Dodaj do ulubionych

bibliografia...

27.10.11, 20:48
Die Mediengestützte Einsatz von Märchen im DaF-Unterricht in der Grundschule. czy ktoś może orientuje się czy ten temat da się podciągnąc pod teksty literackie, czy muszę to traktować konkretnie jako Media? i jeśli tak, to może miałby ktoś jakiś pomysł na choć jedną pozycję do bibliografii? bo męcze się nad tym i męczę i niiic... :( nic nie ma.
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: bibliografia... 27.10.11, 20:59
      Bibliografii nie mam ale teksty literackie jako takie, to nie jest uzycie mediow. Uzycie mediow to bedzie np adaptacja filmowa bajki (a raczej basni), lub np kreskowka na motywach konkretnej bajki.
    • rotkaeppchen1 Re: bibliografia... 27.10.11, 21:00
      Chociaz moze i znalazlabym bibliografie, bo robilam kurs Mächrendidaktik, tylko musze poszukac skryptu, tam jest (zapewne) bibliografia, jak sie dogrzebie, to dam znac.
      • datelek Re: bibliografia... 27.10.11, 21:04
        byłabym bardzo wdzięczna... no właśnie też tak myślę, że to nie będzie Medium. Tekst literacki to jednak literatura, a nie media... ale cięźko będzie znaleźć coś o bajkach do słuchania/oglądania konkretnie ;/
        • rotkaeppchen1 Re: bibliografia... 27.10.11, 21:09
          othes.univie.ac.at/2263/1/2008-10-16_0007712.pdf
          Cos na stronie 33.
          Poszukaj w necie, czesto mozna tam znalezc cale prace na wybrany temat - tylko nie zapomnij o prawidlowym cytowaniu ;-)
          • pierwszy-donosiciel Re: bibliografia... 27.10.11, 21:52
            rotkaeppchen1 napisała:

> othes.univie.ac.at/2263/1/2008-10-16_0007712.pdf

===========================

Ciekawa pozycja, także dla laików...
        • rotkaeppchen1 Re: bibliografia... 27.10.11, 21:19
          Esselborn, K. (1994): „Literatur audiovisuell. Chance fremdsprachlicher Literaturvermittlung?“, Jb DaF 20, 267-301.
          Gienow, W. (1998): „Filmsequenzen und Lernertexte: Fremdspracherwerb als interaktiv-konstruktiver Prozess, in: Blell, G./ders. (Hrsg.): Interaktion mit Texten, Bildern, Multimedia im Fremdsprachenunterricht, Hamburg: Kovac, 70-79.

Hunfeld, H. (2002): „Literatur und Medien“, in: Decke-Cornill, H./Reichart-Wallrabenstein, M. (Hrg.): Fremdsprachenunterricht in medialen Lernumgebungen, Frankfurt/M.: Lang, 29-37. (-R)

Wermke, J. (2002): „Literatur- und Medienunterricht“, in: Bogdal, K.-M./Korte, H. (Hrsg.): Grundzüge der Literaturdidaktik, München: dtv, 91-104.

Sprawdz, czy tam chodzi o Grundschule, bo nie wiem. Ale do bibliografii na pewno sie nada ;-)
          • datelek Re: bibliografia... 27.10.11, 21:24
            ooo dziękuję bardzo! :) podobno początki najtrudniejsze, może teraz będzie łatwiej...
      • rotkaeppchen1 Re: bibliografia... 27.10.11, 21:06
        Przeoczylam, ze chodzi o DaF, ja robilam Märchendidaktik Gr, Sek.1 ale nie jako DaF.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka