Gość: lejzab IP: *.netia.pl 16.02.11, 09:11 "Musimy szanować emocje tych starszych ludzi - powstańców - bo to przede wszystkim dla nich stworzyliśmy nasze muzeum" - serio? myślałem że przede wszystkich dla młodych ludzi, żeby pokazać im Powstanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bakteria Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... IP: *.146.229.184.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.02.11, 09:31 NO NIEEEEEE........ Wcale NIE jest homofobem, tak bardzo boi się męskich nagich torsów, żeby nikt przypadkiem nie skojarzył go z tymi obrzydliwymi gejami, których wokół nas tylu Pozdrowienia dla Karola Radziszewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Tylko dla homofoba mural nie jest erotyczny IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 09:38 > Wcale NIE jest homofobem, tak bardzo boi się męskich nagich torsów, żeby nikt przypadkiem nie skojarzył go z tymi obrzydliwymi gejami, Jest akurat odwrotnie. Tylko homofob może twierdzić, że ten mural nie jest erotyczny. Ołdakowski jest tylko pruderyjny i sam to przyznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb No tak, bo jak gej coś zrobił to klękajcie narody IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 16.02.11, 11:38 Mural jest słabiutki i Ołdakowski dobrze zrobił, że go odrzucił. No ale autor jest gejem, więc teraz zacznie być dorabiana ideologia. W Stołecznej jak usłyszeli o tym, to pewnie aż piszczeli z radości, że znowu będzie można pobronić biednych i uciśnionych gejów. Autor jest kiepskim artystą, jego rysunki są nijakie i gdyby nie to, że promuje się przez własny homoseksualizm, to nikt by o nim nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BABA Re: No tak, bo jak gej coś zrobił to klękajcie na IP: *.acn.waw.pl 16.02.11, 12:29 Masz rację,to coś jest po prostu nijakie,a jak komuś kojarzy się z erotyzmem,jego gust,jego sprawa.A w tej plątaninie torsów brakuje pan,bo one też brały udział w powstaniu. I nie było ono przy wejściu na plażę,gdzie panowie się zaczęli rozbierać.Całość wygląda jak kiepski czarno biały kupon materiasłu na kieckę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makoshika W powstaniu byli tylko hetero, pedały poszły IP: 195.216.109.* 16.02.11, 13:20 z armią Aleksandra Macedońskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Powstańcy się nie rozbierali i nie myli! 16.02.11, 13:58 Wszelkie sugestie, że powstańcy w ogóle robili coś oprócz strzelania i umierania obrażają uczucia powstańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucioooooooooooooo Re: Powstańcy się nie rozbierali i nie myli! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.02.11, 14:40 > Wszelkie sugestie, że powstańcy w ogóle robili coś oprócz strzelania i umierani > a obrażają uczucia powstańców! Mycie i rozbieranie bylo ich wielka zasluga. Moze jeszcze jak dawali sobie rade bez papieru toaletowego powinien byl zauwazyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx "pieknymi i nagimi torsami" IP: *.acn.waw.pl 16.02.11, 16:06 w zasadzie nie trzeba wicej nic dodawac W Powstaniu jednak nie chodzilo o pokazanie pieknych i i nagich torsow Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Zboczeniec dopatrzy się w tym erotyzmu, zdrowy 16.02.11, 16:33 widzi męskie torsy. Ten kraj już całkiem zdewociał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx A eunuch nic z tego nie rozumie,prawda? IP: *.acn.waw.pl 16.02.11, 16:35 Piekne... zapmniales dodac "piekne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdr Re: No tak, bo jak gej coś zrobił to klękajcie na IP: *.jzo.com.pl 16.02.11, 13:56 Panowie i Panie! Wybiórcza trąbi, larum grają, a was to nie rusza! Na koń siadaj! Szabli dobywaj! Mural geja nie został zaakceptowany - łolaboga, na pohybel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari To nie kwestia gustu, przekaz jest oczywisty IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 14:32 a jak komuś kojarzy się z erotyzmem,jego gust,jego sprawa. To nie kwestia gustu, przekaz jest oczywisty (gdyby to były kobiety nikt nie miałby żadnych wątpliwości). Tak jak piszesz, powstanie to nie była plaża, ani pokaz kulturystów, nagie torsy nie mają żadnego merytorycznego uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: No tak, bo jak gej coś zrobił to klękajcie na IP: *.uznam.net.pl 16.02.11, 14:02 Mural jest artystycznie słaby i tak Ołdakowski powinien stwierdzić, ale wtedy przejechałby po nim czołg o nazwie "a kto ty jesteś, żeby oceniać?". Czołg pedałów jest różowy i nie tak ciężki i dużo łatwiej znaleźć sprzymierzeńców (w brunatnych koszulkach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucioooooooooooooo Re: No tak, bo jak gej coś zrobił to klękajcie na IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.02.11, 14:36 > Mural jest słabiutki i Ołdakowski dobrze zrobił, Slabiutki to delikatne okreslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucioooooooooooooo Re: Tylko dla homofoba mural nie jest erotyczny IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.02.11, 14:34 > Tylko homofob może twierdzić, że ten mural nie jest erot > yczny. Tak, mural jest "erotyczny" dla geja. Odpowiedz Link Zgłoś
terrtt Re: Tylko dla homofoba mural nie jest erotyczny 16.02.11, 15:12 Nie wiem jakiego... to jest brzydkie po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Może trzeba będzie wybudować pomnik powstańca-geja 16.02.11, 14:39 To że taki pomnik jeszcze nie powstał jest oczywistym dowodem na homofobię polskiego społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucioooooooooooooo Re: Może trzeba będzie wybudować pomnik powstańca IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.02.11, 14:43 Taki pomnik powstanca geja bylby piekny. Chwyta tecze i trzyma sie za pukawke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Może trzeba będzie wybudować pomnik powstańca IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 14:53 Może złapałbyś się za mózg.O przepraszam.Zapomniałem.Nie masz za co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucioooooooooooooo Re: Może trzeba będzie wybudować pomnik powstańca IP: *.hsd1.fl.comcast.net 17.02.11, 00:54 > Może złapałbyś się za mózg.O przepraszam.Zapomniałem.Nie masz za co. Zlapalbym sie ale czaszka , skora i wlosy przeszkadzaja. Pomysl zanim przeprosisz. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Może trzeba będzie wybudować pomnik powstańca IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.11, 11:39 Czaszka,włosy.A pod spodem pusto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucioooooooooooooo Re: Może trzeba będzie wybudować pomnik powstańca IP: *.hsd1.fl.comcast.net 17.02.11, 12:36 > > Czaszka,włosy.A pod spodem pusto. A to juz nie nasza wina, dasz sobie jakos rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homofob Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 14:54 gej musial oczywiscie swoje pokazac, dobre tak temu pedziowi, niech sie nauczy czegos innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z Targówka Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... IP: 217.153.60.* 16.02.11, 09:55 Pan dyrektor wybawił mnie z ogromengo kłopotu. Dotyczył on prób tłumaczenia dlaczego ja, mgr historii po UW zakochany w historii rodów Warszawy, wierszach KK Baczyńskiego, kabaretach i kulturze dwudziestolecia miedzywojennego w Warszawie - nigdy do tego przybytku nie pójdę. A przecież wyraźnie mówiłam rozmówcom, że to muzeum jest dla steranych życiem, rozczarowanych tym, co ich spotkało po upadku Powstania, starych ludzi bohaterów "63 dni walczącej Warszawy". Podkreślałam, że nie ma tam nic dla myślącego samodzielnie, młodego człowieka, że to ramota choć w nowej szacie. O korupcji politycznej jaką było jego otwarcie przez L.Kaczyńskiego nie wspominając. A tu proszę "wielki pan dyrektor" wyłuszczył to samo czarno-na białym. Wydrukuję sobie ten artykuł i zamiast prowadzić dyskusje na ten temat - będę rozdawała adwersarzom kserówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 10:12 Lepiej włącz samodzielne myślenie, póki jeszcze czas, "magistrze historii po UW" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z Warszawy Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: 217.153.60.* 16.02.11, 11:07 Naucz sie czytać ze zrozumieniem. Co "wielki pan dyrektor" powiedział. Nauka nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi2 Słodko bredzisz malutka IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.02.11, 11:25 czujesz się wybawiona... chciałabyś migające światłem, tętniące muzyką transową muzeum dla młodych ludzi. I wtedy byś zrozumiała istotę powstania, wszystkie eony twojego mózgu stworzyły by nową jakość. Nie chodź tam żeby nie wiem co. Po prostu łyknij w piątek tabletkę i leć do klubu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z Targówka Re: Słodko bredzisz malutka IP: 217.153.60.* 16.02.11, 12:25 Skończyła z dyplomem "cum laude" Wydział Historyczny Uniwersytetu Warszawskiego, jestem autorka artykułow m.in. o kulturze, hsitorii gospodarki, marketingu w dwudzietoleciu miedzywojennym i osiagnięciom Polski w tynm czasie (np. tarchomińska fabryka wprowadziła przemysłową produkcje insuliny niedługo po jej odkryciu i miała wielki wkład w badania np. nad jej oczyszczaniem). Chcę muzeum, w którym sama wyrobie sobie zdanie o przyczynach i skutkach - bo mam głowę i myślę samodzielnie, a nie jak mi epigony L. Kaczyńskiego chca zasugerować. Zwracając się do mnie w chamski sposób wustawiłeś sobie najgorsza z mozliwych opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Słodko bredzisz malutka 16.02.11, 13:00 Drogi jednorazowu nicku, możesz pisać i kopiować swoje i cudze życiorysy i osiągnięcia do woli. To nic nie znaczy w internecie poniewaz jest nieweryfikowalne. Liczy się tylko to co powiesz/napiszesz. Ale... dlaczego opis zaczyna się w 3 osobie i ma polskie znaki, potem przechodzi na 1szą i te znaki traci ale pojawiają się błędy językowe? Ktoś zapomniał jak sie pisze cum laude i kopiował, a potem dopisywał? A muzea takie jak PW są od przekazywania narracji, w tym jakie były przyczyny i skutki. Samemu można sobie studiować temat i dochodzić do dowolnych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Brawo za spostrzegawczość! 16.02.11, 13:48 > Ale... dlaczego opis zaczyna się w 3 osobie i ma polskie znaki... Kłamczucha i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z Targówka Re: Słodko bredzisz malutka IP: 217.153.60.* 16.02.11, 14:22 Podaj adres mailowy to wyślę skany artykułów. Używam tylko jednego nicku Aga z Targówka. Od trzech pokoleń na nim mieszkm a na imię mam Agnieszka. Więc mam do niego prawo?. A nie zarejestruję się NiGDY na wyborczej, bo poziom części rozmówców - gorszy niż na onecie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein I dołącz też skan dowodu osobistego 16.02.11, 14:27 Bo skanów rozmaitych artykułów to ja Ci też mogę powysyłać do woli. W końcu mam skaner :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Słodko bredzisz malutka IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 14:35 A nie zarejestruję się NiGDY na wyborczej, bo poziom części rozm > ówców - gorszy niż na onecie. Ale wypowiadać się będziesz? Porażająca logika. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.jach Re: Słodko bredzisz malutka 16.02.11, 15:44 Porażające jest tez zatrzęsienie argumentów ad rem wobec opinii Agi z Targówka nt. pamfletu jej przedmówcy:) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Słodko bredzisz malutka 16.02.11, 19:56 Trochę nam siadło, Aga przestała partycypować. Ale i tak mamy prawie najgłębsze "wcięcie" w drzewku tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb MPW nie jest dla zmanierowanych, nijakich ludzi IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 16.02.11, 11:58 Muzeum Powstania Warszawskiego nie jest dla ludzi żyjącego nocnymi klubami, imprezami, pseudokulturalnymi "eventami", utopijnymi lewackimi ideologiami itp. Jesteście tylko nic nie znaczącymi korporacyjnymi lemingami... Jesteście jak ci turyści, którzy będąc na wczasach w Egipcie, pomiędzy piciem drinków i leżeniem na plaży, jeździli robić zdjęcia rewolucji, żeby później wrzucać je na Naszą Klasę. Boże gdyby dzisiaj wybuchła wojna, to nasz naród byłby skończony. Bylibyście gorsi niż Francuzi w czasie II WŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z Targówka Re: MPW nie jest dla zmanierowanych, nijakich lud IP: 217.153.60.* 16.02.11, 12:19 Pracowniku MPW wszak to wasz "wielki pan dyrektor" autoryzowała wypowiedx dla kogo jest MPS "(...)starszych ludzi - powstańców - bo to przede wszystkim dla nich stworzyliśmy nasze muzeum (...)" Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9113567,Mural_z_mlodymi__nagimi_torsami_nie_spodobal_sie_muzeum.html#ixzz1E7U2hTeb I wszystko w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: MPW nie jest dla zmanierowanych, nijakich lud 16.02.11, 12:22 Lubię nagie torsy, homo czy hetero, są dla mnie równie estetyczne. Natomiast mural zwyczajnie mi się nie podoba. Kto by nie był jego autorem. Dla mnie jest zwyczajnie brzydki, źle zakomponowany, równie nieudolnie narysowany. Zwyczajnie nieudany, a jego erotyka jest erotyką czysto teoretyczą, bo tylko z tezą. Prawdziwej erotyki w tym jest zero. W dyskusje politerotyczne nie wchodzę bo nie przeszłam przez próg podoba nie podoba. Bo nie podoba!Czysto estetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kresowianin Re: MPW nie jest dla zmanierowanych, nijakich lud IP: *.enterpol.pl 16.02.11, 14:33 Trzeba być niezłym głąbem, żeby oskarżać ludzi o życie lewackimi ideologiami i bycie korporacyjnymi lemingami w jednym zdaniu. No ale w kościele nie uczą historii, socjologii i ekonomii tylko bajki opowiadają, to co się dziwić, że Tobie i twoim kolegom się wszystko potem miesza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: MPW nie jest dla zmanierowanych, nijakich lud IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 14:37 > > Boże gdyby dzisiaj wybuchła wojna, to nasz naród byłby skończony. Bylibyście go > rsi niż Francuzi w czasie II WŚ.. Zapamiętaj prawiczku, małe psy najgłośniej szczekają, najszybciej uciekają. Bawi mnie ta wasza pogarda dla narodu, którym tak często wycieracie sobie mordę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: MPW nie jest dla zmanierowanych, nijakich lud IP: 193.203.192.* 16.02.11, 17:38 Dobrze, że Wy bylibyście idealni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paka49 Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.ericsson.net 16.02.11, 14:02 cos slabo z maysleniem, panie magistrze. zamarzl mózdzek ?, czy cos innego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 23:49 Musimy szanować emocje tych starszych ludzi - powstańców - bo to przede wszystkim dla nich stworzyliśmy nasze muzeum. czy to zapowiedź likwidacji mpw tuż po śmierci ostatniego z powstańców?! :D haha ja też jeszcze nie byłem w głównej części muzeum, tylko w tej pierwszej, mniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Muzeum odrzuciło też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 09:59 z dziesięć projektów innych artystów, które uprzednio zamówiło u nich właśnie, oczywiście nie płacąc za zamówiony projekt. Tłumaczenia były zazwyczaj enigmatyczne typu nie spodoba się powstańcom, jest zbyt metaforyczny itp. Nie świadczy więc o rzetelności dziennikarskiej robienie z tego sprawy tylko między muzeum a Karolem Radziszewskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keerk Re: Muzeum odrzuciło też IP: *.unused.atman.pl 16.02.11, 14:07 Bo to dowodzi założoną z góry tezę o antyhomonastroju dyrektora muzeum. (A nie, broń Boże, o kiepściźnie tego muralu). No żenada takie newsy. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... 16.02.11, 10:17 Ktos ostatnio powiedział czy napisał dokladnie już nie pamiętam, że Polska to smieszny pokraczny klerykalny kraj, Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 13:02 ergo12 napisał: > Ktos ostatnio powiedział czy napisał dokladnie już nie pamiętam, że Polska to s > mieszny pokraczny klerykalny kraj, No i....? Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Chodzi ci o to, że ten mural jest taki pokraczny 16.02.11, 13:59 jak Polska i podlizuje się klerowi, który jak wiadomo uwielbia męskie torsy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaa Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.icpnet.pl 16.02.11, 14:13 Erotyczna to jest ekstaza św Teresy... Czy nagie torsy są erotyczne, oczywiście - ciało ludzkie jest seksualne nie od dziś. Czy są "gejowskie" nawet jeśli, nie widzę w tym problemu. Geje też w powstaniu walczyli. Przeraża mnie polska katolicko-zaściankowa mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein No i co z tego, że geje walczyli? 16.02.11, 14:35 Nie było to powstanie gejów przeciwko okupacji homofobów, tylko powstanie AK przeciwko okupacji niemieckiej. Natomiast wśród żołnierzy AK prócz gejów było także daleko więcej homofobów. Byli też heteroseksualni dziwkarze, pewnie paru fetyszystów, tacy co lubią sado-maso, pospolici erotomani itp. itd. itp. Czy wszystkim im należy postawić osobne pomniki albo poświęcić murale utrzymane w ich seksualnym guście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: No i co z tego, że geje walczyli? IP: *.uznam.net.pl 16.02.11, 14:54 Dobre!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: No i co z tego, że geje walczyli? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 15:58 Byli też heteroseksualni dziwkarze, A kto powiedział, że to nie oni są na tym muralu? Męski nagi tors może być podniecający nie tylko dla geja, ale też dla kobiety. Chodzi ogólnie po co ten mural ma mieć kontekst erotyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p I co znów podjudzacie!? IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 10:20 Sytuacja zupełnie normalna: jest projekt, nie do końca się spodobał dyrektorowi muzeum, które je zamawia, projekt nie jest zaakceptowany do realizacji. Takich odrzuconych jest zapewne sporo - z różnych powodów. A tutaj gazeta nie omieszka wszcząć kolejnej krucjaty przeciw homofobom (niezależnie czy nimi są, czy nie). Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W brak dziennikarza od sztuki w stołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 10:24 Wydaje mi się, że dużym problemem gazety jest brak dziennikarza piszącego o sztuce w stołecznej. Redaktor Kowalska od jakiegoś czasu zajmuje się bardziej szukaniem sensacji albo "sztuką" bardzo złą, ale poprawną ideologicznie typu akcje Rafała Betlejewskiego. Poza tym działa tak, jakby była to jej prywatna gazeta, pisze o wąskim kręgu najbliższych znajomych (często naprawdę dobrze działających, ale nie usprawiedliwia to pisania wyłącznie o nich, koledzy z Rastra, 5-10-15, Bęc zmiana itp.) Kiedy rozmawia się z warszawskimi ludźmi kultury okazuje się, że na organizowanych przez nich wydarzeniach albo w prowadzonych placówkach nigdy nie była. Ludzie, którzy kilka lat temu czytali Co jest grane, już dawno przerzucili się na Przekrój albo dodatek kulturalny do Dziennika, szkoda. Słyszałem, że kilka osób chce napisać petycję w tej sprawie do redakcji, może to coś zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
brudno nie spodobał się... 16.02.11, 10:45 Różne mogą być powody do podniecenia - kiedyś żona mnie a ja ją. Pana dyrektora bracia Kaczyńscy - w tym przypadku lepej by bez gołych torsów, nawet tak ostrożnie zarysowanych. Powstańcy płci obojga mieli swe organy, także poniżej pępka, czasem też ich używali, także by uciec przed rozpaczliwymi snami o umieraniu. Ale jest potrzebna poprawność polityczna, jak powiedział mój rodak szczający w bramie i do mnie odwracający się - odskoczyłem, nie byłem trafiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redbull10 Żenujący pomnik estetycznego analfabetyzmu. IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.11, 11:08 To jest Żenujący pomnik estetycznego analfabetyzmu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 11:18 To tłumaczy te 10 tys na Homowalentynki, które dał Piątek z kasy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orianka Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... IP: *.171.247.230.static.crowley.pl 16.02.11, 11:31 A może po prostu był słaby?? Zaczyna mnie to denerwować. To trochę jak z antysemityzmem. Jeśli nie wielbisz Żydów, to ich nienawidzisz... Czyli jeśli dyrektor odrzuciłby mural Żyda - byłby antysemitą, mural czarnoskórego - byłby rasistą, mural kobiety - seksistą? Odpowiedz Link Zgłoś
sunim Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 14:01 > Czyli jeśli dyrektor > odrzuciłby mural Żyda - byłby antysemitą, mural czarnoskórego - byłby rasistą, > mural kobiety - seksistą? Dla GWna bez wątpienia. Zwłaszcza Żyd i pedał nie powinni być nigdzie odrzucani, bo to wsteczniactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
smallwoodek Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 17:43 A jakby artysta był czarnoskórą żydówką lesbijką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opos Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.11, 11:55 no właśnie, ciekawe czy jak propozycję dostał by artysta czarnoskóry to też by namalował powstańca czarnoskórego?hehe Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga71 Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 12:42 akurat czarnoskory powstaniec BYL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... IP: *.xdsl.centertel.pl 16.02.11, 12:14 Dzielo świadczy o mnie, czy to dziwne iz gej propaguje swój sposob postrzegania swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rupi "Kanał" też mu sie pewnie nie podoba IP: *.aster.pl 16.02.11, 12:26 Bo jest tam scena jak jeden z bohaterów się goli. Półnagi rzecz jasna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: "Kanał" też mu sie pewnie nie podoba IP: *.medical-tribune.pl 16.02.11, 12:30 Wow! Jeden! Na całą masę innych bohaterów! Tutaj to ponad połowa jest roznegliżowana. Ja rozumiem, że pokazać powstańców inaczej - ale czy faktycznie kazdy z nas połówę czasu dziennie spędza bez koszuli? Nawet latem? Nie mówię o wypoczynku na plaży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: "Kanał" też mu sie pewnie nie podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 00:00 'Ja rozumiem, że pokazać powstańców inaczej - ale czy faktycznie kazdy z nas połówę czasu dziennie spędza bez koszuli? Nawet latem? Nie mówię o wypoczynku na plaży... ' a coż to za argument? czy faktycznie każdy z nas spędza cały czas z karabinem w dłoni i w hełmie na barykadzie? <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-aw Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... IP: *.astral.lodz.pl 16.02.11, 12:29 Oldakowskiemu nawet Powstaniec z cygarem w ustach wydałby sie zbyt erotyczny. przecież powstańcy cały czas byli wyelegantowani, wyprasowani, biale koszule, buty na wysoki polysk, caly czas czyści, eleganccy,w mundurach, z orzełkami na czapkach. Nigdy nie odpoczywali, nigdy nie prali swoich ciuchów, nigdy nie zdejmowali butow. Oj obraz pana ołdakowskiego to dopiero narusza cześć i godnośc postańców. Żal, ze ktos taki kieruje muzeum powstania Odpowiedz Link Zgłoś
qual0play Dyrektor Muzeum jest kryptogejem? 16.02.11, 12:32 No, jeżeli Jan Ołdakowski tak podnieca się nagimi namalowanymi nagimi męskimi torsami... to chyba to on z sobą ma większy problem niż z tym artystą? Więc co ma do rzeczy tu, że malarz jest zdeklarowanym nawet gejem!? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Dyrektor Muzeum jest kryptogejem? 16.02.11, 12:37 Ja pierniczę, ale sobie wymyśliłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... 16.02.11, 12:35 Nie mam zdania, nie zamierzać włączać się do tej dyskusji, ale: 'MURAL' K.R. PRZEDSTAWIA GRUPĘ GÓRNIKÓW ! Tak ich od 50 lat przedstawiano na plakatach i banknotach ! Gołe muskularne torsy, kaski na głowach... Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 12:39 Na plakatach przedstawiano górników pracujących, zauważ, a nie ""wystawiających twarz ku słońcu". Chyba że ku "Słoneczku Stalin". Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 12:36 Mural jest jak najbardziej w konwencji twórczości Radziszewskiego. Ale czy jest dobry? No średni. Czy pokazuje erotyzm? Nie zauwazyłam (na mnie nie działa :D). Czy jest zgodny z intencją twórcy? Jeśli intencją było pokazanie chłopaków "w nieoczywistych sytuacjach: gdy piorą bieliznę, odpoczywają, wystawiają twarz do słońca" - to ja troche nie wiem, dlaczego w połowie nieoczywistych sytuacji trzeba mieć zdjętą koszulę. Może była jakas inna intencja, nie wiem. Mural odpadł, bo odpadł. Nie ten jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 00:02 owszem, można dyskutować o jego poziomie, ale pan 'derektor', już ocenił, że za nago tam, że zbyt erotycznie (??!!). jego argumenty są tak żałośnie miałkie, że aż śmieszne. czy inne murale przewyższają projekt radziszewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 17.02.11, 10:35 Taki argument "derektora" jaka intencja "autysty"... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
palim.psest Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 17.02.11, 21:34 jakie muzeum, taka intencja autora projektu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qual0play Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 18.02.11, 09:01 mniemanologia napisała: ... > Czy jest zgodny z intencją twórcy? Jeśli intencją było pokazanie chłopaków "w n > ieoczywistych sytuacjach: gdy piorą bieliznę, odpoczywają, wystawiają twarz do > słońca" - to ja troche nie wiem, dlaczego w połowie nieoczywistych sytuacji trz > eba mieć zdjętą koszulę. Może była jakas inna intencja, nie wiem... Ja domyślam się intencji, w zamiarze podkreślenia płci. W tym kierunku artysta mógł pójść dalej, jak to było w tradycji sztuki helleńskiej. Wtedy żadna baba w tym przedmiocie nie miała nic do powiedzenia a teraz... wszędzie swój język wsadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... 16.02.11, 12:39 To są Powstańcy Warszawscy ? Gdyby nie podpis... Ale Chała !!! Bez munduru. Bez broni. Bez opaski nawet ? Na luzie ;) Fascynacje i obsesje Autora są ważniejsze niż Bohaterowie ! Marny z niego Malarz i bardzo kiepski Grafik. Teraz dopiero się zacznie ? Jestem Gejem - dlatego mnie nie lubą ! Gdy policja w Ameryce przyłapie Murzyna na kradzieży, ten drze się wniebogłosy ;) Biją mnie, bo jestem Czarny !!! Analogia nasuwa się sama... Pozdrawiam ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
shogun Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... 16.02.11, 12:50 Czy to ten artysta, który malował murale w kiedyś istniejacym klubie Tomba na Starym Miescie?? Podobny klimat i 'kreska'... Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 12:56 Tak, to ten. Fajne miejsce było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keerk Też mi się od razu z tym skojarzył IP: *.unused.atman.pl 16.02.11, 14:02 I nie było to miłe skojarzenie. Tamten mural był obrzydliwy. Ten też kojarzy się z homo. Mi to nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
salt1 Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... 16.02.11, 12:53 Homo, nie homo. A dlaczego by nie postawić pomnika dla powstańców, którzy byli homo? Jeden warunek: niechże to będzie wypowiedź artystycznie wartościowa. Reprodukowane grafitti jest po prostu słabe, by nie powiedzieć bardzo słabe. Swoją drogą w powstaniu zginęło 20 tysięcy powstańców i 200 tysięcy cywili. Pomników dla powstańców jest mrowie, czy jest choć jeden poświęcony męczeństwu cywili bez karabinów w ręku? Odpowiedz Link Zgłoś
spesz Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 13:32 Równie dobrze,można by zapytać dlaczego do tej pory nie powstał pomnik lub mural powstańca z grzybicą,bolącym zębem lub dziurawą skarpetką?Co,nie było takich w powstaniu?Myślę,że w ten sposób kombinując daleko nie zajedziemy:) Odpowiedz Link Zgłoś
mitko32 Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 16.02.11, 13:57 salt1 napisał: > Homo, nie homo. A dlaczego by nie postawić pomnika dla powstańców, którzy byli > homo? Co za głupoty? Seksualność nie ma tu nic do rzeczy i nie należy jej w ogóle eksponować na dziełach poświęconych powstańcom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 00:07 a jednak seksualność ma tu coś do rzeczy, skoro pod tekstem jest już grubo ponad 200 wpisów. wiele z nich porusza wątek erotyczności projektu - jaka tam erotyka? bo tors nagi? boszsz... i jeszcze wciskają, że jest homoerotyczny, bo autor jest gejem... Odpowiedz Link Zgłoś
qual0play Re: Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał 18.02.11, 09:35 Wielu greckich bohaterów, wojów, było homo! Wielu wybitnych rzymskich dowódców i cesarzy, też! W dalszej historii woja i polityki - analogicznie. Więc nie tylko artyści, nauczyciele, księża... Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka.blrg jedynie słuszna wizja historii 16.02.11, 13:05 a mi się osobiście nie wydaje, żeby pan dyrektor odrzucił projekt z homofobicznych pobudek. nie widzę tam też specjalnie dużo homoerotyzmu, antyczne rzeźby wychodzą na hardcore porno przy tym. pewnie faktycznie jest purytański. ale to, że wydaje mu się, że to jest lepsze usprawiedliwienie to błąd. mamy takich muzeów na pęczki w polsce. prezentują wyłącznie jedynie słuszną martyrologiczno- świątobliwą wersję naszej historii. broń boziu, żeby pokazać powstańca jak sobie gacie pierze! przecież bielizna powstańca pozostawała śnieżno-biało czysta siłą poświęcenia dla ojczyzny! to samo z opalaniem! w chwilach wolnych od walki powstaniec kontemplował swoje poświęcenie, jakie opalanie, oszczercy! przecież nie od dzisiaj wiadomo, że powstańcy to nie ludzie byli, tylko żywe posągi z pomników. chciałabym, żeby kiedyś nadszedł dzień, w którym nadęta wersja naszej historii nie będzie wpychana nam do gardeł jak jedyna słuszna. nie uważam, żeby bycie ludzkim i podobnym do nas było dla powstańców uwłaczające(przecież to było lato, upały były na litość!). do tego na prawdę przybliża życie w czasie walk dzisiejszym ludziom. smutne, że niektórzy decydenci nie umieją tego zaakceptować, dużo przez nich tracimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: jedynie słuszna wizja historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 00:07 zgadzam się w 99% :D Odpowiedz Link Zgłoś
kadykianus Wg dyrektora powstańcy to trole? 16.02.11, 13:12 Piękni dwudziestoletni. O co mu chodzi? Niech zacznie uprawiać seks, bo widzę, że ma jakiegoś fisia na tym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 pięć procent powstańców było HOMO 16.02.11, 13:18 jesteśmy jeszcze daleko, aby pięć procent poświęconych im pomników było homoerotycznych :)) Roulez! Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein A 50% było zdecydowanymi homofobami 16.02.11, 13:51 Tak więc na jeden pomnik powstańca-geja powinno przypadać 10 pomników powstańców-homofobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Mural z młodymi, nagimi torsami nie spodobał si... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 13:19 La La la Odpowiedz Link Zgłoś