aaki 25.06.06, 08:36 www.haaretz.com/hasen/spages/730994.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_daleka Re: zdradziecki atak na posterunek idf 25.06.06, 08:49 to zupelnie aaki jak w tym starym kawale o mieszanych uczuciach... co to tesciowa rozbija sie na slupie twoim nowym samochodem... dla wyjasnienia...tesciowa to obrzynki , a nowy samochow to bojownicy... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 poczekaj do konca dnia, z daleka..... 25.06.06, 11:53 chloptys zalaczy wtedy pare interesujacych zdjec, jak to idf zabija niewinnych, uciemiezonych palestynczykow, oczywiscie cywilow, jako ze "bojownicy" hamasu i tej reszty bandziorow nosza bardzo ladne uniformy zolnierskie..... a cusik mam wrazenie, ze dostaja w tej chwili porzadnie w ich waleczne dupy.... Following the incident, IDF forces entered areas in the southern Strip, where they are currently operating. www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3266818,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum kto tam jest terrorysta? 25.06.06, 11:52 To nalezy zadedykowac wszystkim tym, ktorzy ciagle przekonuja kto "piersy zacyna, prose pani" "It is [an] earthquake reaction to the massacre of civilians," said a joint statement from Hamas and the Popular Resistance Committees (PRC) Israeli air strikes in response to daily Qassam rocket attacks on Sderot and other areas of the western Negev have killed 20 Palestinians in the past two weeks, 14 of them civilians. Swoja droga przy takim akcie desperacji (tunel!) atak na posterunki wartownicze w obozie koncentracyjnym i ucieczka z niego to chyba przyslowiowe "male piwo". Niemcy nie mieli ani noktowizorow, ani helikopterow, ani rakiet, ani czolgow, ani ciezkiej artylerii, ani ani ani... Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Dana 25.06.06, 15:24 Dana, nie udawaj ze nie wiesz. Przeciez jest jasne ze Israel utworzyl dla Palestynczykow wiezienie. Tym wiezieniem sa miasta, wioski, obszary palestynskie na Westbank i w Gazie. Gaza jest ze wszystkich stron kontrolowana przez Izrael a Westbank jest do tego podzielony na mniejsze obszary ktore sa tez ze wszystkich stron kontrolowane przez Izrael. I jakiekolwiek przemieszczenia sie Palestynczykow pomiedzy swoimi obszarami a swoimi innymi albo ze Swiatem zewnetrznym zalezy od dobrej woli Izraela. Mozecie tym dowolnie regulowac. Mozecie Palestynczykow zagladzac jak chcecie. Czyli cos takiego jak wiezienie. Teraz budujecie Mur. I on bedzie otaczal ZE WSZYSKICH stron Palestynczykow. A furtki tego Muru bedzie Izrael kontrolowal. Przeciez Palestynczycy NIE maja mozliwosci przedostania sie np. do Jordanii bez waszego zezwolenia. A ten Mur da wam jeszcze lepsze mozliwosci to realizowac. Jeszcze raz utworzyliscie takie Wiezienie Na Swiezym Powietrzu. Ja naprawde was rozumiem ze TYLKO taka metoda mozecie utrzymac istnienie swojego panstwa. Bo jakbyscie tylko otoczyli Murem swoje panstwo droga Dano i to niewazne w jakis granicach to Palestynczycy mogliby dostawac bron przez Jordanie Egipt czy droga morska i by was zasypywali rakietami. Dodatkowo tez musicie wlasnie Wy Izraelici pompowac dla siebe tyle wody ze Palestynczycy MUSZA zostac brudasami. Jest was tam w sumie duzo za duzo. Tylko Dana naprawde czy ten koszt waszego okrucienstwa w stosunku do Palestynczykow (koniecznego jak wyzej!) jest wart panstwa Izrael? Przeciez te ponad milion Rosjan ktorzy do was przybyli a udajacy mniej czy bardziej Zydow mogliby spokojnie wrocic do Rosji. A tam naprawde ziemi i wody dosc. A te setki tysiecy z USA? Zle im bylo w Ameryce? Po prostu Zydzi asymilujcie sie w krajach gdzie mieszkacie. Przestancie czytac te Stare Testamenty, podtzymywac ten opium dla ubogich i prymitywnych czyli religie i asymilujcie sie. Tak mogliscie robic. To nie mielibyscie problemow w innych krajach. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana 25.06.06, 16:42 drogi jorle, zanim zdam sie z toba na dluga dyskusje, to chcialabym cie bardzo prosic o jakies linki i mapy udawadniajace: 1. ze tzw. palestynczycy nie moga sie przemieszczac w gazie i west bank miedzy swoimi miastami i wioskami 2. mape muru, gdzie widac, ze tzw. palestynczycy sa lub beda otoczeni ze wszystkich stron, tzn. z polnocy, wschodu, poludnia i zachodu, przez mur. 3. dowod na to, ze tzw. palestynczycy nie moga sie dostac od jordanii bez naszego zezwolenia 4. kto zabrania rosjanom wrocic do domu? na reszte twierdzen twoich jestem gotowa odpowiedziec po dostaniu od ciebie odpowiedzi na powyzsze pytania. znaczy sie, na reszte tych idiotyzmow, drogi jorle. a moze ty masz 15 lat/ Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Dana 25.06.06, 17:15 Nie przekrecaj Dana. 1. Gaza teraz NIE jest podzielona. Ale na zewnatrz tak! Pilnujecie granicy morskiej ze nawet Palestynczycy nie moga lowic lodziami ryb w Morzu. Granice z Egiptem pilnujecie tez wy. Ostatnio byly ruchy EU ktora pilnowala przejscia granicznego do Egiptu ale przez Video wyscie obserwowali. Ale po dojsciu Hamasu do wladzy przejeliscie sami kontrole tego przejscia granicznego. Ja naprawde was rozumiem ze jak tego nie bedziecie robili to Palestynczycy beda po zeby uzbrojeni. I wlasnie dlatego to robicie. Przeciez nawet przed paru laty w Gazie pozwoliliscie na lotnisko Palestynczykom. Ale kontrole samolotow mieliscie wy Izraelczycy. Po wybuchu powstania lotnisko jest zlikwidowane i ZADEN samolot w Gazie bez waszej kontroli nie wyladuje, prawda? Przeciez znane jest budowanie tuneli pod granica do Egiptu przez Palestynczykow aby szmuglowac bron. Po to kopiecie rowy w poprzek. Gdybyscie nie mieli oficjalnej swojej kontroli to by Arabowie nie meczyli sie kopaniem tuneli a by wozili bron ciezarowkami. 2. Doline rzeki Jordan kontrolujecie Wy, Izraelczycy. Moze chcesz powiedziec Dana ze jakikolwiek Palestynczyk moze LEGALNIE bez waszej zgody przekroczyc granice z Jordania? Bez waszej kontroli? Oczywiste jest ze jakbyscie tego nie robili to patrz pkt. 1. I w waszych planach niby wycofania sie z Westbanku zamierzacie NAPEWNO utrzymac kontrole nad rzeka Jordan czyli tez granica z Jordania. Moze nieprawda? 3. Sam Westbank jest podzielony waszymi drogami i osiedlami tak ze Palestynczyk jadac z jednych osiedli do innych MUSI byc przez wasze posterunki kontrolowany. Gdzie sa dokladnie jest niezbyt interesujace. Ale sa i to duzo. 4.Rosjanie. Wyemigrowali bo im sie wydawalo ze Rosja sie rozlatuje. Wygrzebywali papiery zydowskie, brali korepetycje z zydowskiego bo musieli udowadniac ze sa zydami. Tacy wyladowali tez w Niemczech. Widze. Bo tutaj maja Zydzi specjalne prawa. Ludzi dla (czesto zludzenia) lepszego zycia mozna do duzo rzeczy zmusic. I naprawde wiele im by sie nie stalo jakby wrocili do Rosji. By nie musieli dalej udawac ze sa Zydami, spiewac cos tam po waszemu, czytac jakies Tory itd. Ich corki w tym raju by nie musialy pracowac w burdelach w Izraelu. Ale zebys wiedziala Dana tak samo wiedze dowolna religie. Tez mnie smiesza ksiezowie ze swoimi mszami. Prymitywizm. 5.A moze wody tam starcza dla wszystkich? Jesli Wy zuzywacie jak cywilizowany narod to Palestynczycy MUSZA jej miec za malo. Po prostu na skrawku Ziemi za duzo ludzi. Nie ma na to rady. Wy sciagacie ludzi a Arabowie rodza. Wojna na kolyski. 6.A Ty Dana jakie masz wyjscie? Wyladowalas w Izraelu to musisz do konca. Niezaleznie od kosztow. Po prostu ta koncepcja zalozenia tam panstwa Izrael nie wypalila. Za duzo ludzi tam mieszka. I maja szczescie ze maja rope i sie nie dadza. Musicie byc okrutni aby przezyc. Ale oni NIE ustapia. I co wtedy? Wy tez nie, prawda? Powodzenie dana. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 do jorla 25.06.06, 17:49 1. gaza nigdy nie byla podzielona. kilka tysiecy robotnikow palestynskich codziennie przychodzilo do pracy w tej czesci gazy, ktora nazywa sie gush kativ i gdzie mieszkali zydzi. lotniska nie ma juz. zostalo przez nas zlikwidowane, bo szmuglowali samolotami bron, na co nie mieli prawa wg ukladow oslo. 2.kazdy palestynczyk moze wejsc do jordanii pod waunkiem, ze przejdzie kontrole graniczna israelska i jordanska. tak jak jest na calym swiecie. 3. napewno utrzymamy kontrole w west bank tam, gdzie bedzie ona konieczna dla naszego bezpieczenstwa. west bank jest zagospodarowana przez nas w ciagu 40 lat. sa tam drogi, na ktorych wszyscy sa kontrolowani, i palestynczycy i zydzi. i dobrze tak. 4. rozumiem, ze bola cie specjalne prawa, jakie niemcy dali zydowskim emigrantom z rosji. masz problem. zglos sie z tym do wladz niemieckich. 5. zeby nam wystarczylo wody, to ja albo kupujemy w turcji albo odsalamy. palestynczycy moga robic to samo. 6. o mnie sie nie martw, kochanie.... ja moge dokad chce, caly swiat przede mna otwarty. zabawa polega na tym, ze ja chce tylko tutaj. ja problemu z tym nie mam. oni nie ustapia? nu, to tez beda mieli problem. oni juz maja problem. bez nas to oni daleko nie zajda. poinformuj sie troche, jak sami sobie radza, jak wyglada dzisiaj gaza w 10 miesiecy po naszej ewakuacji, jak sobie ladnie ze soba tam zyja, jak buduja i rozwijaja swoja autonomie i jak inne bratnie i kochajace ich panstw arabskie im pomagaja. dziekuje za zyczenia. rowniez i dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl dana33 25.06.06, 18:22 dana33 napisała: > 1. gaza nigdy nie byla podzielona. kilka tysiecy robotnikow palestynskich > codziennie przychodzilo do pracy w tej czesci gazy, ktora nazywa sie gush kativ > > i gdzie mieszkali zydzi. Nie ma to wielkiego znaczenia ale czasami wasze wojsko dzielilo Gaze. > lotniska nie ma juz. zostalo przez nas zlikwidowane, bo szmuglowali samolotami > bron, na co nie mieli prawa wg ukladow oslo. Dlatego mowie, ze MUSICIE caly czas miec kontrole nad Palestynczykami. Aby nie przemycali bron. A wiec nie moga byc niezaleznym panstwem. Nigdy. > 2.kazdy palestynczyk moze wejsc do jordanii pod waunkiem, ze przejdzie kontrole > > graniczna israelska i jordanska. tak jak jest na calym swiecie. Nie jest na calym Swiecie ze obce panstwo kontroluje mnie przy opuszczaniu mojego panstwa. Najpierw powinna byc kontrola MOJEGO panstwa a potem tego gdzie wjezdzam. I ja nic innego nie powiedzialem przeciez! I ta kontrole musicie zachowac ciagle. Aby nie bylo szmuglowania bronii. Czyli WIEZIENIE. Przeciez blokujecie nawet za kare ruch towarow, pieniedzy. Nawet wlasnie Wy bierzecie clo i nie dajecie Arabom dalej. Mozecie wszystko z nimi robic. I robicie. No i tak musicie robic. > 3. napewno utrzymamy kontrole w west bank tam, gdzie bedzie ona konieczna dla > naszego bezpieczenstwa. west bank jest zagospodarowana przez nas w ciagu 40 lat > . > sa tam drogi, na ktorych wszyscy sa kontrolowani, i palestynczycy i zydzi. i > dobrze tak. Wiec znowu JA mam racje twierdzic ze Palestynczycy nie moga sie swobodnie poruszac po West Banku pomiedzy ich osiedlami. Tez za kare czesto zabraniacie. I tak MUSICIE tez i robic. Byc okrutni. > 4. rozumiem, ze bola cie specjalne prawa, jakie niemcy dali zydowskim > emigrantom z rosji. masz problem. zglos sie z tym do wladz niemieckich. Mi chodzi tylko o zwrocenie uwagi na powody Rosjan udajacych Zydow aby wydostac sie do lepszego materialnie zycia. A czesto ladujacych tak naprawde gorzej. Sam jestem emigrant i to znam. Widze. > 5. zeby nam wystarczylo wody, to ja albo kupujemy w turcji albo odsalamy. Turcja ta wode zabiera z rzek plynacych do Syrii. I tam zielone obszary zamieniaja sie w pustynie. Amerykanie Turkom dla was w tych budowach pomogli. Tutaj dla swoich celow nawet zuzywacie wode nie tylko "palestynska" a syryjska. Jasne ze musicie. Bo byscie byli brudasy. Jak Arabowie. > palestynczycy moga robic to samo. Wiezniowie maja sobie kupowac wode od Turkow? Ta arabska? > 6. o mnie sie nie martw, kochanie.... ja moge dokad chce, caly swiat przede mna > > otwarty. zabawa polega na tym, ze ja chce tylko tutaj. ja problemu z tym nie > mam. oni nie ustapia? nu, to tez beda mieli problem. oni juz maja problem. bez > nas to oni daleko nie zajda. poinformuj sie troche, jak sami sobie radza, jak > wyglada dzisiaj gaza w 10 miesiecy po naszej ewakuacji, jak sobie ladnie ze > soba tam zyja, jak buduja i rozwijaja swoja autonomie i jak inne bratnie i > kochajace ich panstw arabskie im pomagaja. Przeciez jest jasne ze jesli Jordania czy Egipt nie pozwala na oficjalny szmugiel bronii to TYLKO dlatego ze grozicie im wspolnie z USA bardzo powaznymi konsekwencjami. Ale w Iraqu sie Amis nadziali. Sytuacja sie zmienia. Iran? Jeszcze raz Dana. Musicie byc okrutni. Ja was rozumiem. Naprawde. Czy jednak to moralnie wytrzymacie? Jak bedziecie musieli byc jeszcze okrutniejsi? Studiowalem politechnike w 1968r. I nagle paru z mojego roku po Marcu okazalo sie Zydami. I DZIEKI temu mogli sobie wyjechac. To bylo bardzo uzyteczne dla nich. Czesc nie dojechala do Izraela. Bo po co? Zahaczyla sie na Zachodzie. Dla nich byl to ogolnie czysty zysk. A przedtem ja osobiscie nie wiedzialem ze byli Zydami. I mnie to nie interesowalo. I moich kolegow tez. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
w0man29 to był atak na żydowską fortecę 25.06.06, 20:29 To za kilometrami drutów kolczastych i polami minowymi okupanci kryją się przed skutkami swoich zbrodniczych działań .. Te środki nie zapobiegły jednak palestyńskiemu odwetowi za masakrę na plaży .. Mam nadzieję że rząd izraela zrozumie że okupant nie może czuć się bezkarny na cudzej ziemi i żadne środki bezpieczeństwa nie zapewnią mu ochrony .. Ta nauczka zmusi żydowskie władze do przemyślenia skutków ataków dokonywanych na palestyńskich cywili .. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: to był atak na żydowską fortecę 26.06.06, 19:36 nu, babsztylu29, lubie twoje posty...... ty mnie poinformuj, przynajmniej ty wierzysz w to co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
oopsy-daisy Ale potrafia sobie w Izraelu wytłumaczyc. :) 25.06.06, 21:02 "Two soldiers were killed in the attack when an anti-tank missile was fired at the tank in which they were located. The kidnapped soldier and another who was seriously wounded were also inside" A może po prostu Palestynczycy rozwali im czołg... No ale oni wola: Żołnierze zgineli w ataku, kiedy pocisk uderzył czołg, w którym sie znajdowali...:) Żydzi wycofali sie na z góry upatrzone pozycje... Odpowiedz Link Zgłoś
jorl dana 25.06.06, 22:04 Mi wlasciwie o to chodzi Dana ze Wy i Palestynczycy NIE macie wyjscia. Oni wyglada na to nie ustapia a wy musicie ich tluc i zamknac w tym ich WIEZIENIU. Gdzie wy strzezecie jego murow. I co dalej? Dluga tak? A Anglicy nie chcieli zaraz po wojnie abyscie sie tam osiedlali. Cos mi sie wydaje ze jako dalekowzroczni politycy wiedzieli co tam bedzie. A jak Iran naprawde bedzie mial bron atomowa? To co? To przez ta fanaberie wasza "w przyszlym roku w Jerozolimie" Swiat przezyje wojne atomowa. A trzeba bylo sie asymilowac w Europie. W poprzednich wiekach. Zawsze uwazalem ze religie to niebezpieczna czesto glupota. I naprawde Zydzi z Rosji czy z USA mogliby spokojnie w tych swoich krajach zostac. Tylko bez nich bylibyscie jeszcze mniejsi. Ale wody byloby na glowe wiecej. A ci z Polski? Jakbyscie w 1968r. nie byli przeciw aktualnej polskiej racji stanu to by wam nikt zlego slowa nie powiedzial. Zreszta wykorzystaliscie to aby wyrwac sie z komuny. Jak miliony innych tzw. uciekinierow z komuny na "wolnosc". Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Jorl, to bzdury :) 25.06.06, 22:08 West Bank bedzie podzielony (ca. pol na pol) Zydzi zamkna sie za murem. zamachow (ze wzgledow technicznych) prawie nie bedzie. I KONIEC ZABAWY... Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
jorl No to odpowiedz na pytanie j-k 26.06.06, 19:24 j-k napisał: > West Bank bedzie podzielony (ca. pol na pol) > > Zydzi zamkna sie za murem. > > zamachow (ze wzgledow technicznych) prawie nie bedzie. > > > I KONIEC ZABAWY... > > Jasne? Co Ty drogi j-k opowiadasz niekonkretnie. Chodzi o to czy Palestynczycy beda dalej siedzieli w wiezieniu? To znaczy czy ruch Arabow i towarow do/z sasiednich krajow jak Jordania i Egipt bedzie izrael tak jak to teraz robi dalej calkowicie kontrolowal? Gazy granice morska i granice do Egiptu? Tez ruch lotniczy? A Westbank granice do Jordanii? Ja wiem, powiesz jak Palestynczycy podpisza pokoj z Izraelem jak np. Egipt to to dostana. A jak NIE podpisza? Przeciez NAPEWNO tego nie zrobia! I co, dalej wizienia z straznikami izraelskimi? Mialby jeszcze male pytanie. Czy woda dostepna na tym skrawku ziemi gdzie mieszkaja Izraelici i Palestynczycy jest dzielona PO ROWNO na glowe? Czy Izrael zabiera jest proporcjonalnie duzo wiecej? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: No to odpowiedz na pytanie j-k 26.06.06, 19:41 ja ci powiem jorl..... israel jeszcze dlugie lata bedzie kontrolowal kazde przejscie, kazda ciezarowke i kazda granice swoja z kazdym arabskim panstwem jak i rowniez z autonomia. po wypadkach ostatnich dwoch dni, bedziemy jak widac kontrolowac rowniez granice gazansko-egipska, bo egipcjanie nie robia tego, a powinni, wg ukladu. a ty jorl, mozesz sobie pisac, zadac, krytykowac, pluc, pisac klamstwa, przekrecac prawde, zmieniac historie, co chesz, jorl, co chesz. ale oprocz tego nic nie mozesz. o naszym zyciu, istnieniu i bezpieczenstwie decydowac bedziemy my i tylko my. a teraz spadaj w koncu chloptys, bos nudny i powtarzasz sie juz trzeci dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k sam sobie odpowiedziales, Jörl... 02.07.06, 14:09 jorl napisał: > Ja wiem, powiesz jak Palestynczycy podpisza pokoj z Izraelem jak np. Egipt to > to dostana. - no wlasnie. SAM SOBIE ODPOWIEDZIALES :) A jak NIE podpisza? Przeciez NAPEWNO tego nie zrobia! - to bedzie , tak, jak jest. lub jeszcze gorzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl dana33 26.06.06, 19:41 Moze mi cos odpowiesz dana? Ja slyszalem ze (co najmniej tak bylo wiele lat) ze Palestynczycy mogli studiowac na waszych Uniwersytetech. W bkoncu byli pod wasza okupacja. Ale zakazane bylo im studiowanie medycyny i nauk inzynierskich. Prawda to? Jak tak to dlaczego? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jorl dana33 albo inny Izraelczyk 01.07.06, 15:53 dana33 napisała: > ja ci powiem jorl..... > israel jeszcze dlugie lata bedzie kontrolowal kazde przejscie, kazda ciezarowke > i kazda granice swoja z kazdym arabskim panstwem jak i rowniez z autonomia. > po wypadkach ostatnich dwoch dni, bedziemy jak widac kontrolowac rowniez > granice gazansko-egipska, bo egipcjanie nie robia tego, a powinni, wg ukladu. > > a ty jorl, mozesz sobie pisac, zadac, krytykowac, pluc, pisac klamstwa, > przekrecac prawde, zmieniac historie, co chesz, jorl, co chesz. ale oprocz tego > > nic nie mozesz. o naszym zyciu, istnieniu i bezpieczenstwie decydowac bedziemy > my i tylko my. > a teraz spadaj w koncu chloptys, bos nudny i powtarzasz sie juz trzeci dzien. Zgoda Dana ja wiem moze o jakis sprawach mniej jak Ty. Ale zadalem Tobie pare pytan a Ty nie chcesz mnie oswiecic. A ja naprawde nie jestem antysemita. Czy proarab. Naprawde Wasz narodek, moze wedlug was WYBRAY jest dla mnie jednym z wielu. Wiec jeszcze raz. 1. Pisalas kupujecie wode od Turcji. Zapytalem cz wiesz ze ta woda jest woda poprzednio plynaca rzekami do Syrii. I ze teraz w Syrii z zielonych obszarow robia sie pustynie. Bo Wy ja wypijacie. 2. Pytalem czy bedziecie musieli na zawsze kontrolowac wszelki ruch towarow i ludzi do/z Palestyny. Najpierw zaprzeczalas ale teraz piszesz ze tak. Czyli Freiluftgefaengnis (Wiezienie na swiezm powierzu) dla Arabow. 3. Pytalem czy zabranialiscie studiowac Palestynczykom na swoich Unis medycyny i nauk inzynierskich. Inne wolno bylo im. Dlaczego jak to prawda? Moze na te pytania jakis inny nie tak zacietrzewiony Izraelczyk odpowie? Bo ja danna mam uczy czyste. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jorl dana33 albo inny kumaty Izraelczyk 02.07.06, 13:59 Ostatnio slyszalem w niemieckich mediach ze dziennie tony uzbrojenia jest przemycanych do Gazy. Przyznam sie ze sie zdziwilem. Bylem naprawde przekonany ze Izrael hermetycznie trzyma Gaze. A tu nie bardzo. Dowod jest na to ze wojsko izraelskie jakos nie bardzo sie posuwa w glab Gazy. Na Westbank jest lepiej dla Izraela. Ma to jednak z tym zwiazek ze izrael/USA maja mniejszy wplyw na Egipt jak na Jordanie? I mnie naprawde ciekawi jakimi drogami (tunele, wybrzeze morskie) ta bron do Gazy dociera. Moze opiszesz to dokladnie dana? Albo inny Izraelczyk? W koncu to pytanie jest dosc neutralne prawda? Napewno nie antysemitckie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Ja ci chetnie na to odpowiem Jörl :) 02.07.06, 14:14 To robia izraelskie jastrzebie :) Pozwalajac przemmycic do Gazy pewna ilosc broni, moga udowodnic Swiatu, ze palestynczycy robia na nich zamachy... A potem robiac odwet i akcje oczysczajace w Gazie - moga likwidowac stawiajacych zbrojny opor islamskich bandytow z hamasu, bez bawienia sie w jakies "obozy reedukacjne" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Ja ci chetnie na to odpowiem Jörl :) 02.07.06, 14:45 To sie zagalopowales drogi j-k. Zeby zmusic narod do bezwarunkowego poddania sie trzeba wybic conajmniej 25% ludzi. Tak juz robili Rzymianie. Np. w Galii. Wtedy reszta czolga sie w niewolnictwo. W Gazie jest ponad milion ludzi. Trzeba byloby wybic z 300 tys. A ile izrael tak chytrze jak piszesz zabija? Pare tys na rok! Nie, to nic nie daje drogi j-k. A rakiety na glowy Izraelczykom spadaja. Slyszalem juz ze glownym tematem mlodych Izraelczykow jest emigracja. W spokojne kraje. I co dalej? A inne kraje arabskie nie daja Palestynczykom uciekac. Przewidujaco. Maja siedziec tam i wojowac. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Ja ci chetnie na to odpowiem Jörl :) 02.07.06, 14:47 Jörl, czyzby moja ironia byla dla Ciebie niewidoczna? GLOWNYM tematem rozmow palestynczykow w Gazie - wobec poglebiajacej sie NEDZY (tam to dopiero jest PRAWDZIWA nedza) - jest emigracja... Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Ja ci chetnie na to odpowiem Jörl :) 02.07.06, 20:02 j-k napisał: > Jörl, czyzby moja ironia byla dla Ciebie niewidoczna? A teraz Twoje slawne zarty drogi j-k? Wtedy jak podstawie Tobie pod nos ze nie masz przemyslanych do konca swoich koncepcji politycznych to "zarty" albo "ironia". > > GLOWNYM tematem rozmow palestynczykow w Gazie - wobec poglebiajacej sie NEDZY > (tam to dopiero jest PRAWDZIWA nedza) - jest emigracja... Jasne ze Palestynczycy marza o emigracji. Ale panstwa arabskie im na to nie pozwalaja. To tak jak wojsko. Za dezercje sad wojenny. A Palestynczycy tez na Zachod nie moga uciec. Bo ich nikt teraz napewno nie przyjmie, prawda? Przeciez np. ten Czarny Wrzesien krola Jordani byl po to aby wgonic Palestynczykow pod okupacje. Tam jest ich miejsce a nie w Jordanii. Tez dlatego Jordania pozbyla sie Westbanku a Egipt Gazy. Aby Palestynczycy nie mieli gdzie uciekac. Strategicznie przez Arabow dobrze przemyslane. A Izralelici maja wiecej mozliwosci ucieczki. W Swiat. Acha, j-k znowu przedrzezniasz jak chlopczyk na podworku. Ja nie pisze sie jörl a jorl. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jorl j-k 02.07.06, 14:22 j-k napisał: > jorl napisał: > > > Ja wiem, powiesz jak Palestynczycy podpisza pokoj z Izraelem jak np. Egip > t to > > to dostana. > > - no wlasnie. SAM SOBIE ODPOWIEDZIALES :) > > A jak NIE podpisza? Przeciez NAPEWNO tego nie zrobia! > > - to bedzie , tak, jak jest. lub jeszcze gorzej :) przeciez ja to mowie od poczatku. Pytalem dane czy beda tlukli Palestynczykow juz zawsze i jak to pogodza z moralnoscia. Bo to jest jednak tluczenie ludzi. A Ty j-k piszesz ze podzielony bedzie Westbank na polowe Izrael za Mur i bedzie dobrze. A ja twierdze ze ten Mur MUSI otaczac Palestynczykow ze wszystkich stron bo jak beda mieli mozliwosc dostawania bronii to beda zasypywali Izrael rakietami i pociskami. No i Gaza tak samo chociaz pisalem przed chwila ze ta blokada Gazy nie jest cos hermetyczna. A Palestynczycy nic nie podpisza i czas dziala na ich korzysc. W koncu Amis przegraja do konca w Iraqu. A o Iranie nie ma co marzyc. Aby jego do czegos zmusic. Wysiedlic Arabow za Jordan? Wykastrowac? To byloby naprawde skuteczne. Zdobedzie sie Izrael na takie kroki? Moze? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Z moralnoscia Izraela jest wszystko o.k... 02.07.06, 14:41 jorl napisał: > przeciez ja to mowie od poczatku. Pytalem dane czy beda tlukli Palestynczykow > juz zawsze i jak to pogodza z moralnoscia. - z moralnoscia pogodza to spokojnie . ZERO zamachow, ZERO odwetu. palestynczykow beda tlukli tylko wtedy, gdy ci beda robic zamachy na Izrael. > A Ty j-k piszesz ze podzielony bedzie Westbank na polowe Izrael za Mur i bedzie dobrze. A ja twierdze ze ten Mur MUSI otaczac Palestynczykow ze - myli Ci sie. MURem otoczyl siebie Izrael. bo jak beda mieli mozliwosc dostawania bronii to beda zasypywali Izrael > rakietami i pociskami. - Nie oplaci om sie to . Itrael bedzie im odpowiadal 3 krotnie wiekszym odwetem. Tak polityka doprowadzi do samo-ZNISZCZENIA Autonomii... >> A Palestynczycy nic nie podpisza i czas dziala na ich korzysc. - nie dziala , palestynczycy sa coraz biedniejsi. W koncu Amis przegraja do konca w Iraqu. A o Iranie nie ma co marzyc. - wybacz, ze te uwagi smiechem pomine :) Aby jego do czegos zmusic. > Wysiedlic Arabow za Jordan? Wykastrowac? To byloby naprawde skuteczne. - nie. Izrael od grodzi sie od nich NA AMEN. Ilosc zamachow bedzie minimalna ( 2 - 3 w roku) gdyz wiecej sie technicznie zrobic nie da.... I koniec z dzihadem i intifada :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Z moralnoscia Izraela jest wszystko o.k... 02.07.06, 14:48 Nie j-k. Pytanie bylo czy Palestynczycy PO zbudowaniu MURU beda dalej kontrolowac granice Palestynsko-arabskie jak to do teraz robia. Albo nie. Sprobuj na to odpowiedziec a nie mac. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k zadajesz BZdurne pytania... 02.07.06, 14:53 Gdyz doskonale wiesz, z rowniez po zbudowaniu MURU Zydzi beda kontrolowac wszystkie granice Autonomii - az do podpisania porozumienia pokojowego... (A nawet i wtedy jeszcze ze 2 lata ...) I tylko nie pisz mi, ze slabo im to wychodzi... wychodzi im dobrze. trudno jednak skontrolowac kazda siatke z zakupami wypelniona np. Semtexem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: zadajesz BZdurne pytania... 02.07.06, 19:49 j-k napisał: > Gdyz doskonale wiesz, z rowniez po zbudowaniu MURU Zydzi beda kontrolowac > wszystkie granice Autonomii - az do podpisania porozumienia pokojowego... > > (A nawet i wtedy jeszcze ze 2 lata ...) > > I tylko nie pisz mi, ze slabo im to wychodzi... > wychodzi im dobrze. trudno jednak skontrolowac kazda siatke z zakupami > wypelniona np. Semtexem :) Ja nie zadaje bzdurnych pytan. To Ty drogi j-k masz nieprzemyslane do konca koncepcje. Ja od poczatku twierdze ze Mur bedzie musial byc od strony (obecnego) Izraela a i CALA dolina Jordanu musi byc szerokim pasem zajeta przez Izrael. Ten pas musi miec polaczenie ladowe z Izraelem czyli Palestynczycy MUSZA byc ze wszystkich stron otoczeni przez Izraelczykow. I to dokladnie. Czyli Freiluftgefängnis. Jesli chodzi o Gaze tez caly pas ziemi przy granicy z Egiptem jak i cala granica morska Gazy. Oczywiscie tez przestrzen powietrzna. A z tym podpisaniem czegos tam przez Palestynczykow to jak wiadomo nie papiery sa wazne a sila. I co, podpisza i niech nawet 2 lata jeszcze beda otoczeni. A potem Izrael z doliny Jordanu won? Z granicy do Egiptu i z morza tez won? To cale ciezarowki z rakietami, mozdzierzami beda tam wjezdzac. A jak sie uzbroja to przeciez zaden Mur Izraelowi nie pomoze. 100 rakiet na minute! I co wtedy? Placz ze nie dotrzymuja ukladow? I spowrotem okupacja? Nie, Izrael JEST skazany jak dlugo ma istniec na trzymanie Palestynczykow w Wiezieniu. I ja od tego zaczelem ta dyskusje. Jak to Izrael sobie poradzic ma moralnie aby istniec trzymac wiele milionow NA ZAWSZE w wiezieniu? A do Gazy jakos sa szmuglowane nie w siatkach na zakupy cos tam. RGP7 jest troche wieksze. A maja nawet wieksze bronie. I chcialem sie od jakiegos Izraelczyka dowiedziec jak to robia. Tak naprawde z ciekawosci bo sie tego po Izraelu nie spodziewale. Ze takie sprawy przepusci. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nudzisz , JOrl, nie lubie dyletanctwa... 02.07.06, 20:51 jorl napisał: Ja nie zadaje bzdurnych pytan. To Ty drogi j-k masz nieprzemyslane do konca > koncepcje. Ja od poczatku twierdze ze Mur bedzie musial byc od strony (obecnego Izraela a i CALA dolina Jordanu musi byc szerokim pasem zajeta przez Izrael. Ten pas musi miec polaczenie ladowe z Izraelem czyli Palestynczycy MUSZA byc ze wszystkich stron otoczeni przez Izraelczykow. Czyli > Freiluftgefängnis. Jesli chodzi o Gaze tez caly pas ziemi przy granicy z Egiptem - otoz wlasnie :) Cala dolina Jordanu BEDZIE zaleta przez Izrael. Nie smiesz ze swoim dyletanctwem. Zamierzasz palestynczykow uzbroic ? Jörl, sa granice dyskusji. Inaczej zaczyna sie smiesznosc. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: nudzisz , JOrl, nie lubie dyletanctwa... 02.07.06, 21:19 j-k napisał: > jorl napisał: > Ja nie zadaje bzdurnych pytan. To Ty drogi j-k masz nieprzemyslane do konca > > koncepcje. Ja od poczatku twierdze ze Mur bedzie musial byc od strony > (obecnego Izraela a i CALA dolina Jordanu musi byc szerokim pasem zajeta przez > Izrael. Ten pas musi miec polaczenie ladowe z Izraelem czyli Palestynczycy > MUSZA byc ze wszystkich stron otoczeni przez Izraelczykow. Czyli > > Freiluftgefängnis. Jesli chodzi o Gaze tez caly pas ziemi przy granicy z > Egiptem > > - otoz wlasnie :) > > Cala dolina Jordanu BEDZIE zaleta przez Izrael. > Nie smiesz ze swoim dyletanctwem. > Zamierzasz palestynczykow uzbroic ? > > Jörl, sa granice dyskusji. > Inaczej zaczyna sie smiesznosc. > To tyle. To jak, beda musieli Palestynczycy byc ogrodzeni NIE tylko od strony Izraela a tez od strony Jordanii. I Egiptu. Na poczatku twierdziles ze TYLKO od strony Izraela. Twoje plyciutkie rozumowanie a wlasciwie typowa dla Ciebie bezmyslnosc nie nasunelo Tobie pytania CO z niekontrolowanym dostepem towarow dla Palestynczykow od Jordanii i Egiptu. Teraz sie zorientowales i piszesz ze ogrodzenie nie tylko od strony Izraela. Nastepnie twierdzisz ze jak Palestynczycy pokoj z Izraelem podpisza to po 2 latach bedzie zdjeta kontrola z doliny Jordanu. Jak zwracam uwage ze papierki nadaja sie do kosza zaczyna Tobie switac ze NA ZAWSZE musza byc Palestynczycy zamknieci w Wiezieniu. A JA to napisalem juz w pierwszym poscie w tym watku. Do Ciebie to dotarlo jak lopatologicznie wytlumaczylem Tobie konsekwencje i zaleznosci. Wlasciwie proste ale dla Ciebie bez korepetycjii u mnie nie do wymyslenia. I teraz ze zlosci za swoja bezmyslnosc zachowujesz sie jak chlopiec na podworku. Nie pierwszy raz zreszta. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
koma33 Re: zdradziecki atak na posterunek idf 02.07.06, 15:32 Dyskusja bylaby glebsza, gdyby nie cenzura.... Jestem przekonany, ze obie strony konfliktu sa jednakowo winne. Chociaz "prawda" jest zawsze po stonie silniejszego... Odpowiedz Link Zgłoś