IP: *.cols.net 16.02.01, 02:29
Obojetnie na co licza dzisiejsi czy pozniejsi Kremlowi wladycy. Bandytyzm, nawet jesli "miedzypanstwowy" nigdy nie zamknie slusznych roszczen. I sadze ze predzej czy pozniej, beda to postulaty do zrealizowania. Po pierwsze dlatego ze Rosja jest juz dzis krajem o daleko mniejszym znaczeniu niz sie to samej Rosji czy zachodnim politykom wydaje, po drugie, jej potrzeby utrzymania chocby przy zyciu wlasnej populacji wymagaja srodkow na ktore tego kraju ani nie stac ani dlugo stac nie bedzie. Stad ani problem Karelii, ani Sachalinu czy tez wiele innych do zamknietych nie nalezy. I dlugo jeszcze tak nie bedzie. Opinie inne, szczegolnie te wypowiadane ze Stolic panstw zachodnich, sa mile, sympatyczne i szalenie naiwne. Z prostej przyczyny. Oni nie znajac wcale takiego kraju jak Rosja, ekstrapoluja wlasne wyobrazenia o dowolnej organizacji panstwowej przez pryzmat wlasnych doswiadczen. I stad jak patrza na Globus to im sie zdaje ze to kraj o duzych mozliwosciach, szansach i zasobach, :))))
No to zrobmy jeden maly eksperyment myslowy, dobrze? :)) Dajmu rosyjskie rakiety jadrowe, np. takiemu krajowu jak Haiti. Po mniej wiecej miesiacu, wszyscy w EU i USA nagle odryja z kim nalezy ustalac strefy bezpieczenstwa portugalskich Azorow i Francji...
Co pozostanie do ustalenia z Rosja? Ewentualnie sposoby udzielania pomocy humanitarnej dla glodujacych tam ludzi. Tyle. Jesli ktos mi nie wierzy, to niech sie tam przejedzie, starannie omijajac Petersburg i Moskwe. Niech po prostu pojezdzi po KRAJU! A po powrocie, jak juz bedzie to rozumial niech tylko zwyczajem wschodnim nie rzuca sie wprost do butow Leszka Balcerowicza zeby je zawziecie calowac. Niech zwyczajnie przyzna mu racje.

Z szacunkiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosciu Re: Karelia IP: *.MS1.srv.t-online.de 16.02.01, 21:38
      nie zgodze sie z tym ze rosja nie liczy sie na swiecie nie ma wielkiego znaczenia.niemieccy politycy np nie boja sie rosji silnej jak mowia boja sie rosji slabej. w obwadzie kaliningrackim np general ma pelna kontrole nad pociskami i nawet moze je sam odpalic.sam moze podjac taka decyzje i tego nalezy sie obawiac w rosjii anarchii. straszna ta rosja a pro po.prawde mowiac nnie mamy dobrych sasiadow.czekam w koncu kiedy wejdziemy do unii europ bede spokojniejszy.dlaczego w polsce tak bardzo liczymy na amerykanow.tego nie potrafie zrozumiec? mamy silna polonie w stanach? czy moze pozostalosci pamieci.
    • Gość: KZ Re: Karelia IP: *.shell.nl 22.02.01, 09:54
      a propos Karelii.

Rzecz dzieje sie w latach 70-tych, podczas jednej z wizyt Brezniewa w Finlandii. Razem z finskim prezydentem Kekkonenem siedza sobie w saunie. Jak to w saunie, jest goraca, wszyscy sa nadzy, nie ma wielkich mocarstw i malych panstw. Jednym slowem, atmosfera zrobila sie braterska. No i w tej atmosferze Brezniew mowi: "ja wiem ze wy, Finowie, macie do nas pretensje o Ingrie. Wy tego nie mowicie, ale przeciez to prawda. Ale my, Rosjanie, jestesmy wielkim, wielkodusznym narodem. Wiesz co - my wam ta Karelie oddamy".

Wyszli z sauny, wypili piwo, wrocili do sauny. Atmosfera zrobila sie jeszcze bardziej braterska. Brezniew mowi: "ja wiem, wy jeszcze macie pretensje o Ingrie. No coz, zdarza sie. Ale wiesz co - my wam oddamy tez Ingrie".

Znowu wyszli, znowu piwo, znowu wracaja. Tym razem juz pelna fraternizacja. Tym razem Brezniew mowi: "sluchaj, co my tu gadamy o jakis drobiazgach. Co tam, Karelia, co tam Ingria. Mam lepszy pomysl - wiesz co, choc zlikwidujmy ta granice w ogole!"

Poza tym rzeczywiscie polecam saune.
      • Gość: luki Re: Karelia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.03.01, 09:11
        A co do samej Karelii, a raczej stolicy
        - Pietrozawodska (czy jak to po polsku napisac),
        bylem tam pare lat temu:

ladne, czyste i zadbane miasto. Trawniczki,
        krawezniki, równe chodniki. Napisy dwujezyczne...

Duzy kontrast, zwlaszcza po wizycie w nie tak
        odleglych Kiemi, Apatytach i Murmansku, a nawet
        w samym Sankt Peterburgu. I to mimo pomnika Lenina
        w centrum i tablicy na scianie obok z 1967 z napisem:
        "Komsomolcom, ktorzy w 2017 roku beda swietowali
        stulecie Wielkiej Rewolucji"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka