Gość: kajot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 11:34 www.e-teatr.pl/pl/artykuly/27275.html Gdzie w Polsce wystawiają Jego dramaty? Bo chyba nie wystawiają, a skoro tak to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdun Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:03 www.marczewski.plto jest gość, który cżesto wystawiał dramaty K.Wojtyły..zajżyj...cos sie dowiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajot Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:14 Trochę mało, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajot Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 23:30 Ale, że co, że nie? Co masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 10:04 Papież jako dramaturg to nie jest szczyt twórczości dramaturgicznej. Sztuku utrzymane są w duchu teatru rapsodycznego, który rzadko sprawdza się na scenie. To jest powód, że grane były niewiele. W konkursie chodzi o myśl Papieża przełożoną na teatr - może bedzie lepiej. Choć uważam, że to robienie rzeczy na siłę. Takie odpowiedniki dawniejszych produkcyjniaków. I to nie będzie dobra literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajot Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 10:43 No właśnie... Muszę coś Jego w końcu przeczytać... Ale dziwi mnie milczenie wokół tego tematu. Twoja teza, jak myślę, również okaże się niepopularna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 18:00 Cała sprawa wydaje się manipulowaniem. Problematyka wartości - także chrzescijańskich - jest stałym zapleczem dramaturgicznym w Polsce, na różne sposoby przetwarzanym. Robienie osobnego konkursu to działania propagandowe, które tylko zaszkodzą Papieżowi i samej sztuce. Ciekawy przy tym skład jury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: JP II IP: *.chello.pl 28.06.06, 23:11 A co z nimi (tym jury) nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:40 Żadna osoba nie jest praktykiem teatralnym (czytaj reżyserem, aktorem) - co wnosiłoby do obrad jury inną perspektywę (tę praktyczną właśnie). Kubikowski - owszem krytyk, ale teoretyk; Prusak - bardziej recenzent - też teoretyk; ojciec Salij (bez komentarza); Tomczyk - niby scenarzysta, po teatrologii (zamierzchłe czasy). Brak praktyka. Dlatego sadzę, że chodzi o propagandę. Sam fakt przyznania wysokich nagród, imiennego zaproszenia (dośc perfidna forma przynusu - o ile nie szntażu - wiadomo będzie, że jak ktoś nie weźmie udziału to nie jest nasz), przy tym nie zapewnienie wystawienia nagrodzonej sztuki. Dla mnie to manipulowanie kulturą! Paskudne. I do tego wykorzystywanie ikony Papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:45 Ach, jeszcze Kosiński (dr hab) dopełnia moją tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larum Re: JP II IP: *.autocom.pl 29.06.06, 14:31 a moze to jest bardziej literacki konkurs? Prussak i Kosiński to takze swietni badacze literatury - moze tym kluczem? sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypis Re: JP II IP: *.chello.pl 27.06.06, 23:40 Brat naszego Boga - ostatnio grany w Gorzowie (kwiecień 2006,reż. Żentara),ostatnie premiery też w 2000 i 1991 Przed sklepem jubilera - Kielce (czerwiec 2005), Łódź (2003) nie dużo, nie wspominam o składankach poetyckich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajot Re: JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 23:55 "ostatnie" premiery o 2000 i 1991 roku, to nie brzmi dobrze... Jak myślicie, jaka tego przyczyna? Przecież ludzie by na to drzwiami i oknami walili. No że chyba właśnie by nie walili i tego boją się dyrektorzy? Odpowiedz Link Zgłoś