maja placic za studia Twoich dzieci.
    • superspec Czy w USA też zwycięży faszyzm-antykapitalizm?:) 26.06.16, 14:56
      www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/06/23/who-supports-donald-trump-take-a-republican-and-make-them-more-wary-of-outsiders/
      • felusiak1 Faszyzm i antykapitalizm mamy obecnie 26.06.16, 17:05
        Wybór Hillary Clinton pogłebi faszyzm i antykapitalizm. Wraz z nominacją co najmniej 3 sedziów Sadu Najwyższego po 10 latach amerykanie nie będą w stanie rozpoznać swojego kraju.
        • wojciech.2349 Re: Faszyzm i antykapitalizm mamy obecnie 26.06.16, 17:29
          felusiak1 napisał:
          > Wybór Hillary Clinton pogłebi faszyzm i antykapitalizm. Wraz z nominacją co naj
          > mniej 3 sedziów Sadu Najwyższego po 10 latach amerykanie nie będą w stanie rozp
          > oznać swojego kraju.
          ---------------------
          Hilary to mutant. Chłop w spódnicy. A ten drugi to redneck.
          To pierwsze stworzenie to wybryk natury, a drugie stworzenie, to idiota.

Będzie ciekawie, oj będzie.
          • felusiak1 Re: Faszyzm i antykapitalizm mamy obecnie 26.06.16, 21:50
            Interesujace jak widać przez pryzmat polskich mediow.
    • karbat Re: Zwyciestwo demokracji 26.06.16, 22:19
      wojciech.2349 napisał(a):

> felusiak1 napisał:
      > > Wybór Hillary Clinton pogłebi faszyzm i antykapitalizm. Wraz z nominacją
      > co najmniej 3 sedziów Sadu Najwyższego po 10 latach amerykanie nie będą w stani
      > e rozoznać swojego kraju.

problem , USA amarykanow i nikogo innego .
      > ---------------------
      > Hilary to mutant. Chłop w spódnicy. A ten drugi to redneck.
      > To pierwsze stworzenie to wybryk natury, a drugie stworzenie, to idiota.

> Będzie ciekawie, oj będzie.

Chinczyk , Hindus , Rosjanin . Im to lata jak ... kilo kitu u sufitu , kto bedzie USA prezydentem .

Dla katolandu , maciorowicza to problem , czy USA beda chcieli mieszac
      w europie wschodniej, czy bedzie im sie oplacalo stawiac na katoland .
      by ... dokopac ruskiemu .
    • 1sparks Re: Zwyciestwo demokracji zachodniet -trzeba dodac 27.06.16, 07:28

Pytanie, na ile te 'oddolne naciski" byly przygotowane. Jesli juz spekulujemy, to mnie sie zawsze wydawalo, ze Anglia na 4 lapy zawsze jakos bezpiecznie laduje i pisalam, ze ucieka z tonacego okretu.
      Czemu tak mysle? Bo jakos dziwnie angielskie referenda sie sprawdzaja, np. Falklandy -choc tam bylo calkiem be sensu, jako ze 1600 osob angielskiego personelu zadecydowalo o wyniku.
      Anglia nie uznala vox populi Krymu, ani Donbasu, Hiszpania do tej pory sie doprasza o referendum. Grecja zostala haniebnie potraktowana - nie tylko przez Unie ale i wlasnych oligarchow, ktorzy spia z eurpejskim establishmentem. A moze i nie tylko z europejskim.
      Nie bez znaczenia jest fakt, co tez mi sie przewidzialo, ze za cala kampanie i wine za to co sie stalo ponosi nie tyle Rosja co Putin. I to jest najbardziej podejrzane, ze tak od razu wiadomo - no to jak wiadomo teraz , to czemu nie bylo wiadomo PRZED referendum?
      A skoro wyniki referendum sa takie wspaniale to dlaczego wine ponosi za to zwyciestwo Putin? Wypadaloby mu podziekowac.
      Tajemnica zachowania sie Szkocji moze sie wkrote wyjasni. Czy Szkoci chca do Unii, zeby oderwac sie od Anglii, a potem tez wyjsc z Unii? Kto to wie?
      Ja zapomnialam jeszcze dodac w sprawie tych elekcji, ze dla mnie bardzo sa podejrzane czeste sondaze opinii publicznej w czasie kazdej kampanii wyborczej.
      Te sondaze sa na guzik potrzebne publice. Ale daja sygnaly wierchuszcce gdzie nalezy skierowac baczna uwage na zagrozenie ustalonych wynikow.
      Przykladem sa wybory w USA. Kiedy Jeb Bush byl gubernatorem Florydy, po prostu odebral prawo glosowania wszystkim murzynom na Florydzie, bo z sondazy wychodzilo, ze murzyni beda glosowac na Demokratow.
      W ten sposob w 2000 r G.W. Bush wygral wybory.
      Kiedy sprawa poszla do Sadu Najwyzszego -sedzia nie zalecil ani sprawdzania legalnosci "karnej listy" ani przeliczenia glosow na Florydzie.
      W ten spodob G.B. przegral wybory ale prezydentem zostal.
      Zalosne jest i to, ze sie wykorzystuje niezadowolenie tlumow do wygrywania wyborow. Miliony ludzi pedza do urn wyborczych i glosuja tak jak sobie zycza wielcy tego swiata - a przewaznie wbrew wlasnym interesom..
      Klasycznym przykladem jest Ukraina. Przewrot na Urainie byl przygotowywany w momencie utworzenia tej atrapy panstwa.
      Wszystkie mozliwe zachodnie sluzby wywiadowcze, "akademia" Sorosa ,
      i agentura bardzo dzielnie pracowaly na wszystkich szczeblach spoleczenstwa: od niezorientowanej mlodziezy po akademie i administracje . Propaganda anty-rosyjska rozkwitala bez opamietania.
      W administracji, kosciele unickim i szkolnictwie.
      Przymiarka w 2008 roku nie bardzo wyszla bo ciagle jezscze "gawiedz" miala za duzo do powiedzenia i do tego 'nie na temat'.
      Wtedy zaczely sie przygotowania do konfrontacji: Pamietam, jakim powodzeniem cieszyly sie knajpy z 'relikwiami' II-ej wojny swiatowej, piesni wzniosle o Heimacie; powstawal calkiem smialo kult 'niezaleznej' Ukrainy, i wielkie hasla 'walki o niepodleglosc, niezaleznosc, suwerennosc, demokracje, maksimum swobod, itp..
      Bylam nawet na mszy unickiej z okazji jakiegos swieta ukrainskiego. Zgroza!. Cale kazanie poswiecone bylo Rosji; Litania do Chrysta i Matki Bozej o zniszczenie Rosji.
      Ja tego kazania nigdy nie zapomne.
      No i zaowocowalo. W 2013 roku juz byl przygotowany grunt do radosnej rewolucji o wolnosc od Rosji i oddanie sie w szpony tych samych oligarchow, ktorzy stworzyli ten 'narodowy' nastroj. A wczesniej pomagali w rozpadzie ZSRR.
      No to my mozemy zadawac pytanie, Quo vadis Europo? - ale byc moze sa juz tacy co znaja odpowiedz.
      Bedziemy sie przygladac cui bono? - komu przynioslo korzysc.

Bo jak mawial Seneca: Cui prodest scelus, is fecit -(ten popelnil zbrodnie -komu przynosi korzysc)

Przykladem tej wielkiej demokracji w USA jest ostatnia okropna gafa pani Clintonowej. Mnie zastanawialo skad ona ma takie gadanie- wiadomo, ze stara baba po operacjach i na steroidach ale, zeby az tak gadac bez wytchnienia?
      Okazalo sie ze inteligencji tez by sie przydaly steroidy.
      Pani Clinton szczeka z promptera (elektroniczny podpowiadacz- kazdy kandyadat na prezydenta musi sie nauczyc czytac z promptera.)
      Pani Hilary robila to bardzo dobrze.
      Az sie wylalo.
      Dla tych, co maja trudnosci z angielskim wyjasniam: w pewnym momencie prompter 'podpowiedzial kandydatce na prezydenta : "w tym momencie nalezy westchnac" - po angielsku 'sigh'
      Pani Clinton, zamiast westchnac wedle scenariusza glosno powtorzyla polecenie za prompterem 'sigh' - westchnij.
      Klapa calkiem widoczna. Poszlo w eter.

Hillary Clinton reads "SIGH" from her teleprompter. - YouTube
      www.youtube.com/watch?v=iYUQtxXZPsk
      I to by bylo podsumowanie systemu wyborczego w krajach demokracji zachodniej.

Tiamat 26.06.2016 04:48:11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka