12.02.03, 16:33

Nie chodzi mi o studnie z wodą, tylko o przedwojenne budynki, zwane potocznie
studniami - czyli z zabudowanym z wszystkich stron dziedzińcem. Ile tego się
jeszcze w Warszawie zachowało. Jeżeli to możliwe poproszę o dokładne adresy.
pozdr
Paweł
Obserwuj wątek
    • smolak1 Re: Studnie 12.02.03, 19:12
      Najlepiej przejdz się w okolice placu Uni Lubelskiej ,Noakowskiego i
      Mokotowskiej .Znajdziesz tam wiele 7-8 piętrowych kamienic z
      niezłymi "studniami".
      • stalusek Re: Studnie 12.02.03, 20:16
        Dzięki za to, ale chodzi mi o konkretne adresy.
        Po prostu nie mam teraz za dużo czasu na bieganie po mieście, a mam pewien
        pomysł co do mojej strony. I może to wykorzystam.
        pozdr
        P.

• andrzejzm Re: Studnie 20.02.03, 21:25
          Marszałkowska 1 (podobno najmniejsza w Warszawie), 2, 4, 6, 8
          Bagatela 10, 12, 14 (tu chyba obecnie zadaszone)i nieparzyste od Flory do Pl.
          Unii
        • andrzejzm Re: Studnie 20.02.03, 21:29
          Marszałkowska 1 (podobno najmniejsza w Warszawie), 2, 4, 6, 8
          Bagatela 10, 12, 14 (tu chyba obecnie zadaszone)i nieparzyste od Flory do Pl.
          Unii
          Piękna 11 róg Mokotowskiej, 13 (kiedyś, bo dziś brakuje nr 15) i kamienica na
          przeciwko
          • andrzejzm Re: Studnie 28.02.03, 22:48
            uściślam:
            Flory 9 /Bagatela 11
            Bagatela 13, 15
            Piękna 11 i 11a (a nie 13, której nie ma)
            Piękna 22
    • ryszard.maczewski Re: Studnie 13.02.03, 11:39
      stalusek napisał:

> czyli z zabudowanym z wszystkich stron dziedzińcem. Ile tego się
      > jeszcze w Warszawie zachowało. Jeżeli to możliwe poproszę o dokładne adresy.

Tego jest... naprawdę dużo.

- Ciepła 1 (rondo ONZ) i 3
      - Pereca róg Waliców - dwie kamienice plus trzecia bez budynku frontowego
      - Żelazna róg Złota
      - Żelazna przy Jana Pawła II - bez budynku frontowego (obok szkoły na rogu)
      - Próżna róg pl. Grzybowskiego (prawie zachowana cała studnia)
      - Marszałkowska - róg z placem Zbawiciela dwie kamienice,
      - dalej 81a - drugie podwórko dawnej kamienicy dwustudniowej
      - po drugiej stronie - dwie, albo trzy kamienice miedzy Piękną a Wilczą.
      - i na drugim rogu Wilczej - ta kamienica ze szczątkami neogotyckiej fasady
      - Neogotyk na rogu Marszalkowskiej i Skorupki
      - Nowogrodzka - na odcinku od Kruczej do Emilii plater - naprawdę sporo studni
      - Jerozolimskie w okolicach Zelaznej - przynajmniej dwie kamienice
      - Ogrodowa między Sądami a Żelazną
      - Chłodna przy kościele Boromeusza
      - Elektoralna przy Orlej - dwie kamienice - ale trochę poszczerbione te studnie
      - Poznańska, Wilcza, Hoża, Wspólna w kwartale między Marszałkowską, Koszykową,
      Jerozolimskimi i Chałubińskiego - sporo studni
      - Plac Unii, Bagatela.
      - al. Ujazdowskie
      - Mokotowska,
      - Krakowskie Przedmieście - kamienica pod Messalką
      - Powiśle !!! nie znam dobrze tamtejszych ulic - ale jest tam dużo pięknych
      studni - chyba np. przy Śniegockiej.
      - Wronia przy Browarach Warszawskich
      - Wronia przy Ogrodowej
      - Ogrodowa przy Towarowej
      - Sienna przy Jana Pawła (przy Kaskadzie) (albo Śliska - zawsze myle te ulice)
      - Prosta/Pańska przy Towarowej
      - Miedziana od Siennej na południe
      - Chmielna - koszmarnie długa ulica - trochę studni się zachowało chyba przy
      Żelaznej, na deptaku między Marszałkowską a Szpitalną
      - Szpitalna
      - Zgoda - po obu stronach ulicy
      - Sienkiewicza pomiędzy Jasną a placem Powstańców
      - Kredytowa róg pl. Dąbrowskiego i dalej w stronę pl. Małachowskiego - coś jest.
      - Foksal bliżej skarpy
      - Cztery bliźniacze studnie na Smolnej vis a vis Muzeum Narodowego
      - Kopernika na wylocie Swiętokrzyskiej - to też chyba są studnie
      - Jerozolimskie między Marszałkowską a Emilii Plater - każdy z tych budynków to
      studnia.
      - Klonowa/Chocimska - nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się że tam też
      znajdziesz kilka studni
      - Lwowska !!!
      - na Śniadeckich, Polnej, Noakowskiego, i w tych okolicach studni chyba też od
      groma.

Ufff - na dobry początek to chyba wystarczy. Oczywiście może się zdarzyć, że
      się pomyliłem, i któryś z tych budynków nie jest studnią - pisałem wyłącznie z
      pamięci bez wglądu w plan miasta, ponadto też pewnie o dużej liczbie kamienic
      zapomniałem :-)

Oczywiście pozostaje jeszcze Wola, Praga - gdzie na pewno jest dużo studni ale
      ja po prostu nie znam tych terenów dobrze więc się nie będę wypowiadał.

Pozdrawiam
      • fima Jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości, 14.02.03, 10:53
        której najwyrażniej nieco nadużyto. W końcu człowiek może sam połazić po
        mieście jeśli obrał sobie jakiś szczytny cel.
        Pozdrowienia.
        • ryszard.maczewski Re: Jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości, 15.02.03, 12:00
          fima napisała:

> której najwyrażniej nieco nadużyto. W końcu człowiek może sam połazić po
          > mieście jeśli obrał sobie jakiś szczytny cel.

Dzięki - ale muszę Cię pocieszyć - moja pracowitość nie została nadużyta.
          Stalusa znam dosyc dobrze, od jakiegoś czasu współpracujemy przy tworzeniu
          stron o Warszawie, więc skoro potrzebuje takiej informacji, a dodatkowo skoro
          tą drogą inni też mogą z niej skorzystać - to dlaczego nie?

Po to chyba chyba jest to forum, żeby ułatwiać ludziom życie - przecież każdego
          można by "spuścić na drzewo" z każdym pytaniem odsyłająć go w teren lub do
          odpowiedniej książki...

pozdrawiam
          • fima 'Studnie' inne, trudno dostępne 21.02.03, 12:25
            dziękuję za miły list z argumentami, które przyjmuję i szczerze życzę Wam obu
            sukcesów w zbożnych dziełach.
            Pragnę zauważyć, że Stalus(ek) ułatwiłby sobie i innym robotę podając listę
            znanych mu już obiektów i prosząc tylko o jej uzupełnianie. Na pytania w
            rodzaju 'gdzie w Warszawie są jeszcze oryginalne bramy kamienic?' ręce opadają.
            Dzięki za link do przedwojennej książki telefonicznej. Duża radość.

Wracając zaś do meritum to są także 'studnie' szczególne, dostępne nie przez
            bramę a z klatek schodowych - zakładamy definicję 'studni' jako zamkniętej
            ścianami budynku przestrzeni, ciągnącej się w pionie od parteru do dachu, nie
            przekrytej stropem czy dachem i z otworami pomieszczeń mieszkalnych w
            ograniczających ją ścianach.
            Takie ukryte studnie znajdują się m.in.
            - w kamienicy Śniadeckich 23 (z balkonami)
            - Al. Jerozolimskie 99
            - Piękna koło Koszyków, naprzeciwko szkoły.
            Nie należy ich mylić z dużymi szybami wentylacyjnymi. Niektóre z nich w
            porządnych kamienicach miały kiedyś nawet zieleń na parterze, od góry zamykane
            były siatką przeciw niechcianemu ptactwu.
            Trudno je wyszukać, ale powodzenia.
            Pozdr.

• ulasz Re: Studnie 13.02.03, 14:46
      Proszę Szanownego Pytającego, chciałabym tylko zwrócić uwagę na to, że
      kamienice tego typu są wszędzie. wystarczy przejść się ulicami śródmieścia i
      zaglądać. zaglądać we wszystkie możliwe bramy. szczególnie polecam ul.
      mokotowską, czy wilczą. trzeba jednak przede wszystkim chcieć je zauważyć.
      pozdrowienia
      • stalusek Re: Studnie 13.02.03, 15:23
        Witam,
        Nie zgodzę się, że są wszędzie. W porównaniu z okresem międzywojennym jest to
        tylko znikomy procent tego co było. Po drugie wiele budynków, które kiedyś
        były "studniami" dzisiaj często nie ma któregoś fragmentu lub częściowo jest
        odbudowany w nowoczesnej formie.
        Po trzecie stwierdzenie, że trzeba chcieć je zauważyć jest troche nie na
        miejscu, bowiem z aparatem biegam po mieście nader często i zauważam je. Tylko
        brak czasu i nadmiar innych zajęć nie pozwalają mi zrobić samemu takiej listy.
        I jeszcze jedno, niestety marazm na naszym "Forum Zabytków" jest dość duży i
        wydawło mi się, że taki temat może być jedną z form rozruszania miłośników
        Warszawy.

pozdr
        Paweł
        • smolak1 Re: Studnie 13.02.03, 17:18
          Osobiście zapuszczam się czasem w takie "studnie" ,można wtedy odkryć zupełnie
          zapomniany świat ,poczuć się przez chwilę jakby się było w dawnej Warszawie.
          Często wchodząc w jedną bramę można odkryć cały "system" podwórek,różnych
          skwerków opuszczonych oficyn itd. Nie Mowię tu już o Pradze którą po prostu
          boję się tak zwiedzać ,ale myślę że w takich rejonach jak Stalowa ,Mała
          Środkowa czy Szwedzka można znaleść prawdziwe perełki.Szczególnie polecam
          rejon Wilczej ,Chmielnej ,Widok ,Foksal np wchodząc w którąś bramę na Widok
          można wyjść... na Chmielnej . Podobne przejście jest na Kredytowej , wchodzi
          się na klatkę jednej kamienicy ,a Można wyjść na Królewskiej. Takich przejść
          jest pewno wiele,ale żeby je odkryć trzeba mieć duże chęci i sporo odwagi!
          • erazm1 Re: Studnie 14.02.03, 09:56
            To co opisujecie jest dowodem jak zapyziałe i prowincjonalne jest nasze miasto,
            skoro boimy się wchodzić w takie podwórka, marzy mi się sytuacja jak np. w
            miastach włoskich, mozna wejśc na każde ciekawe podwóko np. w Rzymie, ale ono
            jest zadbane i ktoś go zawsze pilnuje, o szczaniu w bramach itp. nie ma mowy i
            to jest dla mnie miara cywilizacji i barbarzyństwa my wylądowalismy w tym
            drugim.
            Niestety nawet sprywatyzowane kamienice nie wyglądaja najlepiej. Walcze od lat,
            aby to się zmieniło, ale sojuszników prawie nie ma, a ostatnim z nich jest
            oczywiscie urząd konserwatorski... tam nikomu nic ise nie chce, najlepszy
            przykłąd - jedna z najciekawszych kamienic Zgoda 1 - woj. kons. zab. coś tam
            uzgadnia itd. , ale nikt z jego inspektorów mimo że to kilkaset metrów od
            obecnej siedziby urzedu nigdy tam nie był! A wiec chyba nie tylko my się boimy!
            • smolak1 Re: Studnie 14.02.03, 16:42
              Wydaję mi się że gdyby tylko władze miasta tego bardzo chciały dało by się
              zrobić z takich rejonów jak Śródmieście płd ,stara Praga czy Powiśle naprawdę
              reprezentacyjne dzielnice.Wystarczyło by przecież wyremontować zniszczone
              kamienice ,uporać się z przestępstwami i stworzyć dobre warunki dla turystów
              (sklepy,kawiarnie itd) ,a już byśmy mieli starówkę jakiej nie powstydził by
              się nawet taki Kraków czy Poznań.Gdyby do tego dołożyć super nowoczesne
              centrum (Plac Defilad,rondo ONZ itd. ) to byśmy mieli jedno z najciekawszych
              miast w tej części Europy.Ale no cóż władze miasta tego nie rozumieją i
              zamiast powoli starać się przywracać Śródmieście czy Pragę do dawnej świetności
              mamy takie kwiatki jak rozbiórka na Placu Zbawiciela,dziwactwo na Mokotowskiej
              czy inne przykłady tego że stare kamienice są dla miasta tylko kulą u nogi.
            • aborzek Re: Studnie 14.02.03, 18:54
              erazm1 napisał:

> To co opisujecie jest dowodem jak zapyziałe i prowincjonalne jest nasze
              miasto,
              >
              > skoro boimy się wchodzić w takie podwórka, marzy mi się sytuacja jak np. w
              > miastach włoskich, mozna wejśc na każde ciekawe podwóko np. w Rzymie, ale ono
              > jest zadbane i ktoś go zawsze pilnuje, o szczaniu w bramach itp. nie ma mowy
              i
              > to jest dla mnie miara cywilizacji i barbarzyństwa my wylądowalismy w tym
              > drugim.
              > Niestety nawet sprywatyzowane kamienice nie wyglądaja najlepiej. Walcze od
              lat,
              >
              > aby to się zmieniło, ale sojuszników prawie nie ma, a ostatnim z nich jest
              > oczywiscie urząd konserwatorski... tam nikomu nic ise nie chce, najlepszy
              > przykłąd - jedna z najciekawszych kamienic Zgoda 1 - woj. kons. zab. coś tam
              > uzgadnia itd. , ale nikt z jego inspektorów mimo że to kilkaset metrów od
              > obecnej siedziby urzedu nigdy tam nie był! A wiec chyba nie tylko my się
              boimy!

Bez przesady!!!
              Przestańmy w końcu czuć się jak zaścianek Europy.
              Nie wiem czy mój przedmówca był w innych częściach Rzymu poza
              tymi turystycznymi, ale wydaje mi się że nie jest z nami tak źle.
              Wszędzie są lepsze i gorsze dzielnice. Oni tylko umieją korzystać ze swego
              dziedzictwa.
              Parę lat temu spędziłem dosyć długi okres w Rzymie.
              W samym centrum miasta na stacji metra Coloseum poszedłem do WC i co
              odrzuciło mnie z miejsca - miejsce na nogi, smród, brud szkoda gadać.
              Inne części miasta równie bezpieczne jak nasz Brzeska bez przesady.
              Ja mimo wszystko zapraszam na Ząbkowską, Wileńską i Brzeską, za 2 zł na bełta
              można zdobyć przyjaciół i czuć się bezpiecznie - nie bądźmy mitomanami
    • pan_pndzelek Studnie, kanały, wampiry... 04.03.03, 10:35
      Dokładne adresy studni, które przychodzą mi na myśl: Noakowskiego 10 i 12 - tu
      będzie tych podwórzy po 2 albo nawet po 3, najprawdopodobniej również
      Noakowskiego 4, Polna 44, 46 i chyba 48, Koszykowa 35 - tu ocalała pierwza
      studnia, druga jest już rozerżnięta na pół podwórzem budynków MDM (Pl.
      Konstytucji 2, Marszałkowska 34/50), Śniadeckich 23.

Dawne kanały wentylacyjne, o których pisał chyba Fima zachowały się na
      Lwowskiej. W jednym z nich ukrył zwłoki zamordowanej kobiety wampir z ulicy
      Lwowskiej. Pod koniec lat osiemdziesiątych szef kuchni z restauracji Fresco
      (Robert K.) zamordował w swoim mieszkaniu, które wynajmował nad tą restauracją
      3 kobiety, a ich zwłoki ukrył na Lwowskiej pod numerami 1, 3 i 5 (to nie były
      wszystkie jego ofiary). Dla jednej z nich grobem stał się taki właśnie kanał...
      • fima Re: Studnie, kanały, wampiry... 07.03.03, 00:37
        pan_pndzelek napisał:
        Pod koniec lat osiemdziesiątych szef kuchni z restauracji Fresco
        zamordował w swoim mieszkaniu, które wynajmował nad tą restauracją 3 kobiety,
        a ich zwłoki ukrył na Lwowskiej pod numerami 1, 3 i 5 ...

Nic mi nie wiadomo o tej osobliwej maczystowskiej zbrodni, przecież powinna
        wejść do annałów i być conajmniej tak często wspominana jak pobliskie
        zabójstwo Wojtka Króla.
        Pardon, ale proszę o szczegóły i żródła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka