Dodaj do ulubionych

Ofiara holokaustu oskarża Polskę

09.02.05, 17:03
Jeżeli ten Pan udowodni, swoje racje, państwo polskie winno zwrócić utracony
majątek
Obserwuj wątek
    • 1b1r1m1t.von1ungern_1sternberg A moze tak by najpierw zwrocic tym ktorzy zyli 09.02.05, 17:10
      w komunie te kilkadziesiat lat?A nie tym ktorzy przez ten czas bogacili sie na
      zachodzie a teraz jako <poszkodowani> od tego zabiedzonego spoleczenstwa
      domagaja sie zwrotu?A juz szczegolna nikczemnoscia jest mieszanie do tego
      zaglady Zydow...Zwrot majatku to jedno a zbrodnie niemieckie drugie...
      • kropekuk O Jezu, czlowieku: wiesz, jak bredzisz? Ci co za 09.02.05, 21:13
        komuny w Polsce mieszkali, to zazwyczaj g.o.w.n.o przed komuna
        mieli...Nieliczne wyjatki tylko potwierdzaja regule.
        • davidmorst Re: Niech pozwie Niemców, to oni skonfiskowali 09.02.05, 22:12
          Konfiskata majątków żydowskich odbyła się prawomocnie w oparciu o uchwalone
          ustawy Bundestagu niemieckiej Rzeszy.
          Gdy nastała Polska, to nie były już majątkami żydowskimi, tylko mieniem
          niemieckim, przyznanym Polsce na mocy miedzynarodowych ustaleń.
          Pozew przeciwko Polsce powinien być oddalony jako bezzasadny.
          • negevmc Bundestag Rzeszy 10.02.05, 00:17
            davidmorst napisał:

> Konfiskata majątków żydowskich odbyła się prawomocnie w oparciu o uchwalone
            > ustawy Bundestagu niemieckiej Rzeszy.
            > Gdy nastała Polska, to nie były już majątkami żydowskimi, tylko mieniem
            > niemieckim, przyznanym Polsce na mocy miedzynarodowych ustaleń.
            > Pozew przeciwko Polsce powinien być oddalony jako bezzasadny.

Bundestagu niemieckiej Rzeszy... no tak i Knessetu Polski
            tudziesz Reszypospolitej
            cos Ci sie pokickalo i to nie tylko w nazewnictie parlamentow.
            Ktos kradnie samochod potem Ci go sprzedaje - jesli zostanie udowodnione, ze
            zostal skradziony to musisz sie nawet w dzisiejszej Polsce sporo nameczyc
            udowadniajac ze nie wiedziales o kreadziezy, Jesli Ci sie uda to nie zostaniesz
            o nia oskarzony bo kupujesz w tzw "dobrej wierze". Samochod w kazdym razie
            zostaje Ci zabrany. Tak stanowi polskie prawo.
            • henryad KNESSET POLSKI 10.02.05, 07:14
              Przypadkowo wymknęło ci się słowo ''Knessetu Polski''.
              Istotnie to nie była Polska tylko obszar rządzony
              przez Zydów-Komuchów z Bermanem na czele.
              Ci sami Zydzi ze STalinem na czele powołali
              do życia Izrael. To oni w ''Polsce'' tworzyli nową rzeczywistość
              zabrali 1/3 polskiego terytorium wymordowali większość patriotyczną Polaków
              w imię nowych Syjonistycznych celów rządzenia światem.
              Polska stała się na lata i obecnie także ofiarą Zydo-komuny. Jaka to Polska
              zabrała mu fabrykę? Czy ona istaniała? Czy obecnie istnieje po tzw ''Okrągłym
              Stole''. Jak powiedział tow. Fiszbach z 57 uczestników tzw ''Okrągłego STolu''
              aż 47 było Zydami lub takiego pochodzenia.
              Geremek,Michnik,Urban,Holtzer,Modzelewski...Mazowiecki .etc..sami zydzi.
              Polska jest dla nich tylko etykietą do załatwiania komuno-syjonistycznych
              brudnich interesów. Jak upokrzyć i oślepić polskie masy aby coraz wygodniej je
              rabować ze wszystkiego: z narodowości-patriotyzmu, narodowych dobr-wysprzedaż.
              • fredzio54 Re: KNESSET POLSKI 10.02.05, 07:27
                Ja byl chetnie sluzylw UB a by plowac polskich faszystow spolpracownikow
                Hitlera specjalnie te AKowce
              • negevmc Re: KNESSET POLSKI 10.02.05, 09:12
                henryad napisał:

> Przypadkowo wymknęło ci się słowo ''Knessetu Polski''.
                > Istotnie to nie była Polska tylko obszar rządzony
                > przez Zydów-Komuchów z Bermanem na czele.
                > Ci sami Zydzi ze STalinem na czele powołali
                > do życia Izrael. To oni w ''Polsce'' tworzyli nową rzeczywistość
                > zabrali 1/3 polskiego terytorium wymordowali większość patriotyczną Polaków
                > w imię nowych Syjonistycznych celów rządzenia światem.
                > Polska stała się na lata i obecnie także ofiarą Zydo-komuny. Jaka to Polska
                > zabrała mu fabrykę? Czy ona istaniała? Czy obecnie istnieje po tzw ''Okrągłym
                > Stole''. Jak powiedział tow. Fiszbach z 57 uczestników tzw ''Okrągłego
                STolu''
                > aż 47 było Zydami lub takiego pochodzenia.
                > Geremek,Michnik,Urban,Holtzer,Modzelewski...Mazowiecki .etc..sami zydzi.
                > Polska jest dla nich tylko etykietą do załatwiania komuno-syjonistycznych
                > brudnich interesów. Jak upokrzyć i oślepić polskie masy aby coraz wygodniej
                je
                > rabować ze wszystkiego: z narodowości-patriotyzmu, narodowych dobr-wysprzedaż.

wooooow !
                No nie wiedzialem. Jesli tak to przepraszam. serio tak bylo ?
                Ja tam nie zajmuje sie dyskusja nad zwracaniem Zydom ich prawdziwej czy
                domniemanej wlasnosci. Po przypdakowym pobycie w Polsce i zrabowaniu co bylo
                mozna wzialem dupe w troki i zwialem.
                Zwrocilem tyko uwage forumowiczowi na dwa merytoryczne bledy jakie popelnil.
                Nazwal Reichstag Bundestagiem i jakas bzdure na temat "prawozadnosci" rabunku
                polskiego mienia przez hitlerowcow - to wszystko henry.
                Mozez wziac recznik i wytrzec te piane z ust.
              • www.pkb.nrd henryad GŁOSUJ DALEJ NA POPULISTÓW z LPR-u 10.02.05, 11:28
                a będzie wiecej takich spraw i to nie tylko ze strony Zydów ale i Polaków
                tumanie.
            • biedronka24 Ha, ha, ha. I szlachetny negevmec 10.02.05, 11:43
              jakze zgodny w tym zakresie.
              PS- Polska nie kupowala swoich praw do odszkodowan po wojnie. Polsce sie one
              nalezaly z racji na straty, ludzkie, ekonomiczne, moralne, ktore sama poniosla.
              Proste.
              Porownanie mozesz sobie panie Nemec schowac gdzie chcesz. W tym czasie nie bylo
              niezlodzieja, od ktorego tych odszkodowan moznaby rzadac. To sa umowy
              miedzynarodowe.
              Sam fakt ze taki idiotyzm jak ten pozew ma miejsce swiadczy dobitnie jak
              idiotyczna mentalnosc wsrod niektorych ´ofiar holocaustu´ sie buduje.
              Powtarzam - niektorych.
              Jest to jednak swietny dowod na to KTO NAPRAWDE ZA POLITYKE ´POLSKICH OBOZOW´
              odpowiada. I kto za tym stoi, wbrew ´szalchetnym´ intencjom tego stowarzyszenia
              Zydow amerykanskich, ktore laskawie oprotestowalo owe rozpowszechnianie takich tez.
              Jak widac interes jest aby je rozpowszechniac. Jaki? - ano wiemy...
              Garnuszek wysycha....
              • michal00 Re: Ha, ha, ha. I szlachetny negevmec 10.02.05, 12:01
                > Sam fakt ze taki idiotyzm jak ten pozew ma miejsce swiadczy dobitnie jak
                > idiotyczna mentalnosc wsrod niektorych ´ofiar holocaustu´ sie buduje.
                > Powtarzam - niektorych.
                > Jest to jednak swietny dowod na to KTO NAPRAWDE ZA POLITYKE ´POLSKICH OBOZOW´
                > odpowiada.

Ten pozew nie ma nic wspolnego z zydowskimi ofiarami wojny. Chodzi w gruncie o
                reprywatyzacje. Trzeba tez pamietac, ze to przede wszystkim Polacy byli stratni
                na nacjonalizacji przemyslu przeprowadzonej przez komunistow i z roszczeniami
                wystepuja glownie nasi obywatele. GW zupelnie niepotrzebnie miesza holokaust z
                reprywatyzacja wprowadzajac niepotrzebny zamet.
                • biedronka24 Moze, ale 10.02.05, 12:43
                  czy te wymienione zrodla i pisma zydowskie interesuja sie sprawa tego pana
                  dlatego ze tak bardzo interesuje ich nasza polska reprywatyzacja? ;).
                  Czy to tez zamet tej gazety?
                  Pani Dunin tez tu chetnie pisywala, a ostatnio strasznie (od wyrzucenia
                  Wildsteina) popisuje sie w Rzepie ......
                  To na pewno te ´prawicowe´ troski pani Dunin,,,,
                  • michal00 Re: Moze, ale 10.02.05, 13:05
                    czy te wymienione zrodla i pisma zydowskie interesuja sie sprawa tego pana
                    > dlatego ze tak bardzo interesuje ich nasza polska reprywatyzacja? ;).

Nie rozumiem o jakich zrodlach i pismach zydowskich piszesz. Polska
                    reprywatyzacja niewatpliwie interesuje bylych wlascicieli, w tym wlascicieli-
                    Żydow, nie ma w tym nic dziwnego.

> Czy to tez zamet tej gazety?

Robienie zametu przez GW polega na idiotycznym laczeniu tematu zaglady Zydow z
                    problemem reprywatyzacji w Polsce. Powstaje przez to wrazenie, ze Zydzi
                    domagaja sie odszkodowan za holocaust od Polski, co jest oczywiscie nonsensem.
                    Normalna gazeta napisalaby tylko, ze byly wlasciciel fabryki domaga sie zwrotu
                    wlasnosci i kropka. Zas fakt, ze m.in. niektorzy Żydzi i ich organizacje sa
                    zainteresowani tematem odpowiada prawdzie. Podobnie jak zainteresowani sa
                    niektorzy Polacy i polskie organizacje skupiajace bylych wlascicieli. GW
                    niepotrzebnie podgrzewa nastroje.
                    • biedronka24 Prosze wiec michalku 10.02.05, 16:03
                      oddaj temu Panu w imieniu Polski te fabryczke. Tylko dodaj przy okazji w tym
                      Strasburgu, ze na odszkodowania Polski nie stac, bo sama w tej wojnie stracila,
                      i ze jesli chce odszkodowanie- niech sie zglosi po nie do strony niemieckiej ;).
                      Mozesz to tez przekazac tym organizacjom zydowskim.
                      Nam sie nowi inwestorzy przydadza i nikt w Polsce nie robi z tego wielkiego ale.
                      Jest tez pare majateczkow. Naleza sie miedzy innymi roznym rodzinom w Polsce. I
                      rozne organizacje interesuja. Tyle ze sa w takim stanie ze wylozyc na to trzeba
                      fortune i i tak niewiele z tego bedzie. Ale prosze bardzo. Bogatych inwestorow-
                      zapraszamy. Mowie to w imieniu mojego kraju i Polakow - rowniez tych
                      poszkodowanych....
                      • michal00 Re: Prosze wiec michalku 10.02.05, 16:22
                        Nie jestem zwolennikiem reprywatyzacji w szerokim zakresie. Dosc sensowny jest
                        projekt zakladajacy zwrot 15% wartosci majatkow niektorym bylym wlascicielom w
                        formie bonow reprywatyzacyjnych. Reprywatyzacja nie powinna dotyczyc majatkow
                        poniemieckich i majatkow kolaborantow.
              • negevmc Re: Ha, ha, ha. I szlachetny negevmec 10.02.05, 13:41
                Biedronko, przyznaje sie bez bicia, bardzo czesto mam wielkie trudnosci
                ze zrozumieniem Twych slow. Prosze wiec o wyjasninie nastepujacych kwestii:
                (znaczkiem > zaznaczam Twoje slowa, bez znaczka > to moje w tym poscie,
                gwiazdka * niech oznacza moje slowa z dwoch poprzednich wpisow ok ?)

> hahaha I szlachetny negevmec jakze zgodny w tym zakresie.

Zgodny z czym i w jakim zakresie ?
                Dlaczego szlachetny jestem to ja wiem ale Ty nie mozesz tego wiedziec. Powiedz
                wiec prosze czy to ironia czy nie - w obydu przypadkach prosze o uzasadnienie.

> PS- Polska nie kupowala swoich praw do odszkodowan po wojnie. Polsce sie one
                > nalezaly z racji na straty, ludzkie, ekonomiczne, moralne, ktore sama
                poniosla.
                > Proste.

Czy ja to zakwestionowalem ? (podpowiedz: nie, niczego takieo nawet nie
                insynuowalem)

> Porownanie mozesz sobie panie Nemec schowac gdzie chcesz.
                Porownanie czego do czego?

* Bundestagu niemieckiej Rzeszy... no tak i Knessetu Polski
                * tudziez Reszypospolitej

o to chodzi ?
                To byl dowcip moze i cienki ale tyko na taki mnie stac. Mial na celu
                wysmianie sformulowania davidmorst'a "Bundestag Rzeszy" poprzez
                absurdalne polaczenia Knessetu z Polska i Rzeszy z nazwa panstwa polskiego.
                W niemickiej rzeszy parlament nosil nazwe Reichstag.
                Bundestag to parlament RFN.
                Oprocz absurdu nie powinnas sie w tym doszukiwac niczego innego.

> W tym czasie nie bylo
                > niezlodzieja, od ktorego tych odszkodowan moznaby rzadac. To sa umowy
                > miedzynarodowe.
                Niech bedzie. Nie ustosunkowywalem sie to tego czy byly czy nie.
                A jednak Polska dostala odszkodowanie od Niemiec. Czy wystarczajace
                i czy sprawiedliwe i czy dotarlo do poszkodowanych - nie wnikam w tym miejscu.
                Bardziej chodzi mi o fakt, ze jednak znalazl sie winny i dal odszkodowanie.

W moim wpisie do davidmorst'a nie dyskutuje z zasadnosia pozwu ani
                sprawiedliwoscia
                powojennych reperacji. Dyskutuje ze sformulowaniem jak nastepuje:

- Konfiskata majatkow zydowskich odbyla sie prawomocnie w oparciu o uchwalone
                - ustawy Bundestagu niemieckiej Rzeszy.
                - Gdy nastala Polska, to nie byly juz majatkami zydowskimi, tylko mieniem
                - niemieckim, przyznanym Polsce na mocy miedzynarodowych ustalen.

Jesli zdanie to nie legalizuje hitlerowskiego rabunku mienia zydowskiego to
                znaczy, ze czas mi porzucic polskie forum bo jezyk ten stal sie dla mnie
                zupelnie niezrozumialy.

Wg mnie te dwa zdania mowia mniej wiecej tak:
                Hitlerowskie Niemcy zabraly Zydom majatki. Zrobily to w dodatku calkiem
                legalnie. Po wojnie zostaly one zwrocone ale juz nie pierwotnym wlascicielom
                tylko calej Polsce. Jednym zdaniem Polska dostala zydowskie mienie na drodze
                legalnego hitlerowskiego rabunku.

Mam wlasne wyjasnienie tej zadziwiajacej sprawidliwosci ale mimo, ze przychylne
                Polsce doprawdy nie brzmi ono tak jak to powyzej.

> Sam fakt ze taki idiotyzm jak ten pozew ma miejsce swiadczy dobitnie jak
                > idiotyczna mentalnosc wsrod niektorych ´ofiar holocaustu´ sie buduje.
                > Powtarzam - niektorych.
                To zdanie, tak jak i caly wpis nie zawiera zadnego argumentu oprocz nazwaniem
                pozwu i mentalnosci idiotycznymi. Moze i sa takie dla Ciebie dla pozywajacego
                nie.
                Facet ma prawo pozywac a Trybunal obowiazek pozew rozpatrzec i wydac wyrok.
                Proste.

> Jest to jednak swietny dowod na to KTO NAPRAWDE ZA POLITYKE ´POLSKICH OBOZOW´
                > odpowiada. I kto za tym stoi, wbrew ´szalchetnym´ intencjom tego
                stowarzyszenia
                > Zydow amerykanskich, ktore laskawie oprotestowalo owe rozpowszechnianie
                takich tez.
                > Jak widac interes jest aby je rozpowszechniac. Jaki? - ano wiemy...
                > Garnuszek wysycha....
                Byc moze tak jest. W tej chwili o tym nie dyskutuje. Robilem to w innym miejscu.
                Takze Ty bylas obecna w tamtym watku ale zamiast czytac pisalas jakies glupie
                wierszyki
                rzucajac przeklenstwa wielkimi literami.
                Oczywiscie wolno Ci, tlumcze sie jedynie dlaczego nie bede z Toba dyskutowal na
                temat
                "polskich obozow" i holokaustu.

Na koniec osobista uwaga:
                Moja rodzina miala przed wojna niewielki majatek w Stanislawowie.
                Ile dzisiaj moglaby byc warta 3 pietrowa kamienica w Iwano-Frankowsku? 100,200,
                300 tys $ ?
                Nie mam pojecia.
                Wiem, ze w latach 60-tych jeszcze stala, mam zdjecia.
                Dowod legalnej wlasnosci wydany przez legalne panswo polskie mam w reku i moge
                nim ....
                Bo Niemcy juz nie te same Niemcy, Polska juz nie ta sama Polska a ZSRR juz
                wogole nie istnieje.
                Teraz widzisz dlaczego mnie ta sprawa nie zajmuje.

• biedronka24 krotko 10.02.05, 17:45
                  zrobiles porownanie do zlodzieja. A pozew jest do panstwa polskiego- obecnego.
                  Ktore zlodziejem w tej kwestii nie jest. Wiecej. Nie stac go na odszkodowanie bo
                  nawet szkolnictwo w Polsce sie kladzie. Nie mowiac o nauce. To sa lata komuny za
                  ktore nikt nam odszkodowania nie wyplaci. Holocaust to byla przede wszystkim
                  strata dla panstwa polskiego. Dalej dochodza straty wojenne w budynkach i
                  majatkach KTORYCH ZADNE REPARACJE NIE ZWROCA. Jest to bzdurne gadanie.
                  Pan sobie gardluje w Strasburgu bo liczy na kase. A w tej fabryczce jej nie
                  znajdzie. Ale jestem za aby Polska ja mu oddala z nakazem przedstawienia
                  projektu zagospodarowania i inwestycji ;).
                  Nie jestes jedyny ktory cos stracil. Znam osobiscie rodzine z Szamotul, ktorej
                  odebrano dwie kamienice w Poznaniu. Z roznych powodow mieli tylko problemy z
                  kamienicami. Byli tam zasiedziali mieszkancy, koszmarne koszty remontow- i takie
                  tam. Wniosek. Komuna zniszczyla bezpowrotnie to mienie. Z jakiej racji maja
                  placic z podatkow odszkodowania - obcym obywatelom - obecni obywatele Polski?
                  Wiekszosc ludzi, ktora poprosila o azyl, udala sie na emigracje otrzymala tez
                  wsparcie od krajow do ktorych sie udawala. Byli tez tacy, co musieli, czy
                  pozostali po prostu i musieli znosic te komune. Majac taka sytuacje jak
                  opisalam- i rowniez ty. Czego wiec nie rozumiesz?
                  Ja rozumiem zaledwie ze rozdmuchuje sie cos co mozna zalatwic na drodze prawnej.
                  Jesli ten pan jest prawowitym wlascicielem i powaznym inwestorem - sprawe w
                  Polsce zalatwi bez pomocy Strasburga. Az dziw bierze ze ten parlament europejski
                  tak pogardzany przez Zydow tak jest przez nich chetnie, gdy trzeba wykorzystywany ;)
                  • biedronka24 a o twojej szlachetnosci ewentualnej 10.02.05, 17:51
                    moga wiedziec, ci ktorzy cie w zyciu spotkali, ale z calym szacunkiem- twoje o
                    tym przekonanie- to troche za malo ;)
                    Mysle ze to przynajmniej- powinienes zrozumiec...
                    • negevmc Re: a o twojej szlachetnosci ewentualnej 10.02.05, 17:56
                      biedronka24 napisała:

> moga wiedziec, ci ktorzy cie w zyciu spotkali
                      a wiec nie Ty ergo mialem rscje.

• biedronka24 a wiec ja rowniez 10.02.05, 18:48
                        wnioskujac po manewrach jakie stosujesz w rozmowie ;).
                        Ergo w zadnej sprawie nie miales racji. A w kazdym razie, nie zalezalo ci na tej
                        najistotniejszej racji- albowiem tej, ktora stoi za uczciwymi ;)
                  • negevmc Re: krotko 10.02.05, 17:55
                    biedronka24 napisała:

> Jesli ten pan jest prawowitym wlascicielem i powaznym inwestorem - sprawe w
                    > Polsce zalatwi bez pomocy Strasburga.
                    Wiec sa dwe mozliwosci:
                    Alo ten pan nie jest prawnym wlascicielem albo nie jest powaznym inwestorem
                    bo w Polsce wszystkie mozliwosci wyczerpal.
                    Koniec tematu.
                    Dalsza uwage o Zydach pomijam bo nie na temat.

Ja pisalem o zupelnie czyms innym biedronko.

• biedronka24 Tam jest 21 linijek o obywatelach mojego panstwa 10.02.05, 23:38
                      a zaledwie jedna o Zydach w Strasburgu - za gazeta- to jak przyjacielu?
                      Nadal krecimy?.
                      Badz uczciwy, skoro sie masz za takiego.
                      A teraz pa.
                      Albo nie- cos jeszcze.
                      Jezeli chodzi o kwestie Boga- ktora tez rozwazales. Otoz wyobraz sobie ze dla
                      wielu ludzi, bardzo wielu On jest jeden. I nie ma narodow bardziej
                      upowaznionych, by go sobie wybierac. A to ze niektorym sie tak wydaje- to juz
                      ich problem. Prawda jest taka ze ludzie dochodza do tych spraw roznymi drogami.
                      Ale jesli sa tacy, ktorzy w swojej religii upatruja praw do konkretnego miejsca
                      na panstwo po tysiacach lat, to pewno powinno byc ich stac na to by nie czepiali
                      sie religii innych. Tak to sobie wyobrazam.
                      Nasza wolnosc siega tylko tak daleko jak daleko nie pokusisz sie o krzywde
                      innego czlowieka a nie tam - gdzie on zaczyna krzyczec ze go okradziono...
                      Bo to akurat jest wzgledne. Niestety za bardzo wzgledne.
            • eu_lola Re: Bundestag Rzeszy 10.02.05, 12:25
              negevmc napisał:

> Ktos kradnie samochod potem Ci go sprzedaje - jesli zostanie udowodnione, ze
              > zostal skradziony to musisz sie nawet w dzisiejszej Polsce sporo nameczyc
              > udowadniajac ze nie wiedziales o kreadziezy, Jesli Ci sie uda to nie
              zostaniesz
              >
              > o nia oskarzony bo kupujesz w tzw "dobrej wierze". Samochod w kazdym razie
              > zostaje Ci zabrany. Tak stanowi polskie prawo.

Nie wydaje mi sie, by bylo trudno rozroznic pomiedzy "konfiskata" i "kradzieza".

Dla przez Ciebie podanego przykladu ma to decydujace znaczenie.

Nie bedziesz mial problemow z dowodzeniem czego kollwiek, jezeli kupisz
              samochod skonfiskowany nie skradziony.
              • negevmc Re: Bundestag Rzeszy 10.02.05, 13:47
                eu_lola napisała:

> Nie wydaje mi sie, by bylo trudno rozroznic pomiedzy "konfiskata"
                > i "kradzieza"
                > .
                >
                > Dla przez Ciebie podanego przykladu ma to decydujace znaczenie.
                >
                > Nie bedziesz mial problemow z dowodzeniem czego kollwiek, jezeli kupisz
                > samochod skonfiskowany nie skradziony.

Byc moze. Nie jestem prawnikiem ale czy grabierz mienia dokonana sila mozna
                prostym zabiegiem zamienic w legalna konfiskate ?

Zreszta przypomina mi to (przypomina, nie ze znajduje w tym analogie -
                zabezpieczam sie przed takim zarzutem) znane z filmow zabawne epizody gdy
                oczywisty morderca jest zwalniany z odpowiedzialnosci bo nie wyrecytowano mu
                jego praw ;-).
                Ja wiem, wiem - to tylko hollywood ;-)

• eu_lola Re: Bundestag Rzeszy 10.02.05, 15:22
                  negevmc napisał:
                  > Byc moze. Nie jestem prawnikiem ale czy grabierz mienia dokonana sila mozna
                  > prostym zabiegiem zamienic w legalna konfiskate ?

> Zreszta przypomina mi to (przypomina, nie ze znajduje w tym analogie -
                  > zabezpieczam sie przed takim zarzutem) znane z filmow zabawne epizody gdy
                  > oczywisty morderca jest zwalniany z odpowiedzialnosci bo nie wyrecytowano mu
                  > jego praw ;-).
                  > Ja wiem, wiem - to tylko hollywood ;-)

Poczucie sprawiedliwosci i prawo, to nie zawsze to samo.
                  • negevmc Amen 10.02.05, 15:39
            • adamczajka przegiecie 10.02.05, 14:29
              nie ma co wpuszczac nikogo juz do grona odszkodowanych bo w koncu zglosza sie
              britney spears wraz z madonna ze skarga ze w polsce nie kupuja ich nagran.

pozatym wiadomo kto zabil 6 mil zydow.
          • bilala Re: Niech pozwie Niemców, to oni skonfiskowali 10.02.05, 11:05
            Jeśli uznać za prawomocne ustawy państwa hitlerowskiego, to również
            eksterminację narodu polskiego i wywożenie Polaków na roboty do Rzeszy może
            uznamy za prawomocne, bo też prawo hitlerowskiej Rzeszy tak zarządziło?
          • kapitalizm Re: Niech pozwie Niemców, to oni skonfiskowali 11.02.05, 17:06
            tylko, ze rozporzadzanie czy przywlaszczanie cudzego majatku nazywa sie
            paserstwem
        • biedronka24 Ha, ha, ha. A nie mowilam ze chodzi o kase? 10.02.05, 11:24
          ofiara - ofiara, a interes interesem. Jak zawsze. Pytajcie potem, skad sie
          bierze antysemityzm ;). Dziedzicznosc majatkow. Pamietal fabryke jako dziecko...
          Ciekawe...

Wiesz gabrysiu jestes nad wyraz jenteligentna. Wszyscy, ktorzy mieszkali za
          komuny mieli nic przed?!
          Tylko ci z holocaustu cos mieli?!
          A to ciekawe. Bo ja mam znajomych ktorzy tez za komuny stracili. Moja babcia tez
          cos stracila. Wszyscy zyjemy. I to jest najwazniejsze.
          Cholera by wziela tych, co majatki probuja budowac glownie na odzyskiwaniu od
          tych, ktorzy w takiej samej do cholery wojnie cierpieli!!!!!!
          • amhu Re: Ha, ha, ha. A nie mowilam ze chodzi o kase? 10.02.05, 14:24
            Skad sie bierze antysemityzm pytasz? Ano,jest on niezbedny m.in. tym Polakom
            ktorzy rozsiadlwszy sie na majatkach pozydowskiego nie maja zamiaru ich zwracac
            prawowitym wlascicielom. Klamiac przy okazji, ze wlosci na ktorych zasiadaja sa
            dorobkiem ich antenatow.
            • biedronka24 rozsiadlszy 10.02.05, 17:21
              a znasz takich?
              Gdzie mianowicie te majatki sa, na ktorych Polacy sie rozsiadaja ;).
              Widziales je? Przyjedz do Polski brachu, a nie jezdzij po oswiecimiu. Po wojnie
              niewiele zostalo. Wszelkich majatkow. Nie mowie ze prawowitym wlascicielom w
              ramach prawa akcji do tych majatkow nie warto oddac. Ale w zadnym razie
              odszkodowan bo zwykli ludzie w najmniejszym stopniu odpowiadaja za ich
              zniszczenia. Niestety. Wlasnie w Polsce.
              Wiekszosc zwyklych ludzi potracila. A) w wojnie, B) za komuny..
              A teraz poczekajmy na efekty procesu, ktorych szczesliwie dzieki panu
              Wildsteinowi, ale nie tylko niemu- sie zaczal..
              Ja wciaz jestem dobrej mysli.
              Bajeczki mozesz sobie amhu opowiadac i produkowac na potrzeby swoich dzieci.
              Klasy sredniej w Polsce jak nie bylo - tak nie ma. Zasiadajacych mozesz sobie
              brahu rozliczac. Ich nie jest az tak wielu. Wiele na tym nie zyskasz bo oni
              akurat w kwestii ´antysemityzm´ dobrze sie zabezpieczyli. Tak dobrze jak dobrze
              moga sie zabezpieczyc starzy znawcy, na starych konszachtach ;). Mysle ze
              antysemityzm to jest wlasnie takowych bron dla tzw. kontroli nad masami, i
              odwrocenia uwagi. Stare metody... Stare jak rewolucja ;)
              • amhu Re: rozsiadlszy 10.02.05, 21:58
                Znam takich. I to dziesiatki.Odszkodowan oczekuje sie od panstwa, a nie
                obywateli, jako ze III RP jest prawnym kontynuatorem PRL ze wszystkimi tego
                konsekwencjami.Niewiele mnie interesuje co inni potracili. Niech sie sami
                martwia o siebie. Tak jak ja o siebie.
                Reszta twych wywodow - delikatnie mowiac - nieczytelna jest.
                • biedronka24 No to nie zdziwi cie chyba 10.02.05, 23:32
                  jak bardziej beda mnie interesowac obywatele zainteresowani losem mojego panstwa
                  niz jacys brazylijczyko- francuzo- izraelczycy ;)

Oczywiscie ze jestem nieczytelna. Naogol nieczytelni sa ci, ktorzy maja takim
                  jak wy cos do powiedzenia- konkretnie...
            • genom3 Re: Ha, ha, ha. A nie mowilam ze chodzi o kase? 10.02.05, 22:04
              amchu:))))))))))))
      • bilala Re: A moze tak by najpierw zwrocic tym ktorzy zyl 10.02.05, 11:03
        Co ma to wspólnego z prawem własności? Czy sposób i warunki życia mają jakieś
        znaczenie w sprawie, czy coś jest lub nie jest czyjąś własnością?
        Fabryka była własnością Zydów. Niemcy ją sobie przywłaszczyli, a właścicieli
        zabili. Państwo polskie potraktowało po wojnie tę fabryę jako "własność
        poniemiecką" i znacjonalizowało. Tym sposobem uznało za fakt prawny posiadanie
        tego przez Niemców, mimo że przecież było ogólnie wiadome, że Niemcy to
        bezprawnie przywłaszczyli.
        Jest rzeczą naturalną, że Polska jako państwo prawa nie może uznawać za
        właściwe sankcjonowanie tego rodzaju działań hitlerowskich Niemiec i idących w
        ślad za nimi działań stalinowskiej Polski Ludowej. I nie ma tu nic do rzeczy
        żadna "krzywda" nieszczęsnego narodu polskiego - ta fabryka nigdy nie była
        naprawdę własnością tego narodu, naród z niej korzystał prawem kaduka, więc
        jasne, że powinien oddać, co nie jego.
        • michal00 Re: A moze tak by najpierw zwrocic tym ktorzy zyl 10.02.05, 11:49
          I nie ma tu nic do rzeczy
          > żadna "krzywda" nieszczęsnego narodu polskiego - ta fabryka nigdy nie była
          > naprawdę własnością tego narodu, naród z niej korzystał prawem kaduka, więc
          > jasne, że powinien oddać, co nie jego.

Jezeli fabryka zostala przejeta zgodnie z polskim prawem, to fabryka byla
          wlasnoscia panstwowa. Nie byla to najprawdopodobniej zadna "wlasnosc
          poniemiecka", bo miescila sie w Lodzi i zapewne nalezala do obywatela
          polskiego, a wiec ten dekret raczej nie mogl miec zastosowania. Wywlaszczenie
          przypuszczalnie nastapilo na mocy przepisow o nacjonalizacji przemyslu.
          Komunistyczne wladze polskie odebraly wszystkie wieksze przedsiebiorstwa
          prywatnym wlascicielom. Polska nie jest tu zreszta zadnym wyjatkiem - podobny
          proces zachodzil w calym bloku komunistycznym. Potomek bylych wlascicieli ma
          mizerne szanse na uzyskanie odszkodowania, bo prawo z zasady nie dziala wstecz,
          a w momencie wywlaszczenia Polska nie byla objeta dzialaniem Konwencji Praw
          Czlowieka.
        • tbernard Re: A moze tak by najpierw zwrocic tym ktorzy zyl 10.02.05, 11:57
          A czy jest coś na tym świecie prawne jeśli zwyczajna brutalna siła za tym nie stoi? A
          kto Polakom zwróci odszkodowanie za Jałtę? Przecież to USA i Wielka Brytania nas
          zdradzili i sprzedali Stalinowi skutkiem czego nastąpiła cała ta nacjonalizacja i to do
          nich prędzej należałoby kierować roszczenia. Polacy tamtych władz nie wybierali w
          wolnych wyborach, tylko im je narzucono przemocą. Jeśli jakiekolwiek odszkodowania
          zostaną zrzucone na barki społeczeństwa polskiego, to może lepiej wrócić do
          koncepcji całkowitego rozliczania Niemiec za spowodowane szkody, oraz
          odszkodowanie za 45 lat komuny której nie wybraliśmy tylko nam ją w Jałcie wielcy
          narzucili. Wiem, że takie prawdziwe aczkolwiek słusznie Polakom należące się
          odszkodowanie nie będzie mieć miejsca, ale to tylko potwierdza zasadę, że prawo ma
          tylko silniejszy.
    • 1b1r1m1t.von1ungern_1sternberg Aha i jak on moze byc ofiara <holokaustu>... 09.02.05, 17:11
      Ofiar holokaustu nie ma wsrod zywych...Co najwyzej moze byc uratowany od
      holokaustu...
      • tigreador Re: Aha i jak on moze byc ofiara <holokaustu& 09.02.05, 17:25
        A moze jednak?

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=39605
        pozdrawiam,

T.
        • ben_karcik Re: Aha i jak on moze byc ofiara <holokaustu& 09.02.05, 17:27
          wlasnie tak:
          3. «osoba, która doznała szkody, odczuła złe skutki czegoś, bezradna wobec
          czegoś, wobec czyjejś przemocy»
          • 1b1r1m1t.von1ungern_1sternberg A moze jednak nie? 09.02.05, 17:35
            sjp.pwn.pl/haslo.php?id=19022
            Wyjasniam na wszelki wypadek:
            <spalona calkowicie><zaglada><calkowite zniszczenie>
            • ben_karcik slowo nie jedno ma znaczenie 09.02.05, 17:39
    • zygmund Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 17:19
      Dziennikarz nie wyjaśnił, czy fakt, że facet był ofiarą holokaustu ma jakiś
      związek domaganiem się zwrotu majątku.
    • pedro_ny Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 17:23
      A 5 czy 10 lat temu(najprawdopodobnioe updadajaca juz fabryka)nie byla mu
      potrzebna?
      A teraz(zapewne zprywatyzowana i przynoszaca zyski) przydalaby sie?
      Nie wazne czy Zyd czy nie Zyd ale takich ludzi powinno sie tepic
      • ben_karcik Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 17:28
        pedro_ny napisał:

> A 5 czy 10 lat temu(najprawdopodobnioe updadajaca juz fabryka)nie byla mu
        > potrzebna?
        > A teraz(zapewne zprywatyzowana i przynoszaca zyski) przydalaby sie?
        > Nie wazne czy Zyd czy nie Zyd ale takich ludzi powinno sie tepic
        no tak - Hitlerowcy wlasnie probowali go wytepic.
        A takich co tucza sie na kradzionym do wiezienia nalezy wrzucic
        • zulus3 Re:Ben_karcik myli pojecia 09.02.05, 18:40
          ben_karcik napisał:

> A takich co tucza sie na kradzionym do wiezienia nalezy wrzucic

Co to znaczy na kradzionym ?
          Nacjonalizacja przemyslu w Polsce (o ile zaklad zatrudnial pracownikow zpoza
          rodziny)byla legalna i zgodna z polskim prawem, bo inaczej dzisiaj ni byloby re-
          prywatyzacji.
          • kropekuk Byl to rabunek w glorii komunistycznego "prawa" 09.02.05, 21:16
            Gdybys uznal jego legalnosc, to i wszelkich TW z listy Wildsteina nalezaloby
            uznac za bohaterow, broniacych porzadku prawnego ukochanej ojczyzny
            • marian-j-bie Re: Byl to rabunek w glorii komunistycznego "praw 10.02.05, 11:35
              no tak w Polsce panuje rozdwojenie jaźni.
              Komuna była zła, ale jej prawa uznajemy, wtedy gdy to jest wygodne.
              Wszystkich tych polityków, którzy prywatyzowali czyjąś własność po 89-tym (bo
              znacjonalizowany majątek powinien wrócić do właścicieli) powinno się pozamykać,
              bo to zwyczajne złodziejstwo.
          • amhu Re:Ben_karcik myli pojecia 10.02.05, 15:23
            "Nacjonalizacja przemyslu w Polsce (o ile zaklad zatrudnial pracownikow zpoza
            rodziny)byla legalna i zgodna z polskim prawem, bo inaczej dzisiaj ni byloby re-
            prywatyzacji."

Powojenna nacjonalizacja byla forma kradziezy dokonana przez panstwo. I to
            glownie z pobudek ideologicznych w majestatcie bolszewickiego "prawa". Tego
            samego ktore stalo sie podstawa do powojennych mordow i przesladowan. Pachnie
            mi tu jedna z postaci z sienkiewiczowskiego, powiesciowego knota.
    • maciejusa Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 17:24
      To jezeli komunisci (w wiekszosci Zydzi ktorzy przyszli z Armia Czerwona)
      skonfiskowali majatek mojego dziadka to ja tez powinienem sie starac o
      zwrocenie dobr majatkowych. Pan Piekelny powinien starac sie teraz o zwot
      pieniedzy od swoich kolegow z Izraela co wyjechali w latach 50-60 do swojej
      Ziemi Obiecanej. Nasz majatek nie zostanie nam oddany na podstawie jakies tam
      ustawy z PRL-u. Pan Piekelny to niech pojedzie do Ziemi Obiecanej i tam sie
      wyplacze przed sciana z tymi samymi oprawcami co mordowali AK i polskich
      oficerow po drugiej wojnie swiatowej. Moze uda sie jemu teraz naklonic swoich
      kolegow aby nie mordowali teraz Palestynczykow w taki sam sposob jak SS i
      Wlasowcy ich mordowali w Gecie Warszawskim.
      • ekszha Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 17:31
        Co ma mordowanie oficerow z ukradzieniem czyjegos mienia.
      • ekszha Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 17:37
        Najlepiej to cos ukrasc poczekac ilesc tam lat i wszystko pojdzie w zapomnienie.
        Fajny sposob myslenia.
      • kropekuk Macieju, Macieju, a czegosta to sie w tej"Hamryce" 09.02.05, 21:18
        obrzarli alibo opili, bo na mozg sie wam rzuca...
    • pedro_ny Jaka to ofiara skoro zyje? 09.02.05, 17:27
      pan redaktor powinnien siegnac do slownika
      ,bo jesli ten Pan X jest ofiara, to rowniez kazda osoba zyjaca 1939-1945 w
      Polsce jest ofiara.
      • ben_karcik Re: Jaka to ofiara skoro zyje? 09.02.05, 17:34
        pedro_ny napisał:

> pan redaktor powinnien siegnac do slownika
        > ,bo jesli ten Pan X jest ofiara, to rowniez kazda osoba zyjaca 1939-1945 w
        > Polsce jest ofiara.

Szczegolnie szmalcownicy!
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/385676;jsessionid=804080800ED6E1B9C34BE8F807C2EC67
      • polf Re: Jaka to ofiara skoro zyje? 09.02.05, 17:35
        Tak jest. Wiec co wszyscy Polacy, ktorzy przezyli wojne w Polsce i nie tylko
        powinni sie domagac odszkodowan od Niemiec i Rosji. Wszak w tym czasie zamiast
        marnowac czas na walke z okupantami mogli sie rozwijac...
    • limaki11 Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 17:35
      A ja uwazam,ze nastapilo tu pomylenie pojec przez dziennikarza albo specjalnie
      spreparowano tak tytul artykulu ,aby przyciagnal jak najwiecej czytelnikow.
      Ostatnio tak duzo bylo w swiatowej prasie informacji o polskich obozach
      koncentracyjnych czyz nie moze byc teraz ofiary POLSKIEGO HOLOKAUSTU??
      Bo do tego rodzaju skojarzen prowadzi przeciez tytul art...
    • pedro_ny Re: Jeszcze jedno 09.02.05, 17:36
      Wiedzialem ze w obozach zaglady w Polsce byli Cyganie, Homo.., Niemcy, Polacy,
      Rosjanie, i Zydzi, ale ze Francuzi i Brazylijczycy, hmmmm ciekawe?
      • kropekuk Francuzi tez byli, z ruchu oporu (ze o tysiacach 09.02.05, 21:22
        tamtejszych Zydow nie wspomne). I 38 Anglikow (nawet ciut wiecej, tylu
        zamordowano). O Brazylijczykach jakos nie slyszalem.
    • michal00 Skladac pozwy kazdy moze. 09.02.05, 17:41
      Facet dostanie fige z makiem. Zarobi tylko adwokat prowadzacy sprawe.
      • kropekuk No, nie wiem, nie wiem - wywlaszczenie bez 09.02.05, 21:25
        odszkodowania jest sprzeczne z prawem UE (ale tu pretensje do Niemcow);
        korzystanie z dobr bezprawnie zajetych - czyms na ksztalt paserstwa (Polska).
        Ja winnych widze tutaj przynajmniej dwoch (bo i postawa Sowietow to
        wyrazne "podzeganie do przestepstwa", wprowadzanie w blad etc - jest wiec i
        trzeci potencjalny winny)
        • davidmorst Re: "kropekuk" zarzuca Polsce paserstwo 09.02.05, 22:25
          Twojej wybiórczej pamięci pragnę przypomnieć, że Polska nie wzięła mienia
          niemieckiego od Niemców, tylko otrzymała to w wyniku konferencji Poczdamskiej
          decyzją zwycieskich państw sprzymierzonych.
          Czyli w twojej nomenklaturze paserów.
          Bardzo chciałbyś wzbogacić Żydów kosztem Polski, ale musisz pogodzić się
          z realiami.
          • giuseppe53 Polska III i PRL to paserzy i zlodzieje 10.02.05, 12:57
            Witam, jestes w bledzie i nie czytales dokumentow z Poczdamu.
            Polska nie otrzymala Slaska, Pomorza, Prus Wschodnich na wlasnosc tylko w zarzad.
            Jezeli tego nie rozumiesz, to nie zdziw sie, jesli ktoregos dnia ktos, kto
            zarzadza twoim mieszkaniem (spoldzielnia,wspolnota etc.) wyrzuci cie z niego i
            zabierze lub pozwoli na kradziez calego jego wyposazenia.

Polska miala otrzymac reparacje z puli, ktora otrzymali Rosjanie. Jest to
            moralnie wprawdzie bardzo watpliwe bo to tak, jak gdyby gangster wywolujacy
            burde umknal policji bo wlal kumplowai z ktorym wlamal sie do sklepu a teraz
            rozdziela z tego sklepu datki potrzebujacym no ale tak sie umowili.

A mienia niemieckiego Polska od nikogo nie otrzymala tylko po prostu ukradla.
            A przy okazji ukradla mienie Polakom, Ukraincom, Zydom, Lemkom, Rusinom i
            Litwinom o innych nacjach nie wspominajac. A teraz sie bardzo dziwi, ze nikt jej
            nie lubi i trzyma sie za kieszenie jezeli w okolicy Polacy sie pojawiaja.
            To, ze Niemcy (wspol)wywolali wojne i zachowywali sie bandycko niczego nie
            usprawiedliwia.
            Stale ktos sie zachowuje jak bandyta ale to mnie nie upowaznia do takiego samego
            zachowywania sie.
            Pozdrawiam
            • michal00 Re: Polska III i PRL to paserzy i zlodzieje 10.02.05, 13:15
              Odezwal sie przyglup, ktory nie zauwaza, ze "mienie otrzymane do zarzadu" np.
              we Wroclawiu bylo wielka kupa ruin, a Warszawy nie zburzyly krasnoludki, tylko
              dzielna armia niemiecka. Niemcy do tej pory za to nie zaplacily.
              • x2468 Re: Polska III i PRL to paserzy i zlodzieje 10.02.05, 13:39
                michal00 napisał:

> Odezwal sie przyglup, ktory nie zauwaza, ze "mienie otrzymane do zarzadu" np.
                > we Wroclawiu bylo wielka kupa ruin, a Warszawy nie zburzyly krasnoludki, tylko
                > dzielna armia niemiecka. Niemcy do tej pory za to nie zaplacily.
                Przyganial kociolo rondelkowi.W Lodzi zaklad nie byl kupa ruin.
                Po drugie twoje sprawiedliwe socjalistyczne wladze,pozwalaly po wojnie
                wlascicielom odbudowywac ich zniszczone zaklady,poczem je
                nacjonalizowaly.Najczescie obciazaly wlascicieli tzw >domiarami<,czyli podatkami
                wzietymi z sufitu,ktorych jedynym celem bylo zniszczenie firmy. anastepnie
                wlascicielami zajmowal sie UB.W mojej najblizszej okolicy bylo przynajmniej 13
                malych zakladow,piekarni,browar,wytwornia zabawek,stolarnie itd.Wszystcy zostali
                zniszczeni.Po paru latach na skotek niegospodarnosci ich warsztaty pracy zostaly
                zrownane z ziemia.Nie pozostal po nich nawet slad.Gorzej ze wraz z wlascicielami
                poszly w zapomnienie umiejetnosci ktorymi ci ludzie dysponowali.
    • wmaker Francuski Brazylijczyk ofiarą Holokaustu ha ha ha 09.02.05, 17:44
      Nie, czego to ludzie nie wymyslą .
    • douglasmclloyd A co z majątkiem za Bugiem? (n/t) 09.02.05, 17:53
      • kropekuk Trybunal w Strasburgu przyznal, ze rzad RP wyplaca 09.02.05, 21:26
        nieekwiwalentne odszkodowania.
        • douglasmclloyd Re: Trybunal w Strasburgu przyznal, ze rzad RP wy 09.02.05, 22:54
          kropekuk napisał:

> nieekwiwalentne odszkodowania.

No to niech mu wypaci z 500 zl. i juz.
    • zulus3 Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 18:07
      Po II Wojnie Swiatowej zostala przeprowadzona nacjonalizacja przemyslu w Polsce
      wiec niech ten "sklerotyczny kapitalista" sie odstosunkuje.
      Mam nadzieje ze "Nasi" nie ulegna tego typu pozwom.
    • synziemi cos tu nie pasuje... 09.02.05, 18:14
      Ja sie tylko zapytam gdzie ten gosc byl przez ostatnich szescdziesiat lat i
      dlaczego nie sklada pozwu w Polsce tylko we Francji... Cos tu nie gra.
    • zigzaur o roszczeniach reprywatyzacyjnych 09.02.05, 18:26
      Przodkowie skarżącego utracili majątek (także życie) w wyniku układu Rosji i
      Niemiec z sierpnia roku 1939. Dlatego wszelkie pretensje należy kierować pod
      adresem obu tych państw.

Powojenna, komunistyczna PRL nie była państwem suwerennym, była zależna
      politycznie od Rosji.

Majątek przodków skarżącego należy zwrócić, o ile faktycznie nie zmienił swej
      istoty (np. jeśli fabryka jest nadal fabryką a nie np. osiedlem mieszkaniowym).
      Skarżący winien jednak zapłacić Polsce koszty poniesione na zarządzanie,
      administrowanie, obronę, ochronę i konserwację obiektu.
      Tak należy postępować ze wszystkimi roszczeniami prywatyzacyjnymi. Nie należy
      natomiast wynagradzać utraconych zysków, ponieważ właściciel równie dobrze mógł
      ponieść straty na użytkowaniu majątku.
      • kropekuk Fakt,tak by sprawe zalatwiali Anglicy - ale Polacy 09.02.05, 21:28
        ida w zaparte bo glupie. A tego to ZADEN sad na swiecie nie lubi..
    • talking_head Re: PI(E)KIELNY REFLEKS 09.02.05, 18:33
      TEN TO MA REFLEKS, 60 LAT OD WOJNY I WRESZCIE SOBIE PRZYPOMNIAŁ,
      ŻE ZOSTAWIŁ FABRYKĘ W POLSCE.
      A TAK NA SERIO, SPRAWDZA SIĘ TO CO OBIECYWAŁ, A WŁAŚCIWIE CZYM GROZIŁ W 1996
      PRZEWODNICZĄCY ŻYDOWSTWA W USA, SINGER, ŻE JEŚLI POLSKA NIE ODDA MAJĄTKÓW
      POŻYDOWSKICH TO BĘDZIE UPOKARZANA NA ARENIE MIĘDZYNARODOWEJ.
      A PANU BRAZYLIJCZYKOWI PROPONUJE ZGŁOSIĆ SIĘ O ZWROT FABRYKI DO TYCH
      TAJEMNICZYCH NAZISTÓW, KTÓRZY JAK SAM TWIERDZI ZABRALI MU JĄ.
    • bestia81 pokaz testament dziadka, brazylijczyku 09.02.05, 18:36
      a jesli testamentu nie ma, to spadkobranie bedzie regulowal nasz kodeks (albo
      rozstrzygnie to obowiazujace w brazylii prawo prywatne miedzynarodowe.
      podejrzewam, ze ustanowi wlasciwosc naszego prawa dla tego przypadku na
      podstawie lex causa). a wedlug niego spadkobranie ustawowe daje wnukom tylko
      czesc pozostawionego majatku, calosc do spolki ze wszystkimi zstepnymi. no i
      przepatrzy sie, czy ta fabryka nie byla np obciazona hipoteka...dluga droga,
      brazylijczyku z francji. argumentow bedzie panstwo polskie mialo dosyc.
    • ilirian Co za mylący tytuł artykułu. 09.02.05, 18:36
      Jeśli majątek skonfiskowali mu naziści, to niech zwróci się o odszkodowanie do
      nazistów.
    • rattler Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 18:42
      Henry Pikielny niech sprawdzi najpierw (jak mu sie uda) czy jego dziadek nie
      zostawil mu cos w spadku w Banku Leumi , albo hipoteki ziemskie zio-nazioli ,
      bo moze mu dziadzka zafundowal kilkanascie hektarow w Eretz Isroel , o ktorych
      nie ma zielonego pojecia - Zobaczymy z jakim skutkiem ? Tysiace Zydow czeka na
      to kilkadziesiat lat , bez odpowiedzi :)

Moj dziadek 'zostawil' mi 178 hektarow z dworkiem pod Brzesciem , tez mi sie
      nalezy - Uniewaznic Jalte i oddac ! Swietej pamieci Margrabia Nietzke zapisal
      swoim wnukom w testamencie Mysliborz - Oddac !

Najlepiej rozdac wszystko i po klopocie , po jaka cholere sadzic i nabijac
      kabzy adwokatom , skoro i tak nie wasze :)

Zobaczcie jak optymistycznie stawia sie roszczenia Polakow w naszej Wyborczej

'Młoda lodzianka ma ogromne szanse odzyskać ziemię w Izraelu' (sic) Ogromne ?
      Tak naprawde , to napewno ma mniejsza szanse o ile ja w ogole ma , niz te
      tysiace czekajacych Zydow , w Izralu .

narazie

---------------------------------------------------

Łodzianka walczy o ziemię w Izraelu

Aneta Markowska, Łodź 04-02-2005, ostatnia aktualizacja 04-02-2005 00:18

Młoda lodzianka ma ogromne szanse odzyskać ziemię w Izraelu, którą przed wojną
      kupił jej wuj wspierający idee syjonizmu. Wuj został zamordowany podczas wojny
      przez Niemców. Dziewczyna ma prawo do spadku po nim.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2528447.html
    • niebieskooki2 Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 19:13
      Dlaczego Polska ma płacić ? Kto odpowiada za przesuniecie granic ? Rosja i
      Niewmcy. niemcy wywołały wojne a Rosja zagarnęła Kresy Wschodnie i doiłożyła
      njam ten pie...r.d.o....ny komunizm !
    • barbara44 Re: Mosze Pikielny typowa HUCPA 09.02.05, 19:23
      bo sie domaga tego co nie jego.

Po odszkodowanie za "holokaust" niech idzie do Niemcow.
    • indris Holocaust holocaustem... 09.02.05, 19:43
      ...a kapitalista kapitalistą. Majątek został znacjonalizowany 60 lat temu i
      słusznie. Potomkowie kapitalistów rosyjskich jakoś Rosji nie skarżą.
      • kombinatorek Nie ma nadzieji na spokoj w Polsce.. 09.02.05, 19:50
        "Niech Polska będzie państwem uczciwym. Wycofać się z irackiej awantury !"

I przestac robic listy Frankensteina bo to jest tylko na upodlenie polskiego
        narodu i zamieszanie w nim. Ludzmi zbladzonymi latwiej sie rzadzi.
    • a.glogowski Re: Polakom zostawić tylko ulice. 09.02.05, 19:54
      Wszyscy którzy ubiegają się o zwrot swoich majątków w polsce niech pamiętają że
      była II wojna światowa rozpętana przez największego barbarzyńce xx wieku Adolfa
      Hitlera a skutki jego obłąkanego planu było wyniszczenie rasy żydowskiej.
      A polacy przed wojną byli posiadaczami tylko ulic a pozostałe kamienice
      pozostawały w rękach żydowskich co było głowną przyczyną barbarzyńskiego
      postępowania hitlerowców na terenie polski.I co ma to się powtórzyć?
      • kropekuk Ty myslisz, ze kazdy golodupiec to Polak? Az tak 09.02.05, 21:32
        zle nie bylo - Polacy i katolicy/protestanci z dziada pradziada tez
        nieruchomosci mieli, czesto bardziej okazale nizli Zydzi. Coz, Palac pod Blacha
        nie nalezal przeciez do jakiegos Wildsteina... Czy Piekielnego;)
        • krystian71 Re: Ty myslisz, ze kazdy golodupiec to Polak? Az 10.02.05, 11:06
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=20421570&a=20430932

O Jezu, czlowieku: wiesz, jak bredzisz? Ci co za
          Przeczytaj komentowany artykuł »
          Autor: kropekuk
          Data: 09.02.2005 21:13 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
          komuny w Polsce mieszkali, to zazwyczaj g.o.w.n.o przed komuna
          mieli...Nieliczne wyjatki tylko potwierdzaja regule.
    • llama Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 20:05
      jurcio napisał:

> Jeżeli ten Pan udowodni, swoje racje, państwo polskie winno zwrócić utracony
      > majątek

Zgoda. Powinno zwrócić. Ale po uprzednim zbadaniu, czy ów mąjątek nie był zadłużony. Tzn. czy miał czystą hipotekę. W prasie polskiej pojawiają się od kilku lat artykuły opisujące przypadki domagania się zwrotu majątków, których właściciele uzyskali przed wojną kredyty państwowe pod ich zastaw.
      • kombinatorek Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 20:14
        llama napisała:

> jurcio napisał:
        >
        > > Jeżeli ten Pan udowodni, swoje racje, państwo polskie winno zwrócić utrac
        > ony
        > > majątek
        >
        > Zgoda. Powinno zwrócić. Ale po uprzednim zbadaniu, czy ów mąjątek nie był zadłu
        > żony. Tzn. czy miał czystą hipotekę. W prasie polskiej pojawiają się od kilku l
        > at artykuły opisujące przypadki domagania się zwrotu majątków, których właścici
        > ele uzyskali przed wojną kredyty państwowe pod ich zastaw.

Tez sie zgdzam. Gosc zaplaci procenty za 70 lat plus pozyczke a my mu oddamy
        kamienice.
      • karol63 Re: Ofiara holokaustu oskarża Polskę 09.02.05, 20:28
        zgoda oddamy Żydom i Niemcom ich dobra jak Rosjanie oddadzą nam nasze wschodnie
        ziemie,tylko czy oddadzą?.Pan Kwaśniewski przez 10 lat prowadził politykę
        zagraniczną tak że czuję się intruzem we własnym kraju.Motto rządzących:oddać
        majątki Żydom,Niemcom a reszta niech wyjedzie na zachód sprzatać i
        służyć.Bezrobocie spadnie wtedy do zera co będzie oczywiście ich zasługą.Ale co
        moża sie spodziewać po rządach człowieka z maturą i brakiem absolutorium z UG.
    • tommy_l popieram zigzaur 09.02.05, 20:53
      czas juz skonczyc z tymi rozczeniami! Oczywiscie do tego potrzebne sa
      odpowiednie regulacje prawne. Wydaje mi sie, ze proponowane przez "zigzaur"
      rozwiazanie zakonczyloby raz na zawsze nakrecanie spirali bezczelnych żądań i
      idiotycznych spekulacji. Powinno dotyczyc to wszelkich roszczen starszych niz
      np.25lat, albo bedziemy sie wszyscy sądzic - my niemcow i rosjan, nas zydzi i
      niemcy o "majątki", komunistow za nacjonalizacje, bylych obszarnikow i
      fabrykantow o wyzysk. Dlaczego by nie pojsc dalej i skarzyc niemcow, rosjan i
      austriakow o zabory? itp. itd. ....obłęd..Miejmy nadzieje, ze ten caly trybunal
      w Strasburgu sie nie ugnie i zakonczy to raz na zawsze. Niestety europejskie
      srodowisko prawnicze, podobnie jak amerykanskie, jest pod bardzo duzym wplywem
      ludzi ktorzy od lat zyją z rozczen i wywolywania poczucia winy, wiec marnie to
      widze. Swoja droga...gdzies mam winy moich dziadow czy pradziadow (nawet jesli
      jakowes byly)i nie mam zamiaru za nie odpowiadac. Odpowiadac moge tylko za
      swoje czyny i czyny moich dzieci do czasu osiagniecia pelnoletnosci. Milego
      dnia zycze.. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka