Dodaj do ulubionych

SKANDAL NA FAŁATA!!!!!!!!!!!

IP: *.lumena.com 18.12.01, 16:30
Ulica Fałata na Starym Mokotowie to chyba ostatnia z ulic której oblicze
niezmieniło sie od przedwojny. Nistety już tak nie jest!!! Otóź przedwojenna
nawierzchnia tej uliczki (specjalnie kładziony bruk, NIE OCALAŁ W WAWIE DRUGI
TAKI DO NASZYCH CZASÓW) został właśnie wymieniony na pospolitą kostkę. Wymiana
nawierzchni poszła drogowcom wyjątkowo szybko, jak na tempo innych podobnych
prac. Proszę Was o informację - może ktoś wie co tam sie dzieje. Gdzie sa
organizacje zajmujące sie ochroną zabytków Wawy???? Może da sie jescze coś
zrobic w tej sprawie. Może zdjęty zabytkowy bruk nie poszedł jescze na
przemiał? DAJCIE ZNAĆ JAK COŚ WIECIE!!!!!!!!1
Obserwuj wątek
    • eela Re: SKANDAL NA FAŁATA!!!!!!!!!!! 18.12.01, 16:38
      Przejdę sie tam w tygodniu. Drugi skandal jest na Ksawerowie. Istnieje tam
      zachowana enklawa domków, niektóre jeszcze sprzed wojny. W jednym z nich w
      czasie okupacji była rusznikarnia. Przy Wielickiej jest budynek, w którym w
      czasach carskich była szkoła. Chca tam budować wysokie molochy. Mokotów nie ma
      planu przestrzennego zabudowy. Niedawno została zburzona zabytkowa
      modernistyczna willa. Słyszałam, ze na Fałata maja budowac apartamentowiec
      • Gość: rympek Re: SKANDAL NA FAŁATA!!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl 20.12.01, 17:41
        Dzięki za zainteresowanie tematem. Sprawa jest dla mnie tak skandaliczna, że aż
        mi sie nie chce wierzyć, że żaden z mieszkańców Fałata i okolicznych ulic:
        Akacjowej, Łowickiej nie interweniował i nie ma nic do powiedzenia na ten temat
        na sieci.
        Od pewnego czasu nie mieszkam juz w tej okolicy i zwróciłem uwagę na to
        barbarzyństwo zupełnie przypadkowo. Dlaczego dzieją sie takie rzeczy, czy dla
        nikogo nie ma znaczenia, że przeszłość jest niszczona (byc moze bezpowrotnie)?!
        Pozdrawiam
        • eela Re: SKANDAL NA FAŁATA!!!!!!!!!!! 21.12.01, 09:12
          Mnie też milczenie mieszkanców zastanawia, bo tam nie mieszka byle kto. W
          szarych domach mieszkali przecież osóbka-Morawski, Fetting, były premier
          Olszewski (po sasiedzku) i ich rodziny na pewno tam pozostały. Dziwne to. Ulica
          interesuję się, bo przez wiele lat mieszkała tam moja znajoma i bardzo się
          przywiązałam do tej cichej urokliwej uliczki
      • Gość: michal Re: SKANDAL NA FAŁATA!!!!!!!!!!! IP: *.zigzag.pl 20.12.01, 18:45
        Apartamentowiec juz buduja,na szczescie architektura nawiazujacy do okolicz-
        nych,przedwojennych domow.A sprawa bruku to oczywiscie granda,chociaz nie dziwi
        zbytnio zwazywszy na poziom intelektualny "elit" rzadzacych miastem.
        Zespol opiekunow dziedzictwa kulturowego Warszawy obchodzil wlasnie na dniach
        20-o lecie dzialalnosci.Moze warto by ICH poinformowac? Lub po prostu
        zawiadomic redakcje Stolecznej?
        • Gość: michal Re: SKANDAL NA FAŁATA!!!!!!!!!!! IP: *.zigzag.pl 20.12.01, 19:25
          A tak a propos;warto by moim zdaniem cos zaczac dzialac;jak tak dalej pojdzie to
          substancja,ktorej nie zniszczyli nazisci a po wojnie czerwoni zostanie
          skutecznie unicestwiona za swiatlych rzadow obecnych rzadzicieli.
          • eela Re: SKANDAL NA FAŁATA!!!!!!!!!!! 21.12.01, 09:15
            Zaraz wyślę maila do Stołecznej. Wy tez to róbcie, bo dla potomnych nic nie
            zostanie z zabudowy i duszy przedwojennej Warszawy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka