Gość: kamil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 11:23 pomozcie mi to prosze rozwiazac: sa cztery komory (kwadraty z patyczkow). jak dwoma ruchami zrobic jedna komore? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: zapałki 13.02.06, 11:59 Gość portalu: kamil napisał(a): > pomozcie mi to prosze rozwiazac: sa cztery komory (kwadraty z patyczkow). > jak dwoma ruchami zrobic jedna komore? Zagadki nie znam. Ale zakładając, ze początkowo układ wygląda tak: - - | | | - - | | | - - ...proponuję uczynić dwa ruchy: 1. poodpalic miejsce styku 4 zapałek a gdy zapałki się będą dopalać" 2. zdmuchnąć ogień ;-) Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil ulozenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 12:11 tylko ze zapalki ulozone sa troche inaczej (przepraszam, nie zaznaczylem tego), wiec opcja podpalenia nie wchodzi w gre :( ulozenie: - - - - | | | | | - - - - (czyli mowiac inaczej cztery obok siebie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sutra Re: zapałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:46 W pierwszym ruchu usuń dwie kolejne srodkowe,w drugim - trzecią. Ptrzymujesz dłuuugą komorę,ale jedną. Gorzej byłoby, gdybyś mial usunąc dwie zapałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: zapałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:48 hmmm... ale czy usunięcie dwóch zapałek nie jest traktowane jako dwa ruchy? nie spotkałem sie do tej pory z zagadką, w której można wykorzystać obie ręce jako jeden ruch :| Odpowiedz Link Zgłoś
wrb1 Re: zapałki 13.02.06, 16:02 w jednym ruchu zebrać wszystkie zapalki, a w drugim ułożyć jedną komorę;-)(-; Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zapałki 13.02.06, 18:15 A może jest sześć zapałek, cztery tworzą kwadrat, dwie skrzyżowane dzielą go na cztery małe kwadraciki. I usuwamy właśnie te dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekw Re: zapałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:37 To stara zagadka - zart :) W oryginale jest mowa o 4 zbiornikach na gaz i trzeba ułożyć jeden duży. Potraktuj te 4 jak litery ... o,o,o,o... i przełóż 2 zapałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: zapałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:46 Cześć możesz troszkę jaśniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
trixer Re: zapałki 15.02.06, 21:33 hmmmm... rozwiazaniem moze tez byc szescian (patrzac na to zadanie w 3d) teoretycznie siatka szesciany jest 6 kwadratow np. ulozonych w krzyz, ale majac do dyspozycji zapalki wystarcza 4 kwadraty (bo i tak beda puste komory... (ciekawe czy zjazycie o co mi chodzi:p) czyli...jezeli zapalki sa do siebie np.zamocowane z mozliwoscia obrotu to 2 ruchami mozemy je podniesc i utworzyc szescian... respekt & szac00n Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: zapałki 15.02.06, 22:12 trixer napisał: > hmmmm... > rozwiazaniem moze tez byc szescian (patrzac na to zadanie w 3d) > teoretycznie siatka szesciany jest 6 kwadratow np. ulozonych w krzyz, ale majac > do dyspozycji zapalki wystarcza 4 kwadraty (bo i tak beda puste komory... > (ciekawe czy zjazycie o co mi chodzi:p) > czyli...jezeli zapalki sa do siebie np.zamocowane z mozliwoscia obrotu to 2 > ruchami mozemy je podniesc i utworzyc szescian... Staram się zajarzyć, ale mamy do dyspozycji 13 zapałek zaś w sześcianie jest ich..... k. Odpowiedz Link Zgłoś
trixer Re: zapałki 15.02.06, 23:03 do zbudowania szescianu z zapalek potrzeba 12 zapalek...my mamy 13, wiec jedna krawedz bedzie sie pokrywala... PS to tylko pomysl:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekw Re: zapałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:12 jak przełozymy 2 zapałki z 4 kwadracików po 4 zapałki (razem 16) to powstanie napis ... DUPA a to spełnia warunki zadania ;( Odpowiedz Link Zgłoś