Gość: Paweł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:58 Witam kolegów i koleżanki na moto. Może ktoś doradzi jak zrobić ładną polerkę felg, najlepiej szybko i tanio. Proszę o podpowiedz. Z motocyklowym pozdrowieniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lysout Re: Polerka felg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 13:13 Szybko i tanio, czyli samemu? Jak tak, to działaj - najpierw musisz pozbyć się farby, albo chemicznie, albo papierkiem ściernym. Potem szlifujesz papierami ściernimi od 220 zaczynając - pozbędziesz się większych zadziorów, potem 400, potem wodne 600, 800, 1000 i 1500 na koniec - wodne więc z wodą - daje to fajny szary wodny syf na feldze i na łapach, który to syf ciężko domyć, ale coś za coś. Jak już dojdziesz do 1500 i powierzchnia będzie matowa ale idealna - bez zadnych rys od poprzedniego papieru, to przystępujesz do polerki właściwej. Na allegro mozna kupić pasty polerskie kup zieloną na początek i finalna to chyba biała, ale sprawdź i polerujesz. Do polerki najważniejsza sprawa to obroty, musisz kupić tarcze filcowe albo ze zszytych szmatek i na wiertarkę i polerujesz do błysku zieloną a potem białą pastą. Efekt zajebisty, jeśli pod powierzchnią polerki widać rysy od poprzedniego papieru, to przeproś papier 220 i powtórz wszystko od nowa. Czas trwania - kilka popołudni(ów) - jesli to twój pierwszy raz - powodzenia, w razie kłopotów służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:11 Dzięki Lysout za porady. Jeszcze jedno mam pytanko jak możesz odpowiedz. Mam FZR 600 choć to nie ma większego znaczenia jakie moto ale mam zamiar przepolerować tylko zewnętrzne części felg. Jak zrobić żeby wyszła ładna linia z częścią felgi, na której ma zostać kolor żeby to miało efekt a nie jakaś cepelia.Może to czymś ładnie okleić tylko czym żeby przy przecieraniu papierem i polerce nie spieprzyć bo wtedy to już całą felę trzeba lecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: Polerka felg 10.10.05, 14:25 Moim zdaniem jesli fela jest aluminiowa ( a zakładam ze tak ,bo inaczej poler nie za bardzo miałby sens) to odpusciłbym pamiery z gradacją ponizej #380. Grubsze za bradzo skoncerują powierzchnie i pozniej są dary losu zeby zgładzic takie rysy. Do wstepnego usuniecia lakieru polecałbym jakis mocny ług typu SKANSOL , najlepszy wg mnie marki LEWIS. Tylko nalezy bardzo uwazac bo świnstwo jest cholernie żrące i toksyczne ( grube, długie rekawice gumowe, okulary ochronne na oczy, nie zaszkodzi tez maska przeciwpyłowa , zeby nie wdychac bezpośrednio oparów ktore powstaja podczas zmywania). W razie kontaktu ze skóra natychmiast nalezy obfice przemyc zimna, bierzącą wodą. Mam nadzieje ze cie tym nie przestraszyłem. Generalnie jesli masz felge polakierowaną to dzieki skanasolowi zaoszczedzisz sporo czasu. Pozniej tak jak pisał lysout - po kolei papiery z coraz mniejszymi gradacjami. Na koniec pasty polerskie - najpierw gruba , z dodatkiem pyłu marmurowego, pozniej jakas srednioscierna , a na koniec lakiernicza ( polecam czeską TEMPO - dobra i niedroga). Wszystkie specyfiki mozna spokojnie kupic w specjalistycznych sklepach z materiałami do renowacji mebli , albo spróbowac w castoramach albo innych obi. Nie polecam uzywania elektro narzedzi . Wg mnie lepszy efekt daje reczna robota. Felgi w mojej starej jaskółce wypolerowałem ( łącznie z bębnami i szprychami) w jeden weekend , w sumie ok 10h pracy. pozdrawiam Kuba p.s. Aha - jesli bedziezsz stosował skansol to koniecznie sciągnij opone!! Bo moze ja uszkodzic ;]. I uwaznie przeczytaj etykiete , bo z tym naprawde nie ma zartów . Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: Polerka felg 10.10.05, 14:20 Dokładnie jak napisał Lysout, z tym, że chyba polerka wychodzi powoli z mody. Teraz robi się ładny szparunek na rancie felgi. Mnie podoba się bardziej właśnie taki szparunek (a miałem u siebie polerowane felgi). Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:30 Dzięki Szymon. W takim razie jak ten szparunek się robi o ile możesz mnie przeszkolić bo nie wiem jak to leci, chyba że jest to coś co znam tylko nie wiem, że tak się nazywa. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Szparunek - przykład 10.10.05, 15:04 Wybierz żółty lub czarny i obejrz ;) z każdej strony: www.yamaha-motor.com/sport/products/model360/8/0/360.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:37 I tobie Kuba dzięki również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: Polerka felg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:56 Chyba sobie wydrukuje ten post z wszystkimi odpowiedziami - dlaczego? - bo tak powinno wyglądać to forum !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoToRiDeR Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:02 A wydrukuj sobie! Gdyby nie ty to forum byłoby inne. Chamstwo tylko wnosisz i tylko na takie dyskusje cie stać. Napisz ile masz lat. bo wydaje mi się że w ciele starego chłopa ukrywa się opuźniony 13 latek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: Polerka felg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:11 Gość portalu: MoToRiDeR napisał(a): > A wydrukuj sobie! Gdyby nie ty to forum byłoby inne. Chamstwo tylko wnosisz i > tylko na takie dyskusje cie stać. Napisz ile masz lat. bo wydaje mi się że w > ciele starego chłopa ukrywa się opuźniony 13 latek. I już sobie niewydrukuję.. - dzięki - wszystko zepsułeś - i przez kogo to forum by było inne????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikopol Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:28 Zablokować pisanie okrutnemudupkowi, tobie lysout, bo chociaż sporo wiesz, to prosty człowiek jesteś i głowy nie używasz, wywalić prawnika, dżakasa, brembo, tą kretynkę regie, i reszte bab, ktorym sie wydaje,że kogoś obchodzi co im sie wydaje, mmarcina, relige z synem, i paru innych na forum będą osoby które jeżdżą na motocylkach i mają w temacie motocylki coś do powiedzenia wy (te osoby kture wymieniłem wyżej) jesteście dla mnie zwykłymi śmieciami Odpowiedz Link Zgłoś
lysout Re: Polerka felg 10.10.05, 15:30 Jak nieładnie piszesz, ale jak zostana tylko ci co jeżdżą to podzielisz nasz los i też odejdziesz. A swoją droga Ty jestes z PiSu czy z PO? ledwo się do głosu dorawał już chce wszystkich wywalać.........smiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:17 Dobrze gadzasz Lysout. Sam miałem podziękować wszystkim przy następnym wejściu za konkretną rozmowę bo czasami to się nie da czytać. Nie raz by się chciało dołączyć do rozmowy ale strach się bać czy cię ktoś zaraz nie zgnoi nie wiadomo za co. Niby ludzie obyci, wygadani a bywa często, że z byle czego zrobią taką jatkę i jeszcze się zwyzywają. Na drodze najczęściej kultura, szacuneczek, rączka z daleka a na forum zbydlenie i megakretynizm. Przecież to są ci sami ludzie co się wcześniej pozdrawiali na drodze. Pociesza jeszcze to, że nie jest odwrotnie i może lepiej niech się wyzywają na forum niż mieliby wojny prowadzić na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: Polerka felg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:20 Gość portalu: Paweł napisał(a): Przecież to są ci sami ludzie co się wcześniej pozdrawiali na drodze. I tu się mylisz - to się nijak niepokrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:37 No i jest po wszystkim. Tak ładnie się zaczynało. A ja tylko o felgi zapytałem. Ludzie, co wy wyprawiacie. Chyba honorowo zrezygnuję z tego hobby. Sprzedam moto i przerzucę sie na szydełkowanie. Może na takim forum nie ma wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
lysout Re: Polerka felg 10.10.05, 15:41 Wyluzuj Paweł, pisz na temat, bądź dobrym obserwatorem, a pozyjesz. Unikaj wulgaryzmów, uzywaj jedynie sarkazmu i zdrowego rozsądku. Pozdrawiam Lysout - niemotocyklista, smieć, podły dupek i już reszty niepamietam - tyle sie tego nasłuchałem :) aha szuja czy coś;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Polerka felg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:51 Dzięki Szymon za szparunki. Podejrzewałem że to o to chodzi ale nie miałem pewności, teraz wiem. I jeszcze jedna prośba do ciebie. Mnie nikt nie posłucha ale ty jako szef tego forum może mógłbyś jakoś wpłynąć na wszystkich tych kolegów, którzy używają forum do wyrzywania się na innych. Wiem, że u nas ciężko z miejscami do wyszalenia się na moto więc jeżeli kogoś coś rozpiera to może jakieś sporty walki, rąbanie drzewa albo inne siłowe dyscypliny. Jeżeli jesteś w stanie to wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Polerka felg IP: *.krzeszow.sdi.tpnet.pl 10.10.05, 16:06 Pawle, to nic nie da. Nawet gdyby Papież zmartwychwstał i o to zaapelował do KAŻDEGO z nas osobno spokój byłby przez kilka dni. Musisz się z tym pogodzić. Już tak jest gdy Internet trafia pod strzechy. Każdy może być zajebistym gościem - osobnikiem alfa. Nie przeżywaj tego co się tu dzieje, a jedynie zbieraj potrzebne Ci informacje - dasz radę odrzucić ziarno od plew. 3maj się dzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: Polerka felg 10.10.05, 16:27 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Pawle, to nic nie da. > Nawet gdyby Papież zmartwychwstał (...) Dokładnie tak, jak mówisz. Co ja mogę. Frustratów nie brakuje. Teraz komputer kosztuje mniej niż motocykl (a bywało odwrotnie, jak na rynku były prze wszytkim Junaki za 8 milionów i MZ- tki za 12 :) - było tak, było), więc łatwiej jest zostać wirtualnym motocyklistą niż prawdziwym. Moje apele? Ja to się chłopie wolę czasem nie odzywać, bo mam wrażenie, ba pewność, że na niektórych krzykaczy działam jak płachta na byka. Jeździć panowie więcej na motocyklach a mniej klikać. Tylko jak tu jeździć, jak ma się tylko komputer, fora i własną, fachową wiedzę zdobytą - niestety, najczęsciej w internecie. Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
lysout Re: Polerka felg 10.10.05, 16:39 Twoje ostatnie zdanie Szymonie sugeruje, iż tez masz czasem przemyslenia związane z niektórymi tematami/personami. Bez skojarzeń - nie mam zamiaru Cię w to wciągać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: Polerka felg 10.10.05, 19:06 zaschła mi noga i mogę jechać tylko wcześniej napiszę do szymona te szparunki ładnei wyglądaja ale polerowana felga nie dość że ładniejsza:D to jeszcze czyszczenie jej nie wymaga żadnego wysiłku....z lakierem chyba tak nie jest?(mogę się mylić ja mam polerowane:D po kliknięciu z sygnaturkę ostatnie zdjęcie:P) pozdrawiam motocyklistów! Odpowiedz Link Zgłoś
lysout Re: Polerka felg 10.10.05, 19:12 edwin.sk napisał: > zaschła mi noga Jest takie przysłowie/powiedzenie - ze "jak się podniesie na matke lub ojca rękę to ci uschnie" Edwinek - chciałeś kopnąć mamusię?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: Polerka felg 10.10.05, 20:19 łysy nikogo nie biłem(nie miałęm zamiaru to po tych widłach...:P a co do siedzeń jak trafi mi się oryginał.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Polerka felg 10.10.05, 19:36 edwin, nie po raz pierwszy podziwiam Twoją słynną Eisenschwein (z sygnaturki). zawsze z przyjemnością otwieram ten link. mam nadzieję, że nie tylko felgi, ale i siedzenia doczekają ponownej świetności w sprzyjającym momencie. wracając do tematu, to nie jest kwestia czy ładniejsze "szparunki" czy "polerka", tylko - do jakiego motocykla. to jest kluczowe pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Polerka felg IP: *.bpl.vectranet.pl / *.bpl.vectranet.pl 10.10.05, 20:51 Szymon mi fajne szparunki pokazał ale do mojego nie bardzo dędą pasowały. Jak moto jest w jakimś konkretnym kolorze to jeszcze coś można zrobić. Ja mam FZR 600 z 94 roku, biało-czerwono-niebieska, z przewagą białego oczywiście, każdy mniej więcej wie jak to wygląda. I weź tu jakiś kolor na szparunki dobierz, wydaje mi się że jednak polerka tylko mi zostaje. Chyba że macie jakieś pomysły to chętnie je wykorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś