IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 15:23
Zadanie z testu na inteligencje z GW:
Trzy ogary stały na łące, każdy był oddalony od innego o 60 metrów. W tym
samym momencie pierwszy zaczął gonić drugiego, drugi trzeciego, trzeci
pierwszego. A że pozycja gonionego bez przerwy się zmieniała, kierunek biegu
goniącego zmieniał się nieustannie.
Po jakim czasie ogary dobiegły do siebie, jeśli biegły z prędkością 5 metrów
na sekundę?

w testach jest oczywiście podana odpowiedź ale coś nie bardzo moge się z nią
zgodzić. Ciekawy jestem co o tym myslicie.

pozdrawiam Kris
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: ogary 20.10.04, 16:13
      Też mi się coś nie zgadza z tą odpowiedzią. Wyszło mi, że spotkają się w środku
      trókąta. To bliżej niż 60 m.
      • Gość: Kris Re: ogary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 16:23
        Że sie sotkają w środku, to fakt, tyle że do tego środka poruszają się po
        pewnej krzywej, która jakoś nie wygląda mi na równą w długości do boku trójkąta.

Trzeba by to policzyć, bądź zasymulować.

• Gość: pafcio Re: ogary IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 18:10
          no cóz, pomylić się rzecz ludzka. faktem jest , że i odpowiedź i sposób
          rozwiązania jest inny niż podane w gazecie. to by się zgadzało dla kwadratu,
          gdzie zwroty wektorów prędkości są proistopadłe. dla trójkąta równobocznego nie
          dość, zę jeden ogar się zbliża do drugiego z prędkością 5km/h przez cały czas,
          to do tego ten goniony się zbliża sam do tego pierwszego poprzez składową
          wektora v*cos60stopni czyli 2,5km/h. genralnie poszczególen pary ogarów się
          zbliżają do siebie ze stałą prędkością 7,5km/h, a nei jak podano w
          podpowiedziach 5km/h. a czas spotkania można wyliczyć ze wzoru t=s/v
          pozdr
          • Gość: Kris Re: ogary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 19:02
            dzięki za zainteresowanie

Próbowliśmy (z kolegami) znaleźć drogę jaką przebiegnie każdy ogar no i mamy z
            tym kłopoty.

Czy droga będzie zależeć od prędkości ?

pozdrawiam
            Kris
            • Gość: pafcio Re: ogary IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 20:17
              wydaje mi się że kształt krzywej zależy zarówno od prędkości v jak i od
              długości boku trójkąta, czyli inaczej odległości środka cięzkości gdzie się
              spotkają ogary od początkowego punktu jednego z wierzchołków trójkąta (dalej
              zwę to promieniem wodzącym r). krzywa bedzie częścią spirali logarytmicznej, a
              czy bedzie to tylko kawałek łuku spirali, czy na przykłąd kilka pełnych obróów
              i jeszcze troszkę:) zależy od v i r. obserwując jeden z wierzchołków trójkąta z
              punktu widzenia środka ciężkości to dla danego czasu t promień wodzący
              zmniejszy się o odcinek wprost proporcjonalny tylko i wyłącznie do v, a kąt o
              jaki obróci się w tym czasie ten promień wodzący zależy wprost proporcjonalnie
              od v i odwrotnie od r. no to na tyle
              pozdr
              • andy._ Re: ogary 20.10.04, 21:21
                Znalezienie krzywej pościgu jest trudnym zagadnieniem, ale czas pościgu daje
                się w miarę łatwo policzyć ze składowej prędkości w kierunku środka:
                vs=v*cos(30)=v*sqrt(3)/2;
                Droga do środka s=a*sqrt(3)/2*(2/3);
                t=v/s=v*3/2=18sek.
                Podejrzewam, że autor zadania zasugerował się przypadkiem kwadratu gdzie
                vs=v*cos(45)=v/sqrt(2);
                s=a*sqrt(2)/2;
                t=v/s=v/a.

• andy._ Re: ogary 20.10.04, 21:45
                  Co innego głowa myśli, a co innego ręka pisze :)

zamiast
                  t=v/s=v*3/2=18sek
                  powinno być
                  t=s/v=a/v*(2/3)=8sek

analogicznie dla kwadratu
                  t=a/v

Nie wiem czy czegoś znowu nie pokręciłem, ale idea jest chyba jasna.
                • Gość: Kris Re: ogary IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.04, 08:35
                  Czy składowa prędkości faktycznie jest w kierunku środka. Wydaje mi się, że
                  niestety nie bardzo.
                  Podobnie droga napisałeś :"roga do środka s=a*sqrt(3)/2*(2/3)" co oznaczałoby
                  że ogar sobie biegnie bezpośrednio z wierzchołka do środka trójkąta ale
                  przecież tak nie jest.
                  • andy._ Re: ogary 21.10.04, 10:17
                    Na tym polega składowa, że jest w jakimś kierunku, a rozkład na składowe może
                    być różny - w tym przypadku wybrałem kierunek do środka i stąd odpowiedni wzór.
                    Oczywiście ogar nie biegnie bezpośrednio do środka, ale odpowiednia składowa
                    tak - wzor s=v/t działa zarówno na prędkość i drogę wypadkową, jak i na
                    poszczególne odpowiednie składowe.
                    • Gość: Kris Re: ogary IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.04, 11:33
                      no ok rozkład na składowe jest ok

a w takim razie skąd droga : s=a*sqrt(3)/2*(2/3) - to jest przecierz długość
                      odcinka od wierzchołka do środka trójkąta
                      • andy._ Re: ogary 21.10.04, 12:24
                        Właśnie taką drogę "przebywa" składowa prędkości do środka. Druga składowa jest
                        prostopadła do odcinka ogar-środek i powoduje tylko "wybrzuszenie/zakrzywienie"
                        drogi wypadkowej, a nie wpływa na drogę radialną.
              • Gość: pafcio Re: ogary IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 22:05
                z tego co wyżej napisałem można wysnuć wniosek , że dla danego początkowego r0
                kształt krzywej nie zalezy w ogóle od v. No bo jeśli mamy v i r0 to po czasie t
                wierzchołek się znajdzie w punkcie w którym by się znalazł przy prędkości
                v1=k*v po czasie t1=1/k*t. No ale to tylko wtedy kiedy rzeczywiście by się
                okazało, że kąt o który się obraca promień wodzący jest wprost proporcjonalny
                do prędkości
                pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka