Dodaj do ulubionych

Dziwny konkurs języka francuskiego

IP: *.76.252.93.coditel.net 01.05.07, 23:01
Co za skandaliczna statystyka, jezyk niemiecki jest jezykiem ojczystym dla
najwiekszej liczby obywateli w UE. Nie trzeba nawet wiele wiedziec, zeby to
bylo jasne, wystarczy policzyc, ze 80 mln Niemcow plus 8 milionow Austriakow
to wiecej niz 55 mln Francuzow i 10 mln Belgow. Osylam autora artykulu do
danych Eurostatu zanim bedzie wypisywal oczywste bledy
Obserwuj wątek
    • Gość: icek nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 00:19
      czy nie wdzisz różnicy pomiedzy posługuje się, a jest językie ojczystym
    • lmblmb Musisz zrozumieć tekst zanim odpowiesz. 02.05.07, 00:34
      Fragment artykułu: "Na obszarze Unii Europejskiej językiem francuskim posługuje
      się 31 proc. ludności z różnych krajów. Wyprzedza go tylko angielski (51 proc.),
      trzeci jest niemiecki (28 proc.)."

Twoja odpowiedź mówi o obywatelach Niemiec i Austrii (zapomniałeś o Belgii i
      Luksemburgu), a artykuł mówi o posługiwaniu się językiem.

Ponadto, ilu z tych cytowanych prezez Ciebie 80 milionów Niemców mówi po
      niemiecku? (konkretnie ilu z nich jest imigrantami, bo ZTCW to ok. 10%). To już
      zapomniałeś policzyć.
    • Gość: swiss Re: Dziwny konkurs języka francuskiego IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 08:59
      Zapomniałeś o Szwarcarii, poza tym, chodzi o posługiwanie się językiem. Ja
      mowię po francusku, nie mowię po niemiecku, łapię się na statykę :)
    • Gość: swiss Re: Dziwny konkurs języka francuskiego IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 09:00
      oczywiście statystykę
      • Gość: Tomek Re: Dziwny konkurs języka francuskiego IP: *.cec.eu.int 02.05.07, 10:56
        Bardzo dobrze, ze zapomnialem o Szwajcarii, bo chodzilo o UE!!!
    • Gość: absolwet marcinka Dziwny konkurs języka francuskiego IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 10:34
      "Jeżeli w jakimś konkursie startować będą uczniowie jednej lub dwóch szkół, to
      nie będziemy go organizować. Mówienie o tym "konkurs wojewódzki" byłoby
      przecież groteskowe". Równanie w dół. Sam kończyłem sekcję dwujęzyczną. Po roku
      nauki od zera umieliśmy więcej niż ludzie zdający maturę z franca w normalnych
      klasach. Nikt nie zabraniał w konkurise startować innym uczniom. Może się warto
      zastanowić jak wygląda nauka języków w innych szkołach i czy warto tak w ogóle
      uczyć skoro większość nic z tego nie wynosi.
      • Gość: dwujezyczny Re: Dziwny konkurs języka francuskiego IP: *.lanet.net.pl 02.05.07, 15:03
        dokladnie!! po pierwszym roku nauki w sekcji osiaga sie poziom ze studiow!! co
        wiecej wysilek nauki przedmiotow w jezyku polski i francuskim(niemieckim,
        hiszpanskim) nie jest doceniany na studiach... przyklad?? za 2 dni matura a na
        UAMie czy AE nie potrafia mi powiedziec jak policza moja mature!!!!!!!! czy
        zlicza wyniki z histy po polsku i francusku?? a jezyk??wynik x 4/3 jako poziom
        rozszerzony ewidentnie krzywdzi spora czesc uczniow... niech laureat olimpiady
        franca zwyklego napisze nasza mature na 70% !! ja napisze na 50-60% czyli
        dostane 80%... zwykla francuska... napewno lepiej... nie ma co ... potraficie
        motywowac do pracy i do uczenia sie w Polsce...
    • Gość: gortop Moja ulubiona kuratorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:34
      Jaka kuratorka, takie efekty.
      W liceum w Marcinku tworzy się od najbliższego roku tylko jedną klasę o profilu
      dwujęzycznym (zapewne za mało pieniędzy), za to w gimnazjum tworzy się trzy
      takie klasy... Łatwo policzyć 30x3=90; 90-30= 60 uczniów, którzy będą musieli na
      półmetku przerwać naukę języka francuskiego.
      Nonsens.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka