Dodaj do ulubionych

Czechow prawdziwy aż do bólu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 19:42
Chyba nikt tak jak on nie potrafił dotknąć ludzkich emocji. Czytanie jego
dramatów wręcz boli, a równocześnie jest to lektura wciągająca. Po kilku
stronach zastawiasz się jak to jest, że on tak doskonale rozumiał ból
człowieka ... jak to jest że potrafił go zwerbalizować by potem przenieść w
Twoje ciało!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Sonia Re: Czechow prawdziwy aż do bólu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 20:08
      napisala studentka IV roku aktorstwa ktora teraz dowiedziala sie o istnieniu
      czechowa.
      • Gość: Sonia Re: Czechow prawdziwy aż do bólu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 20:20
        To mówisz druda Soniu, że jesteś na 4 roku aktorstwa i właśnie go odkryłaś!!!!
        No i jak Ci się podoba??
        no coż podobno każdy ma jakieś alterego ... nie zawsze będące powodem do dumy
        • Gość: Sonia Re: Czechow prawdziwy aż do bólu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 20:48
          dobra idę,bo tak glupio gadac sama do siebie.
    • elegia_o Re: Czechow prawdziwy aż do bólu 10.08.06, 20:50
      no cóz Soniu numer dwa ... nawet to dowcipne było ... miłego wieczoru skoro juz
      poszłas!
      • frog6 Re: Czechow prawdziwy aż do bólu 11.08.06, 21:59
        Czechow jest, moim zdaniem, świetny do czytania, ale w teatrze współczesnym
        jego wystawianie rodzi - paradoksalnie - poważne problemy. Utwory Czechowa są
        sceniczne i realistyczne, ale akcja dramatyczna rozgrywa się przede wszystkim
        we wnętrzu bohaterów, którzy zazwyczaj w pewnym momencie swego życia
        uświadamiają sobie, że ich egzystencja jest bez sensu, że zmarnowali swój czas,
        to dramaty ludzkiego niespełnienia i rozczarowania. Rodzi się więc problem, jak
        wspólczesnemu odbiorcy, którego wrażliwość estetyczną ukształtowały głównie
        kino akcji, seriale, teledyski i reklamy zaprezentować na scenie mało
        dynamiczne i niewidowiskowe dramaty wewnętrzne postaci Czechowa. Oglądałem
        kilkanaście miesięcy temu "Trzy siostry" w Starym Teatrze w Krakowie i, mimo iż
        bardzo lubię Czechowa, przedstawienie nieco znużyło mnie. Adaptacja
        przygotowana była poprawnie, z pietyzmem, lecz trochę nudziła, przynajmniej
        mnie. Lepiej jednak, że reżyser nie poszedł w kierunku uwspółcześnienia
        i "udziwnienia" (np. przez tzw. efekty specjalne) literackiego oryginału, bo
        Czechow w takim wydaniu wydaje mi się jeszcze mniej strawny na scenie niż w
        adaptacji klasycznej oddającej ducha epoki, w której autor "Wujaszka Wani" żył.
        Jak więc współcześnie wystawiać na scenie Czechowa?
        • elegia_o Re: Czechow prawdziwy aż do bólu 11.08.06, 23:49
          owszem masz rację Czechow jest potornie trudną materią teatralną - jednak można
          go zrobić dobrze (przykład Wujaszek Wania w łódzkim Jaraczu)!! Im prościej tym
          lepiej ... wydaje mi się, że po prostu nie ma sensu go poprawiać,
          unowocześniać ... rzecz dotyczy w końcu ludzkich emocji ... jeśli więc całość
          zbędnie "udekorujemy" to, rzeczy najważniejsze przestaną być widoczne.
        • Gość: en Re: Czechow prawdziwy aż do bólu IP: *.chello.pl 12.08.06, 09:55
          Trzy siostry w Starym teatrze? Przeciez nie ma takiego spektaklu. Trzy siostry
          w Krakowie grane byly do niedawna w Bagateli, w Starym ogladac mozna bylo chyba
          rok temu goscinnie Wujaszka Wanie, spektakl Lwa Dodina.
          • Gość: frog6 Re: Czechow prawdziwy aż do bólu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 20:23
            Gość portalu: en napisał(a):

> Trzy siostry w Starym teatrze? Przeciez nie ma takiego spektaklu. Trzy
            siostry
            > w Krakowie grane byly do niedawna w Bagateli, w Starym ogladac mozna bylo
            chyba
            >
            > rok temu goscinnie Wujaszka Wanie, spektakl Lwa Dodina.

Racja, w Starym byłem na "Wiśniowym sadzie", ale to już ponad 2 lata temu, więc
            pamięć mi nieco szwankuje.
    • elegia_o Re: Czechow prawdziwy aż do bólu 11.08.06, 23:51
      Podobał mi się Płatonow odczytany przez Michałkowa (Niedkonczony utwór na
      pianolę)!!
      • Gość: Julie Re: Czechow prawdziwy aż do bólu IP: *.chello.pl 13.08.06, 20:58
        Jestem zdecydowaną wielbicielką Czechowa. Jeśli weźmie go na warsztat dobry
        reżyser, może naprawdę wydobyć to, co u Czechowa dzieje się nie tylko w
        słowach, ale i między nimi. Przykłady: "Wujaszek Wania" w reżyserii Luka
        Percevala (Rewelacyjny) czy "Mewa" w reżyserii Arpada Schillinga ( Węgry) -
        zwycięzca tegorocznego Kontaktu w Toruniu ( i, moim zdaniem, najlepszy spektakl
        festiwalu). "Wujaszek Wania" w Jaraczu z tytułową rolą Wrocławskiego też był
        niezły. Na Spotkaniach będą "Trzy siostry" Lupy ze Stanów- recenzje różne,
        zobaczymy więc...
        • elegia_o Re: Czechow prawdziwy aż do bólu 13.08.06, 21:18
          A jak wspaniały jest spektakl Lupy w którym wykorzystał między innymi Mewę
          Czechowa (spektakl z rewelacyjną M. Komorowską)!!!!
    • Gość: muza dramaty Czechowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 21:39
      Gdzie można kupić dramaty Czechowa, w empiku jest zbiór 3 sztuk - wujaszek, 3
      siostry i wiśniowy sad ... a skąd wziąć Płatonowa i inne sztuki??
      • Gość: en Re: dramaty Czechowa IP: *.chello.pl 25.08.06, 08:20
        W antykwariacie
        • Gość: muza Re: dramaty Czechowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:58
          oczywiście tam też szukam ... i pewnie trochę czasu to szukanie mi zajmie
          • Gość: dora Re: dramaty Czechowa IP: *.devs.futuro.pl 30.08.06, 14:33
            Zobaczcie tez koniecznie "Wujaszka Wanię" w Nowym w Poznaniu - ja widziałam w
            maju i to jest najlepszy Czechow jakiego widziałam. Rewelacyjna Paulina
            Chruściel jako Sonia, świetny Witold Dębicki-Wujaszek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka