Dodaj do ulubionych

Znienawidzony kamienicznik trafił na mural

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 10:42
Ja też jestem taką lokatorką tylko nie z Warszawy ale z niedalekiego Mazowsza. Eksmisja już jest od 2009r ale mieszkania nie ma.Trzeba czekać i znosić właścicielki fanaberie. Wyłączenia prądu, próby robienia zdjęć mieszkania jako dokumentację( wszelkie udogodnienie robione były za moje pieniądze).podnoszenie czynszu o 100%. Wizyty pod byle pretekstem i "nękanie psychiczne" lokatorów.
Ale ci co mają swoje mieszkania lub domy nie potrafią zrozumieć kogoś kogo nie stać na własne lokum, myślę o urzędnikach lokalnych.Może to dobry pomysł z tym muralem.Może ktoś się wreszcie obudzi z zimowego letargu.
Obserwuj wątek
    • Gość: cyryl Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.goldenline.pl 06.03.12, 10:54
      link do zdjęcia całości - desmond.imageshack.us/Himg13/scaled.php?server=13&filename=42705732274122118721463.jpg&res=medium
      • czar-par Zdziczeniem obyczajów jest chronienie przestępców 06.03.12, 11:55
        przez wymiar sprawiedliwości, gdzie państwo nie działa, tylko chroni takie kanalie jak pan M.
        • Gość: foton tak wygląda oryginał - tu zamazany IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 16:33

lokatorzy.info.pl/kategoria/grafiki/
          • Gość: rot Re: tak wygląda oryginał - tu zamazany IP: *.torservers.net 06.03.12, 18:31
            pewnie facet ma dobre plecy skoro moze sobie pozwolic na takie morderstwo i jednoczesnie bezkarnosc
            • Gość: PRL Anarchistom mogę co najwyżej zacytować Kazika... IP: 178.73.48.* 06.03.12, 21:06
              "jazda do roboty je...ne nieroby" :) banda życiowych nieudaczników. nie podobają się czynsze to pod most
              • Gość: sham69 Re: Anarchistom mogę co najwyżej zacytować Kazika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.12, 00:42
                A co zrobisz jak bardzo duzo niezadowolonych zapuka do drzwi.....?
              • Gość: też gość Re: Anarchistom mogę co najwyżej zacytować Kazika IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.03.12, 18:38
                wiesz, co cwaniaku - podobnie działo się we Francji aż do końca XVIII wieku. Az przeprała się miarka. Po bruku toczyły się łby kanalii wszelkiej maści, biskupów , dorobkiewiczów.
                W w innych czasach i miejscach podobnie. Widzę, że na świecie narasta gniew. Wtedy nie będzie ci di śmiechu.
      • mario-radyja Głosowaliście na PO i Bufetową 06.03.12, 15:50
        która podniosła wam opłaty wieczyste i was oddała ze skórą, to tak macie.
        • Gość: "zasługi" dla W-wy Re: Głosowaliście na PO i Bufetową IP: 94.75.89.* 06.03.12, 16:15
          Nas oddali totumfaccy prezyd. Kaczyńskiego, m.in. Jarosława Maćkowiak. Ta pani jest dzisiaj w Radzie m.st. W-wy, zdaje się, że w wyborach dostała jakieś 400 głosów, ale miała dobre miejsce na liście PiS
          • Gość: W-wskie Kanalie Pełna odezwa autorów muralu IP: *.centertel.pl 07.03.12, 01:29
            Mossakowski na prezydenta!

Z takim hasłem rozpoczynamy cykl nowej kampanii reklamowej //Warszawskie Kanalie//

Czemu Mossakowski?
            Rok temu spalono działaczkę lokatorską Jolę Brzeską. Nie żyje również technik kryminalny policji, który badał jej ciało. Tymczasem główny podejrzany, właściciel kilkudziesięciu kamienic w Warszawie, wielokrotnie nękający Jolę Marek Mossakowski, do dziś rozwija swój biznes bez skrępowania, za cel obierając sobie kolejnych lokatorów.

Czemu Prezydent?

Awangardowa działalność Marka stanowiła iskrę dla powstania szerokiego Ruchu ludzi działających w branży Nieruchomości - w ciągu ostatniego roku spłonęły już tuziny domów na Pradze. Ruch Marka stale rośnie w siłę: tysiące kamienic (i dziesiątki skwerów) przechodzą w ręce Ruchu wraz z całymi rodzinami - stołecznym mięsem, co prawda mało cenionym, jednak po zapeklowaniu solą przemysłową zawsze mogącym ujść w tłoku. Tym samym, Ruch Marka okazuje się nawet bardziej dochodowy i lepiej rokujący niż Ruch Palikota. Jego ambicją jest przywrócić wojenny urok Warszawie - tym razem jednak płonie głównie prawy brzeg.

Za kandydaturą Marka przemawia także fakt, iż w ciągu całej kariery nie był on dotąd karany choćby za najdrobniejsze wykroczenie, a w dodatku cieszy się poparciem "milczącej większości" - wielu milionów polskich złotych.

Czemu reklama?
            Po pierwsze - bo w Warszawie zawsze znajdzie się miejsce na jeszcze więcej reklam.
            Po drugie, tak nobliwe postaci jak Mossakowski, książę Massalski, baron Bisping, Stachura i dziesiątki innych kanalii, potrzebują naszej pomocy, by przejść ze stanu wiecznej bezkarności w stan wiecznej sławy.

APEL DO MIESZKAŃCÓW! Pomóżcie nam stworzyć na mieście galerię warszawskich kanalii - osób, dla których zysk jest ważniejszy niż ludzie. Pędzle w dłoń! Wszystkich nas nie spalą!

zdjęcia i kanał Warszawskich Kanalii: scribd.com/doc/84207499/1-Mossakowski-na-prezydenta
            \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

* trudne słowa:
            << re-prywaty-zacja >> (łać. privare - brać, odbierać, deprawować)

1. Przejmowanie wyniesionej z wojennych gruzów Warszawy wraz z ludźmi, którzy ją odbudowali, przez osoby i podmioty prawne podające się za spadkobierców sprzedwojnia - w naturze lub za pełnym "odszkodowaniem" od miasta. Warszawski wariant jest tu unikalny na tle wszystkich krajów postkomunistycznych, które wypłaciły odszkodowania za niewielką część nieruchomości. Nigdzie poza Polską nikomu nie przyszło też nawet do głowy, by traktować mieszkańców jak byle wkładkę mięsną, z metką "róbcie z nimi co chcecie".

2. Ogólnopolski sposób na zgnębienie większości ludzi przez nielicznych (patrz też: 'Kościół, Komisja Majątkowa')

<< demokracja bezpośrednia >> stan, w którym o charakterze otoczenia decydują mieszkańcy, ew. za pomocą delegatów, których mieszkańcy mogą powołać i odwołać w każdej chwili.

<< prawa do miasta >> coś, co w Warszawie posiadają tylko władze i deweloperzy

<< rewolucja >> coś, co nadchodzi
            • Gość: też gość Re: Pełna odezwa autorów muralu IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.03.12, 18:40
              popieram wasze działania w pełni.
    • Gość: xl Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 10:57
      lokatorzy.info.pl/na-ul-widok-pojawil-sie-nowy-malunek-artystyczny/
    • tomjani Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 11:16
      Cała ekipa Thuska, w tym zwłaszcza Bufet powinien trafić na ten mural, gdyby tylko miejsca dla nich starczyło. To za ich rządów kanalie pokroku sportretowanego kamienicznika poczuły się nareszcie bezkarnie, podczas gdy za Kaczorów i Ziobry nie znali dnia ani godziny, kiedy do ich drzwi załomocze ABW.
      • alik-w-plomieniach Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 13:03
        Taaa, szczególnie jeśli byli niewinni, ale za to niesłuszni politycznie.
      • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 14:16
        Moglbys mi tylko wskazac ten rzad i taka ekipe, ktora by rozwiazala takie problemy?
        • alik-w-plomieniach Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 08.03.12, 09:39
          Wszechzwiązkowa Komunistyczna Partia (bolszewików) pod kierunkiem Józefa Wissarionowicza Stalina oczywiście!
      • Gość: Polak Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.de 06.03.12, 14:26
        Masz w zupełności rację. Ten koleżka i jemu podobni to cegiełka w górze lodowej.
        Ryba psuje się od głowy!
        Prawda jest taka że to PR, media na usługach szemranej postkomunistycznej finansjery wykończyły PiS, który był dla niej zagrożeniem, natomiast nie posiada takich funduszy, aby kupić polskie media, które manipulują Polakami nędznie wykształconymi i łatwowiernymi.
        • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 14:28
          nastepny teoretyk spiskowy, niedobrze sie robi od takich durnot wypisywanych przez pogrobowcow pisowych
        • czysty_jogurt Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 16:33
          Hmmm, "Polak", tylko skąd? Wg. IP to Deutschland.
    • Gość: społecznik lokator Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.play-internet.pl 06.03.12, 12:45
      Wszyscy odpowiedzą za krzywdy, Marek M. sam by nic nie wskórał, ciekawe skąd i za ile bierze informacje, gdzie są roszczenia do kamienic, to wszystko jest szyte grubymi nićmi. To jest dopiero początek gniewu społecznego, zaczęło się. Warszawa nie może być wykupiona przez mafię, która grasuje w tym mieście, gdzie mają się podziać ludzie, którzy odbudowali W-wę.
      • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 14:20
        jak ci tak zal wysiedlonych, to prosze podziel sie swoim domem z nimi. Niech wszyscy damy miejsce u siebie w domach, tym ktorych nie stac na czynsz. Panstwo to my, prawda?
    • Gość: piotr Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.128.67.194.static.crowley.pl 06.03.12, 13:17
      Ten tzw. "kamiennicznik" to tylko szczyt góry lodowej... a cały problem jest spowodowany brakiem sensownej ustawy reprywatyzacyjnej.
      Pojedyncze budynki odzyskuja tylko ludzie pokroju tego pana, a prawdziwi spadkobiercy od lat nie maja szans na odzyskanie czegokolwiek.

Jest jak zwykle w Poslce: zarabiaja urzędnicy i cwniacy, a na wszystkim tracą zwykli ludzie: mieszkancy tych budynkow jak i prawowici spadkobiercy przedwojennych włascicieli.

ja nie mam swojego mieszkania, musze mieszkac w wynajmowanym za ciężką kasę

Z drugiej strony jestem spadkobiercą włascicieli przedwojennej kamienicy w Centrum Warszawy. Także rozumiem obie grupy ludzi.

Uwazam ze sensowna reprywatzyacja to zwrot ok. 10% wartosci zabranego mienia. Mnie, i jak sadze 80% spadkobierców takei rozwiazanie by satysfakcjonowalo.

Nie powinno byc tak jak jest teraz: 1% ludzi (cwaniacy plus ludzie z ukladami) odzyskuje 100% swojej wlasnosci, a 99% spadkobierców nie dostaje nic. Tak jest w Warszawie od 20 lat.
    • Gość: gbk Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.143.167.5.rev.kbt.pl 06.03.12, 13:32
      do bonia
      Są ludzie, których nie stać, a spłacają kredyt hipoteczny własnego, niewielkiego mieszkanka, bo nie byli wystarczająco "zaradni" albo bezczelni - jak kto woli, żeby zamieszkać w komunalnym, albo kwaterunkowym. Dlaczego tym, którzy kiedyś (albo ich przodkowie) otrzymali przydział na takowe mieszkanie - wydaje się, że jest to dożywotnie - i do tego jeszcze z prawem do dziedziczenia - bez żadnej weryfikacji statusu materialnego, uprawniającego do życia na koszt innych obywateli (zaniżane czynsze, poniżej kosztów utrzymania lokalu, bez funduszu remontowego, itp.)?
      Nie będę komentowała zachowania właścicielki, ale zwróć uwagę na fakt, że mieszkając tam nadal, pozbawiasz ją możliwości korzystania zarobkowego z jej własności.
      Mieszkając w lokalu komunalnym lub kwaterunkowym, żerowałaś na całym społeczeństwie, a teraz żerujesz na prywatnej właścicielce - to może być wkurzające. Jeśli nadal nie rozumiesz - wyobraź sobie, że wybudowałaś sobie dom, do którego miasto/państwo domeldowało ci 4 osobową rodzinkę i nie masz wyjścia - musisz ich utrzymywać (choćby przez zaniżany czynsz - bo oni nie chcą/nie mogą płacić wolnorynkowej wysokości czynszu). I co podoba ci się ten pomysł?
      Wielu ludzi podejmuje trud zakupu własnego mieszkania, mimo że jeden czy drugi bank twierdzi, że brak zdolności kredytowej, ale 10 czy 20 bank nie ma już takich obiekcji.
      Mieszkania komunalne czy też socjalne powinny być jedynie chwilową pomocą dla ludzi w ciężkiej sytuacji życiowej nie zawinionej przez nich - takiej jak, utrata lub zmniejszenie źródła dochodu, spowodowane ciężką, długotrwałą chorobą lub wypadkiem. Okresowo (co roku) powinna być ocena sytuacji materialnej i starań, żeby wyjść z sytuacji ubóstwa i ewentualnie przedłużenie możliwości mieszkania w lokalu komunalnym lub socjalnym. Obecna polityka mieszkalnictwa komunalnego w kraju jest chora i tworzy zbyt wiele możliwości nadużyć. Wszelkiej maści cwaniacy kpią sobie z tych co spłacają kredyty mieszkaniowe przeznaczając na to lwią część swoich dochodów, żyjąc niejednokrotnie na krawędzi ubóstwa.
      Dziwi mnie niefrasobliwość ludzi, którzy kilkadziesiąt lat żyli w mieszkaniach odebranych prawowitym właścicielom - że nie przemknęła im przez głowę myśl, że budują swoje życie na krzywdzie ludzkiej i że kiedyś trzeba będzie się wyprowadzić, że właściciel kiedyś odzyska swoją własność. Myślę, że ze strony lokatorów to jedynie próba wyszarpnięcia od społeczeństwa czegoś, co im się wcale nie należy - lokali komunalnych lub socjalnych - bo ich sytuacja materialna wcale nie jest tak zła, żeby mieli prawo do pomocy społecznej.
      • Gość: sopot AMEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 13:39
        nareszcie slowa rozsadku.
      • Gość: marcia Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 13:51
        Fascynujący ten wywód, nie ma co. Problem tylko, że ma w sobie ileś błędów natury logicznej. Zacznijmy od tego, że parędziesiąt lat temu ludzie nie mogli sobie ot tak kupować mieszkań. Były mieszkania komunalne właśnie i już, otrzymywane z nakazu (nie przydziału, ale nakazu kwaterunkowego). Ci, którzy tego nie rozumieją pewnie mieszkali po wsiach i mieli gospodarki.
        Mając przydział i podpisaną umowę najmu człowiek był uziemiony i tyle. Bo nie mógł zapisać się do spółdzielni. Dlaczego? Bo ówczesna wspaniała władza uznawała, że ów człowiek miał już mieszkanie, nie ważne, że przepełnione, bo babcia, bo dziadek, ciotka, matka, stryj. Ważne, że było.
        Wiele osób dbało o mieszkania komunalne. To jakiś totalny stereotyp, że ktoś tam mieszkał na czyjś koszt. Ludzie płacili czynsze, płacili za wodę, prąd. Nie rozumiem dlaczego obrażać ich, że żyli na czyjś koszt? Wiele osób własnym sumptem naprawiało dach w tych domach (bo administracja olewała sprawę), zajmowało się przydomowymi ogródkami.
        W przypadku zakupu mieszkania na kredyt bez zdolności kredytowej - nie wiem jak to jest możliwe. Pewnie oszukując lub przedstawiając sfałszowane dokumenty. Pewnie tak, jak to przedstawiają rzekomi właściciele kamienic.
        Myślę, że tez trzeba by było się temu przyjrzeć, w końcu za chwilkę będziemy mieli mnóstwo wolnych mieszkań, bo ludzi nie stać na spłacanie kredytów, więc banki ich wyeksmitują z mieszkań, które oni dopiero uważają za własne. I dopiero będzie wesoło.
        I co tam taki pan M., który wywala ludzi.
        • Gość: kradzione tuczy Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 14:00
          "Wiele osób dbało o mieszkania komunalne. To jakiś totalny stereotyp, że ktoś tam mieszkał na czyjś koszt. Ludzie płacili czynsze, płacili za wodę, prąd. Nie rozumiem dlaczego obrażać ich, że żyli na czyjś koszt? Wiele osób własnym sumptem naprawiało dach w tych domach (bo administracja olewała sprawę), zajmowało się przydomowymi ogródkami."

To ja sie do ciebie wprowadze, ciebie wyrzuce, za to bede ci podlewac kwiatki na balkonie i za te wode zaplace. Nawet odmaluje od czasu do czasu. Fajnie?

Akurat w moim domu lokatorzy wszystko zdewastowali (a w ogrodzie podlewali drzewa woda z sola, zeby wspollokator nie mogl korzystac z owocow - jak to Polak, zeby sasiadowi krowa zdechla). Tak, od dziesiatek lat okrada sie mnie z korzysci, ktore normalnie mozna byc czerpac z majatku - ciezko zapracowanego przez moich dziadkow.
          • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 14:34
            To gdzie ty masz ten dom? Wystarczy zobaczyć w jakim stanie na zewnątrz są kamienice na Pradze, bo to co w środku według opinii rzeczoznawców wymaga generalnego remontu. Wyobraź sobie 100-letnie stropy drewniane, ściany nośne z cegieł łączonych mieszanką wapna z piaskiem, a nie cementem, cegły pękają, bo przez lata nasiąkały wodą deszczową i do tego pleśń na ścianach, która wychodzi, gdy temperatura na zewnątrz jest ujemna, a mieszkania ogrzewane są tylko piecykami elektrycznymi, gdzie i tak jest ciągle chłodno, bo budynek jest nieocieplony, a jak masz piętro niżej pustostan, który nie jest przecież ogrzewany, to nie wiem co byś robił, to mieszkania nie ogrzejesz, albo wydasz ogromne kwoty za prąd, do tego jeszcze brak wody w zimie, bo w piwnicy i pustostanie zamarzły rury, brak instalacji ciepłej wody z wodociągów, niejednokrotnie brak instalacji gazowej, więc proszę nie porównywać takich mieszkań z Pragi do komunalnych na Woli, Mokotowie, Żoliborzu, czy Ochocie lub nawet Pradze Południe. Skoro nowy właściciel się pojawia i ma czelność podwyższać czynsz, to niech najpierw doprowadzi budynek do stanu adekwatnego do żądanej kwoty.
            • Gość: kradzione tuczy Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 14:54
              Masz mentalność człowieka, który wypróżnił się komuś na wycieraczkę, po czym łomocze do drzwi z awanturą, że papieru toaletowego nie ma. Wszystko, żeby usprawiedliwić kradzież i bezprawie. Obywatel okradziony przez państwo powinien domagać się nie tylko zwrotu nieruchomości, ale i odszkodowania za jej bezprawne użytkowanie i dewastację. I tak właśnie będzie.

Państwo czerpało korzyści z kradzionego. Nie swoje nie tylko długo użytkowało, ale nawet ostatnio sprzedało prywatnej spółce za grube miliony. Obie strony wiedziały, że handlują zrabowanym. Będą płacić prędzej czy później.
              • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 15:31
                Ale masz dziwne poglądy o mnie. Ja o nic nie proszę i niczego nie żądam, a na pewno nie robię komuś na wycieraczkę i wołam o papier. Niech zwracają wszystkim i mi też, ale skoro to państwo zdecydowało tak, że najpierw wsadza ludzi do komunalnych ruder, a potem je sprzedaje z lokatorami, to niech rozwiąże problem.
            • Gość: prawo właściciela Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 94.75.89.* 06.03.12, 16:24
              "Skoro nowy właściciel się pojawia i ma czelność podwyższać czynsz, to niech najpierw doprowadzi budynek do stanu adekwatnego do żądanej kwoty".
              Marzycielu! Powiedz to w sądzie, a dowiesz się, co na to polskie prawo.
          • Gość: witkosia100 Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.play-internet.pl 06.03.12, 17:56
            a coz to za bzdety,nikt nikogo nie wyrzucał,a gdzie ci własciciele sie podziewali,ze przezyli te okrutne przesladowania;
            wywłaszczenia były za odszkodowaniem w naturze lub kasa
            zwrot po zwrocie
            jakie były realia,ktos ten bajzel odbudowywał,ci lokatorzy przede wszystkim,bo sciagano ich do pracy
            przymusowe przesiedlenia tylko za słusznym odszkodowaniem,dziwię sie ze jeszcze nie ma lawiny pozwow,
            • Gość: gosc ignorancja przeraża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 19:03
              obnosic sie z glupota i niewiedza to sraszny wstyd. do szkoly zapraszamy.
        • mrarm Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:20
          Powiedz mi, co mnie to interesuje, że ktoś mieszkał w lokalu komunalnym od 30 lat? Mamy kapitalizm, ja na swoje mieszkanie muszę zarobić sam, nie zyczę sobie, żeby pieniądze z moich podatków szły na poasożytów. Trzeba po prostu corocznego sprawdzania stanu materialnego rodziny. Trzeba odchudzić liczbę lokali komunalnych o połowę, żeby mogli je dostawać Ci naprawdę potrzebujący, a nie cwaniacy.
          • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 15:39
            Nie każdy zarabia dwie średnie krajowe lub więcej. Wyobraź sobie, że jesteś niepełnosprawny i masz rentę socjalną w kwocie 444 zł lub masz 40 lat, średnie wykształcenie i zarabiasz średnią krajową, ale masz na utrzymaniu rodzinę (dwoje dzieci) + niepracującą żonę/męża z jakiś powodów, to żaden bank nie da ci kredytu, bo z czego masz go niby spłacić. Takich ludzi jest sporo, a na przykład pracując w handlu masz pensję maks. około 2 tys brutto. Najpierw się zastanów, nad realiami. Myślisz, że ludzie pragną tak żyć, że jest im wygodnie być skazanym na ostracyzm?
            • Gość: gbk Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.143.167.5.rev.kbt.pl 06.03.12, 17:19
              do X z Pragi
              Nie opowiadaj bajek - najniższa renta socjalna w 2011 roku wynosiła 611,27 zł, od marca 2012 r, wzrasta o 71 zł, więc albo masz nie świeże wiadomości, albo zwyczajnie kłamiesz.
              Co do kredytu przy dochodzie w wysokości średniej krajowej na rodzinę - też mijasz się z prawdą. Moja rodzina, rodziny wielu znajomych przy takim dochodzie spłacają kredyty - fakt, że to tylko małe mieszkanka, a nie wille, fakt, że bywa ciężko, ale przynajmniej nie pasożytujemy na społeczeństwie. A dzieci kiedyś podrastają i można iść do pracy, żeby było ciut łatwiej finansowo. Bezrobocie przez całe życie to wybór, a nie konieczność. Dlaczego społeczeństwo ma finansować czyjeś wygodnictwo życiowe?
              Drażni mnie, gdy ludzie o dochodach zbliżonych do dochodu mojej rodziny nazywają mnie i moją rodzinę frajerami, bo nie wyciągamy rąk po cudze i nie ustawiliśmy się tak dobrze w życiu jak oni.
              Co do pierwszego przykładu - niepełnosprawnego - któremu kalectwo uniemożliwia możliwość dorobienia - to ten, który i tak - jako ten najbardziej potrzebujący - przejdzie weryfikację i będzie spełniał warunki do mieszkania w lokalu socjalnym lub komunalnym. Chodzi o to, żeby odsiać cwaniaków, i wszystkich tych, którym lepiej wiedzie się finansowo, a nadal żyją na koszt społeczeństwa.
              • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 23:59
                Tyle wynosi zasiłek z pomocy społecznej, a fakt pomyliłem z rentą socjalną, za co nie wiem jak mógłbym Cię przeprosić. Co do kryteriów otrzymania mieszkania socjalnego to wynosi ono poniżej 1350 zł brutto na osobę w rodzinie, więc przy 4 osobowej rodzinie 5400 zł, czyli więcej niż średnia krajowa (3584 zł brutto), a to są kryteria dla biednych, więc jak sobie wyobrażasz, że bank da ci kredyt na 200 tys. zł na 30 lat z ratą 1303,85 zł, gdzie średnia krajowa netto (do ręki) to 2564 zł. Ponad połowa dochodów to rata, a z czego ma żyć 4 osobowa rodzina, bo jeszcze są opłaty (prąd, gaz, woda, ścieki, śmieci) i coś trzeba jeść, ubrać się, dzieci chodzą do szkoły, a to też kosztuje.
                Fajnie się żyje w wirtualnym świecie, ale tu jest real. Panie premierze - jak żyć?
                • mrarm Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 16.03.12, 12:19
                  No jak żyć? Zoptymalizować - wywalić połowę urzędników, uwolnić zawody okupowane przez kliki, przestać głupio wydawać pieniądze (np. na kościół), zrobić warunki dla przedsiębiorców (nie zmuszać do ZUSU - tylko zmusić do wyboru jakiegoś funduszu, jakiegokolwiek w jakichś ramach, żeby chronić jednak Polaków przed głupotą absolutną i nie wybraniem niczego, chociaż..).. Co jeszcze.. no, podwyższyć kary za łapówki, zmniejszyć dodatki dla posłów (np. na prowadzenie biur czy inne bzdety). Egzekwować pieniądze od rodzin dłużników (detektywi, udowadniający, że przepisany majątek nie jest tej osoby na którą został przepisany). Tępić cwaniactwo, złodziejstwo, to bardzo proste. Ostro tępić. Jestem też za karą chłosty (nie publicznej!) dla sprawców przestępstw z użyciem umyślnej przemocy.
            • mrarm Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 16.03.12, 11:57
              Ja zarabiam średnią krajową. Gdyby nie pasożyty, zarabiałbym więcej (państwo byłoby bardziej zamożne) - nie marnowanie pieniędzy oznaczałoby pieniądze na inwestycje, które przyciągnęłyby kolejnych inwestorów. Gospodarka to system naczyń połączonych, drenowanie gospodarki to strata dla wszystkich. PRZESTAŃMY W KOŃCU FINANSOWAĆ GŁUPOTY, OSZUSTÓW I CWANIAKÓW.
        • Gość: gbk Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.143.167.5.rev.kbt.pl 06.03.12, 16:35
          do marcia
          Ironia i ośmieszenie - narzędzia tych, którym brakuje argumentów.
          Czasy stalinowskie, w których nic nie było wolno minęły ponad pół wieku temu.
          Zgoda - kiedyś ludzie nie mogli kupować, ale mogli sobie wybudować. Nie było możliwości zakupu działek, ale była możliwość użytkowania wieczystego działki w mieście lub pod miastem.
          Nie jest prawdą, że nie było możliwości zakupu udziału w spółdzielni, gdy ktoś miał gdzie mieszkać. Udział ten jedynie był znacznie droższy niż dla tych, którzy nie mieli możliwość mieszania w innym lokalu. Sytuacja zweryfikowana u własnych dziadków, którzy na przełomie lat 50 i 60 tak postąpili. Tylko, że moi dziadkowie, wychowywani w czasach przedwojennych byli nauczeni poszanowania własności. Moja własna matka na początku lat sześćdziesiątych, gdy zaczęła pracować - mimo że teoretycznie mogła nadal mieszać w domu rodzinnym - nie miała przeszkód, żeby zapisać się do spółdzielni. Więc i na tym polu mijasz się z prawdą.
          Co do czynszów - to na przestrzeni od początku lat sześćdziesiątych do czasów współczesnych - różnice w czynszach w spółdzielniach mieszkaniowych oraz "czynszach" w mieszkaniach komunalnych są znaczne. Te w komunalnych są znacznie niższe - niekiedy o ponad połowę za ten sam metraż. Tyle na podstawie szybkiego wywiadu w rodzinie bliższej i dalszej.
          Od 89 roku mamy inny ustrój, większość tych co kilkadziesiąt lat wcześniej dostała mieszkania komunalne lub kwaterunkowe dawno już wącha kwiatki od dołu. A potomkowie tych, którzy otrzymywali te mieszkania, mogli przez ponad 20 lat o siebie zadbać, a nie żerować na społeczeństwie.
          Gdybyś zadała sobie trud sprawdzić zasady liczenia zdolności kredytowej w bankach udzielających kredytów mieszkaniowych wiedziałabyś, że dla tych samych wartości początkowych zdolność kredytowa znacznie się różni w zależności od banku. Oczywiście banki bardziej liberalnie podchodzące do tematu, żądają wyższych odsetek oraz dodatkowego zabezpieczenia (żyranci) poza obciążeniem hipoteki. Ale jak ktoś ma odrobinę honoru nie wyciąga ręki do społeczeństwa, nawet jeżeli będzie żarł przysłowiowy kit z okien. Twoja sugestia o oszustwie albo o sfałszowanych dokumentach świadczy o braku znajomości sposobu działania banków i weryfikacji przedstawionych dokumentów. Ale ktoś całe życie oszukiwał innych, tylko taką możliwość wszędzie widzi.
          Nie widzę nic niewłaściwego w tym, że prawowity właściciel, lub ktoś kto od niego prawo własności odkupił odzyskuje swój majątek.
          Ten, kto wziął kredyt ma świadomość, że choćby nie wiem co - ratę kredytu musi spłacić. Jest ubezpieczony na wszelkie możliwe sposoby i ma świadomość, że póki nie spłaci ostatniej raty to mieszkanie należy do banku, więc twoje gadanie to jedynie "pobożne życzenie" żeby bliźniemu stała się krzywda, bo jest frajerem i nie okrada społeczeństwa, żądając, żeby państwo dało mu mieszanie komunalne lub socjalne.
          • madziulec do gbk anonima 06.03.12, 19:26
            Wiesz ile wynosi sam czynsz za mieszkanie komunalne w Warszawie?
            6,50 za metr. Do tego wywoz smieci, winda (o ile jest), woda, gaz, swiatlo.
            Obawiam sie, ze niejednokrotnie ten czynsz jest znacznie wyzszy niz w mieszkaniu wlasnosciowym.

Podobnie TBS-y mialy byc super zbawieniem dla ludzi nie majacych kasy...
      • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 14:24
        Sentyment do socjalizmu jeszcze przez wiele lat bedzie ludziom odbieral rozum
        • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 14:35
          A mieszkałeś kiedykolwiek w lokalu komunalnym na Pradze?
          Wystarczy zobaczyć w jakim stanie na zewnątrz są kamienice na Pradze, bo to co w środku według opinii rzeczoznawców wymaga generalnego remontu. Wyobraź sobie 100-letnie stropy drewniane, ściany nośne z cegieł łączonych mieszanką wapna z piaskiem, a nie cementem, cegły pękają, bo przez lata nasiąkały wodą deszczową i do tego pleśń na ścianach, która wychodzi, gdy temperatura na zewnątrz jest ujemna, a mieszkania ogrzewane są tylko piecykami elektrycznymi, gdzie i tak jest ciągle chłodno, bo budynek jest nieocieplony, a jak masz piętro niżej pustostan, który nie jest przecież ogrzewany, to nie wiem co byś robił, to mieszkania nie ogrzejesz, albo wydasz ogromne kwoty za prąd, do tego jeszcze brak wody w zimie, bo w piwnicy i pustostanie zamarzły rury, brak instalacji ciepłej wody z wodociągów, niejednokrotnie brak instalacji gazowej, więc proszę nie porównywać takich mieszkań z Pragi do komunalnych na Woli, Mokotowie, Żoliborzu, czy Ochocie lub nawet Pradze Południe. Skoro nowy właściciel się pojawia i ma czelność podwyższać czynsz, to niech najpierw doprowadzi budynek do stanu adekwatnego do żądanej kwoty.
          • Gość: rece Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 15:04
            A kto broni wziąć kredyt na nowe i zostawić starą ruderę prawowitemu właścicielowi? Zapraszamy do banku po kredyt i zarabianie na własne.
            • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 15:40
              Nie każdy zarabia dwie średnie krajowe lub więcej. Wyobraź sobie, że jesteś niepełnosprawny i masz rentę socjalną w kwocie 444 zł lub masz 40 lat, średnie wykształcenie i zarabiasz średnią krajową, ale masz na utrzymaniu rodzinę (dwoje dzieci) + niepracującą żonę/męża z jakiś powodów, to żaden bank nie da ci kredytu, bo z czego masz go niby spłacić. Takich ludzi jest sporo, a na przykład pracując w handlu masz pensję maks. około 2 tys brutto. Najpierw się zastanów, nad realiami. Myślisz, że ludzie pragną tak żyć, że jest im wygodnie być skazanym na ostracyzm?
              • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:45
                Powtarzam, jesli spoleczenstwo sie tak burzy przeciwko kamienicznikom, prosze sie zajac bezdomnymi na wlasny koszt, albo bombardowac miasto prosbami o pomoc. Wlasciciel kamienicy nie jest instytucja charytatywna i nie bedzie bral milionowego kredytu na to, zeby biedna rodzine trzymac w swoim wyremontowanym domu za darmoche. Nie widzisz tutaj problemu? Miasto moze wynajmowac rudery i jest fajnie, ale prywaciarz musi, nakazem prawnym, wyremontowac na wlasny koszt dom pod wynajem i nikt sie go nie pyta skad wezmie na to forse.
                • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 15:54
                  Jeeżli właściciel się pojawia i podnosi czynsz o 300% to powinie adekwatnie do wysokości czynszu zapewnić odpowiedni standard.
                  Wystarczy zobaczyć w jakim stanie na zewnątrz są kamienice na Pradze, bo to co w środku według opinii rzeczoznawców wymaga generalnego remontu. Wyobraź sobie 100-letnie stropy drewniane, ściany nośne z cegieł łączonych mieszanką wapna z piaskiem, a nie cementem, cegły pękają, bo przez lata nasiąkały wodą deszczową i do tego pleśń na ścianach, która wychodzi, gdy temperatura na zewnątrz jest ujemna, a mieszkania ogrzewane są tylko piecykami elektrycznymi, gdzie i tak jest ciągle chłodno, bo budynek jest nieocieplony, a jak masz piętro niżej pustostan, który nie jest przecież ogrzewany, to nie wiem co byś robił, to mieszkania nie ogrzejesz, albo wydasz ogromne kwoty za prąd, do tego jeszcze brak wody w zimie, bo w piwnicy i pustostanie zamarzły rury, brak instalacji ciepłej wody z wodociągów, niejednokrotnie brak instalacji gazowej, więc proszę nie porównywać takich mieszkań z Pragi do komunalnych na Woli, Mokotowie, Żoliborzu, czy Ochocie lub nawet Pradze Południe. Skoro nowy właściciel się pojawia i ma czelność podwyższać czynsz, to niech najpierw doprowadzi budynek do stanu adekwatnego do żądanej kwoty. Przecież wiedział co kupuje od miasta, bo zazwyczaj nie jest to spadkobierca.
                  • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:56
                    Przestan wkolko plesc to samo. Zaadoptuj sobie do siebie bezdomnego, a nie zmuszaj innych do takich gestow.
                    • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 16:08
                      Ale o co ci chodzi? Nie znasz problemu bezdomności, to nie pisz bzdur. Nic o mnie nie wiesz, chyba ze się mylę. A czy ty opiekujesz się bezdomnymi?
                      • Gość: m0nty Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.hari.cable.virginmedia.com 07.03.12, 01:48
                        Nie. I otwarcie to przyznaję: w d**ie mam bezdomnych. Jak dla mnie mogą oni zniknąć z powierzchni ziemi. Chcesz być dobroczyńcą? Rób to za swoje pieniądze, a nie zmuszasz mnie do oddawania moich ciężko zarobionych pieniędzy na rzecz darmozjadów. Ale oczywiście takim ludziom jak ty najłatwiej jest wydawać pieniądze innych ludzi. Chcesz im pomóc - proszę bardzo, ale nie angażuj mnie w to.
                        • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 07.03.12, 10:46
                          Życzę dobrego samopoczucia. Płacisz na darmozjadów z Wiejskiej i innych urzędasów, którzy nie wymagają pomocy i to jest w porządku, a gdy człowiek potrzebuje pomocy, bo nie ma szans na większe dochody pozwalające na zakup mieszkania to go najlepiej do gazu.
                          Prawdopodobnie jesteś zwolennikiem eugeniki, bo po co mają żyć ludzie ułomni fizycznie i społecznie. A może planujesz eksterminację?
                        • zernobyl Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 07.03.12, 19:01
                          Masz innych w doopie? No to jazda, wypie...j na księżyc, tam będziesz miał święty spokój i nie będziesz musiał się przejmować jakimiś nierobami. Żal czytać takich debili co to nie dorośli do życia w społeczeństwie.
          • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:39
            Kamienicznik przede wszystkim chce, zeby lokatorzy sie wyprowadzili, zeby on mogl wyremontowac rudery i miec porzadna forse ze swojej inwestycji. Gdyby prawo pozwalalo na wypowiedzenie mieszkania lokatorom musieliby sie wyprowadzic i koniec. Wlasciciel nie musialby im podnosic czynszu, wystarczyloby 3 miesieczne wymowienie. Na calym swiecie ludzie wynajmujacy mieszkania musza sie liczyc z tym, ze pewnego dnia dostana wymowienie i beda musieli znalezc inne mieszkanie. Dlatego pisze sie umowe wynajmu, ktora obowiazuje obie strony. Nikt nie musi mieszkac w ruderach moze sobie wynajac inne mieszkanie, a jesli nie stac go na to, przepraszam ale nie jest to problemem wlasciciela kamienicy. Ciekawe czy ty tak skwapliwie bys sie dzielil swoim mieszkaniem z bezdowmnymi.
            • madziulec Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 16:28
              rembka napisała:

> Kamienicznik przede wszystkim chce, zeby lokatorzy sie wyprowadzili, zeby on mo
              > gl wyremontowac rudery i miec porzadna forse ze swojej inwestycji.

Taaak??? No coz. Na Nabielaka wycial metalowy plot, ktory byl tam od 1951 roku, potem wyrwal chodnik prowadzacy do budynku i postawil ogrodzenie z nieciosanych pali sosnowych. Szkoda, ze tego juz nie ma.
              Wspolnota polozyla chodnik z kostki bauma zostala oskarzona o to, ze zniszczyla wlasnosc wlasciciela.

Z "cudownych" pomyslow doprowadzania do swietnosci zaliczyc nalezy: zamkniecie podworka, wiec pojemniki na smieci stoja przed domem - uroczy widok.

Dobrze, ze wiekszosc udzialow w nieruchomosci ma obecnie wspolnota. Niestety nie moze przeprowadzic np. banalnego ocieplenia budynku, bo za postawienie rusztowan osobnik z muralu zada 250 tys. zlotych. W koncu jego teren....
              Tak oto kamienicznikom zalezy na tym, by wygladaly kamienice.
              • Gość: brur Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 17:39
                tani chwyt. podac jeden przyklad i napisac, ze to dotyczy wszystkich. przedszkolne zachowanie.
                a od regulowania takich rzeczy sa odpowiednie urzedy, ktore powinny sprawnie dzialac. tyle, ze u nas nawet naczelny architekt to mit i mozna budowac gargamele jak sie komu podoba.
      • Gość: lo09 Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.stansat.pl 06.03.12, 18:20
        jak się właściciel nie podoba to na co taki lokator czeka ,niech pakuje swoje manele i wyprowadza się do takiego który mu odpowiada,to są prawa rynku ,tylko że cwaniaczki chcą całe życie pomieszkiwać za darmoche w komunalnych gettach na koszt nas wszystkich
        • Gość: Karol Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 18:33
          Taki lokator oczekuje, że mu się jeszcze dopłaci za przywilej goszczenia go pod swoim dachem.
        • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 07.03.12, 11:00
          Jaki jest koszt ponoszony przez państwo lub samorząd odnośnie mieszkań komunalnych, a na Pradze to tylko socjalnych, które nawet tych kryteriów nie spełniają. Lokatorzy za własne pieniądze wykonują wszelkie naprawy i remonty, bo administracja ma to często w poważaniu tłumaczą się brakiem pieniędzy i tak jest od czasów powojennych. Kamienice nie były w ogromnej większości remontowane przez te lata, to raczej jest korzyść, że ludzie płacą czynsze, bo jest z czego utrzymać urzędników ZGN, którzy w zasadzie nic nie robią, bo nie mogą, gdyż nie ma na nic pieniędzy. Z tego powodu lokatorzy nieformalnie nie tylko dbają o mieszkania, a nawet o naprawy instalacji wodociągowych, kanalizacyjnych, elektrycznych, domofonowych i.t.p. Klatek schodowych już się nie da malować, co często było robione, bo stare budynki nasiąkają wodą i odpada tynk oraz ściany pękają, co jest skutkiem zaniedbań z ostatnich kilkudziesięciu lat. Budynki nie są otynkowane, nieocieplone, klatki schodowe są nieogrzewane, bo w budynkach nie ma czegoś takiego jak centralne ogrzewanie, okna i drzwi na klatkach są nieszczelne. Budynki jeszcze się nie rozpadły, bo lokatorzy jeszcze w miarę możliwości dbają.
    • Gość: wrt Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 13:33
      A gdyby to Pani była właścicielką, uważałaby Pani, że ma prawo fotografować swoją własność?
    • Gość: sopot Żaden rząd od 1945 nie zalatwil sprawy kradzionego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 13:43
      i dlatego panowie jak ten z muralu mogą hasać do woli. Kradzionego nie oddała komuna (bo kradła), SLD, PiS, PO i inni po drodze. Rabunek jest w Polsce sankcjonowany od dawna.
    • Gość: SWIAT Re: Mimo zamazania dotarłem do oryginału IP: *.pool.mediaWays.net 06.03.12, 13:55
      To twoj stary! Ty tego nie wiesz, bo ci matke wybrzuchacil i poszedl do twojej siostry. Prawdziwy slowanski typ, Polak-katolick.
      • czysty_jogurt Re: Mimo zamazania dotarłem do oryginału 06.03.12, 16:36
        Gość portalu: SWIAT napisał(a):

> To twoj stary! Ty tego nie wiesz, bo ci matke wybrzuchacil i poszedl do twojej
        > siostry. Prawdziwy slowanski typ, Polak-katolick.

A co to znaczy "katolick"?
    • Gość: nit21 Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.183.237.50.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.03.12, 13:57
      Handel roszczeniami, no tak. Jak się ma układy w mieście to zwrócą teren, a jak nie.. . Patologia. To sądu powinny decydować o zwrocie majątku i ewentualnie, tylko spadkobiercom, ale na patologii można zarobić. I nie wnika się czy nieruchomość była zadłużona, czy roszczenie jest prawdziwe.. .
    • hydroxymetan Powinni zacząć od tych co w Ratuszu 06.03.12, 13:58
      Czyżby dostali cykora, skoro od nich nie zaczęli?
    • Gość: diana Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.publicrelations.pl 06.03.12, 14:03
      Zgadzam się ze zdaniem, że lokatorzy przez lata żyli na koszt miasta, a teraz chcą żyć na koszt właścicieli. Czynsze w lokalach komunalnych, płacone przez lokatorów, nie wystarczają na utrzymanie danego mieszkania. Więc dlaczego właściciel ma dopłacać. Mieszkanie jest prawem, nie towarem mówicie - ale czemu prywatne mieszkanie nie może być towarem? Dlaczego właściciel ma dopłacać za lokatorów. I czemu lokatorzy uważają, że "im się należy". I tak wiele dostali - przez całe życie mieszkali za pół darmo, a także mieli możliwość wykupienia wynajmowanego mieszkania za ułamek wartości.
      • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 14:33
        Dokladnie! Znam ludzi, ktorzy dobrowolnie zrzekli sie roszczen do mienia nielegalnie odebranego przez komuchow, bo mieliby natychmiast cala kamienice lokatorow ktorym by sie przypomnialo, ze naleza im sie nowe okna, nowe schody, lazienki itd, no i oczywiscie za 150zl czynszu na miesiac. Dotad dopoki maja mieszkania komunalne, nie przeszkadza im, ze mieszkaja w ruderach, bo wiedza ze od miasta lub gminy niczego nie dostana w zamian, nawet jak sie rozwali caly dom. W momencie, kiedy sie zjawi prywatny wlasciciel, od razu akcja roszczeniowa. Kazdy z takich lokatorow chce na koszt wlasciciela kamienicy dostac nowe lokum, albo wydebic mieszkanie od miasta.
        • Gość: kradzione tuczy Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 14:47
          I moja rodzina do takich należy. Daliśmy państwu w prezencie dziesięcioizbowy dom, bo to sprawiedliwe państwo po wysiedleniu nas stamtąd żądało utrzymywania domu pod groźbą komorniczego zajęcia dochodów z pracy najemnej.
          • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:41
            to samo tutaj, dzieki!
        • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 14:49
          Jakie 150 zł? 6,60 za metr + woda, ścieki, śmieci od osoby, bo za to kasuje właściciel (np. miasto st. Warszawa) według własnego uznania i ewentualnie rozliczy to w następnym roku, co może spowodować jednorazowo kilku dziesięcio złotową obniżkę i wychodzi kilkaset złotych (400 -800) miesięcznie w zależności od metrażu i ilości zameldowanych osób. Za prąd i gaz rozliczasz się z licznika, ze Stoenem i Gazownią czyli ogrzewanie mieszkania + nagrzanie wody w termie, to dodatkowe kilkaset złotych na utrzymanie mieszkania, bo gdyby było centralne i ciepła woda, to byłoby to w czynszu o 100-200zł więcej, a tak jest średnio 300 - 1000 w zależności od sezonu.
      • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 14:38
        Wystarczy zobaczyć w jakim stanie na zewnątrz są kamienice na Pradze, bo to co w środku według opinii rzeczoznawców wymaga generalnego remontu. Wyobraź sobie 100-letnie stropy drewniane, ściany nośne z cegieł łączonych mieszanką wapna z piaskiem, a nie cementem, cegły pękają, bo przez lata nasiąkały wodą deszczową i do tego pleśń na ścianach, która wychodzi, gdy temperatura na zewnątrz jest ujemna, a mieszkania ogrzewane są tylko piecykami elektrycznymi, gdzie i tak jest ciągle chłodno, bo budynek jest nieocieplony, a jak masz piętro niżej pustostan, który nie jest przecież ogrzewany, to nie wiem co byś robił, to mieszkania nie ogrzejesz, albo wydasz ogromne kwoty za prąd, do tego jeszcze brak wody w zimie, bo w piwnicy i pustostanie zamarzły rury, brak instalacji ciepłej wody z wodociągów, niejednokrotnie brak instalacji gazowej, więc proszę nie porównywać takich mieszkań z Pragi do komunalnych na Woli, Mokotowie, Żoliborzu, czy Ochocie lub nawet Pradze Południe. Skoro nowy właściciel się pojawia i ma czelność podwyższać czynsz, to niech najpierw doprowadzi budynek do stanu adekwatnego do żądanej kwoty.
    • Gość: tomtey Tak rodzi sie rewolucja,tak własnie IP: *.static.korbank.pl 06.03.12, 14:27
      Teraz będą napisy i rysunki potem manifestacje potem rozruchy potem koktaile mołotowa potem podpalenia potem bomby i wyroki w imie ludu Niczegi nie nauczyli sie nowi władcy Polski
      • liczykrupa48 Re: Tak rodzi sie rewolucja,tak własnie 06.03.12, 14:40
        A gdy już wszystkich, których nie stać na czynsz i na mieszkanie, właściciele wyrzucą na bruk, to będą w swoich kamienicach mieszkać sami :) co za bzdury... myślcie logicznie, jak zlikwidować problem mieszkaniowy w kraju, w którym zarabia się 1500 brutto a nie pieńcie się z powodu jakichś historycznych rabunków mienia. Gdyby nie ci wasi lokatorzy, mielibyście nadal komunę. Gdyby oni wiedzieli, czym skończy się Solidarność, nigdy by dla was nie zastrajkowali.
        • Gość: X z Pragi Re: Tak rodzi sie rewolucja,tak własnie IP: 212.160.172.* 06.03.12, 14:51
          10000000000% racji!!!
          • Gość: idiotowniebrakuje Re: Tak rodzi sie rewolucja,tak własnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 14:58
            Jasne! Zarezać bogacza! Mój żołądek jest jak jego żołądek! Nie szkodzi, że się sam dorobił i mu ukradli. Spalić go, swołocz, że ma czelność posiadać więcej ode mnie!
            • Gość: X z Pragi Re: Tak rodzi sie rewolucja,tak własnie IP: 212.160.172.* 06.03.12, 15:47
              Strach się bać. Należy cię gdzieś leczyć, albo wsadzić do pierdla, bo namawiasz do przestępstw.
              Nie wiem skąd ludziom takie rzeczy przychodzą do głowy? Osądzają innych swoja miarą.
        • Gość: Belf Re: sa inne modele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 14:53
          W części krajów ( Austria , Niemcy) nie trzeba kupować mieszkania zarzynając sie finansowo na całe życie, lecz wynajmuje się od gminy i mieszka do końca życia płacąc tylko czynsz, a nie dodatkowo haracz bankom.
    • Gość: LuX Re: Mimo zamazania ...OD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 14:48
      Dla mnie to też wypisz- wymaluj Ojciec Dyrektor.
    • anmanika Re: Mimo zamazania dotarłem do oryginału 06.03.12, 14:56
      On nie jest spadkobiercą niczego, on roszczenia skupuje.
    • Gość: ke Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 217.153.6.* 06.03.12, 15:09
      jeśli chodzi o tzw. właścicieli to całe wieki żyli z wyzysku chłopa/społeczeństwa i stąd te majątki. i teraz mamy im to wszystko oddawać? na jakiej podstawie?
      A druga sprawa - podobno po wojnie Warszawa cała była w gruzach. Wszyscy budowali stlicę od podstaw. Więc conajwyżej odszkodowanie za plac pod domem mogliby dostać ...
      Wiem, ze to jest duże uproszczenie ale wkurzają mnie ci nowopolacy co nagle stali się takimi prawymi kapitalistami ... Zgodnie z prawem zarżnąć resztę społeczeństwa, które też budowało ten kraj - i nie ma nic. Tylko pieniądz się liczy, nie człowiek. To do cholery po co jest państwo, struktury ? Może zróbmy sobie kraj niewolniczy i będzie dobrze?
      • Gość: piotr Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.128.67.194.static.crowley.pl 06.03.12, 15:15
        masz sporo racji, ale w wielu przypadkach bylo inaczej niz tu opisujesz

Warszawa nie cała byla zburzona. Cała Praga była po wojnie bez zniszczen.

Tak samo w Sródmiesciu zostało sporo nie zburzonych budynków. Podobnie na Woli. Na Ochocie niemal wogóle nie bylo zniszczeń. Była straszliwa rzeź Ochoty urządzona przez RONA, ale budynki w wiekszosci przetrwały wojnę.

Wiadomo Muranów (a takze cale getto), Starówka, Powisle to co innego.

Co do pieniedzy włascicieli, skad mieli by zakupic kamiennice? czesc zapewne miała z wyzysku chłopów. Ale akurat mój pradziadek zarobił uczciwie - pracą i pomyslowością. Wrócił z USA na pare lat przed wojną i kupił kamiennice. Niestety jak widac nie była to trafioan inwestycja...
        • Gość: wyzyskiwacz Moja rodzina wyzyskiwała biedotę!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 15:32
          poprzez dawanie jej dobrze płatnej pracy. Przyjeżdżali z wioski do Warszawy, żeby ich do cna wyzyskać!
      • Gość: skadtacydurnie Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 15:21
        Ciężki kretynie, mój dziad tyrał przez całe życie bez wytchnienia. Na początku oszczędzał nawet na biletach tramwajowych i pieszo chodził po Warszawie. Miał jednak rozum, talent, a przede wszystkim pracowitość. Dorobił się majątku i czynił z niego dobry pożytek, przyczyniając się do rozwoju miasta. Potem przyszedł złodziej o twojej moralności i mu to odebrał, a potem zdewastował. Ale oczywiście nie wcześniej niż cała rodzina starannie uporządkowała nieruchomość i naprawiła wojenne zniszczenia w kamienicy.
        Jacy "nowopolacy", głąbie jeden? Bo moi tu z dziada pradziada dla kraju pracowali i w powstaniach walczyli.
        Jesteś typową pijawką o komuszym rozumku, która wyciąga rękę po cudze. A prawo furda! Kto by tam budował państwo na prawie?
        • rembka Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:54
          Niestety, wiekszosc spoleczenstwa nie mysli w takich kategoriach, bo wychowala sie na 'panstwowym', wiec niczyim i tak naprawde, nie majac nic, niczego nie stracili w czasie wojny i komuny, a wiec nie lubia tych, ktorych okradziono a teraz im sie oddaje. Fajny jest kapitalizm, ale tylko wtedy, kiedy nie trzeba placic za siebie.
      • Gość: waw Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.205.70.42.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.12, 16:27
        co to znaczy 'nowopolacy', pisowski komuchu?

Moja rodzina mieszka w Wa-wie od wielu pokolen i nie zycze sobie zeby jakis wsiunski komuch z PISu wytrzasal sie tu nad uzasadnianiem pozytywnych skutkow kradziezy...
    • Gość: gdzie? Nawet rabujący komunista wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 15:12
      Nawet rabujący komunista (Bierut) wiedział, że są granice nieprzyzwoitości. Trzymam w ręku papier, na którym napisano, że odbiera się nam nasz dom ZA ODSZKODOWANIEM. Czekamy więc na to odszkodowanie od 67 lat. A taki x z Pragi rozumie jeszcze mniej niż komunista Bierut.
      • Gość: X z Pragi Re: Nawet rabujący komunista wiedział IP: 212.160.172.* 06.03.12, 16:05
        Przecież ja nie ma o to pretensji, niech w końcu państwo odda wszystkim, to co zrabowało. Dlaczego mierzysz mnie swoja miarą? Można ustalić zasady i wszystko będzie jasne. Był projekt reprywatyzacji, ale jeden prezydent olał to i mamy jak mamy. Nie wylewaj swoich żali na mnie, bo ja tylko chcę pokazać inny punkt widzenia, który znam z doświadczenia, ale rozumiem Ciebie, że chcesz dostać coś po swoich przodkach. Dlaczego sam nie możesz zbić majątku, a liczysz na to co wypracowali przed laty inni, tak to każdy by chciał. Ty masz perspektywę godnego życia, ale wielu jej nie ma i wystarczy odrobina empatii, a łatwiej będzie się zrozumieć.
        • Gość: ? Re: Nawet rabujący komunista wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 17:45
          skoro mnie proponujesz wypracowanie "swojego" to czemu ty nie wypracowales "swojego", zeby wyniesc sie z tej cudzej rudery? nie proponujesz tego rowniez tym, ktorych bronisz - czemu oni nie moga wypracowac "swojego"?
          • Gość: X z Pragi Re: Nawet rabujący komunista wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 00:06
            Ja nie mam żądań, a ty je masz i w dodatku brak ci empatii.
            Uważam, że czynsz powinien być adekwatny do standardu budynku i mieszkania, nie powinno być nic doliczane jeżeli lokator przed kupieniem budynku przez nowego właściciela podniósł standard mieszkania na swój koszt, co bardzo często ma miejsce, czyli zwyczajnie dbał o mieszkanie przez co jednocześnie właściciel nie poniósł żadnych kosztów związanych z remontem i miał z tego tytułu czysty zysk.
            • Gość: ! Re: Nawet rabujący komunista wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 01:12
              "właściciel nie poniósł żadnych kosztów związanych z remontem i miał z tego tytułu czysty zysk"
              wiesz co? ty naprawde chyba sie szaleju opiles. wlascicielowi na dekady odebrano majatek, z ktorego mogl przez ten czas czerpac zysk, a ty mi chrzanisz o korzysciach, bo mu zlodziej pokoj odmalowal. ten sam wlasciciel gniezdzil sie z rodzina po klitkach i to tez jego zysk. wiesz co? wstydz sie. i nie opowiadaj mi tutaj o empatii.
              • Gość: X z Pragi Re: Nawet rabujący komunista wiedział IP: 212.160.172.* 07.03.12, 11:16
                To ten właściciel jeszcze żyje? Raczej jego spadkobiercy o ile to możliwe, bo większość z nich zginęła w Holokauście. To są firmy, które nawet nie skupują roszczeń, bo niby od kogo, chyba że jakieś na podstawie fałszywek tak jak w Krakowie w dzielnicy Kazimierz pożydowskie kamienice. To są kupowane kamienice od miasta za jakieś śmieszne pieniądze, które sprzedaje je wraz z lokatorami, nawet ich nie informując. W ciągu roku zmienia się trzykrotnie właściciel o czym lokatorzy nawet nie wiedzą, a zgłaszane awarie nie są usuwane przez właściciela, bo po co, skoro jemu zależy tylko na placu, a nie na budynku, który zazwyczaj jest zabytkiem i nie może zwyczajnie go zburzyć, a mógłby zgłosić potrzebę dofinansowania remontu zabytkowego obiektu z dofinansowaniem ze środków UE, ale celem jest goły plac i sprzedaż pod budowę apartamentowca lub biurowca.
    • Gość: jan_dreptak Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 15:15
      czy obok znienawidzonego kamienicznika mogę powiesić zdjęcie znienawidzonego sklepikarza, który nie chce oddać za ćwierćdarmo połówki i dwóch paczek ekstra mocnych tylko domaga się ceny jak gdzie indziej, kanalia jedna !!!!

• Gość: brawo! Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 15:30
        I trzeba ruszyć na majątek na przykład Ireny Eris. Kto to słyszał, żeby tyle kasy zarabiać!
      • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 16:08
        Nie pal i nie pij.
    • proto Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:20
      Ja też chce dostać takie mieszkanie, ktoś wie jak to zrobić?
      • Gość: X z Pragi Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: 212.160.172.* 06.03.12, 16:13
        Na Pradze jest mnóstwo pustostanów. Możesz zająć na dziko wcześniej zgłaszając ten fakt do administracji, a wtedy płacisz podwójny czynsz w kwocie około 1000 zł. (słownie: tysiąc złotych)., tylko żeby zamieszkać to przydałoby się wyremontować.
        Wystarczy zobaczyć w jakim stanie na zewnątrz są kamienice na Pradze, bo to co jest w środku według opinii rzeczoznawców wymaga generalnego remontu. Wyobraź sobie 100-letnie stropy drewniane, ściany nośne z cegieł łączonych mieszanką wapna z piaskiem, a nie cementem, cegły pękają, bo przez lata nasiąkały wodą deszczową i do tego pleśń na ścianach, która wychodzi, gdy temperatura na zewnątrz jest ujemna, a mieszkania ogrzewane są tylko piecykami elektrycznymi, gdzie i tak jest ciągle chłodno, bo budynek jest nieocieplony, a jak masz piętro niżej pustostan, który nie jest przecież ogrzewany, to nie wiem co byś robił, to mieszkania nie ogrzejesz, albo wydasz ogromne kwoty za prąd, do tego jeszcze brak wody w zimie, bo w piwnicy i pustostanie zamarzły rury, brak instalacji ciepłej wody z wodociągów, niejednokrotnie brak instalacji gazowej.
    • m-kow Znienawidzony kamienicznik trafił na mural 06.03.12, 15:38

Kochana redakcjo! Walcie się na pysk z komentarzem Wojciecha, który mi ma wyjaśnić obowiązującą linię redakcji!
      "To, co zrobili anonimowi autorzy kampanii z Centrum Informacji Anarchistycznej, jest zdziczeniem obyczajów. Sprzeciwiam się temu, bo nie chcę, by Polska była krajem, w którym obowiązuje prawo linczu, a nie sądu."
      A to co robi cwaniak-kamienicznik to co jest? Rzutki kapitalizm? Bo na razie w Polsce obowiązuje "prawo kamienicznika"...
    • arturpio duzy rynek 06.03.12, 15:56
      Bron kamienicznikow, Tymowski, bron... placi ci za to? No, na pewno wiec nie znajdziesz sie na bezrobociu, czeka cie duzo pracy : lichwiarze, banksterzy, politykierzy... sedzia, prokuratorzy... policjanci, biskupi... a nawet moze kaci.

masz duzy rynek!

• Gość: starski Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.bb.sky.com 06.03.12, 16:04
      "Zdziczeniem obyczajów" jest to, że ginie kobieta, najprawdopodniej zostaje zamordowana- a organy państwowe nie potrafia rozwiązac tej zagadki. Chronia kiogoś czy sa nieudolne? Na plakacie nie ma wizerunku tego kamienicznika- sam mural jest zaś symbolem i metaforą czasu.W w tak bezwzględny sposób walczy się z ludźmi, wykorzystując wszystko, nawet - w sensie dosłownym- paląc ich domy i mordując. To jest zdziczenie. Obowiazkiem wladzy jest rozwiązywać takie sprawy oraz wprowadzic prawne regulacje aby z jednej strony uszanować prawo własności a z drugiej prawa lokatorów. Wladza jednak umywa ręce- więc nie dziwcie się, że będzie dzika walka, byc może jeszczee nie raz poleje sie krew i to nie tylko lokatorów.
      • Gość: diana Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.publicrelations.pl 06.03.12, 16:19
        Wiesz, że to co napisałeś/aś jest bardzo ciężkim pomówieniem? Nie można nikogo oskarżać o morderstwo nie mając żadnych dowodów. I w tej sprawie właśnie o to chodzi - nie można mówić, że "kamienicznicy" to całe zło.
        Tu zawinił system, historia, polityka - nazwijcie jak chcecie. Ludzie mają prawo do swojej własności, ale też tym NAPRAWDĘ potrzebującym należy się pomoc. Ale nie taka, że wszystko daje się za darmo, ale zmusza również do wysiłku. Nikt nie mówił, że będzie łatwo.
        • Gość: .... Re: Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 01:08
          O pomówieniu można mówić gdy wskazana jest konkretna osoba więc nie wytaczaj ciężkich dział.
    • czysty_jogurt Re: Mimo zamazania dotarłem do oryginału 06.03.12, 16:35
      czesiu.wisniak napisał:

> Tak patrzę i patrzę na zdjęcie pana kamienicznika i z rysów twarzy wygląda jakb
      > y był potomkiem przedwojennych właścicieli kamienic. No przykro mi bardzo, ale
      > na słowiańską chłopską urodę to on mi nie wygląda, wręcz przeciwnie archetyp ge
      > szefciarza wyznania prawniczo-handlowego, oj wej!

Taaaaaak?
      Może najpierw wytrzeźwiej z tego wisniaku, a potem pisz bzdury.
    • Gość: gość Znienawidzony kamienicznik trafił na mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 16:54
      Cosik mi sie widzi że Mietka zwana Falenicka maczała w tym spiłowane paznokietki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka