Dodaj do ulubionych

Czy ktoś pamięta dawny Teatr Młodego Widza?

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 08:51
Wiele lat temu ... W czasie zimowych ferii był konkurs na najlepszy spektakl
teatru TY dla dzieci. Oj, było co oglądać! Najwspanialsze były
przedstawienia "lalkarskie". Pamiętam "O Zwyrtale Muzykancie", "Tymoteusz
Rym-cim-cim no i "Latający Wiatrak" czy jak mu tam było i wiele wiele innych.
Ech, magia dwanych czasów. Wtedy to był prawdziwy teatr TV!
Ech, wrócie stare dobre czasy, wracaj dawna wrażliwości. Precz z pomyjami!
Obserwuj wątek
    • Gość: eMJot Zapomniałam IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 09:11
      O osobie prowadzącego - był nim Pan Jan Wilkowski - wielki GURU teatru
      lalkowego - nie tylko dla dzieci :)
      • Gość: NEOspasmin wywiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:53
        ciekawym bylby wywiad z cenzorem ktory zajmowal sie teatrem lalkowym.W TV czy
        tym zywym.
        Pewnie byl to jakis absolwent teatrologii....Moze z misja i Nicollem na polce w
        gabinecie.
        m
        • Gość: Medea Re: wywiad IP: *.future-net.pl 03.01.05, 11:01
          Pamiętam "Teatr Młodego Widza" i pamiętam pana Jana Wilkowskiego! To były dobre
          czasy dla dzieci i młodzieży, oglądało się fajne i wartościowe rzeczy! A czy
          pamiętacie jeszcze "Ekran z bratkiem" - nadawany był chyba w czwartek! Ja
          zawsze z niecierpliwością czekałam właśnie na ten ostatni program!
    • Gość: H. Re: Czy ktoś pamięta dawny Teatr Młodego Widza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 13:45
      Oj, tak..... "O pięknej Pulcheryi i szpetnej Bestyi", to było coś !!!!

Świetna była też seria dotycząca teatru lakowego (niekoniecznie dla dzieci) na
      świecie - do dzis pamietam spektakle z jawajkami, teatr cieni, australijski
      teatr przedmiotu.....

Taki teatr powinien wrócić, a nie umoralniające hisoryjki "z życia zepsutych
      nastolatków" ze sztywną jak po viagrze progeniturą gwiazdeczek mydlanych oper w
      rolach głownych.
      • Gość: Iwka Re: Czy ktoś pamięta dawny Teatr Młodego Widza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 00:28
        pamiętacie spektakle Maleszki?
        możemy się teraz tylko poużalac na to, że urzedowa abonamentowa TV nie
        kształtuje gustów młodych osób, zamiast promować KULTURĘ, promuje COOLTURE

poza tym w ramówce już od ładnych paru lat nie ma w ogóle programów dla
        młodziezy i dzieci, kiedys między 16 a 17 były emitowane edukacyjne programy
        dla dzici i młodzieży, od dawna już ich nie ma. Dziś młodziez i dzieci zamiast
        obejrzec Zwierzyniec, Teatr Mlodego Widza, Piatek z Pankracym, maja ogladac
        Klan albo inna Mode na sukces
        • Gość: pas Maleszka rulez... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.05, 02:16
          pierwsze nazwisko, które stało się dla mnie gwarancją określonego poziomu
          • Gość: eMJot Maleszka? To ten od Bromby? Pamiętam i popieram! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.05, 08:00
            Ten spektakt był dla mnie baaardzo ważny.
            Pamiętam takie stworzenie, które chyba "strszem" się nazywało i jego "pokazową"
            piosenkę! W ogóle cały spektakt nie do zapomnienia!
            Niestety, moje dzieci już nie mają takich wzruszeń. Wielka szkoda!
            A ten "Latający wiatrak" w Teatrze młodego widza! Magia, powiadam Wam MAGIA!
            Ech, łza się w oku kręci ...
            • Gość: Medea Re: Maleszka? To ten od Bromby? Pamiętam i popier IP: *.future-net.pl 04.01.05, 09:50
              Mnie ze spektakli dla młodzieży najbardziej utkwiła w pamięci "Zapałka na
              zakręcie" K.Siesickiej ze znakomitymi rolami Wiesławy Niemyskiej w roli Mady i
              Włodzimierza Pressa /jeszcze z włosami/ jako Marcina! Nie pamiętam w którym to
              było roku ale dawno!
            • Gość: Iwka Bromba jest Wojtyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 10:11
              Brombę napisał Maciej Wojtyszko i z tego co pamiętam była to bajka rysunkowa z
              rysunkami autora. Przez lata Wojtyszko nie był wznawiany, ale ostatnio
              znalazłam w księgarni i "Bromba i inni" i "Tajemnice szyfru Marabuta". I nawet
              cos nowego dla dzieci ostatnio pan Maciej popełnił. Szczerze mówiąc nie kojarze
              jego spaktakli teatralnych dla młodzieży, za to te dla widza dorosłego
              wystawiane w warszawskim Powszechnym z przyjemnością oglądałam.
              Andrzej Maleszka to reżyser, który w rolach aktorow obsadzał dzieci, jego
              spektakle były wspaniałe, teraz czasem jeszcze na TV Polonia cos czasem
              wyemitują, ale rzadko.
              Szkoda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka