Gość: ciekawy IP: *.acn.pl 25.05.04, 21:06 mam rozne mysli, a wy...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mareczek Brzoza usmiercil Studio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:13 Niestety odkad dyrektorem teatru studio jest Zbigniew brzoza dzieje sie w tym teattrze nie najlepiej. To dzieki jego dzialalniosci uciekli stad wybitni tworcy tacy jak Warlikowski, Cieplak i Majchrzak. A pamietacie co zrobil z Sytuacjami rodzinnymi - jednykm z najlepszych spektakli w tym teatrze. Czytalem o tym chyba w Rzeczpospolitej, ze on po prostu podziekowal aktorom, bo poklocil sie z rezyserem. I jeszcze obiecywalo ze spektakl wroci w innej obsadzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Ruszpel Re: jakim Teatrem jest dziś warszawski Teatr STUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 12:51 Pracuje w teatrze studio od kilku lat, jestem rzecznikiem prasowym i doskonale pamietam sprawe "Sytuacji rodzinnych". Artykul byl nie w Rzeczpospolitej, a w Gazecie Wyborczej i jesli ktos zainteresowany to moge (poniewaz posiadam go w archiwum) podeslac. Chocby po to zeby anonimowo nikt nie wypisywal nieprawdziwych infromacji. A jesli juz ktos wymyslil taki temat jak pytanie o Teatr Studio i chce sie wypowiedziec, prosilabym o dyskusje merytoryczne, a nie plotki. Z wyrazami szacunku Maja Ruszpel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazut słabym jest teatrem IP: *.chello.pl 26.05.04, 13:24 To JEST właśnie dyskusja merytoryczna - aktorzy uciekli, premiery coraz gorsze i jak rozumiem przedpiszący twierdzi że winę za to ponosi dyrektor. I chyba ma dużo racji bo jakoś za poprzedniej dyrekcji lepiej się działo. Niech Pani Rzecznik porówna sobie dokonania tego teatru i na przykład Rozmaitości czy nawet Współczesnego na przestrzeni ostatnich paru lat i wyciągnie z tego wnioski a nie zajmuje się obroną swego pracodawcy (i nie tylko) na forum. Bo to co napisała jest żałosne...i nie ma nic do rzeczy czy artykuł był tu czy tam bo to co się stało już się nie odstanie... Może napisze dlaczego jest tak żle, czy może też uważa że jest świetnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kola Re: słabym jest teatrem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.04, 13:36 www.teatry.art.pl/!recenzje/sytuacjer_laz/dlaczegos.htm Nie jest ani bardzo żle,ani bardzo dobrze. Jak we wszystkich ciekawych teatrach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oo Re: słabym jest teatrem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 19:44 znam wszystkie premiery tego teatru od 7 lat.bylo ich pewnie z 20.tylko 7-8 bylo naprawde dobrych(np;tama,kubus),ale odkad dyrektorem jest brzoza no to jest srednio.owszem cenie jego bal,niezly byl amadeusz,ostatnio tez mongol.skandaliczna mewa,dowcip,papiezyca,sanatorium.potrzeba nowego dyrektora,bo teatr jest w stanie uspienia.zespol wogole nie wykorzystany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Ruszpel Re: słabym jest teatrem IP: *.acn.pl 29.05.04, 00:01 Nie bede zabierac glosu na tym forum, bo czuje cos groteskowego w dyskutowaniu z osobami, ktore nie maja odwagi podpisac sie pod wlasnymi slowami. Raz ten blad zrobilam i wystarczy. Jednak jesli ktos jest ciekaw i ma pytania dotyczace teatru studio, zapraszam do pisania mejli: maja.ruszpel@teatrstudio.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gina K. Re: słabym jest teatrem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 00:20 Teatr Studio to słaby teatr i coraz słabyszym się staje. Przed premierą "Zbyt głośnej samotnosci" dyrektor podobno wyrzucił reżysera (T. Mana). Wczesniej pokłócił się z Łazarkiewiczem. Na afiszu Merlin Mongoł trudno dopatrzyć się nazwiska reżysera, a to z reguły oznacza, że też został zwolniony. Studio było idealnym miejscem dla Grzegorzewskiego. Szkoda, że przyjął propozycję kierowania Narodowym. Studio Brzozy jest nijakie. Odpowiedz Link Zgłoś
nueva-conchita Re: słabym jest teatrem 29.05.04, 10:20 > Nie bede zabierac glosu na tym forum, bo czuje > cos groteskowego w dyskutowaniu z osobami, ? ktore nie maja odwagi podpisac sie pod wlasnymi ? slowami. Rety, w kółko to samo! Jak nie redaktor, to pani rzecznik... Czy tak ciężko jest zrozumieć osobom (w dodatku tym, którzy zawodowo zajmują się kontaktami z mediami), że pewne społeczności rządzą się własnymi prawami? I próbując w nich zaistnieć należy się do tych reguł dostosować, a nie odwrotnie? I tak trudno pani rzecznik pojąć, że śmieszna jest właśnie osoba, która przychodzi np. na spotkanie AA, przedstawia się nazwiskiem, a potem domaga się tego od innych w dodatku zarzucając im brak odwagi, nie zaś pozostali uczestnicy? ~c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Ruszpel Re: słabym jest teatrem IP: *.acn.pl 29.05.04, 12:31 Jezeli Panstwa wyborem i zywiolem jest obrazanie ludzi - jak ma to miejsce w wypadku Zuka Opalskiego, Tomka Moscickiego, Marii Seweryn czy Jacka Poniedzialka; jesli faktycznie spelniacie sie w rozpowszechnianiu pomowien i plotek, jak ma to miejsce w wypadku komentarzy dotyczących nie tylko Teatru Studio to Wasza sprawa i sprawa Waszego poczucia etyki. Wybór zależy od każdego z nas kim jest i jakie daje świadectwo o sobie samym. To co piszecie niczym nie różni się od rozsyłania donosów, anonimów. A szkoda. Bo to forum mogłoby służyć twórczej dyskusji. A tak jest tylko wyrazem złej woli. Czy tylko na taki głos Was stać? Anonimowy? Rozprawiający o tym kto jest pedałem, kto z kim śpi, albo kto się z kim pokłócił? Przecież to Wy odpowiadacie za to jak wygląda to forum, bo sami je tworzycie. Odpowiedz Link Zgłoś
nueva-conchita Re: słabym jest teatrem 29.05.04, 17:25 > To co piszecie niczym nie różni się od rozsyłania > donosów, anonimów. (...) A tak jest tylko wyrazem > złej woli. Czy tylko na taki głos Was stać? > Anonimowy? Rozprawiający o tym kto jest pedałem, > kto z kim śpi, albo kto się z kim pokłócił? > A tak jest tylko wyrazem złej woli. Skoro odpowiadasz na moją wiadomość i używasz drugiej osoby liczby mnogiej, to mówisz również o mnie. Bardzo proszę o przykłady moich wypowiedzi, które są takie, jak sugerujesz wyżej, bo to co napisałaś, jest bezpodstawnym pomówieniem z Twojej strony. I kto tu mówi o złej woli?! > Bo to forum mogłoby służyć twórczej dyskusji. I Ty właśnie do tego dążysz, prawda? Kwitując forum słowem "groteska" i obwieszczając wszem i wobec, że błędem są Twoje wypowiedzi tutaj. Bardzo, bardzo twórcze... ~c Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: słabym jest teatrem 30.05.04, 00:10 Muszę przyznać,że trochę mnie śmieszą osoby,które podpisują się na forum imieniem i nazwiskiem,a jeszcze żądają,żeby inni postępowali tak samo.Może mi powiesz,Maju,skąd ja mam niby wiedzieć,że jesteś osobą,za którą się podajesz? Dlatego należy skończyć z tą obłudą i powiedzieć sobie jasno,ze reguły panujące w sieci odbiegają trochę od tych,z których korzystamy w rzeczywistości - nazwijmy to - namacalnej. I jeszcze jedno:skoro każdy z nas codziennie styka się z plotkarstwem,dwulicowością i innymi równie "przyjemnymi przymiotami" charakteru,to może porzućmy oczekiwania,że w sieci będziemy sobie prawić uprzejmości,dobrze?Trochę zdrowego rozsądku nie zawadzi,prawda? Choćby szczypta zdrowego rozsądku pozwoliłaby na pomijanie postów chamskich,wulgarnych i beznadziejnych na wszelkie możliwe sposoby,a nakazałaby zwracanie uwagi tylko na te,w których nie chodzi o anonimowe wyżycie się na osobach publicznych,które w jakiś tam sposób nie podobają się niektórym forumowiczom. Gdybyś,Maju,uważniej czytała posty na tym forum,to zorientowałabyś się,że owo "rozpowszechnianie plotek i pomówień" jest tu zjawiskiem marginalnym. A jeśli oczekujesz dyskusji,także o Teatrze Studio i oburzasz się,że ktoś oskarża dyrektora tego teatru o nadmierną skłonność do konfliktów,to pytam się,dlaczego na afiszu ostatniego spektaklu brakuje nazwiska reżysera? Dlaczego "Muzyka ze słowami" jest grana w innych miejscach Warszawy? Dlaczego zniknęły z repertuaru "Sytuacje rodzinne"? Rozumiem,że może dojść do jednego spięcia z reżyserem.Ale trzy ( nie liczę spektaklu Hrabalowskiego,bo nic nie wiem o żadnym konflikcie Brzozy z Manem) dają już podłoże do pewnych domysłów. Ale to w sumie nieważne. Krytykowanie pewnych zjawisk nie równa się paszkwilanctwu( nawet nie wiem,czy jest takie słowo w języku polskim???). A jeśli chodzi o Teatr Studio ,to moim zdaniem jest on zupełnie przyzwoity.Widziałem tam właściwie tylko jeden spektakl zupełnie poroniony,który wprawdzie jest zrobiony jak najbardziej poprawnie,tylko że zupełnie nie wiem po co.Chodzi o "Mewę". Pozostałe są ( z wyjątkiem tych,w których występuje Krystyna Janda,bo ich nie oglądałem) zupełnie niezłe,a "Bal pod orłem" czy "Sanatorium pod klepsydrą" - nawet bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregory Pek Re: słabym jest teatrem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 01:00 W Teatrze Studio ciekawsze rzeczy dzieją się poza sceną niż na scenie. Tyle mam do powiedzenia, bo nie chcę pisać kto pod kim leży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Ruszpel Re: słabym jest teatrem IP: *.acn.pl 30.05.04, 12:51 Drogi Jasku, teatr jest miejscem w ktorym ambicje ROZNYCH osob napieraja na siebie, wzajemnie sobie doskwieraja, bywaja powodem niesprawiedliwych ocen, interpretacji zdarzen, bywaja powodem takze nerwic - z calymi ich konsekwencjami. To dotyczy zresztą, jak wiesz, kazdej zbiorowosci - i pracownikow jednego banku, redakcji, czy sejmu. Jednoczesnie to, ze na teatr w Polsce w tej chwili nie ma pieniedzy powoduje, ze mnostwo ludzi zwiazanych z teatrem swoje ambicje bardzo szybko obraca w frustacje. Zebyś mnie dobrze zrozumiał, ja nie czuję się od nikogo lepsza, ani mądrzejsza - frustacje, a z nich biorące się niespełnienia, zawiść, lęk, pycha dotyczą kazdego z nas. (Przepraszam za ten mentorsko-chrzescijanski ton, ale sadze, ze gdyby ci ludzie ktorzy tu pisuja, po to by obmówic, obrazic, byli choć trochę szczesliwi i bardziej spełnieni, nie pisaliby tego co pisza i jak pisza; a ci którzy roznoszą te bzdury dotyczące wyrzucania kolejnych reżyserów ze Studio - co akurat nie jest prawdą - gdyby byli spełnionymi artystami nie zawracaliby sobie głowy plotkowaniem na temat dyrektora Teatru Studio). Czy taka metaforyczna odpowiedz wystarczy na Twoje pytanie? Bo wybacz, ale kulisow zycia teatru nie bede przedstawiac. Jesli chcesz, mozemy sie poznac, gdzie ja pracuje i gdzie mnie mozna spotkac - wiadomo. Jesli uwaznie przeczytales co inni na tym forum do mnie piszą, pewnie zauwazyles sugestie, ze "bronie tu swojego pracodawce i nie tylko". Tak jakbym sama nie miala swojego zdania, jakbym sama nie obserwowala wielu sytuacji, nie miala wlasnego charakteru, prawda? Jakbym nie mogła nic powiedzieć we własnym imieniu, w imię mojego własnego poczucia sprawiedliwości... Przecież i ja mogłabym podpisywać się tu anonimowo i wypisywać najróżniejsze rzeczy które wiem. To, ze piszę pod swoim nazwiskiem, jest moim wyborem. Byc może w wypadku norm tego forum, idealistycznym. Ale moim. Zgodnym z zasadami etyki, które ja sama wyznaję. Na Twoja interpretacje faktów dotyczących braku nazwiska reżysera na plakacie "Merylin Mongoł" czy braku "Sytuacji rodzinnych" nie mam wpływu. Mogę tylko powiedzieć, że jest to INTERPRETACJA. I nie będę się z nia tu, na forum, spierać. Moge Ci powiedzieć tylko, że Twoja interpretacja nie wiele ma wspólnego z prawdą. I mam nadzieję, że to uszanujesz. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wh Re: słabym jest teatrem IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.06.04, 00:20 Bardzo mi się podoba (i zaimponowała mi) Twoja reakcja. A co do meritum - Teatr Studio znałem jeszcze jako Teatr Klasyczny, potem dyrekcja Szajny i chyba najlepszy okres lat osiemdziesiątych : "Powolne ciemnienie malowideł", "Parawany", "Opera za 3 grosze", "Usta milczą dusza śpiewa..." Niestety, nie idziałem żadnego z przedstawień za dyrekcji Zbigniewa Brzozy, mam jednak nadzieję, że Teatr Studio do tradycji z lat 80-tych nawiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: słabym jest teatrem 02.06.04, 00:10 Droga Maju,ja właściwie nie mam żadnej interpretacji wydarzeń,o których wspomniałem.Pisałem tylko,że te wszystkie fakty połączyły się w taki ciąg wydarzeń,który z łatwością można zinterpretować w sposób dla dyrektora Teatru Studio niezbyt korzystny. Ja tego nie czynię,bo niby po co miabym to robić?Rozumiem też,że Tobie nie tyle nawet nie wypada,ile nie wolno pisać o tym gdziekolwiek.Dlatego też nie zadawałem tych pytań po to,żeby na nie uzyskać odpowiedź. Obawiam się też,że Twoja wolność słowa w dyskusji na temat Teatru Studio jest poważnie ograniczona,bo chociaż zapewne masz własne zdanie,to jeżeli ma ono w sobie przynajmniej ślad krytycznego osądu tego,co się tam dzieje,musi zostać ubrane w zgrabny ,przystępny i niekontfliktowy komunikat. Tak więc nie jestem zaskoczony tym,że taka interpretacja,która wcale nie jest moja,nie ma wiele wspólnego z prawdą,szanuję Twoją powściągliwość w wyrażaniu własnych opinii,rozumiem ją i mam nadzieję,że "Merylin Mongoł" jest udanym przedstawieniem,o czym przekonam się - mam nadzieję - już niedługo. Na koniec muszę właściwie przyznać rację osobie podpisanej jako wh - mnie też się właściwie spodobała Twoja reakcja. Tyle tylko,że nie ma ona większego znaczenia.Tak to już jest. Aha! A może jako rzecznik prasowy Teatru Studio skomentujesz jakos tę plotkę o Jerzym Grzegorzewskim,która pojawiła się w sąsiednim wątku? Bo to tylko plotka,prawda?Mnie się wydaje,że z ulicy Mazowieckiej o wiele przyjemniej jest chodzić do pracy do Narodowego niż do Studio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Ruszpel Re: słabym jest teatrem IP: *.acn.pl 02.06.04, 22:23 Jesli chodzi o Grzegorzewskiego, to plotka. A jesli chodzi o moja powscigaliwosc, ona nie dotyczy osoby mojego dyrektora, bo akurat do niego zaufanie mam i zazwyczaj rozumiem jego decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś