jureek 07.05.04, 08:14 Wiem jak po niemiecku nazwać liczyby parzyste i nieparzyste, a czy wie ktoś jak to brzmi w formie rzeczownika. Pozdrawiam Jura Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jureek Re: parzystość, nieparzystość (uzupełnienie) 07.05.04, 10:51 przykładowy kontekst: Pitagorejczycy wprowadzili w odniesieniu do liczb takie pojęcia jak parzystość i nieparzystość. Pozdrawiam Jura Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: parzystość, nieparzystość (uzupełnienie) 07.05.04, 15:05 Hallo Jura, wprawdzie można - jak Kerstin pisała - także powiedzieć Geradheit czy Unteradheit, ale to więcej z oddziału geometrii i trygonometrii. Jeśli chodzi o liczby, eleganciej jest • Geradzahligkeit (Paritaet) • Ungeradzahligkeit (Imparitaet). Miłego weekendu życzy Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
emanu Re: parzystość, nieparzystość (uzupełnienie) 13.05.04, 02:45 tessa13 napisała: > Hallo Jura, > > wprawdzie można - jak Kerstin pisała - także powiedzieć Geradheit czy > Unteradheit, ale to więcej z oddziału geometrii i trygonometrii. Jeśli chodzi o > > liczby, eleganciej jest > > • Geradzahligkeit (Paritaet) > • Ungeradzahligkeit (Imparitaet). > > Miłego weekendu życzy > > Tessa Ale bardziej elegancko jest powiedzieć "bardziej elegancko" niż "eleganciej" - jeśli chodzi o jezyk polski, a nie o liczby... Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: parzystość, nieparzystość 07.05.04, 11:45 liczba parzysta - gerade Zahl liczba nieparzysta - ungerade Zahl Geradheit, Ungeradheit - w zasadzie mozna, dla mnie brzmi to dziwnie. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: parzystość, nieparzystość IP: 212.20.131.* 07.05.04, 12:39 kerstink napisała: > liczba parzysta - gerade Zahl > liczba nieparzysta - ungerade Zahl > > Geradheit, Ungeradheit - w zasadzie mozna, dla mnie brzmi to dziwnie. > K. Dziękuję, problem w tym, że i dla mnie brzmi to dziwnie. Popytam jakiegoś niemieckiego matematyka, a jak się dowiem, to dam tu znać. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: parzystość, nieparzystość 07.05.04, 12:46 Hmm, jakby to powiedziec, jestem jednym, moze za dlugo juz siedze w Polsce, ze czasami nie wyczuwam od razu, czy cos 'brzmi' dobrze. Jednak mysle, ze tak sie mowi, i nie ma innego sposobu, chyba za pomoca wzorow. K. Odpowiedz Link Zgłoś
marscha Re: parzystość, nieparzystość 07.05.04, 15:54 Es stinkt mir etwas an dieser Sache (diese Geradezahligkeit, Geradtheit usw. lässt sich nicht einmal im Web abrufen!!!) Vielleicht ist mein Verlass aufs Netz halt wesenlos... Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Kein Wunder, Marscha... 07.05.04, 16:30 ... es heisst ja auch Geradzahligkeit (NICHT GeradEzahligkeit) und Geradheit (NICHT GeradTheit) Ciao T. Odpowiedz Link Zgłoś
marscha Re: Kein Wunder, Marscha... 09.05.04, 14:14 Fahrlässigkeit beim Schreiben soll scharf getadelt werden; das ist eben der Fall - Asche auf mein Haupt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk11 Re: parzystość, nieparzystość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 10:25 Nie chciałbym tu występować jako wyrocznia, ale Tessa ma rację: Geradheit to "prostolinijność", Ungeradheit po prostu nie istnieje, a Geradezähligkeit chociaż komuś się nie podoba jest "durchaus" stosowane zrozumiałe i logiczne. Jeżeli nie występuje w słownikach, to jest chyba określeniem stosunkowo nowym, "wymyślonym" prawdopodobnie przez matematyków. Pozdrawiam Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk11 Re: parzystość, nieparzystość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 10:29 Geradzähligkeit jest naturalnie lepiej niż GeradEzähligkeit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamsbock Re: parzystość, nieparzystość IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.04, 12:04 Gość portalu: smyk11 napisał(a): > Nie chciałbym tu występować jako wyrocznia, > ale Tessa ma rację: Geradheit to "prostolinijność", > Ungeradheit po prostu nie istnieje" ......................................................... ...a w takim razie co to takiego : "Geradlinigkeit" - prosim? Zas w pelni rozumiem , ze jezeli slowo-kreacja smyka11 "Geradezähligkeit" nie wystepuje w zadnych regulach - to tym gorzej dla regul... (albo slownikow - phi...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk11 Re: parzystość, nieparzystość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 17:41 Wprawdzie pytający zakończył ten temat, jeszcze małe wyjaśnienie dla Gamsbocka: Nie jestem kreatorem pojęcia Geradheit. Proszę czytać uważnie, zanim zabierze się głos w dyskusji! Przyznałem jedynie rację Tessie13. Mój sąd o znaczeniu słowa "Geradheit" nie wyklucza całkiem, że równocześnie prawidłowe jest również pojęcie "Geradlinigkeit". Również kąśliwa uwaga Gamsbocka na temat moich przypuszczeń o braku pojęcia "Geradzähligkeit" w słownikach jest tylko pustą ironią. W sumie sorry Gamsbock, "normaleweise" jestem za mądre wskazówki wdzięczny, ale tak naprawdę to Twój "Beitrag" jest czystą polemiką, z której czytelnik może wynieść tylko jedno: że istnieje też słowo "Geradlinigkeit". Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamsbock Re: parzystość, nieparzystość IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.04, 01:17 Gość portalu: smyk11 napisał(a): > Nie jestem kreatorem pojęcia Geradheit. Proszę czytać > uważnie, zanim zabierze się głos w dyskusji! ........................................................ ...a krokodyl jest zdecydowanie bardziej dlugi , niz zielony... (Alez nikt Wasci nie zarzuca bycie kreatorem pojecia Geradheit !(?) Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: parzystość, nieparzystość 10.05.04, 23:39 Gość portalu: Gamsbock napisał(a): ...a krokodyl jest zdecydowanie bardziej dlugi , niz zielony... (Alez nikt Wasci nie zarzuca bycie kreatorem pojecia Geradheit !(?) ============================================================================= ACH RZECZYWIŚCIE NIE? Czy nie masz przypadkiem coś wspólnego z tym Niemcem, który mojemu wujkowi ciągle chowa okulary? No jak mu tam... Alzheimer!? Przypuszczam, że masz, albowiem nie zapomnaiłbyś tak szybko, co pisałeś poprzedniego dnia, a mianowicie: >>Zas w pelni rozumiem , ze jezeli slowo-kreacja smyka11 "Geradezähligkeit" << Proponuję, abyś zawsze zanim odpowiesz na jakiegoś maila, przeczytał sobie czy czasem nie pisałeś już wczoraj czegoś na ten temat... Pozdrowienia dla pana A. Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamsbock Re: parzystość, nieparzystość IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 00:55 ...alez od kiedy to slowo "Geradheit" jest IDENTYCZNE ze slowem "Geradzähligkeit"??? Na milosc swietego od logiki!!! (ja skrytykowalem wprowadzenie przez Pana Dobrodzieja do dyskusji slowa "Geradzähligkeit" - Wasc zas w odpowiedzi energicznie stwierdzil , ze nie jest kreatorem slowa "Geradheit"...Crazy now!(?) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: parzystość, nieparzystość 08.05.04, 22:18 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: parzystość, nieparzystość 11.05.04, 07:38 Matematyk w ogole sie w takie zgadywanie nie bawi, po prostu wyraza to wzorami. Geradzahligkeit - Geradheit, rzeczywiscie w pierwszym przypadku bardziej widac, ze chodzi o liczby, w drugim przypadku moze chodzic o konstrukcje geometryczna, ale wdlg. mnie rowniez o liczby. Mysle, ze to juz sprawa osobista. Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Podsumowanie dyskusji 11.05.04, 08:29 kerstink napisała: > Matematyk w ogole sie w takie zgadywanie nie bawi, po prostu wyraza to > wzorami. Albo patrzy do podrecznika i czyta definicje :-> > Geradzahligkeit - Geradheit, rzeczywiscie w pierwszym przypadku bardziej widac, > ze chodzi o liczby, w drugim przypadku moze chodzic o konstrukcje geometryczna, > ale wdlg. mnie rowniez o liczby. Mysle, ze to juz sprawa osobista. > Kerstin POdana przez Tesse Geradzahligkeit jest wlasciwym terminem. Parzystosc = parity = Geradzahligkeit Natomiast trolowanie Gamsbocka brzydko swiadczy o nim samym. Geradlinigkeit to prostolinijnosc (zarowno fizyczna, jak i przenosna), natomiast Geradheit to miara prostosci ukladu optycznego, walu, szeregu otworow etc. Jest to termin z budowy maszyn i mechaniki (np. DIN 16 726). Geradheit bywa czasem (IMHO blednie) uzywana przez nietechnikow jako synonim prostoty. Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamsbock Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 11:06 ...man kann durchaus einen Satz über der Geradheit der Zahl 8 bilden. Die Behauptung über die Geradzahligkeit der Zahl 8 sollte ein Satz nicht enthalten (rate mal , warum?) Und was ist dann diese "GeradzÄhligkeit" , bitte? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Podsumowanie dyskusji 11.05.04, 11:24 Jednak utrzymam, ze jedno i drugie sie uzywa. Prosze popatrzec: velociraptor.mni.fh-giessen.de/Programmierung/progI-html-dir/node11.html mediasrv.cs.uni-dortmund.de/Lehre/WS2003_04/EINI_I_WS2003_04/pdf/EINI_I_Kap_0_Prolog_a6.pdf Analogicznie uzywa sie pojecie Geradheit/Ungeradheit w odniesieniu do funkcji parzystej/nieparzystej. Jesli chodzi o sama definicje, to mysle, ze w oficjalnych podrecznikach szybciej sie znajdzie definicje 'gerade Zahl' niz 'Geradheit der Zahl'. Jesli chodzi o sam 'dzwiek', to wole powiedziec 'die Geradheit der Zahl n' niz 'die Geradzahligkeit der Zahl n' - ale to juz jest sprawa osobista. Kocham matematyke za to, ze mozna znaczkami wyrazic sprawy jednoznacznie. Czasami jednak trzeba nazwac cos slowami, i wtedy nawet w matematyce istnieje pewna dowolnosc. Serdecznie pozdrawiam, Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Podsumowanie dyskusji 11.05.04, 12:49 kerstink napisała: > Jednak utrzymam, ze jedno i drugie sie uzywa. Prosze popatrzec: > > Analogicznie uzywa sie pojecie Geradheit/Ungeradheit w odniesieniu do funkcji > parzystej/nieparzystej. IMHO (nie-)parzystosc jako pojecie nalezy tlumaczyc (Un-)Geradzahlichkeit. Natomiast okreslenie Geradheit odnosi sie do parzystosci czy nieparzystosci danej liczby, a uzywanie tego do okreslania samego pojecia traci mi troszke niechlujstwem jezykowym :-) BTW zamiast uzyc Geradheit, lepiej powiedziec "die Zahl x ist gerade" Pytanie watku odnosilo sie AFIK do samego pojecia an sich. > Jesli chodzi o sama definicje, to mysle, ze w oficjalnych podrecznikach > szybciej sie znajdzie definicje 'gerade Zahl' niz 'Geradheit der Zahl'. Bo to drugie jest niezupelnie po niemiecku ;-) > Kocham matematyke za to, ze mozna znaczkami wyrazic sprawy jednoznacznie. > Czasami jednak trzeba nazwac cos slowami, i wtedy nawet w matematyce istnieje > pewna dowolnosc. Wehret den Anfängen! ;-) Ile to razy tracilem czas, bo jakis innym inzynier byl zdania, ze download tak naprawde znaczy upload i odwrotnie i nie raczyl tego zaznaczyc w instrukcji ;-) > Serdecznie pozdrawiam, Kerstin Nawzajem C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamsbock Re: Podsumowanie dyskusji IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 13:26 "• Geradzahligkeit (Paritaet) • Ungeradzahligkeit (Imparitaet). Miłego weekendu życzy Tessa" cranmer napisal: "POdana przez Tesse Geradzahligkeit jest wlasciwym terminem. > Parzystosc = parity = Geradzahligkeit" ............................................................... ...i dlatego - Deutscher Paritätischer Wohlfartsverband moze tez z powodzeniem nazywac sie "Deutscher Geradzahligkeitiger Wohlfartsverband" - Voila! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Trolu jeden! 11.05.04, 16:52 > cranmer napisal: > > Parzystosc = parity = Geradzahligkeit" > > ...i dlatego - Deutscher Paritätischer Wohlfartsverband moze tez z > powodzeniem > nazywac sie "Deutscher Geradzahligkeitiger Wohlfartsverband" - Voila! ;-)) A nie mowilem, ze trol? Jak juz sie tak czepiasz, to czytaj chociaz uchem, a nie brzuchem. Podane przeze mnie slowo parity jest slowem angielskim. Jego niemieckim odpowiednikiem jest w matematyce Geradzahligkeit, a w technikach cyfrowych Parität albo parity. Z kolei niemieckie slowo Parität ma kilka znaczen. Zasadniczym jest rownouprawnienie albo rownowartosc. W polityce Parität oznacza rowny stosunek glosow w danym gremium. I w tym znaczeniu jest to slowo uzyte w nazwie ww. organizacji. Wiec bylbym wdzieczny, gdybys nie rznal dalej glupa. Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamsbock Re: Trolu jeden! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.04, 18:38 Man darf doch mal einen Scherz wagen - oder? Ale...jusz nie bendem...Bardzo siem przepraszam. Idem siem wstydzic :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk11 Re: parzystość, nieparzystość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 20:58 Volle Achtung für "crannmer", "krstink" und "tessa13" eine spitzenmäßige Diskussion! Ja, den Gamsbock habt ihr "zum Parter" gezwungen. Was blieb ihm übrig: nur das Ganze in `nen Scherz umzudrehen... Grüße Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geduld Re: parzystość, nieparzystość IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 07:23 Gadacie o jakichś pierdołach! Co znaczy parzystość - bzdura; owszem w fizyce, ale to już chyba za daleka dla Was wycieczka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk11 Re: parzystość, nieparzystość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 07:40 Hey "geduld", jak na takiego nicka, jesteś "ganz schön ungeduldig". Po co taka zaczepka? Jeżeli chcesz podyskutować o jęz. niemieckim w odniesieniu do fizyki, to nie prowokuj tak dziecinnie, lecz zacznij nowy wątek. Proste i grzeczne, "nicht wahr"? smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś